Ulkomaat

EU-komissio lopetti vaikenemisen Katalonian väkivallasta: ”Väkivalta ei saa koskaan olla politiikan väline” – Junckerin ja muiden Twitter-tilit uinuivat, kun espanjalaispoliisit hakkasivat äänestäjiä

Myös muualla Euroopassa poliitikot vaikenivat Espanjan poliisien väkivallasta. Edes suorapuheinen Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei halua suututtaa Espanjaa.

Bryssel / Helsinki

Euroopan komissio lopetti maanantaina yli vuorokauden kestäneen vaikenemisen Katalonian kansanäänestykseen liittyneestä väkivallasta.

Komission päätiedottaja Margaritis Schinas luki komission varovaisesti muotoillun lausunnon, jonka mukaan ”väkivalta ei saa koskaan olla politiikan väline”.

Komissio vaati kaikkia osapuolia siirtymään ”vastakkainasettelusta vuoropuheluun”. Lausunnossa ei tuomittu erikseen mitään osapuolta, eikä erityisesti Espanjan kansallisia poliisijoukkoja, jotka uutisraporttien ja useiden videoiden perusteella käyttivät rajua väkivaltaa katalaaneja vastaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Schinas totesi myös, että komissio luottaa Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn kykyyn hoitaa ”laitonta” kansanäänestystä seurannut tilanne. Katalonian johtajat ovat vaatineet EU:ta välittämään osapuolten välisissä kiistoissa.

”Espanjan perustuslain mukaan eilinen äänestys Kataloniassa ei ollut laillinen. Euroopan komissiolle, kuten puheenjohtaja Juncker on usein toistanut, tämä on Espanjan sisäinen asia, joka on hoidettava Espanjan perustuslaillisen järjestyksen mukaisesti”, komissio totesi.

Komissio huomautti lisäksi, että mikäli Katalonia irtautuisi Espanjasta, alue ei kuuluisi Euroopan unioniin.

”Komissio uskoo, että nyt on yhtenäisyyden ja vakauden aika, ei hajaannuksen ja pirstaloitumisen.”

Schinasin mielestä komission reaktio ei tullut liian myöhään. Komissiota ja muita EU-tahoja syytettiin sunnuntaina suorastaan huutavasta hiljaisuudesta, kun media täyttyi kuvista siviilejä hakkaavista ja kumiluodeilla ampuvista espanjalaispoliiseista.

Kysymykseen siitä, miksi maanantain lausuntoa ei antanut komission puhenjohtaja Jean-Claude Juncker, Schinas vastasi lausunnon olevan 28-jäsenisen komissaarien kollegion yhteinen.

Junckerin Twitter-tilillä tuorein twiitti liittyi Tallinnassa pidettyyn epäviralliseen huippukokoukseen viime viikon lopulla.Espanjan poliisit pahoinpitelivät Kataloniassa sunnuntaina jopa satoja ihmisiä, jotka osallistuivat rauhanomaiseen kansanäänestykseen itsenäisyydestä.

EU:n instituutioiden tai jäsenmaiden johtajista ei kuitenkaan kuulunut pihaustakaan. Ainoastaan Belgian pääministeri Charles Michel tuomitsi sunnuntaina oma-aloitteisesti poliisin väkivallan, ja kysyttäessäkin reaktiot ovat olleet haaleita.

”En näe ensisijaisena, että EU lähtee itsenäisen maan asioihin sotkeutumaan. En ole pitänyt siitä minkään maan kohdalla. Jos sellainen tilanne tulee, silloin joudutaan katsomaan asiaa, kuten on katsottu esimerkiksi Puolan ja Unkarin toimia”, ulkoministeri Timo Soini (sin) sanoi HS:lle sunnuntaina.

EU-johtajien huippukokouksia isännöivän Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin Twitter-tili oli myös vielä maanantaina henkisesti Tallinnan huippukokouksessa käydyssä keskustelussa.

”Yhtenäisyys, todelliset ratkaisut kansalaisten todellisiin ongelmiin ja edistys johdattavat minua, kun laadin EU-johtajien agendaa vuosille 2017 ja 2018”, Tuskin tuoreimmassa twiitissä viime perjantailta todettiin.EU on usein tuominnut paljon selväsanaisemmin väkivallan, kun se on tapahtunut EU:n ulkopuolella. Esimerkiksi heinäkuun lopussa EU:n ulkosuhdehallinto tuomitsi Venezuelan turvallisuusjoukot ”kohtuuttomista ja ylimitoitetuista voimatoimista”.Miksi EU:n johtajat ovat vaienneet kuorossa Espanjan väkivallasta?

Kyse on selkärankareaktiosta, sanoo Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja, professori Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

”Kommentit mahdollisesti pahentaisivat tilannetta. Jos ei sano mitään, ei ainakaan tule pahentaneeksi mitään. Voi myös olla ihan viisasta olla hiljaa”, Aunesluoma sanoo.

Poliitikon kannattaa käyttää mahdollisuutta hyväksi, kun tilanne on epäselvä.

”On EU:ta vanhempi perinne, jonka mukaan on korkea kynnys sanoa jotain muiden valtioiden sisäpolitiikasta. Se myös antaa mahdollisuuden olla kommentoimatta.”Hiljaisuus on poliittisesti ymmärrettävää, mutta antaa moraalisesti oudon kuvan. EU:ssa ei ole kyse pelkästään valtioiden sisäisistä asioista.

”Tässä on huutava ristiriita. Kyllä voisi sanoa, että lopettakaa väkivalta ja palatkaa neuvottelupöytään.”

EU ei välttämättä ole sopinut yhteisestä linjasta, vaikka lähes rikkumaton hiljaisuus saattaa siltä tuntua.

”Tässä ’lauletaan korvakuulolla’ eli katsotaan, mitä vieruskaveri tekee”, Aunesluoma sanoo.”Ranskan presidentti Emmanuel Macron voisi olla suunnannäyttäjänä. Mutta ei hänkään halua ottaa omaan agendaansa naapurimaan asioihin puuttumista.”

Vaarana on tulla vedetyksi liian syvälle kiistaan, joka ei lähiaikoina ole helpottamassa vaan mitä todennäköisimmin entisestään pahenemassa.

”Jos suututetaan Espanjan hallitus, EU:sta tulee kiistan osapuoli.”

EU:lla on traumaattinen kokemus voimakkaasta puuttumisesta jäsenvaltion asioihin.

Vuonna 2000 oikeistopopulisti Jörg Haider päästettiin Itävallassa hallitukseen. Vastatoimeksi EU kieltäytyi kaikesta yhteistyöstä Itävallan kanssa. Boikotilla ei kuitenkaan ollut mitään vaikutusta, ja EU joutui muutaman kuukauden kuluttua tunnustamaan tappionsa ja palaamaan päiväjärjestykseen.

”Se vain lisäsi Haiderin kannatusta. Voi kysyä, opittiinko Haider-episodista, vaikka näitä ei voi verrata, sillä tilanteet ovat erilaiset”, Aunesluoma sanoo.

On vaikea ajatella, että EU olisi yhtä hiljaa, jos vastaavaa tapahtuisi esimerkiksi Puolassa tai Unkarissa. Se ei kerro siitä, että Espanjalla olisi niitä vahvempi erityisasema unionissa, Aunesluoma sanoo.

”Myös Puolan ja Unkarin kohdalla oltiin aluksi hiljaa. Nyt ollaan ongelman elinkaaren eri kohdassa. Puolan ja Unkarin tilannetta on asteittain käsitelty voimakkaammin.”

Komissio on käynnistänyt Puolaa ja Unkaria vastaan rikkomusmenettelyjä esimerkiksi oikeusvaltiokehitykseen ja EU:n turvapaikkapolitiikkaan liittyen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katalonia
 • Barcelona
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  8. 8

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää