Ulkomaat

Joukkomurhaajat tahtovat kuuluisuutta, ja se heille myös annetaan – Tappajien nimien ja kuvien julkaisu pitäisi lopettaa kokonaan, vaativat amerikkalaistutkijat

Tehokkain keino vähentää joukkomurhia voisi olla tekijöiden nimien ja kuvien julkaisematta jättäminen valtavirtamediassa, amerikkalaiset tutkijat kirjoittavat. Hyväksi esimerkiksi nousee Suomen median toiminta Jokelan kouluampumisen jälkeen.

On ainakin kolme keinoa, joilla voidaan estää tulevia joukkosurmia tai ainakin vähentää niiden tuhoisuutta.

Ensimmäinen on tietysti käsiaseiden saatavuuden rajoittaminen, kirjoittavat amerikkalaistutkijat Adam Lankford ja Eric Madfis tiedelehti American Behavioral Scientistin tuoreessa numerossa. Toinen keino on potentiaalisten tekijöiden seulominen mielenterveystyössä.

Aselakien kiristäminen on ainakin tähän asti osoittautunut poliittisesti mahdottomaksi tehtäväksi Yhdysvalloissa, jossa aseenkanto-oikeus on pyhänä pidetty tabu. Tulevien joukkosurmaajien löytäminen mielenterveysongelmaisten joukosta taas on mahdollista, mutta haasteellista.

Jäljelle jää keino, jolla Lankfordin ja Madfisin mukaan voitaisiin vaikuttaa suoraan siihen, mikä kaikkein eniten motivoi monia joukkoampujia: poistetaan heiltä mahdollisuus ponnahtaa rikoksensa avulla kuuluisuuteen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos pystymme vaikuttamaan siihen, miten media raportoi joukkomurhaajista, pystymme kenties viemään heiltä heidän tavoittelemansa huomion ja samalla estämään tulevien iskijöiden hyökkäyksiä”, Lankford ja Madfis kirjoittavat.


Amerikkalaistutkijoiden ohjeet medialle joukkoampumistapauksissa ovat hyvin yksinkertaiset:

1) Lakatkaa julkaisemasta joukkoampujien nimiä ja kuvia.

2) Lopettakaa aiempien joukkoampujien kuvien ja nimien julkaiseminen.

3) Raportoikaa näistä rikoksia ja tekijöiden taustoista muutoin aivan niin vapaasti ja yksityiskohtaisesti kuin ikinä haluatte.

Tutkijoiden ehdotukset, jotka eivät sinänsä ole uusia, perustuvat laajaan aineistoon, jossa on käsitelty amerikkalaisten joukkoampujien motiiveja ja taustoja. Mukana on sekä tuoreita että vanhempia tapauksia.

Tutkimusten perusteella monet joukkoampujat – ja varsinkin kaikkein tuhoisimmat heistä – kertovat avoimesti hakevansa teollaan ennen kaikkea kuuluisuutta.

Julkisuutta tavoittelevat joukkoampujat tappavat keskimäärin kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin sellaiset tekijät, joille julkisuushakuisuus jää epäselvemmäksi motiiviksi, Lankford ja Madfis kirjoittavat. Siksi nimenomaan julkisuuteen vaikuttamalla voitaisiin ehkä tehokkaimmin pelastaa ihmishenkiä.

Columbinen kouluammuskelijat (1999) esimerkiksi fantasioivat jo ennen tekoaan tulevasta mediahuomiosta ja hekumoivat ajatuksella, että heistä tehtäisiin elokuvia. Heidän toiveensa toteutuivat.

Nebraskan 2007 ostoskeskusammuskelija jätti jälkeensä itsemurhaviestin, jossa kirjoitti näin: ”Ajattelinpahan vain, että minusta tulee ihan vitun kuuluisa.” Hän ei erehtynyt.

Monet joukkoampujat pyrkivät varmistamaan huomion jopa ottamalla itse yhteyttä mediaan. Näin teki esimerkiksi Virginia Techin kouluammuskelija 2007.

Myös Orlandon yökerhossa 2016 ammuskellut jihadistijärjestö Isisin ihailijana esiintynyt mies soitti kesken hyökkäyksen uutismediaan. Hän myös kirjautui sosiaaliseen mediaan kesken rikostapahtuman tarkistamaan, oliko hänestä ehtinyt tulla jo viraali-ilmiö. Kyllä oli.

”Vaikuttaa siltä, että mitä enemmän ihmisiä tappaa, sitä enemmän pääsee parrasvaloihin”, laskeskeli Umpquan kouluampuja vuonna 2015 ennen tekoaan. Eikä laskenut väärin.


Lankford ja Madfis muistuttavat, että monet tulevat joukkoampujat ahmivat pakkomielteenomaisesti aikaisemmista tekijöistä kertynyttä mediamateriaalia. Omilla kasvoilla ja omalla nimellä saavutettu kuuluisuus tekee heistä eräänlaisia roolimalleja, joiden käyttäytymistä tulevat joukkoampujat matkivat.

Mutta seuraajat eivät pelkästään kopioi tekijän rikollista käyttäytymistä. He haluavat tulla heidän kaltaisikseen, aivan niin kuin rock- tai jalkapallofanit haluavat tulla esikuviensa kaltaisiksi. Heille ei ole mitään väliä sillä, onko saavutettu julkisuus negatiivista vai positiivista, kunhan sitä on paljon ja se henkilöityy tiettyyn nimeen ja kasvoihin.

Pitäisikö median siis vähentää joukkomurhista uutisointia?

Ei välttämättä, Lankford ja Madfis kirjoittavat. Itse asiassa joukkomurhien ja tekijöiden taustojen yksityiskohtainenkin raportointi voi olla hyödyllistä. Parhaimmassa tapauksessa näin leviää tietoa käyttäytymispiirteistä, jotka ennakoivat tragediaa. Tietoisuus tästä voi esimerkiksi auttaa potentiaalisten tekijöiden läheisiä huomaamaan oireet ajoissa ja puuttumaan asiaan.

Tekijöiden nimien tai kasvojen julkaisemisessa ei ole kuitenkaan mitään arvoa itse ilmiön ymmärtämisen kannalta, tutkijat huomauttavat. Ainoastaan silloin, jos vaarallinen tekijä on hengissä ja etsintäkuulutettu, kuvien ja nimien julkaisu voi olla perusteltua.

Muussa tapauksessa nimien ja kuvien näyttäminen auttaa ainoastaan joukkoampujia heidän tärkeimmän tavoitteensa eli kuuluisuuden saavuttamisessa. Tämä taas motivoi edelleen uusia potentiaalisia tekijöitä.


Sosiaalisen median aikakaudella on tietysti mahdotonta täysin estää tekijöiden nimien tai kuvien vuotaminen julkisuuteen. Tutkijoiden mukaan valtavirtamedialla on kuitenkin erityisrooli, sillä julkisuushakuiset rikolliset haluavat nimensä ja kuvansa esille kaikkialle, ei ainoastaan pienten kuplien sisälle.

Lankfordin ja Madfis nostavat artikkelissaan hyväksi esimerkiksi suomalaisen median, joka Jokelan koulusurmasta viisastuneena uutisoi selvästi hillitymmin vuotta myöhemmin tapahtunutta Kauhajoen koulusurmaa.

Silti kauempana tapahtuvissa rikoksissa kuten Las Vegasin tapauksessa suomalainen media, HS mukaan lukien, on julkaissut tekijän nimet ja kasvokuvat. Myös Turun joukkopuukottajan nimi ja kuvat ovat olleet suomalaisessa mediassa yleisesti esillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  8. 8

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  9. 9

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  10. 10

   Huumeidenkäyttäjät ostivat pillereitä sotaveteraaneilta ja polttivat pilveä poliisin nenän alla Helsingin keskustassa – entinen narkomaani kertoo, millainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää