Eurooppa-neuvoston Tusk: Trumpin kanssa ”ei sataprosenttista” yhteisymmärrystä Venäjästä - Ulkomaat | HS.fi

Eurooppa-neuvoston Tusk: Trumpin kanssa ”ei sataprosenttista” yhteisymmärrystä Venäjästä

Donald Trump asettautui neuvottelupöytään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin johtaman delegaation kanssa.­

25.5.2017 13:49 | Päivitetty 25.5.2017 17:03

Bryssel

Euroopan unionin tärkeimmät johtajat ovat päättäneet tapaamisensa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa Brysselissä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan tapaamisen yhteydessä ilmeni joitakin erimielisyyksiä.

”Jotkut asiakohdat ovat avoimia, kuten ilmastonmuutos ja kaupankäynti. Enkä ole sataprosenttisen varma, että meillä – tarkoitan presidenttiä ja itseäni – olisi sama näkemys, sama mielipide Venäjästä”, Tusk sanoi pian tapaamisen jälkeen Brysselissä.

Tuskin mukaan näkemykset tuntuivat kuitenkin olevan yhteneviä, mitä tulee Venäjän toimiin Ukrainan sodassa. Tämä voi kieliä siitä, että Yhdysvallat ei olisi lipsumassa Venäjän-vastaisten pakotteiden rintamasta, mitä on Euroopassa pelätty.

Trump oli kiittänyt eurooppalaisia siitä, että nämä ovat olleet Yhdysvaltain tukena Pohjois-Korean-vastaisessa pakoterintamassa.

Trumpin Venäjä-suhde on herättänyt hämmennystä koko hänen vaalikampanjansa ja presidenttiytensä ajan. Trump on ollut hyvin hanakka arvostelemaan ja vähättelemään Yhdysvaltain perinteisiä liittolaisia, mutta Venäjästä hän on puhunut merkillisen positiiviseen sävyyn.

Nyt Yhdysvalloissa arvuutellaan, onko oudosta Venäjä-suhteesta tulossa Trumpin oma Watergate-skandaali, joka vie hänet jopa valtakunnanoikeuteen.

Suurin yksimielisyys torstain tapaamisessa vallitsi Tuskin mukaan siinä, miten perinteiset liittolaiset suhtautuvat terrorismin aiheuttamaan uhkaan. ”Ja olen varma, ettei minun tarvitse selittää miksi”, Tusk sanoi.

Trump keskusteli tunnin ja vartin ajan neljän EU-pomon kanssa EU:n neuvoston uudessa Europa-rakennuksessa. Paikalla oli Tuskin lisäksi ensin EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Kolmen vartin jälkeen seuraan liittyivät EU-parlamentin puheenjohtaja Antonio Tajani ja EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini. EU-johtajat eivät olleet aiemmin tavanneet Trumpia.

Puolan entisen pääministerin Tuskin mukaan ”suurin tehtävä” nykyhetkessä on saada länsimaat seisomaan yhteisten arvojen, kuten vapauden ja ihmisoikeuksien, takana.

”Ei vain etujen. Arvot ja periaatteet ensin. Tämä on, mitä Euroopan ja Yhdysvaltain pitäisi sanoa”, Tusk totesi.

Tuskin kommentti oli sivallus Trumpille, joka on ajanut hyvin itsekästä kansallisen edun ”Amerikka ensin” -politiikkaa. Trumpia on arvosteltu siitäkin, ettei hän aiemmin Saudi-Arabiassa käydessään pitänyt ihmisoikeuksien edistämistä riittävän ponnekkaasti esillä.

My message to @POTUS: Values, principles first! Greatest task today is to consolidate free world around Western values, not just interests pic.twitter.com/qLZtfNv1Ge— Donald Tusk (@eucopresident) 25. toukokuuta 2017

Tapaaminen EU-johtajien ja Trumpin välillä sujui EU-lähteen mukaan ”ystävällisessä ja rakentavassa ilmapiirissä”. Keskusteluissa sivuttiin myös Britannian EU-eroa eli brexitiä, jota Trump on aiemmissa yhteyksissä ylistänyt hyväksi ratkaisuksi.

Nyt Trump oli kuitenkin esittänyt huolensa siitä, että brexit voi johtaa työpaikkojen häviämiseen myös Yhdysvalloissa.

Trump ja EU-pomot olivat luvanneet yhteistyötä kaupan saralla kolmansien osapuolten ”epäreilujen kauppakäytäntöjen osalta”, EU-lähde kertoi. Tällä viitattiin todennäköisesti ennen kaikkea Kiinaan.

EU:n ja Yhdysvaltain aiemminkin tahmeasti edenneet TTIP-vapaakauppaneuvottelut ovat olleet koomassa sen jälkeen kun Trump valittiin presidentiksi. Nyt osapuolet pohtivat perustavansa työryhmän, jossa voitaisiin käsitellä vaikeita – myös kahdenvälisiä – kauppakysymyksiä, EU-lähde kertoi.

Tapaaminen alkoi vitsikkäissä merkeissä. Aiemmin on arveltu, onko Trumpilla mitään käsitystä, miten EU toimii.

”Tiedäthän herra presidentti, meillä on EU:ssa kaksi presidenttiä (suomeksi puheenjohtajaa)”, Tusk totesi kokouksen alussa vieraalleen uutistoimistojen mukaan.

”Tiedän”, Trump sanoi.

”Siinä on yksi liikaa”, lisäsi Junker sananvaihtoon.

Kolmikolta unohtui, että EU:ssa on kolmaskin ”presidentti”, EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani, joka liittyi seuraan myöhemmin.

TUSK: "You know mister president we have two presidents in the EU."TRUMP: "I know that'JUNCKER: "There's one too much," https://t.co/dTpUQd3AzG— Alex Pigman (@AlexRPigman) 25. toukokuuta 2017

EU-johtajien jälkeen Trump tapasi Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin. Macron kertoi tiedotustilaisuudessaan, että keskustelut olivat ”suorat ja pragmaattiset”.

Macron kertoi vedonneensa Trumpiin, että tämä ei tekisi hätiköityjä liikkeitä Pariisin ilmastosopimuksen tiimoilta.

Trump on harkinnut vetävänsä maansa ulos sopimuksesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat