Ulkomaat |HS seuraa

Katalonian johto: Itsenäisyyden kannattajille murskavoitto, äänestysprosentti jäi pieneksi –Kansanäänestyksen väkivaltaisuuksissa loukkaantui yli 840 ihmistä

Katalonian johtaja ilmoitti ”oven itsenäisyysjulistukselle olevan auki”, mutta äänestysvilkkaus näyttää jääneen reilusti alle viidenkymmenen. Katalonia ja Espanjan keskushallinto syyttelevät toisiaan äänestyspäivän väkivaltaisuuksista.

Liveseuranta Katalonian kansanäänestyksestä päättyy. HS.fi seuraa tapahtumia ja reaktioita uutisissaan.

"Olen hyvin huolissani väkivallasta naapurimaamme kaduilla", sanoo Gibraltarin johtaja Fabian Picardo. Espanjan eteläkärjessä sijaitseva Gibraltar on kuulunut Britannialle vuodesta 1713, mutta Espanja on hyvin kiinnostunut liittämään territorion itseensä.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kiitti poliiseja tehokkaasta toiminnasta kansanäänestyksen estämiseksi. Hänen mielestään katalonialaiset huijattiin osallistumaan äänestykseen, joka on hyökkäys demokratiaa ja laillisuutta vastaan.

Väkivaltaisuuksissa loukkaantuneiden lukumäärä nousee. Katalonian hallinnon mukaan 761 ihmistä on loukkaantunut.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy pitää parhaillaan lehdistötilaisuutta. Hänen mukaansa Kataloniassa ei sunnuntaina järjestetty itsenäisyysäänestystä, ja että suurin osa katalaaneista ei halunnut osallistua siihen.

Pääministerin mukaan kansanäänestys oli "strategia laillisuutta ja demokratiaa vastaan".

Rajoy sanoo haluavansa kiittää poliiseja velvollisuuksien hoitamisesta. Pääministeri on omien sanojensa mukaan itsekin tehnyt vain sen, mitä velvollisuus häneltä vaati. Hän on puolustanut lakia.

Katalonian aluehallitusta Rajoy neuvoo lopettamaan "jatkamisen tiellä, joka ei johda mihinkään". Pääministeri on omien sanojensa mukaan valmis neuvotteluihin, mutta vain lakia noudattaen.

Pääministeri sanoo kutsuvansa koolle kaikki parlamenttipuolueet.

(Reuters)

Espanjan sisäministeriö julkaisi sunnuntai-iltana Twitterissä videon, jossa poliisien rikkoman lasioven läpi äänestyspaikalle saapuva santarmi saa tuolista päähänsä.

Katalonialaiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään Lontoon Piccadillylle. Poliisin arvion mukaan paikalla on noin 30 000 ihmistä.

Äänestyspaikoille jonotetaan edelleen. Aluehallinnon tiedottajan mukaan äänestysaikaa ei pidennetä, mutta kaikki määräajassa jonoon ehtineet saavat äänestää.

Aluehallinnon mukaan miljoonia ääniä lasketaan vielä sunnuntaina.

Katalonian paikallishallinto: Espanjan hallitus saa vastata kansainvälisessä oikeudessa äänestyspäivän väkivaltaisuuksista (Reuters)

Katalonian korkeimpaan oikeuteen tulvii valituksia maakunnan oman poliisin toiminnasta, kertoo uutistoimisto Reuters. Mossos-niminen paikallispoliisi ei valitusten mukaan ole toiminut riittävän tehokkaasti laittomiksi julistettuja äänestyspaikkoja sulkiessaan.

FC Barcelona on voittanut Las Palmasin tyhjällä Camp Nou -stadionilla . Ottelu päättyi luvuin 3-0. Joukkueen johdon mukaan ottelu pelattiin suljettujen ovien takana protestina väkivaltaisuuksille, ei niinkään turvallisuussyistä.

Camp Noun jalkapallostadionilla pelataan surrealistista jalkapalloa: Espanjan liigan ottelu pyörii tyhjällä stadionilla. Yleisön ulvonnan sijaan tyhjään katsomoon asti kuuluu pelaajien keskinäinen huutelu.

Ottelutilanne 2-0.

Espanjan liigan jalkapallo-ottelua Barcelona - Las Palmas pelataan Barcelonan Camp Nou -stadionilla suljettujen ovien takana. Stadionille on pyrkinyt ainakin 99 000 fania.

Kansanäänestyksen järjestämistä puoltanut Barcelonan joukkue olisi halunnut peruuttaa pelin kokonaan, mutta Espanjan jalkapalloliitto vaati, että ottelu pelataan.

"FC Barcelona tuomitsee sen, että ihmisiltä viedään demokraattinen oikeus ilmaista mielipiteensä", Barca kertoi tiedotteessaan.

Barca on kannattanut kansanäänestyksen järjestämistä, mutta ei ole ottanut organisaationa kantaa Katalonien itsenäisyyshankkeeseen.

Sisäministeriö kertoo, että levottomuuksien vuoksi on pidätetty kolme ihmistä. Pidätysten syitä ovat muun muassa niskoittelu ja pahoinpitely.

Levottomuuksien jälkeen poliisi suljettiin 92 äänestyspaikkaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Loukkaantuneiden poliisien määrä on noussut kahteentoista.

Barcelonan pormestari kertoi Twitterissä, että Katalonian kansanäänestyksen aiheuttamissa levottomuuksissa on loukkaantunut yli 460 ihmistä.

Kansanäänestyksestä on jaettu videoita, joissa Espanjan keskushallinnon mellakkapoliisit ja paikalliset poliisit kahnaavat. Tällä videolla mellakkapoliisit menettävät malttinsa palomiesten kanssa.

Espanjan keskushallinto syytti sunnuntaisista tapahtumista Katalonian aluejohtajia. Espanjan varapääministeri vaati Kataloniaa lopettamaan sunnuntaisen "farssin". Varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria: "Tämän farssin jatkumisessa ei ole mitään järkeä, eikä tämä johda mihinkään. Heidän pitäisi lopettaa tämä (kansanäänestys) välittömästi".

Katalonian aluehallinnon tiedottaja Jordi Turull kertoi La Vanguardia -lehden mukaan noin tunti sitten, että äänioikeutetuista jo 50 prosenttia oli käynyt äänestämässä. Jos tieto pitää paikkansa, se tarkoittaa katalonialaisten osallistuvan kansanäänestykseen vilkkaasti. Korkea äänestysprosentti antaisi kansanäänestyksen tulokselle painoarvoa, vaikka koko äänestys onkin Espanjan näkökulmasta laiton.

HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula pohtii kommentissaan sunnuntain tapahtumia Kataloniassa: "On huomionarvoista, että poliisien voimankäyttö on kohdistunut nimenomaan äänestäjiin, ei pelkästään separatisteihin. Osa ihmisistä saapui uurnille kannattamaan Katalonian pysymistä osana Espanjaa. Eivät ehkä kannata enää."

La Ligan ottelu FC Barcelonan ja Las Palmasin välillä peruttiin Katalonian itsenäistymisäänestyksen aiheuttamien levottomuuksien takia. Lue lisää täältä.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont tuomitsee poliisien käyttämät voimatoimet perusteettomaksi väkivallaksi. Hänen mukaansa Espanjan hallinnon toimet ovat niin häpeällisiä, että ne tulevat seuraamaan sitä ikuisesti. Puigdemontin kommentit löytyvät Katalonian hallinnon nettisivuilta.

Espanjan sisäministeriön mukaan kahakoissa on loukkaantunut 11 poliisia.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kertoi sunnuntaina alkuiltapäivällä Twitterissä olevansa huolissaan Katalonian tapahtumista. Hänen mukaansa Espanjan pitäisi muuttaa toimintatapaansa ennen kuin joku loukkaantuu vakavasti. "Antakaa ihmisten äänestää rauhassa", Sturgeon kommentoi.

Poliisit tönivät ihmisiä alas portaita ja potkivat maassa istuvia mielenosoittajia tällä Twitterissä kiertävällä videolla, joka on katalonialaisen median mukaan kuvattu äänestyspaikkana toimineella barcelonalaisella koululla.

El Periódico -lehti kertoo, että yhteenottoja on ollut 15 eri äänestyspaikalla Barcelonassa. Ongelmien pelätään lisääntyvän äänestyksen jatkuessa sunnuntaina. Loukkaantuneita on kymmeniä.

Kataloniassa äskettäin vieraillut ja Espanjaan erikoistunut HS:n toimittaja Tommi Hannula jutteli tänään puhelimessa vanhan katalonialaisen kontaktinsa kanssa. Viinitilan omistava Joan Cusiné oli käynyt äänestämässä aamulla Barcelonan länsipuolella pienessä Pacs del Penedèsin kunnassa. Äänestyspaikkana toimivalla koululla oli paljon ihmisiä, joista osa oli viettänyt siellä yönsä. Paikalla oli myös Katalonian poliisi Mossos d'Esquadra. "He ilmoittivat ihmisille, että äänestys on laiton, mutta sen jälkeen he vain jäivät tarkkailemaan sivusta", Cusiné kertoi. Cusiné  myös kertoi, että ihmiset pelkäsivät valtiollisten Guardia Civil- tai Policía Nacional -joukkojen ilmaantumista paikalle myöhemmin päivän aikana.

Espanjan keskushallinto kehottaa Kataloniaa lopettamaan "farssiksi" kutsumansa kansanäänestyksen, uutistoimisto AFP kertoo.

Videolla näkyy, miten poliisit vievät vaaliuurnia äänestyspaikalta Kataloniassa.

Katalonian viranomaisten mukaan ainakin 38 ihmistä on loukkaantunut lievästi kun poliisi rynnäköi äänestyspaikoille, kertoo uutistoimisto AFP. Poliisin sanotaan käyttäneen kumiluoteja.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katalonia
 • Espanja
 • Itsenäistyminen
 • Separatistit
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  6. 6

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  7. 7

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  8. 8

   Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

  9. 9

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  10. 10

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  9. 9

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää