Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä - Ulkomaat | HS.fi

Huumeista johdettuja kipulääkkeitä kehitetään Yhdysvalloissa – maan elintarvike- ja lääkevirasto ei hyväksy huumepohjaisia lääkkeitä

Lääkeyhtiöt tavoittelevat 100 miljoonaa yhdysvaltalaista, jotka kärsivät kroonisesta kivusta, ovat riippuvaisia opioidilääkkeistä tai katuopioideista, kuten heroiinista.

Lääkekannabiksen käyttö on laillista Yhdysvalloissa 29 osavaltiossa sekä Washingtonin itsehallintoalueella.­

24.6.2017 14:20

Lääkeyhtiöt ovat aloittaneet huumeisiin pohjautuvan kipulääkkeiden kehittämisen Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto ei ole hyväksynyt kannabiksesta johdettuja kipulääkkeitä, mutta monilla lääkeyhtiöillä on kyseisiä kipulääkkeitä kehitteillä.

Lääkekannabiksen käyttö on laillista Yhdysvalloissa 29 osavaltiossa sekä maan pääkaupungissa Washingtonissa, ja näillä alueilla on yhä enemmän kehittyneitä kannabistuotteita.

Kannabikseen pohjautuvat kipulääkkeet toimivat vaihtoehtoina opioideille, jotka ovat johtaneet lääkkeiden väärinkäyttöön. Reutersin mukaan yhtiöt tavoittelevat 100 miljoonaa yhdysvaltalaista, jotka kärsivät kroonisesta kivusta, ovat riippuvaisia opioidilääkkeistä tai katuopioideista, kuten heroiinista.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto vaati aiemmin kesäkuussa erästä lääkeyhtiötä vetämään opioidikipulääkkeensä pois markkinoilta kansanterveydellisistä syistä. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston mukaan myydyn lääkkeen riskit ovat hyötyjä suuremmat.

Opioidien yliannostukset ovat aiheuttaneet yli 33 000 kuolemaa vuonna 2015, kertoo Yhdysvaltojen kansanterveysorganisaatio CDC Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen hallitus pitää kannabista lääketieteellisesti arvottomana vaarallisena huumausaineena, minkä vuoksi kannabiksesta johdetut lääkkeet vaativat lisäluvan ja niiden tulo markkinoille voi viedä kauemmin kuin lääkkeillä normaalisti. Yleensä lääkkeet pääsevät myyntiin noin vuosikymmen niiden löytämisen jälkeen, kertoo Reuters.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymät kannabikseen pohjautuvat kipulääkkeet voisivat asiantuntijoiden mukaan taata yhtenäisen annostelun, vaikutuskyvyn ja saatavuuden koko maassa.

”Lääkärit haluavat kirjoittaa reseptejä tietäen, että määrätyt lääkkeet ovat puhtaita ja lumevaikutusten osalta testattuja”, lääkeyhtiö Nemuksen toimitusjohtaja Brian Murphy kommentoi.

Nemus esimerkiksi kokeilee kannabiksesta löydettyä yhdistettä krooniseen kipuun rotilla.

Lääkeyhtiöiden lisäksi yksittäiset tutkijat yrittävät löytää vaihtoehtoja opioideille, mutta Reutersin mukaan hallituksen hyväksymää tutkimukseen tarkoitettua kannabista on ollut vaikea saada toimituskieltojen takia.

Republikaanien torstaiseen lakiesitykseen kuului äärimmäisiä leikkauksia terveydenhuolto-ohjelmasta Medicaidista, joka voisi vähentää huumeriippuvuushoitoja ja vaikeuttaa opioidilääkkeiden väärinkäytön vastaista kamppailua, kertoo Reuters.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat