Ulkomaat |HS seuraa

Katalonian johto: Itsenäisyyden kannattajille murskavoitto, äänestysprosentti jäi pieneksi –Kansanäänestyksen väkivaltaisuuksissa loukkaantui yli 840 ihmistä

Katalonian johtaja ilmoitti ”oven itsenäisyysjulistukselle olevan auki”, mutta äänestysvilkkaus näyttää jääneen reilusti alle viidenkymmenen. Katalonia ja Espanjan keskushallinto syyttelevät toisiaan äänestyspäivän väkivaltaisuuksista.

Liveseuranta Katalonian kansanäänestyksestä päättyy. HS.fi seuraa tapahtumia ja reaktioita uutisissaan.

"Olen hyvin huolissani väkivallasta naapurimaamme kaduilla", sanoo Gibraltarin johtaja Fabian Picardo. Espanjan eteläkärjessä sijaitseva Gibraltar on kuulunut Britannialle vuodesta 1713, mutta Espanja on hyvin kiinnostunut liittämään territorion itseensä.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kiitti poliiseja tehokkaasta toiminnasta kansanäänestyksen estämiseksi. Hänen mielestään katalonialaiset huijattiin osallistumaan äänestykseen, joka on hyökkäys demokratiaa ja laillisuutta vastaan.

Väkivaltaisuuksissa loukkaantuneiden lukumäärä nousee. Katalonian hallinnon mukaan 761 ihmistä on loukkaantunut.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy pitää parhaillaan lehdistötilaisuutta. Hänen mukaansa Kataloniassa ei sunnuntaina järjestetty itsenäisyysäänestystä, ja että suurin osa katalaaneista ei halunnut osallistua siihen.

Pääministerin mukaan kansanäänestys oli "strategia laillisuutta ja demokratiaa vastaan".

Rajoy sanoo haluavansa kiittää poliiseja velvollisuuksien hoitamisesta. Pääministeri on omien sanojensa mukaan itsekin tehnyt vain sen, mitä velvollisuus häneltä vaati. Hän on puolustanut lakia.

Katalonian aluehallitusta Rajoy neuvoo lopettamaan "jatkamisen tiellä, joka ei johda mihinkään". Pääministeri on omien sanojensa mukaan valmis neuvotteluihin, mutta vain lakia noudattaen.

Pääministeri sanoo kutsuvansa koolle kaikki parlamenttipuolueet.

(Reuters)

Espanjan sisäministeriö julkaisi sunnuntai-iltana Twitterissä videon, jossa poliisien rikkoman lasioven läpi äänestyspaikalle saapuva santarmi saa tuolista päähänsä.

Katalonialaiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään Lontoon Piccadillylle. Poliisin arvion mukaan paikalla on noin 30 000 ihmistä.

Äänestyspaikoille jonotetaan edelleen. Aluehallinnon tiedottajan mukaan äänestysaikaa ei pidennetä, mutta kaikki määräajassa jonoon ehtineet saavat äänestää.

Aluehallinnon mukaan miljoonia ääniä lasketaan vielä sunnuntaina.

Katalonian paikallishallinto: Espanjan hallitus saa vastata kansainvälisessä oikeudessa äänestyspäivän väkivaltaisuuksista (Reuters)

Katalonian korkeimpaan oikeuteen tulvii valituksia maakunnan oman poliisin toiminnasta, kertoo uutistoimisto Reuters. Mossos-niminen paikallispoliisi ei valitusten mukaan ole toiminut riittävän tehokkaasti laittomiksi julistettuja äänestyspaikkoja sulkiessaan.

FC Barcelona on voittanut Las Palmasin tyhjällä Camp Nou -stadionilla . Ottelu päättyi luvuin 3-0. Joukkueen johdon mukaan ottelu pelattiin suljettujen ovien takana protestina väkivaltaisuuksille, ei niinkään turvallisuussyistä.

Camp Noun jalkapallostadionilla pelataan surrealistista jalkapalloa: Espanjan liigan ottelu pyörii tyhjällä stadionilla. Yleisön ulvonnan sijaan tyhjään katsomoon asti kuuluu pelaajien keskinäinen huutelu.

Ottelutilanne 2-0.

Espanjan liigan jalkapallo-ottelua Barcelona - Las Palmas pelataan Barcelonan Camp Nou -stadionilla suljettujen ovien takana. Stadionille on pyrkinyt ainakin 99 000 fania.

Kansanäänestyksen järjestämistä puoltanut Barcelonan joukkue olisi halunnut peruuttaa pelin kokonaan, mutta Espanjan jalkapalloliitto vaati, että ottelu pelataan.

"FC Barcelona tuomitsee sen, että ihmisiltä viedään demokraattinen oikeus ilmaista mielipiteensä", Barca kertoi tiedotteessaan.

Barca on kannattanut kansanäänestyksen järjestämistä, mutta ei ole ottanut organisaationa kantaa Katalonien itsenäisyyshankkeeseen.

Sisäministeriö kertoo, että levottomuuksien vuoksi on pidätetty kolme ihmistä. Pidätysten syitä ovat muun muassa niskoittelu ja pahoinpitely.

Levottomuuksien jälkeen poliisi suljettiin 92 äänestyspaikkaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Loukkaantuneiden poliisien määrä on noussut kahteentoista.

Barcelonan pormestari kertoi Twitterissä, että Katalonian kansanäänestyksen aiheuttamissa levottomuuksissa on loukkaantunut yli 460 ihmistä.

Kansanäänestyksestä on jaettu videoita, joissa Espanjan keskushallinnon mellakkapoliisit ja paikalliset poliisit kahnaavat. Tällä videolla mellakkapoliisit menettävät malttinsa palomiesten kanssa.

Espanjan keskushallinto syytti sunnuntaisista tapahtumista Katalonian aluejohtajia. Espanjan varapääministeri vaati Kataloniaa lopettamaan sunnuntaisen "farssin". Varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria: "Tämän farssin jatkumisessa ei ole mitään järkeä, eikä tämä johda mihinkään. Heidän pitäisi lopettaa tämä (kansanäänestys) välittömästi".

Katalonian aluehallinnon tiedottaja Jordi Turull kertoi La Vanguardia -lehden mukaan noin tunti sitten, että äänioikeutetuista jo 50 prosenttia oli käynyt äänestämässä. Jos tieto pitää paikkansa, se tarkoittaa katalonialaisten osallistuvan kansanäänestykseen vilkkaasti. Korkea äänestysprosentti antaisi kansanäänestyksen tulokselle painoarvoa, vaikka koko äänestys onkin Espanjan näkökulmasta laiton.

HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula pohtii kommentissaan sunnuntain tapahtumia Kataloniassa: "On huomionarvoista, että poliisien voimankäyttö on kohdistunut nimenomaan äänestäjiin, ei pelkästään separatisteihin. Osa ihmisistä saapui uurnille kannattamaan Katalonian pysymistä osana Espanjaa. Eivät ehkä kannata enää."

La Ligan ottelu FC Barcelonan ja Las Palmasin välillä peruttiin Katalonian itsenäistymisäänestyksen aiheuttamien levottomuuksien takia. Lue lisää täältä.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont tuomitsee poliisien käyttämät voimatoimet perusteettomaksi väkivallaksi. Hänen mukaansa Espanjan hallinnon toimet ovat niin häpeällisiä, että ne tulevat seuraamaan sitä ikuisesti. Puigdemontin kommentit löytyvät Katalonian hallinnon nettisivuilta.

Espanjan sisäministeriön mukaan kahakoissa on loukkaantunut 11 poliisia.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kertoi sunnuntaina alkuiltapäivällä Twitterissä olevansa huolissaan Katalonian tapahtumista. Hänen mukaansa Espanjan pitäisi muuttaa toimintatapaansa ennen kuin joku loukkaantuu vakavasti. "Antakaa ihmisten äänestää rauhassa", Sturgeon kommentoi.

Poliisit tönivät ihmisiä alas portaita ja potkivat maassa istuvia mielenosoittajia tällä Twitterissä kiertävällä videolla, joka on katalonialaisen median mukaan kuvattu äänestyspaikkana toimineella barcelonalaisella koululla.

El Periódico -lehti kertoo, että yhteenottoja on ollut 15 eri äänestyspaikalla Barcelonassa. Ongelmien pelätään lisääntyvän äänestyksen jatkuessa sunnuntaina. Loukkaantuneita on kymmeniä.

Kataloniassa äskettäin vieraillut ja Espanjaan erikoistunut HS:n toimittaja Tommi Hannula jutteli tänään puhelimessa vanhan katalonialaisen kontaktinsa kanssa. Viinitilan omistava Joan Cusiné oli käynyt äänestämässä aamulla Barcelonan länsipuolella pienessä Pacs del Penedèsin kunnassa. Äänestyspaikkana toimivalla koululla oli paljon ihmisiä, joista osa oli viettänyt siellä yönsä. Paikalla oli myös Katalonian poliisi Mossos d'Esquadra. "He ilmoittivat ihmisille, että äänestys on laiton, mutta sen jälkeen he vain jäivät tarkkailemaan sivusta", Cusiné kertoi. Cusiné  myös kertoi, että ihmiset pelkäsivät valtiollisten Guardia Civil- tai Policía Nacional -joukkojen ilmaantumista paikalle myöhemmin päivän aikana.

Espanjan keskushallinto kehottaa Kataloniaa lopettamaan "farssiksi" kutsumansa kansanäänestyksen, uutistoimisto AFP kertoo.

Videolla näkyy, miten poliisit vievät vaaliuurnia äänestyspaikalta Kataloniassa.

Katalonian viranomaisten mukaan ainakin 38 ihmistä on loukkaantunut lievästi kun poliisi rynnäköi äänestyspaikoille, kertoo uutistoimisto AFP. Poliisin sanotaan käyttäneen kumiluoteja.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katalonia
 • Espanja
 • Itsenäistyminen
 • Separatistit
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  8. 8

   Turistiranta katosi mereen yön aikana Australiassa – maanvajoama nielaisi ajoneuvoja lähes samassa kohdassa kolme vuotta sitten, mutta nyt on kyse eri ilmiöstä

  9. 9

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  10. 10

   Rikosoikeuden professori: Rahanpesulla hankittu kiinteistö voidaan määrätä valtiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää