Ulkomaat

Obamacare on suositumpi kuin koskaan – perumisyritykset ovat riisuneet yhdysvaltalaisten ”ideologiset linssit”

Tutkija Benita Heiskanen sanoo, että terveydenhoitouudistuksen kaaduttua presidentti Donald Trump saattaa ajaa lakiin yksittäisiä muutoksia.

Yhdysvaltain väistyneen demokraattipresidentin Barack Obaman terveydenhoitouudistus on suositumpi kuin koskaan, eivätkä republikaanit tunnu millään keksivän sille kelvollista korvaajaa.

Sanomalehti The Washington Postin sunnuntaina julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan 50 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa kahdesta vaihtoehdosta niin sanottua Obamacarea ja vain 24 prosenttia republikaanien esittämää vaihtoehtoa.

Uutiskanava CNBC kertoi kesäkuun lopussa, että ensi kertaa yli puolet kansasta suhtautuu myönteisesti Obamacareen, joka tuli voimaan vuonna 2010.

”Ihmiset ovat lakanneet tulkitsemasta asiaa ideologisten linssien läpi, kun he ovat joutuneet pohtimaan, miten uudistus vaikuttaisi heihin henkilökohtaisesti”, arvioi Benita Heiskanen, joka johtaa Pohjois-Amerikan-tutkimuksen John Morton -keskusta Turun yliopistossa.

”Tämä on elävä esimerkki siitä, miten ideologia ja retoriikka vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin ennen kuin he perehtyvät käytännön seuraamuksiin.”

Republikaanipresidentti Donald Trumpin ajama terveydenhoitouudistus kaatui toistamiseen maanantaina, kun neljä republikaanisenaattoria oli kääntynyt lakiesitystä vastaan eikä sille enää ollut luvassa enemmistön tukea kongressin ylähuoneessa. Kaikki demokraattisenaattorit vastustavat uudistusta.

”Koko Obaman hallinnon ajan republikaanit kutsuivat Obamacaren kumoamista ykkösasiakseen, mutta ei heillä ole hihassaan realistista vaihtoehtoa”, Heiskanen sanoo.

Epäonnistumisen seurauksena Trump ja senaatin republikaaniryhmän johtaja Mitch McConnell ehdottivat, että varsinaisen uudistuksen sijaan Obamacare vain peruttaisiin ilman välitöntä korvaamista uudella mallilla. Se tarkoittaisi lainsäädännöllisesti paluuta Obamacarea edeltävään aikaan.He eivät esittäneet aikataulua Obamacaren perumisesta tai arviota ajasta, joka vaadittaisiin uuden mallin luomiseen. Heiskasen mukaan peruminen ei välttämättä saisi tukea yhtään helpommin kuin uudistus. Kumpikin tarkoittaisi, että jopa kymmenet miljoonat ihmiset menettäisivät sairausvakuutuksensa.

Vielä viime vuoden alussa Obama joutui käyttämään veto-oikeuttaan estääkseen Obamacaren perumisen, jonka kongressi oli hyväksynyt.

”Nyt poliittinen ilmapiiri on aivan toinen”, Heiskanen sanoo.

Obamacare takasi vakuutuksen noin 20 miljoonalle pienituloiselle. Moni on huomannut asemansa parantuneen vakuutusvelvoitteen seurauksena, mutta samalla etenkin keskiluokan vakuutusmaksut ovat nousseet.

Heiskanen kutsuu republikaanien uudistuksen kaatumista ruohonjuuritason voitoksi.

”Aktivismi on ollut massiivista, koska terveydenhuolto on niin keskeinen asia ihmisten elämässä”, Heiskanen sanoo.

”Osavaltioiden kuvernöörit ajattelevat tilannetta pragmaattisesti, ja republikaanit ajattelevat joutuvansa ensi vuoden vaaleissa tilille niiden äänestäjiensä kanssa, jotka ovat nyt päivittäin protestoineet asiaa.”

Vaikka Obamacarea ei kumottaisi, Trumpin hallinto voisi pyrkiä tekemään lakiin joitain yksittäisiä muutoksia. Heiskasen mukaan liittovaltio voisi mahdollisesti lakata maksamasta tukia osavaltioille, mikä estäisi Obamacaren noudattamisen.

Republikaanit saattavat kääntää tarmoaan kohti suurta verouudistusta, joka on toinen Trumpin keskeisistä vaalilupauksista. Heiskanen pitää sitäkin vaikeana, koska terveydenhuolto vie leijonanosan valtion budjetista ja kulkee siten käsi kädessä verotuksen kanssa.

”Ovathan tämän hallinnon saavutukset erittäin vähäisiä.”

Fakta

Obamacaren ja kaatuneen esityksen eroja


 Obamacare edellyttää kaikilta sairausvakuutusta sakon uhalla. Esitys olisi poistanut pakon.

 Obamacare vaatii yli 50 hengen yrityksiä tarjoamaan sairausvakuutuksen työntekijöilleen sakon uhalla. Esitys olisi poistanut pakon.

 Obamacaren nojalla vakuutusyhtiöiden pitää myöntää samaan hintaan vakuutuksia myös ihmisille, joilla on olemassa oleva sairaus. Esitys olisi heikentänyt sairastavien asemaa muun muassa sallimalla riisutumpien palvelujen tarjoamisen heille.

 Esitys olisi leikannut Medicaid-ohjelmasta, jonka laajentaminen on tuonut aiempaa enemmän vähävaraisia vakuutuksen piiriin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  3. 3

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  6. 6

   IS: Presidentti Niinistö ojensi henkilökohtaisesti Huuhkajien huoltajalegendalle Gunnar Yliharjulle kutsun Linnan juhliin

  7. 7

   Poliisi: Useita pullopommeja räjäytettiin Kilon koulun läheisyydessä Espoossa, pommeja löytynyt maastosta

  8. 8

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  9. 9

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  10. 10

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  6. 6

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  7. 7

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää