Ulkomaat

Espanja otti virallisesti virallisesti vallan Kataloniassa –Katalonia julistautui itsenäiseksi perjantaina, aluehallinnon johtajat ja poliisijohto erotettiin

Espanjan valtionsyyttäjä ilmoitti nostavansa syytteet kapinasta Katalonian aluejohtajaa Carles Puigdemontia vastaan. Rikosnimike on kapina, josta voi saada 30 vuoden tuomion.

Espanjan keskushallinto otti lauantaiaamuna virallisesti vallan Espanjan itsenhallintoalueella Kataloniassa. Madrid antoi toimesta virallisen tiedonannon, jonka mukaan Kataloniaa hallitsee nyt Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria, kertoo BBC.

Vallanvaihto johtuu Katalonian itsehallintoalueen perjantaina antamasta yksipuolisesta itsenäisyysjulistuksesta. Katalonian alueparlamentti päätti asiasta äänestyksessään iltapäivällä luvuin 70–10. Kaksi edustajaa äänesti tyhjää.

Heti julistuksen jälkeen Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti hajottavansa alueellisen parlamentin sekä erottavansa Katalonian johtajan ja alueelliset poliisijohtajat.

Yön aikana Espanjassa ja Kataloniassa järjestettiin mielenosoituksia itsenäisyyden puolesta ja sitä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Barcelonassa oleva HS:n toimittaja Heikki Aittokoski arvioi perjantaina alkuillasta, että parlamenttitalon kupeessa oli meneillään jopa kymmenientuhansien ihmisten kansanjuhla. Hän kuvaili tunnelmaa riemukkaaksi ja kertoi ihmisten huutavan ”Llibertat!” eli ”Vapaus!”

”Tämä oli ainoa tie eteenpäin”, opettaja Mercè Viñas Soler, 37, sanoi.

”Madrid on kohdellut Kataloniaa kuin alusmaata ja sortanut meitä.”

Alueparlamentti päätti itsenäisyydestä suljetulla lippuäänestyksellä, eli yksittäisten edustajien kannat eivät tulleet automaattisesti julki.

Puheenjohtaja Carme Forcadellin luettua tuloksen parlamenttiedustajat lauloivat paikoillaan Katalonian kansallislaulun Els Segadorsin.

Sanomalehti El País kertoi, että useissa Katalonian kaupungeissa viranomaiset poistivat Espanjan liput hallintorakennusten lipputangoista.

”Kyllä. Olemme saavuttaneet vapauden rakentaa uuden maan”, Katalonian aluehallinnon varajohtaja Oriol Junqueras kirjoitti Twitterissä.Itsenäisyyttä vastustavien Katalonian sosialistipuolueen (PSC), konservatiivisen Kansanpuolueen (PP) ja keskustalaisen Ciutadansin edustajat poistuivat salista ennen äänestystä jättäen istuintensa selkänojille Espanjan ja Katalonian lippuja. Heidän äänensä eivät olisi muuttaneet lopputulosta.

”Parlamentissa on kovin omituinen tunnelma. Jotkut yrittävät iloita, mutta he tietävät, että tämä on katastrofin alku. Surullisia hymyjä”, sanomalehti El Paísin toimittaja Carlos E. Cué raportoi äänestyksen jälkeen parlamenttitalosta.

Eräs itsenäisyyden puolesta äänestänyt edustaja kertoi BBC:n toimittajalle, että ”meillä ei ole pienintäkään aavistusta, mitä seuraavaksi tapahtuu”.

Espanjan pääministeri Mariano+Rajoy+" class="person">Mariano Rajoy pyysi espanjalaisia pysymään rauhallisina.

”Oikeusvaltio palauttaa Katalonian lain tielle”, Rajoy kirjoitti Twitterissä.Vain hetki itsenäisyysjulistuksen jälkeen Espanjan senaatti hyväksyi äänin 214–47 poikkeustoimet Katalonian yksipuolisten itsenäisyyspyrkimysten torppaamiseksi. Ne tarkoittavat käytännössä Katalonian itsehallinnon riisumista ja ennenaikaisia aluevaaleja.

Rajoy kertoi perjantai-iltana hallituksen hätäkokouksen jälkeen erottavansa Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin sekä tämän johtaman aluehallituksen ja hajottavansa Katalonian parlamentin. Vaalit ovat 21. joulukuuta.

Muutama tunti poikkeustoimien hyväksymisen jälkeen Espanja myös syrjäytti Katalonian poliisivoimien ylimmän johdon. Monille katalonialaisille oma poliisi, nimeltään Mossos d’Esquadra, on symbolisesti tärkeä osa Kataloniaa.

Samalla Espanjaa odottaa ehkä kaikkien aikojen poliittisin jalkapallo-ottelu. Real Madridin ja FC Barcelonan on määrä kohdata Espanjan liigassa 23. joulukuuta.


Menettely perustuu Espanjan perustuslain paljon puhuttuun ja aiemmin soveltamattomaan artiklaan 155. Se antaa keskushallinnolle valtuudet rajoittaa Espanjan 17 itsehallintoalueen autonomiaa, jos ne eivät noudata perustuslain vaatimuksia tai ”loukkaavat vakavasti Espanjan yleisiä etuja”.

Tieto senaatin päätöksestä kantautui välittömästi myös Barcelonan kansanjuhlaan. Opettaja Viñas Soler ennakoi sen tietävän lisää itsenäisyysjohtajien vangitsemisia.

Vaikutusvaltaisten itsenäisyysmielisten kansalaisjärjestöjen Òmnium Culturalin ja Assemblea Nacional Catalanan johtajat Jordi Cuixart ja Jordi Sànchez on jo vangittu odottamaan oikeudenkäyntiä kansan kiihottamisesta virkavaltaa vastaan.

Espanjan valtionsyyttäjä ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan nostavansa ensi viikolla rikossyytteet Puigdemontia vastaan. Rikosnimike on kapina, josta voi saada 30 vuoden vankilatuomion.

Espanjan rajut vastatoimet ovat omiaan lietsomaan levottomuuksia, mutta toistaiseksi itsenäisyysmieliset ovat ajaneet asiaansa ilman väkivaltaa.

Totteleeko Katalonian poliisi Espanjan käskyjä?

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta arvioi, että ensimmäisiä kysymyksiä keskushallinnon tulevissa reaktioissa ovat muun muassa Katalonian julkisten tiedotusvälineiden mahdollinen haltuunotto sekä aluejohtajien mahdolliset pidätykset.

”Paljon riippuu myös siitä, tulevatko mielenosoitukset olemaan rauhanomaisia”, Teivainen sanoo.

Keskushallinnon päädyttyä pakkotoimiin herää kysymys myös siitä, tuleeko Katalonian poliisi tottelemaan Madridista annettuja käskyjä. Teivaisen mukaan Katalonian poliisinkin rivit ovat asiassa hajanaiset.

Oikeaksi itsenäiseksi valtioksi Katalonian ei kuitenkaan uskota tällä haavaa kehittyvän, sillä itsenäisyysjulistus ei tule saamaan kansainvälistä tukea. Ero esimerkiksi entisen Jugoslavian hajoamiseen pienemmiksi valtioiksi on merkittävä, sillä itsenäisyyskysymys jakaa katalonialaiset vahvasti kahtia.

On epäselvää, onko Kataloniassa enemmän itsenäisyyden kannattajia vai vastustajia. Kesällä aluehallinnon teettämässä kyselytutkimuksessa itsenäisyyttä kannatti noin 41 prosenttia ja vastusti noin 49 prosenttia vastaajista.”Katalonian tapaukselle on vaikea löytää aiempaa ennakkotapausta”, Teivainen toteaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi, että EU:n näkökulmasta itsenäisyysjulistus ei muuta mitään, koska EU pitää Espanjaa yhä ainoana keskustelukumppaninaan. Hän toivoi Espanjan hallitukselta punnittuja sanoja voimankäytön sijaan.Useat suuret EU-maat ilmoittivat nopeasti itsenäisyysjulistuksen jälkeen tukevansa Espanjan keskushallintoa.

Pahimmillaan tilanteen on pelätty kärjistyvän väkivaltaisiksi yhteenotoiksi, jopa sisällissodalla on peloteltu. Teivainen ei kuitenkaan näe tilanteen kärjistymistä sodaksi asti lainkaan todennäköisenä.

”Sellainen on hyvin kaukaa haettua. Espanjassa ei ole vastakkain kahta armeijaa, vaan toisaalla korkeintaan polttopullot ja toisaalla Natoon kuuluvat asevoimat. Passiivista vastarintaa voi tietysti olla”, Teivainen sanoo.

Katalonian kriisi on monimutkainen, ja sitä on yritetty ratkaista pitkin syksyä. Tilanne on kuitenkin kärjistynyt entisestään.

Lue täältä HS:n kertaus siitä, miten nykytilanteeseen on päädytty.

Oikaisu 27.10. kello 19.17: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Donald Tusk olisi Euroopan neuvoston puheenjohtaja. Hän on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja. Oikaisu 30.10. kello 9.50: Espanjan jalkapalloliigan ottelu Real Madrid–FC Barcelona on määrä pelata 23. joulukuuta, ei 20. joulukuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katalonia
 • Espanja
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Kiina pidätti kirjan­kustantajan uudelleen – Ruotsin kansalainen vietiin junasta ruotsalais­diplomaattien silmien edestä

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

  10. 10

   Tiistaina kylmenee, mutta keskiviikkona sataa jo vettä – ”Ihan kaikki lumi ei lähde”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  7. 7

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää