Venäjän itsenäisimmän tasavallan itsenäisyydestä ei ole mitään jäljellä –Tatarstanin tarina kertoo, kuinka Venäjä pelastui ja demokratia kuoli

Kuinka Venäjä on onnistunut pysymään koossa kaikki nämä vuodet Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen? HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala lähti etsimään vastausta Venäjän öljyllä vaurastuneen tasavallan Tatarstanin pääkaupunkiin Kazaniin. Tatarstan olisi voinut saada lisää autonomiaa ja Venäjästä olisi voinut tulla aito monipuoluedemokratia. Toisin kävi, molemmissa tapauksissa.

Kazanin Kremlissä vuonna 2005 avattu Kul Sharifin moskeija kuuluu Euroopan suurimpiin. Paikalla sijaitsi Kazanin päämoskeija ennen Iivana Julman joukkojen tekemää Kazanin valloitusta vuonna 1552.

Kun Neuvostoliitto hajosi, moni ajatteli, että pian hajoaisi Venäjäkin. Maailman suurin maa pirstoutuisi yhä uusiin osiin.

Toisin kuitenkin kävi. Vladimir Putin on ottanut erilaiset alueet yhä tiukemmin komentoonsa, ja Venäjästä on tullut käytännössä yksipuoluemaa. Jos haluaa ymmärtää, miten kaikki tämä tapahtui, kannattaa tulla Kazaniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat