Ulkomaat

Patsaskohu varjostaa Kristoffer Kolumbuksen muisto­päivää USA:ssa – ”Muistakaamme hänet murhaajana ja raiskaajana joka tappoi 90 prosenttia alkuperäis­kansoista”

New Yorkissa järjestettiin maanantaina perinteinen Kolumbuksen päivän juhlaparaati, mutta kaupungin Kolumbus-patsaiden tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta.

Yhdysvalloissa on viime kuukausina poistettu orjuuden kannattajien patsaita julkisilta paikoilta, mutta tulevaisuudessa tulilinjalle saattaa ajautua myös Amerikan löytäjänä pidetty Kristoffer Kolumbus.

Tästä saatiin esimakua maanantaina, kun Yhdysvalloissa vietettiin Kolumbuksen päivää, joka on kansallinen lomapäivä.

Esimerkiksi New Yorkissa tuhannet ihmiset saapuivat katselemaan perinteistä Kolumbuksen päivän juhlaparaatia, joka järjestettiin nyt 73. kerran.

Samaan aikaan kasvava määrä Yhdysvaltain historiaan kriittisesti suhtautuvia ihmisiä on sitä mieltä, että Kolumbusta pitäisi muistella ennen kaikkea Amerikan alkuperäiskansojen kansanmurhaajana.


”Toimme lapsemmekin. Halusimme heidän näkevän paraatin ja patsaat ja kaiken ennen kuin niistä hankkiudutaan eroon”, sanoi paraatia katselemaan saapunut Ruth Edelstein-Friedman uutistoimisto AFP:lle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos muistelemme häntä, niin muistakaamme hänet murhaajana ja raiskaajana joka tappoi 90 prosenttia alkuperäiskansoista”, sanoi puolestaan paraatipaikalle mieltään osoittamaan saapunut Angello Medrona brittilehti The Guardianille.

”Kolumbuksen tilalle pitäisi laittaa intiaanipäällikkö.”

Yhdysvaltojen lisäksi Kolumbus-päivää vietettiin useissa Latinalaisen Amerikan maissa. Esimerkiksi Chilen Santiagossa juhlapäivä johti nujakointiin poliisin ja mielenosoittajien välillä.


Kolumbuksen löytöretki Amerikkaan 1492 johti siihen, että eurooppalaiset valtasivat tulevina vuosikymmeninä uudet mantereet. Valtaosa Amerikan alkuperäisasukkaista tapettiin, tai he kuolivat kulkutauteihin.

Kolumbuksen päivään liittyvät kiistat Yhdysvalloissa eivät ole mikään uusi ilmiö. Kymmenet amerikkalaiskaupungit ovat jo luopuneet Kolumbuksen muiston juhlinnasta ja ryhtyneet sen sijaan kunnioittamaan alkuperäiskansojen kohtaloa.

Viimeksi elokuussa Yhdysvaltain toiseksi suurin kaupunki Los Angeles päätti, että Amerikan löytäjän sijaan Kolumbuksen päivänä muistellaan alkuperäiskansoja.

Kiista Kolumbuksesta on kuitenkin kärjistynyt sen jälkeen, kun patsaskohu roihahti väkivaltaiseksi Charlottesvillessa elokuussa. Tuolloin uusnatsit kokoontuivat vastustamaan orjuuden kannattajina tunnettujen etelävaltioiden johtajien patsaiden museoimista. Paikalle saapui liberaaleja vastamielenosoittajia, joista yksi kuoli, kun valkoista ylivaltaa kannattava mielenosoittaja kaahasi autolla väkijoukkoon.

Virallisia aloitteita New Yorkin Kolumbus-patsaiden poistamisesta ei ole toistaiseksi tehty, mutta patsaiden kohtalo on silti epävarma. Yksi New Yorkin Kolumbus-patsaista on 1892 pystytetty monumentti, joka seisoo 23 metriä korkean pylvään päällä Keskuspuistossa.

Syyskuussa toista, pienempää Kolumbus-patsasta puiston keskellä töhrittiin. Toinen patsaan kädestä maalattiin verenpunaiseksi, ja jalustaan ilmestyi teksti: ”Vihaa ei tulla suvaitsemaan.”


Kolumbuksen päivää vietetään nykyisen Italian alueella syntyneen Kristoffer Kolumbuksen muistoksi. Hänen katsotaan ”löytäneen” Amerikan 1492, kun hänen laivansa rantautui Bahamalle. Juhlapäivä on New Yorkissa kuitenkin myös Yhdysvaltain italialaisperäisen väestön juhla.

Amerikanitalialainen New Yorkin pormestari Bill de Blasio osallistui maanantaina ylpeästi Kolumbus-päivän paraatiin.

”Kristoffer Kolumbuksen historiallisesta hahmosta voidaan kiistellä, mutta ei amerikanitalialaisten antamasta panoksesta”, hän kertoi toimittajille 5. Avenuella.

De Blasio on silti asettanut elokuussa toimikunnan pohtimaan New Yorkin kiistanalaisina pidettyjen patsaiden kohtaloa, kertoo AFP.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Kolumbuksen päivän juhlintaa. Hän sanoi, että Kolumbuksen saapuminen oli käänteentekevä tapaus, joka ”kiistatta ja perustavanlaatuisesti muutti ihmiskunnan historian suunnan ja valmisti tietä suurenmoisen kansamme kehitykselle”.

Toisin kuin edeltäjänsä Barack Obama, Trump ei sanallakaan maininnut kolikon kääntöpuolta.

New Yorkin Kolumbus-paraatin vastamielenosoituksessa oli mukana myös paikallispoliitikko ja aktivisti Charles Barron. Hän vaatii Kolumbuksen päivän muuttamista alkuperäiskansojen päiväksi.

”Maa jonka olemme vieneet, kuului kerran alkuperäiskansoille”, Barron sanoi The Guardianille. ”Kolumbus oli murhaaja, raiskaaja ja kolonisoija, ja hän orjuutti afrikkalaisia. Meillä ei pitäisi olla juhlapäivää orjuuttajan kunniaksi, eikä meidän pidä palvoa murhaajia.”

Paraatia katselemaan saapuneet Laura Scheyer ja Steve Cohn taas eivät ottaneet Kolumbuksen päivän juhlaa niin vakavasti.

”Jokaisella maalla on ongelmallinen historia. Ihmisiä on alistettu”, Cohn sanoi AFP:lle.

Hänen mukaansa paraatissa on kuitenkin nykyaikana kyse lähinnä hauskanpidosta.

”Me kaikki ansaitsemme vähän hupia, varsinkin kun katsoo nykymaailman menoa, eikä niin?” hän sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  8. 8

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  9. 9

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  10. 10

   Huumeidenkäyttäjät ostivat pillereitä sotaveteraaneilta ja polttivat pilveä poliisin nenän alla Helsingin keskustassa – entinen narkomaani kertoo, millainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää