Ulkomaat

Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

Venäläishävittäjä kävi alkuviikosta vain 1,5 metrin päässä yhdysvaltalaiskoneesta.

Riika

Itämeren ilmatilassa on tällä viikolla näyttänyt olevan vilkasta.

Maanantaina venäläinen hävittäjä ja yhdysvaltalainen tiedustelukone kävivät poikkeuksellisen lähellä toisiaan. Samana päivänä venäläinen hävittäjä lensi aivan ruotsalaisen tiedustelukoneen vierestä. Keskiviikkona taas sotilasliitto Naton hävittäjä kävi tarkastuskäynnillä lähellä Venäjän puolustusministeriä Sergei Šoigua kuljettanutta konetta.

Tapaukset nousivat otsikoihin poikkeuksellisuutensa vuoksi. Venäläishävittäjä lensi uutiskanava CNN:n mukaan vain 1,5 metrin päässä yhdysvaltalaiskoneesta. Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan venäläishävittäjä kävi myös vaarallisen lähellä ruotsalaiskonetta ja kutsui sen toimintaa ”provosoivaksi” ja ”epäammattimaiseksi”. Venäjällä taas Naton hävittäjän tarkastuskäynnistä Šoigun koneen lähellä tuli uutinen, koska koneessa oli puolustusministeri.

Otsikoihin nousseet tapaukset kertovat osaltaan jännityksen lisääntymisestä Itämerellä.

Kaikissa niistä kyseessä oli tarkastuslento katsomaan konetta, joka lensi lähellä tarkastajan ilmatilaa. Ne ovat Itämerellä rutiinia. Koneet ovat yleensä riittävän kaukana toisistaan.

Tässä kuussa tällaiset tarkastuskäynnit ovat lisääntyneet selvästi, uutistoimisto BNS kertoo. Nato kertoi alkuviikosta, että viime viikko oli Baltian ilmavalvonnan kannalta vilkkain tänä vuonna. Nato koneet kävivät tunnistamassa ja valvomassa yhteensä 32:ta venäläistä sotilaskonetta, jotka lensivät Baltian ilmatilan tuntumassa. Tämän viikon tiedot julkistetaan maanantaina.

Venäjä puolestaan ilmoitti perjantaina, että sen hävittäjät kävivät viikon aikana tarkastamassa 14 kertaa ulkomaalaisen tiedustelukoneen, verkkolehti Gazeta.ru kertoo.

CNN:n mukaan yhdysvaltalaisilla ja venäläisillä sotilaskoneilla ja -aluksilla on ollut kesäkuussa jo yli 30 ”kanssakäymistä” Itämerellä.

Tilanne Itämerellä alkoi kiristyä selvästi keväällä 2014, kun Venäjä miehitti Krimin ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa. Se pelästytti erityisesti Baltiassa. Natokin alkoi kiinnittää enemmän huomiota jäsentensä puolustamiseen kriisinhallinnan sijaan.

Kesäkuun tilanteessa voi olla pientä peilaumaa suhteiden kriisiytymisestä Syyriassa, mutta Itämeren alueella tapahtuu tänä kesänä sotilaallisesti paljon. Nato on jo järjestänyt harjoituksia ja syyskuussa Venäjän ja Valko-Venäjän on määrä järjestää oma iso Zapad 2017 -harjoituksensa Venäjän länsirajoilla.

Aktiviteetti on siis lisääntymään päin.

Tällä viikolla oli myös Naton kannalta symbolisesti merkittävä hetki, kun Naton Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan asettamat kansainväliset pataljoona saavuttivat valmiutensa. Asiasta kertoi maanantaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg käydessään Latviassa.Nämä joukot ovat ärsyttäneet Venäjää siitä asti, kun Nato-maat sopivat niistä viime kesänä huippukokouksessaan Varsovassa.

Viime viikonloppuna Nato järjesti myös periaatteellisesti tärkeän harjoituksen, kun Nato-joukot harjoittelivat Baltian turvallisuuden kannalta keskeisen Suwałkin käytävän puolustamista ensimmäistä kertaa.


Venäjän puolustusministeri Šoigu syytti Natoa suhteiden vaikeutumisesta päästyään keskiviikkona Kaliningradiin, jonne hän oli matkalla tapamaan komentajia, kun Naton hävittäjä kävi hänen koneensa luona. Šoigun oli lennettävä muusta Venäjästä erillään olevaan Kaliningradiin kansainvälisen ilmatilan kautta.


”Tilanne länsi­rajoillamme huonontuu, mikä johtuu Naton lisääntyneestä sotilaallisesta toiminnasta itäisessä Euroopassa. Pohjois-Atlantin liitto vahvistaa läsnäoloaan Baltian maissa ja kehittää niiden satamia, lentokenttiä ja muita sotilaskohteita”, Šoigu sanoi tapaamisessaan komentajien kanssa uutistoimisto Rian mukaan.

Hän kuitenkin kehui Läntisen sotilaspiirin valmiuden parantuneen 2,5-kertaiseksi vuoden aikana. Hän myös kertoi, että Läntiseen sotilaspiiriin on tulossa 20 yhtymää ja joukko-osastoa vielä tänä vuonna. Šoigu ei kertonut sen enempää lisätietoja, mutta Venäjän armeijan tv-kanavan mukaan näitä uusia joukkoja varten rakkennetaan 40 tukikohtaa.

Šoigun kommentit Natosta olivat varsin tavanomaisia. Venäjän virallisissa kannanotoissa se joutuu vain vastaamaan muiden toimiin Itämeren alueella.


Venäjän joukot Itämeren alueella ovat kuitenkin monin­kertaiset Nato-joukkoihin verrattuna jo ilman Šoigun mainitsemia uusia joukkoja. Tällä viikolla täyteen vahvuuteen saaduissa Nato-maiden yhteisissä pataljoonissa on kussakin noin tuhat sotilasta, kun Venäjällä on isot tukikohdat muun muassa Pihkovassa ja Kaliningradissa.

Venäjä myös kiistää, että Zapad 2017 -sotaharjoitus lisäisi jännitteitä Itämeren alueella. Neljän vuodein välein Venäjän länsirajoilla järjestettävissä Zapad-harjoituksissa harjoitellaan kuitenkin käytännössä sotaa Natoa vastaan. Viimeksi siinä harjoiteltiin muun muassa Suwałkin käytävän sulkemista. Kyseinen käytävä yhdistää Kaliningradin ja Valko-Venäjän.

Baltiassa ja muualla Natossa jopa 100 000 sotilaan Zapad-harjoitusta odotetaankin hermostunein mielin. Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen komentaja kenraaliluutnantti Ben Hodges sanoi viime viikolla Yhdysvaltain varautuvan jopa siihen, että Venäjän joukot ylittäisivät jonkin Nato-maan rajan provokaatiomielessä.

”Heidän historiansa on täynnä esimerkkejä, joissa he eivät noudata sopimuksia. He rikkovat niitä rutiininomaisesti”, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.

Zapadin aikana Yhdysvallat on osallistumassa kolmiin harjoituksiin Ruotsissa, Puolassa ja Ukrainassa. Yhdysvallat saattaa myös sijoittaa heinäkuussa kahdeksi viikoksi Patriot-ohjuksia Liettuaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  4. 4

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  5. 5

   Huijausyritys ravistelee sotilaiden MM-kisoja, kun kaikki kiinalaiset hylättiin suunnistuskilpailussa

  6. 6

   Kahden japanilaisen lentotukialuksen hylyt löydettiin Tyynenmeren pohjasta

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  9. 9

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  10. 10

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  10. 10

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää