Vielä kaksi vuotta sitten Puolaa pidettiin EU:n suurena menestystarinana, nyt maan oikeuslaitos on menettämässä riippumattomuutensa – miksi näin kävi? Tutkija selittää

Kansallismielinen konservatiivipuolue Laki ja oikeus käyttäisi nimitysvaltaansa oikeuslaitoksessa poliittisten vastustajien mustamaalaamiseen ja omien poliitikkojen suojaamiseen syytteiltä, arvioi Puolaan perehtynyt politiikantutkija Katalin Miklóssy.

Laki ja oikeus -puolueen johtajaa Jarosław Kaczyńskia pidetään laajalti Puolan vaikutusvaltaisimpana ihmisenä ja jopa maan tosiasiallisena johtajana. Kaczyńskia kuvaava hahmo roikotti pääministeri Beata Szydłoa ja presidentti Andrzej Dudaa kuvaavia sätkynukkeja opposition mielenosoituksessa Varsovassa toukokuussa.

22.7.2017 19:00

Vielä pari vuotta sitten Puolaa pidettiin Euroopan unionin suurena menestystarinana. Nyt EU uhkaa Puolaa sakoilla tai sulkemisella unionin päätöksenteosta, koska maan oikeuslaitos on menettää riippumattomuutensa.

Kommunistihallintojen kaaduttua rautaesiripun takana Puola loikkasi innolla demokratiaan ja markkinatalouteen, vaurastui nopeasti ja liittyi EU:hun vuonna 2004. Kehityksen poikkeuksellisuudesta kertoo, että Puola oli ainoa EU-maa, jonka talous ei vajonnut taantumaan vuoden 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin myötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat