Lämpöennätykset rikkoutuvat, napajäät sulavat, eläimet kuolevat sukupuuttoon ja ihmiset nälkään – Vuosi on ollut ilmaston kannalta poikkeuksellisen huono - Ulkomaat | HS.fi

Lämpöennätykset rikkoutuvat, napajäät sulavat, eläimet kuolevat sukupuuttoon ja ihmiset nälkään – Vuosi on ollut ilmaston kannalta poikkeuksellisen huono

Mariat, irmat ja luciferit tulevat lisääntymään ja pahenemaan vielä tämän jutun lukijoiden elinaikana, uskoo Ilmatieteen laitoksen ilmastopäällikkö Ari Laaksonen. HS kävi hänen kanssaan läpi viime kuukausien rajuja ilmastouutisia.

Poikkeukselliset sääolot ovat koetelleet maapalloa viime vuosina.­

5.11.2017 16:30

”Näin suuria lukemia ei ole ollut miljooniin vuosiin”, kertoi otsikko lokakuussa. Juttu kertoi maapallon ilmakehässä pyörivästä kasvihuonekaasu hiilidioksidista.

Vuosi on ollut hirmuinen. Itä-Afrikkaa vaivaa ruokakriisi, Etelä-Eurooppaa korvensi kesällä Lucifer, Kalifornian viinialueita paloi syksyllä karrelle ja pyörremyrskyt riehuivat erittäin poikkeuksellisella voimalla.

Ääri-ilmiöt ja ennätykset ovat tulleet jäädäkseen, arvioi Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkimusyksikön päällikkö Ari Laaksonen.

”Tulossa on vielä kaikenlaista.” Laaksonen sanoo.

Mutta millä aikavälillä? Ehtivätkö esimerkiksi tämän jutun lukijat nähdä ison muutoksen elinaikanaan?

”Kyllä, suurin osa, ja etenkin lapsemme. Nuorimmaiseni, ekaluokkalainen, ehtii nähdä vielä hyvin lämpimiä kelejä.”

Ensi viikolla Saksassa pidettävän kansainvälisen ilmastokokouksen kunniaksi kokosimme yhteen viime kuukausien ilmastouutisia ja kysyimme Laaksoselta, mitä ne merkitsevät.

Planeetta ennätyslämmin kolmatta vuotta peräkkäin – hiilidioksidi- ja metaanipitoisuudet ovat nyt ennätyslukemissa

Viime vuosi oli maapallon mittaushistorian lämpimin, raportoivat YK ja kaksi arvovaltaista tutkimuslaitosta. Mittaukset ulottuvat vuoteen 1880.

Tavallaan uutinen on silkkaa toistoa, sillä edelliset ennätykset ovat vuosilta 2015 ja 2014. Ennätyslämpötiloja on siis mitattu kolmena peräkkäisenä vuonna.

”Ennätys oli tietyllä tavalla hieman hämmästyttävä asia”, Ari Laaksonen sanoo. ”Edellisvuosina lämpötilaan vaikutti voimakas El Niño -ilmiö. Siksi sekä minä että muutama muukin ilmastotutkija oletti, että oltaisiin tultu jonkin verran alaspäin.”

Tänä vuonna ennätys ei näytä enää rikkoutuvan: Tammi-syyskuussa maapallon keskilämpötila oli kaikkien aikojen toiseksi korkein, kertoo Yhdysvaltain ilmatieteen laitos Noaa.

”Jos lämpötilakäyrää katsoo pidemmältä ajalta, niin koko ajan se menee ylös ja alas, vaikka trendi onkin ylöspäin”, Laaksonen arvioi.

Vetääkö ilmastonmuutos siis henkeä?

”Kun käyrää katsoo, niin ilmastonmuutos ei ole pysähtynyt, se on ihan pötyä. Ei voida puhua käytännössä edes paussista.”

Afrikassa on tänä vuonna ollut kuuminta sitten vuoden 1910. Etenkin Itä-Afrikkaa koettelee vakava ruokakriisi, joka johtuu paitsi konflikteista myös poikkeuksellisesta kuivuudesta.

Keniaa ja muuta Itä-Afrikkaa riivasi keväällä kuivuus. Maassa näkyy kuollut vuohi.­

HS vieraili somalimaassa huhtikuussa ja tapasi esimerkiksi rouva Ahmedin, jonka lapset saivat kaksi kupillista vettä päivässä.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä nousi ennätyskorkealle tasolle – näin suuria lukemia ei ole ollut miljooniin vuosiin

Maan ilmakehän hiilidioksidimäärä nousi vuonna 2016 ennätyslukemiin, eikä vastaavaa ole nähty miljooniin vuosiin, kertoi maailman ilmatieteen järjestö WMO.

Hiilidioksidi ja muut kasvihuonekaasut lämmittävät ilmastoa, joka puolestaan lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Laaksosen mukaan kierre menee näin:

”Ihmisen emittoimasta hiilidioksidista 45 prosenttia jää ilmakehään, ja loppu sitoutuu suunnilleen puoliksi meriin ja kasveihin”, Laaksonen selittää.

”Lämpimään meriveteen hiilidioksidi liukenee kuitenkin huonommin, ja koska laajoilla alueilla oli kuivuuskausia, kasvit eivät voineet sitoa hiilidioksidia yhtä paljon kuin normaalisti.”

Viime vuoden hiilidioksidipiikki oli kova, etenkin kun ihmisen hiilidioksidipäästöt eivät ole lisääntyneet enää vuosiin.

”Onhan se hyvä uutinen, että päästöt eivät ole enää kasvaneet”, Laaksonen sanoo. Mutta hiilidioksidi lisääntyy päästöjen tasaantumisesta huolimatta.

Jos päästät vakiomäärän, niin pitoisuuskin kasvaa vakiotahdilla. Kestää satoja ja tuhansia vuosia, ennen kuin nämä poistuvat ilmakehästä.”

”Hiilidioksidipitoisuuksien ei tarvitse kasvaa kuin 20–30 vuotta nykyistä vauhtia, niin tavoitteelle voi sanoa hyvästi”, Laaksonen sanoo.

Merijää kutistui ennätyspieneksi molemmilla napa-alueilla

Kun pohjoinen pallonpuolisko keväällä kellahtaa päin aurinkoa, arktinen merijää on talven jäljiltä laajimmillaan. Tänä keväänä jääpeite oli pienempi kuin koskaan satelliittimittausten aikana.

Pingviini tiiraili avomerta Etelämantereella tammikuussa. Etelämantereella on silloin kesä.­

Maapallon vastakkaisella puolella etelämantereella jääalue on samaan aikaan kevättä pienimmillään, eikä se ole koskaan ollut niin pieni kuin tänä keväänä.

Näin syksyllä jääala on vastaavasti pohjoisessa pienimmillään ja etelässä suurimmillaan. Tänäkin vuonna pohjoisen jääpeite on Nasan mukaan vuosikymmenten keskiarvoa suppeampi.

Lisäksi se on ohut, huomauttaa Nasan ilmastotutkija Claire Parkinson.

Jään sulaminen ei haittaa pelkästään jääkarhuja. Nasa luonnehtii pohjoista napajäätikköä maailman ilmastointilaitteeksi, jonka valkoinen pinta heijastaa auringon säteitä avaruuteen, pois maata lämmittämästä.

”Jää heijastaa säteilyä tehokkaammin kuin meri”, Laaksonen sanoo. Mereen lämpö jää.

”Vettä höyrystyy, ja meneillään on kiivas tutkimus siitä, miten se vaikuttaa Euroopan ja Yhdysvaltojen lämpötiloihin. On spekuloitu, että talvet saattavat väliaikaisesti muuttua keskimääräistä kylmemmiksi, mutta en ole siitä vielä täysin vakuuttunut”, Ilmatieteen laitoksen Ari Laaksonen kertoo.

Meren päällä killuvan napajään lisäksi ilmaston lämpeneminen sulattaa myös Grönlantia ja etelänapamannerta, ja sulamisvedet nostavat valtamerten pintaa.

Vesi nousee nyt 3,4 millimetriä vuodessa, kertoo uutistoimisto AFP. Vauhti kiihtyy, ja lähivuosikymmeninä vaarassa ovat kymmenien miljoonien ihmisten kodit.

Eurooppaa piinannut Lucifer-helle on vasta alkua, tutkimus ennustaa jopa 55 asteen superhelteitä – Asiantuntijoiden mukaan Suomikaan ei välttyisi kuumuudelta

Madridissa oli viime kesänä 47 astetta lämmintä.

Espanjaan iskivät kesällä hirmuhelteet. Rondan kaupungissa sateenvarjot saivat uutta käyttöä auringonvarjoina.­

”Ihan varmasti ilmastonmuutoksella on siihen osuutensa”, Laaksonen sanoo. ”Ennenkin on ollut hellekausia, mutta väitän, että ne pahenevat ja pahenevat.

Entä Suomen kesä 2017? Vettä, tuulta ja vilua muistellaan vieläkin. Se taas ei ole ilmastonmuutosta.

”Meillä säät vaihtelevat sen mukaan, puhaltaako lännestä vai idästä”, Laaksonen selittää.

”Eikä meille tule ilmastonmuutoksen vuoksi lämpimiä kesiä. Mutta sellaisia tulee, että kun Siperian korkeapaineet ulottuvat meille pitkäksi aikaa, niin helteitä on luvassa. Ilmastonmuutoksen vuoksi helteet ovat kuumempia kuin muuten.”

Elokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan sääkatastrofit lisääntyvät vuosisadan loppupuolella ja tappavan Euroopassa vuosittain jopa 152 000 ihmistä. Vielä vuosien 1981 ja 2000 välisenä aikana sääkatastrofit aiheuttivat noin 3 000 kuolemaa vuodessa.

Arvion mukaan 99 prosenttia säähän liittyvistä kuolemista johtuu tulevaisuudessa helleaalloista.

Puerto Rico edelleen ilman ruokaa, vettä ja sähköä hurrikaanien jäljiltä – Trumpin mukaan avustustöitä hidastaa, että kyse on saaresta ”keskellä todella suurta merta”

Hurrikaanit Irma ja Maria aiheuttivat syyskuussa laajoja tuhoja etenkin Karibianmeren saarilla. Ilmastonmuutosta tämäkin?

”Kyllä. Yleinen käsitys on, ettei hurrikaaneja välttämättä tule ilmaston muuttuessa enempää, mutta kaikkein voimakkaimpia hurrikaaneja tulee”, Ari Laaksonen vastaa.

Maria-hurrikaani teki tuhojaan Puerto Ricossa syyskuussa.­

Syksyllä Atlantilla riehui samaan aikaan peräti kolme hurrikaania, ja se on Laaksosen mukaan jo tavatonta: Todennäköisyys kolmen hurrikaanin samanaikaiseen esiintymiseen on noin neljä prosenttia.

”Ja kyllä näitä tulee lisää. Varmasti tulee.”

Maailman ilmatieteen järjestön mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa myrskyjen lisäksi muun muassa kuivuutta, metsäpaloja ja tulvia. Niiden määrä on lisääntynyt vuodesta 1990.

Maailmanpankin mukaan luonnonkatastrofit syöksevät joka vuosi köyhyyteen 26 miljoonaa ihmistä, kertoo AFP.

”Kuudes sukupuutto” hävittää lajeja paljon pelättyä rajummin – Hyönteisten tilanne on hälyttävä, ja seuraukset voivat olla katastrofaalisia meille kaikille

Maailmassa on 8 688 uhanalaista eläinlajia. Niistä noin joka viidennen uhanalaisuus johtuu tavalla tai toisella ilmastonmuutoksesta, APF kertoo.

Luonnossa tapahtuu siis asia, joka tapahtui viimeksi 65 miljoonaa vuotta sitten. Silloin todennäköisesti iso asteroidi jyräsi sukupuuttoon suurimman osan isoista eläimistä.

Nyt käynnissä oleva eläinlajien joukkotuho on edennyt paljon oletettua pidemmälle. Kaikki lajit eivät sopeudu ilmaston lämpenemiseen.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista ollaan jäämässä pahasti jälkeen, varoittaa YK – vaatii valtioilta kunnianhimoa

Maapallon keskilämpötila on noussut tähän mennessä 1,1 astetta esiteolliselta ajalta. Pariisin ilmastosopimuksessa maat ovat sitoutuneet pysäyttämään nousun kahden tai mieluummin jo puolentoista asteen kohdalle.

Pariisin jälkeen maat ovat antaneet sitoumuksia kasvihuonepäästöjensä rajoittamiseen, mutta ne eivät riitä:

Puolitoista vuotta sopimuksen voimaantulon jälkeen sitoumukset kattavat vain kolmanneksen siitä määrästä, joka Pariisin päästörajoitussopimukseen tarvittaisiin.

”Jos näitä jo vapaaehtoisesti sovittuja rajoituksia noudatetaan, niin lämpötila nousee silti kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä”. Laaksonen kommentoi.

Esimerkiksi Yhdysvallat on ilmoittanut irtautuvansa Pariisin sopimuksesta, joskin on epäselvää, mitä se tarkoittaa.

Maastapaloa sammutettiin Orangessa Kaliforniassa 9. lokakuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat