Ulkomaat

Saudi-Arabian kruununprinssi jatkoi yllättäviä uudistuksia ja hyökkäsi vanhoillista valtakoneistoa vastaan – ”Olemme palaamassa maltillisen islamin maaksi”

Saudi-Arabia sijoittaa 425 miljardia euroa Israelia suurempaan erityistalousalueeseen, joka ulottuu Jordaniaan ja Egyptiin.

Saudi-Arabian nuori ja vaikutusvaltainen kruununprinssi Muhammed bin Salman teki tiistaina hämmästyttävän suorin sanoin pesäeroa maansa äärivanhoilliseen valtakoneistoon.

Muhammed, 32, sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että hän haluaa maansa siirtyvän viimein eteenpäin vuodesta 1979. Tällä hän viittasi poliittisen islamin ja fundamentalismin nousuun Saudi-Arabiassa sen jälkeen, kun maallisista uudistuksista, kuten television sallimisesta ja tyttöjen kouluttamisesta, tunnettu kuningas Faisal salamurhattiin vuonna 1975.

”Olemme palaamassa maltillisen islamin maaksi, joka on avoinna kaikille uskonnoille, tavoille ja ihmisille kaikkialta maailmasta”, Muhammed sanoi AFP:n mukaan Riadin talouskonferenssissa.

”Haluamme tavallista elämää – elämää, jossa uskontomme muuntautuu suvaitsevaisuudeksi.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muhammed nimettiin kruununprinssiksi viime kesäkuussa. Hän on saanut maineen reippaana uudistajana valtiossa, jota on arvosteltu sunnalaisten ääriryhmien rahoittamisesta ympäri Lähi-itää.

Elokuussa Muhammed kertoi, että 50 Punaisenmeren saarta ja monta muuta ranta-aluetta muutetaan luksuslomakohteiksi. Hänen uskotaan olevan senkin takana, että kuningas Salman, 81, päätti syyskuun lopussa antaa naisten ajaa autoa. Parhaillaan huhutaan elokuvateatterien sallimisesta.

”Saudi-Arabian väestöstä 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita, emmekä varmasti tule painimaan seuraavaa 30:tä vuotta elämistämme tuhoisten ajatusten kanssa. Tuhoamme ne tänään ja kerralla”, kruununprinssi sanoi.

”Teemme hyvin pian lopun ääriajattelusta.”

Muhammedin viesti vetosi varmasti nuoriin mutta myös ulkomaalaisiin sijoittajiin, joita oli tuhatmäärin Riadin talouskonferenssissa. Hän julkisti samassa tilaisuudessa valtavan kansainvälisen erityistalousalueen luomisen Punaisenmeren pohjukkaan.

Kruununprinssin vastuulle kuuluu suunnitella, kuinka Saudi-Arabian talouden äärimmäistä riippuvuutta öljyntuotannosta vähennetään. Öljy ei ole uusiutuva luonnonvara, ja jonain päivänä se loppuu. Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä, ja sen talous on kärsinyt öljyn maailmanmarkkinahinnan romahdettua vuonna 2014.

Tiistaina julkistettu suurhanke liittyy juuri tähän.

Erityistalousalue nimeltä Neom syntyy Akabanlahden ympäristöön ja ulottuu Saudi-Arabiasta Jordaniaan ja Egyptiin. Se on kooltaan 26 500 neliökilometriä eli hieman suurempi kuin Israel, ja se kattaa rantaviivaa lähes 470 kilometrin matkalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Läheltä kulkee Euroopan ja Aasian yhdistävä laivareitti, joka hyödyntää Suezin kanavaa. Saudi-Arabia ja Egypti ovat sopineet rakentavansa sillan välilleen Akabanlahden suuaukon yli.”Neom on yhdellä maailman merkittävimmistä talousväylistä. Sen strateginen sijainti edistää alueen nopeaa kasvua globaaliksi keskukseksi, joka yhdistää Aasian, Euroopan ja Afrikan”, Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto kertoi tiedotteessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kruununprinssi Muhammedin mukaan Neom keskittyy energiantuotantoon ja huipputeknologiaan mutta myös ruokaan ja viihteeseen.

Alueen toimijat eivät joudu noudattamaan Saudi-Arabian säännöstöä, vaan sille luodaan Reutersin mukaan omat vero- ja työlait ja jopa oma oikeuslaitos. Tämän uskotaan houkuttelevan kansainvälisiä sijoittajia, sillä raskas byrokratia on hankaloittanut ulkomaalaisten liiketoimia Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabia lupaa sijoittaa hankkeeseen 500 miljardia dollaria eli noin 425 miljardia euroa. Vertailun vuoksi: Suomen valtion menoarvio ensi vuodelle on runsaat 55 miljardia euroa.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuonna 2025. Sen vetäjäksi nimettiin saksalainen Klaus Kleinfeld, joka tunnetaan muun muassa tekniikkayhtiö Siemensin entisenä pääjohtajana. Kleinfeld joutui eroamaan Siemensistä korruptioskandaalin takia vuonna 2007.

Suurhanke on helppo tulkita jatkumona viimeaikaisille uudistuksille, joiden myötä ulkomaalaisten sijoittajien sallitaan omistaa entistä enemmän Saudi-Arabian pörssiyhtiöistä ja valtio-omisteisesta öljyjätistä Aramcosta yksityistetään viisi prosenttia, mistä valtio saa arviolta 250 miljardia euroa.

Kruununprinssin bisnesmyönteisistä uudistuksista ja arvoliberaaleista puheista huolimatta ihmisoikeusjärjestöt kertovat, että Saudi-Arabia on entisestään kiristänyt rauhanomaisten oppositiohahmojen vainoja.

Viranomaiset pidättivät syyskuussa kymmeniä uskonoppineita, älykköjä ja aktivisteja ilman selviä perusteita. Pidätysten on arveltu liittyvän Muhammedin oman aseman vahvistamiseen.

Kuningas Salmanin on huhuttu luovuttavan kruununsa Muhammedille lähitulevaisuudessa.

Muhammed on toiminut puolustusministerinä jo vuodesta 2015. Hän on siten vastuussa myös Saudi-Arabian johtamasta liittoumasta, jota on syytetty toistuvasta siviilien pommittamisesta Jemenin sisällissodassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Lähi-itä
 • Egypti
 • Jordania

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsinki hylkäsi Pekka Haaviston

  2. 2

   Kalifornialaisyritys pumppaa vanhusten suoniin nuorten verta – ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”

  3. 3

   HS:n kirjeenvaihtaja palasi vuoden jälkeen Grundyn kaivoskaupunkiin, jossa liki kaikki äänestivät Donald Trumpia – löytyi ihmisiä, joiden toivo on palannut

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  5. 5

   Niinistön kannatus pudonnut, mutta etumatka yhä vahva – Väyrynen kirinyt selvästi Haavistoa kiinni

  6. 6

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  7. 7

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  8. 8

   Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

   Tilaajille
  9. 9

   Yksityisten sote-tuottajien osuus kasvaa merkittävästi vain terveys­keskuksissa – ja se harmittaa Mehiläistä

  10. 10

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  2. 2

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  3. 3

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  4. 4

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  5. 5

   Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

  6. 6

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  7. 7

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  8. 8

   Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

  9. 9

   Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

  10. 10

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  8. 8

   Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

  9. 9

   Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin seurauksena Espoossa – hoitajien mukaan päivät ovat täynnä vaaratilanteita

  10. 10

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  11. Näytä lisää