Ulkomaat

Saksan äärioikeisto päivitti rasismin tälle vuosikymmenelle – ”Nyt sanotaan asioita, joille ei ole ollut keskustelussa tilaa sitten natsi-Saksan”

Pegida-liike sai Dresdenissä väen liikkeelle ja vei äärioikeiston tälle vuosikymmenelle. Vaihtoehto Saksalle -puolue tuo samat aatteet Saksan liittopäiville.

Dresden

Mielenosoittajajoukon kärjessä kulkee hahmo, joka on asetellut kätensä juuri tietyllä tavalla niin, että vastakkain asetetut sormet muodostavat kuin kärjellään seisovan kolmion.

Käsien asento on Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tavaramerkki. Merkeliä tämä joukko vihaa. Päälleen mielenosoituskulkuetta johdatteleva Merkel-hahmo on saanut niqabin.

”Merkel muss weg”, lähde Merkel, väkijoukko huutaa.

Joku kantaa kylttiä, jossa Merkeliä sanotaan äänestäjien pettäjäksi. Tälle joukolle Merkel on se, joka muuttaa Saksan islamilaiseksi. Niqabiin verhottuun Merkeliin kiteytyy kaikki vihollisesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Marssijat kuuluvat Pegida-liikkeeseen. Liike osoittaa joka viikko mieltä Dresdenin keskustassa. Päähuolena on Saksan muuttuminen islamilaiseksi.

Tästä tulee myös liikkeen nimi. Pegida on lyhenne sanoista Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, isänmaalliset eurooppalaiset länsimaiden islamisaatiota vastaan.

Toisiaan marssijat puhuttelevat patriooteiksi, isänmaanystäviksi. Äärioikeiston tunnuksekseen omimat puna-kelta-mustat liput liehuvat.

Kuusikymppinen dresdeniläispariskunta Christa ja Lothar Wurlitzer aikoo marssia mukana, niin kuin kymmeninä kertoina aiemminkin.

”Vastarinta, vastarinta, vastarinta”, väkijoukko kajauttaa.

”Tämä on meidän huutomme, sillä meidät on petetty”, Christa Wurlitzer sanoo Dresdenin rautatieaseman edessä marssin lähtöpaikalla.

Koolla on niin nuorta miestä kuin vanhempaa väkeä. Pariskuntia, miesryhmiä. Kivipenkillä istuvilla rouvilla on tyynyt takamuksen alla. Moni tuntee toisensa, sillä onhan tässä jo tavattu. Tämä on Pegida-liikkeen 125. marssi.

Kun kuuntelee Wurlitzereja, saa vaikutelman, ettei heidän ainoa huolensa liity eri uskontoihin. He ovat kauttaaltaan tyytymättömiä Saksan politiikkaan. Christa Wurlitzeria, tavaratalon myyjää, huolestuttaa oman tulevan eläkkeen riittävyys. Lothar Wurlitzer on jo eläkkeellä.

Saksa ottaa pakolaisia, vaikka saksalaisten omat asiat eivät ole kunnossa, Lothar Wurlitzer sanoo.

”Näen eläkeläisiä, jotka joutuvat keräämään pulloja selvitäkseen”, Christa Wurlitzer sanoo.


Pegida on Dresdenissä lokakuussa 2014 syntynyt Luz Bachmannin johtama liike, joka on kolmen elinvuotensa aikana päivittänyt rasismin tälle vuosikymmenelle.

Äärioikeisto ei ole Dresdenissä uutta, mutta se on, että äärioikeistolainen liike kerää tuhansia kadulle viikko toisensa jälkeen, sanoo Saksin osavaltion integraatioministeri Petra Köpping Dresdenissä äärioikeistoa käsittelevän keskustelutilaisuuden jälkeen.

Pegidan piirissä käytetään kieltä, joka kertoo, ettei kyse ole vain maahanmuuttopolitiikan arvostelusta, vaan rasismista. ”Nyt sanotaan ääneen sellaisia asioita, joille ei ole ollut Saksan julkisessa keskustelussa tilaa sitten natsi-Saksan”, Köpping sanoo.

Pegida perustettiin jo ennen pakolaiskriisiä, mutta se toi liikkeelle lisää vauhtia. Suurimmat mielenosoitukset talvella 2015 keräsivät yli 20 000 osallistujaa, ja liike levisi eri kaupunkeihin. Pegida on myös osannut kanavoida ja kasvattaa kansalaisvihaa verkossa ja kohdistaa sen Saksan poliittiseen johtoon.

Vaaleissa pegidalaisten äänet menevät uudelle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle eli AfD:lle. Pegida onkin rinnakkaisilmiö samaan aikaan vauhdilla kannatustaan kasvattaneelle AfD:lle.

AfD:lle Pegida on ollut hyödyllinen äärioikeistolaisuuden paisuntasäiliö. Se haluaa Pegidan äänet, mutta voi silti väittää, ettei sillä ole mitään tekemistä Pegidan avoimen rasismin ja islamofobian kanssa.

Pegida on siitä mielenkiintoinen ilmiö, että se on varsin varttuneiden liike. Monella on Wurlitzerien pariskunnan tapaan tausta DDR:ssä. Niin on myös Köppingillä.

Köpping on ottanut asiakseen kuunnella, mitä Pegidan kannattajia painaa. Hän on sitä mieltä, että osasyy äärioikeiston nousuun on siinä, miten ihmisiä kohdeltiin Saksojen yhdistyessä.

Äärioikeiston tutkijat sanovat, että osalla Pegidan kannattajista on kommunismin jälkeinen identiteettikriisi. Köpping puolestaan sanoo, että Saksojen yhdistyessä ei ymmärretty, että talouden rinnalla olisi pitänyt puhua myös tunteista.

”Sitä muutosta, jonka itäsaksalaiset yhdessä yössä kohtasivat, on vaikea kuvailla. Kyse ei ollut vain työpaikoista tai siitä, että osuuskaupan tilalle tuli supermarket. Muutokset koskivat persoonaa, identiteettiä, käsitystä maailmasta.”

Moni jäi yksin, ja nyt pitäisi taas uudistua. Uusilla mullistuksilla on sellaisia nimiä kuin globalisaatio ja digitalisaatio. ”Puhupa innolla itseohjautuvista autoista ihmiselle, joka sanoo, että pieni elanto kertyy autonkuljettajana.”

Pakolaiskriisi teki huolen omasta tulevaisuudesta konkreettiseksi, Köpping sanoo. Taas olisi muutos edessä, ja poliitikkojen huomio menisikin nyt pakolaisiin. ”Integroikaa ensin meidät, tuntuu olevan monen viesti.”

Alustan varsin hahmottomallekin vastustukselle tarjoaa nyt äärioikeisto, Köpping sanoo. Köppingin mielestä on samaan aikaan sekä surullista että vaarallista, että moni ei edes tajua, mitä Pegida pohjimmiltaan poliittisesti ajaa. Monelle kyse on köyhyydestä, osattomuudesta. Tunteesta, ettei merkitse kellekään mitään, ei rasismista tai diktatuurin ihannoimisesta.


Huoli äärioikeiston noususta on todellinen, sanoo Saksin osavaltion tiedustelupalvelun johtaja Gordian Meyer-Plath Dresdenissä. ”Mistään tyhjiöstä tämä ei tosin tule.”

Saksi on vuosikymmenet ollut äärioikeiston tyyssija. Uusnatsit ovat omineet Dresdenin pommitusten vuosipäivän omaksi marssipäiväkseen, ja äärioikeistolaista väkivaltaa, ryhmiä, tapaamisia ja konsertteja on enemmän kuin Saksassa keskimäärin.

Juuri täällä äärioikeistolainen NPD-puolue nousi vuonna 2004 maapäiville. Juuri täällä AfD valittiin ensimmäistä kertaa maapäiville vuonna 2014.

Pegidaa tiedustelujohtaja Meyer-Plath ei luokittele äärioikeistolaiseksi – kokonaisuudessaan. Liike on vielä epämääräinen sekoitus protestimielialaa, mutta se on tarkkailussa. ”Se on kasvualustaa äärioikeistolle. Eri ryhmien jäseniä ja johtajia on paikan päällä ja puhumassa yleisölle, etsimässä uusia jäseniä.”

Vanhempi rouva Pegidan riveistä näyttää keskisormea. Moni kantaa AfD:n vaalijulisteita. Vaalien alla AfD:n kannatus on taas kasvanut. Pegidan marssien osallistujamäärät kuitenkin supistuvat.

Pragerstraßen kävelykadulla Pegidan ottaa vastaan vastamielenosoitus. Sillekin on ehtinyt jo kuukausien kuluessa muodostua rutiininsa. Vastamielenosoittajien orkesteri soittaa karnevaalimusiikkia ja vuvuzelat törisevät, kun Pegidan väki marssii ohi.

”Minusta Pegidan aika on jo ohi, mielenosoitus on enää sosiaalinen tapahtuma”, sanoo Dresdenissä vuodesta 2000 lähtien asunut suomalainen lääketieteilijä ja biokemisti Kai Simons.

Vaikkei Simons osallistu vastamielenosoituksiin, hän on toiminut aktiivisesti osoittaakseen, että Pegidalle on myös vastavoimia. Simonsille kyse on paitsi demokratian ja suvaitsevaisuuden puolustamisesta, myös Dresdenin bioteknologiayhteisön vetovoimasta kansainvälisten tutkijoiden silmissä. Rasistinen liike kaduilla herätti kysymyksiä ja huolta.

”Tietysti se oli ongelma, samoin kuin dresdeniläisten haluttomuus asettua julkisesti Pegidaa vastaan.”

Tutkijayhteisö päätti toimia, ja tammikuussa 2015 ryhmä järjesti suuren konsertin Dresdenin sydämessä Frauenkirchen edessä. Tapahtuma keräsi 25 000 ihmistä osoittamaan, että Dresden on avoin kaupunki kaikille, kertoo tapahtuman keskeisiin järjestäjiin kuulunut Elisabeth Ehninger Dresdenin bioteknologiayritysten keskittymässä Biotec-keskuksessa.

Siellä pitävät majaansa paitsi Ehningerin ja tämän puolison useat bioteknologiayritykset myös Pegidan vastareaktioksi syntynyt Cellex-säätiö, joka tuottaa ja rahoittaa monia demokratia- ja kotouttamishankkeita.

”Olen sitä sukupolvea, joka kysyi vanhemmiltaan, mikseivät he toimineet, kun natsit nousivat valtaan. En halua, että minun lapseni joutuvat kysymään samaa minulta”, Ehninger sanoo.

Vaikka Pegida on ilmiö, äärioikeiston nousua ei silti pidä liioitella, Simons sanoo.

”Vaaleissa AfD nousee valtiopäiville, mutta minusta on vain demokratian voima, että myös äärioikeistolla on puolue.”

Enemmistö Saksassa suhtautuu hyvin vakavasti historiaansa ja varsinkin natsismiin, Simons sanoo.

”Vaikka uskon, että Pegida jo kuihtuu, täytyy sanoa, että Pegida oli edelläkävijä. Se toi Saksassa huomion uudenlaiselle oikeistopopulismille ennen Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi. Pegida vaikutti meihin kaikkiin.”

Fakta

Vaalit ovat ensi sunnuntaina


 Saksan liittopäivävaalit ovat sunnuntaina 24. syyskuuta.

 Suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee liittokansleri. Kristillisdemokraattien kansleriehdokas on Angela Merkel, sosiaalidemokraattien Martin Schulz.

 Parlamenttiin noussee ensimmäistä kertaa äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue. Se on noin 10 prosentin kannatuksellaan vaalien alla Saksan kolmanneksi suurin puolue.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron koeajo keskeytyi, vaihde meni rikki Otaniemessä – Metropomo: ”En osaa nyt sanoa matkustajaliikenteen aloituksesta mitään”

  2. 2

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  3. 3

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  8. 8

   Helsingin Hämeentien liiketilasta löytyi ammattimainen kannabiskasvattamo – ”Poisvientiä odottavaa roskaa”, totesi viljelijä takavarikoiduista huumesäkeistä

  9. 9

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää