Ulkomaat

Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pää­kaupungiksi ja siirtää suur­lähetystön kaupunkiin, päätös tuomittiin laajalti

Päätös saa kiitosta Israelin johdosta, mutta palestiinalaisten mukaan se vaarantaa rauhanprosessin. Israelin armeija ilmoitti vahvistavansa joukkojaan Länsirannalla.

Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkoiltana Suomen aikaa odotetusti, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja alkaa valmistella suurlähetystönsä siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin. Trump tekee näin jälleen uuden, rajun käännöksen Yhdysvaltain ulkopolitiikassa. Päätös herätti välittömästi tiukkaa kritiikkiä ympäri maailman.

Uutistoimistoille puhuneet diplomaattilähteet kertovat, että YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu käsittelemään asiaa todennäköisesti perjantaina.

Trump perusteli päätöstään sillä, ettei Yhdysvaltain aiempi politiikka ole johtanut rauhaan israelilaisten ja palestiinalaisten välillä, joten nyt on aika kokeilla jotain uutta.

”Olisi typerää ajatella, että saman politiikan jatkaminen tuottaisi erilaisen tai paremman tuloksen”, Trump sanoi Valkoisessa talossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat oli osannut varautua vastustukseen, ilmenee ulkoministeriön asiakirjasta, johon uutistoimisto Reuters pääsi tutustumaan. Asiakirja oli päivätty keskiviikolle 6. joulukuuta.

”Odotamme vastustusta Lähi-idässä ja ympäri maailman. Ratkomme yhä seurauksia, joita päätös aiheuttaa Yhdysvaltain etuihin ja mannertenvälisiin suhteisiin”, asiakirjassa todetaan Reutersin mukaan.

Lisäksi asiakirjassa lausutaan: ”Vaikka oletan, että julkisesti otatte tiedon myönteisenä vastaan, pyydän hillitsemään reaktioitanne.”

Trumpin mukaan Jerusalemin tunnustaminen on paitsi tosiasioiden tunnustamista, myös oikein.

”Olen päätellyt, että tämä on Yhdysvaltain etujen mukaista ja paras mahdollinen tie rauhaan israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Näin olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten, jotta rauhanprosessi olisi edistynyt ja pysyvä sopimus saavutettu.”

Trump ei kuitenkaan selittänyt, miten palestiinalaisia raivostuttava päätös edistää rauhanprosessia.

Yhdysvaltain kongressi määräsi jo vuonna 1995, että Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystön sijaintipaikka on Jerusalem. Kaupungin räjähdysherkän tilanteen takia kaikki Yhdysvaltain presidentit ovat kuitenkin allekirjoittaneet poikkeusluvan määräykseen puolen vuoden välein. Myös Trump teki näin kesällä, mikä oli pettymys hänen Israel-mielisille kannattajilleen.

Ilmoittamalla lähetystön siirrosta Trump voi pitää vaali­lupauksensa, mutta lykätä varsinaista siirtoa hamaan tulevaisuuteen. Uuden lähetystön rakentaminen Jerusalemiin kestää Valkoisen talon mukaan kolmesta neljään vuotta.

Päätös tuomittiin laajalti. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kehui päätöstä historialliseksi ja kehotti muita maita seuraamaan Yhdysvaltain esimerkkiä, mutta hän jäi päätöksen yksinäiseksi tukijaksi.

Israelin armeija ilmoitti torstaina lisäävänsä joukkojensa vahvuutta Länsirannalla useilla sadoilla sotilailla.

Palestiinalaisia päätös suututti. Palestiinalaishallinnon johtaja Mahmud Abbas tuomitsi päätöksen ja sanoi, ettei Yhdysvallat enää voi toimia välittäjänä Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluissa.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n mukaan Yhdysvallat vei pohjan niin kutsutulta kahden valtion ratkaisulta.

”Kuinka voisin palestiinalaisten pääneuvottelijana istua samaan pöytään näiden ihmisten kanssa, jos he sanelevat Jerusalemin tulevaisuuden Israelin pääkaupunkina”, PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat sanoi.

”Tämä päätös avaa helvetin portit Yhdysvaltain intresseille alueella”, sanoi puolestaan Gazan aluetta hallitsevaa äärijärjestöä Hamasia edustava Ismail Radwan uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän kehotti kaikkia arabi- ja muslimimaita katkaisemaan suhteet Yhdysvaltain lähetystöön ja karkottamaan Yhdysvaltain lähettiläät.

Maanpaossa elävä vaikutusvaltainen palestiinalaispoliitikko Mohammed Dahlan kehotti Twitter-tilillään palestiinalaisia vetäytymään Lähi-idän rauhanprosessista.

”Kehotan lopettamaan kaikenlaisen yhteistyön, etenkin turvallisuusyhteistyön, Israelin ja Yhdysvaltain kanssa”, hän kirjoitti.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan äityi torstaina kuvaamaan Trumpin ilmoituksen seurauksia ”tulirenkaaksi” (ring of fire).

”Tällainen askel tekee maailmasta, erityisesti [tästä] alueesta, tulirenkaan. Hei Trump, mitä haluat tehdä? Millainen lähestymistapa tällainen on? Poliittiset johtajat eivät hämmennä asioita, he etsivät ratkaisuja”, Erdoğan totesi.

Myös muut alueen muslimienemmistöiset maat kuten Iran, Jordania, Qatar ja Egypti tuomitsivat välittömästi Trumpin päätöksen.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres piti pikavauhtia järjestetyn tiedotustilaisuuden, jossa sanoi vastustavansa kaikkia yksipuolisia toimia, jotka vaarantavat rauhanprosessin.

”Jerusalemin asema on kysymys, joka täytyy ratkaista osapuolten välisissä suorissa neuvotteluissa turvallisuusneuvoston ja yleiskokouksen päätösten pohjalta ja ottaen huomioon israelilaisten ja palestiinalaisten legitiimit huolet”, Guterres sanoi.

EU-maat irtisanoutuivat Trumpin linjasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui Trumpin päätöstä valitettavaksi. Hänen mukaansa Ranska ja muu Eurooppa on sitoutunut kahden valtion malliin, jossa Jerusalem on sekä Israelin että Palestiinan pääkaupunki.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi, ettei Yhdysvaltain liike auta rauhanponnisteluissa alueella.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin mukaan Trumpin päätös aiheuttaa vakavia huolia. EU:n kanta asiassa ei ole muuttunut, hän korostaa.

”Molempien osapuolien toiveet on täytettävä, ja neuvotteluiden kautta on löydettävä keino, jolla ratkaistaan Jerusalemin asema molempien valtioiden tulevana pääkaupunkina”, Mogherini sanoo.

Trumpin päätöksen lähetystön siirrosta voi tulkita myös hänelle tyypilliseksi neuvottelutaktiikaksi. Trump on ilmoittanut haluavansa uuden rauhansopimuksen, ”ylivoimaisesti parhaan diilin”. Keskiviikkona hän sanoi Yhdysvaltain olevan yhä sitoutunut rauhan välittämiseen.

Ilmoittamalla lähetystön siirrosta rauhanneuvottelujen alla Trump saattaa yrittää kiristää palestiinalaisilta myönnytyksiä. Jos Trump saisi haluamansa ­asiat läpi, lähetystön siirtoa ­saatettaisiin lykätä tai harkita uudestaan.

Trump korosti keskiviikkona myös sitä, ­että Jerusalemin sisäiset rajat riippuvat rauhanneuvottelujen tuloksesta ja että hän on valmis hyväksymään kahden valtion ratkaisun Israeliin. Päämäärä on rauhoittaa arabimaailmaa.

Trump pelaa kuitenkin tietoista uhkapeliä, sillä ilmoitus provosoi palestiinalaisia ja asettaa kyseenalaiseksi Trumpin hallinnon puolueettomuuden.

Kun Trump kertoi aikeistaan arabimaiden ja Euroopan johtajille etukäteen, presidenttiä varoitettiin vakavista seurauksista. Keskiviikkona Yhdysvaltain lähetystöt ympäri maailmaa valmistautuivat protesteihin. Uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltain Istanbulin-konsulaatin edustalle Turkissa kerääntyi keskiviikkona satoja mielenosoittajia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan osa palestiinalaisista poliitikoista peräänkuulutti myös yleislakkoa. Palestiinalaishallinnon opetusministeriö julisti torstain vapaapäiväksi ja kehotti opettajia ja opiskelijoita ottamaan osaa mielenosoituksiin.

Trump on delegoinut Lähi-idän rauhan vävylleen Jared Kushnerille, jonka vastuulla ovat olleet myös suhteet Mek­sikoon, Kiinaan ja arabimaailmaan sekä Yhdysvaltain hallinnon innovaatiouudistus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähi-itä
 • Israel
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Toimittaja­yhdistys: Israel esti suomalais­toimittajan työn – Turvallisuus­viranomaiset vaativat kirjeen­vaihtajaa riisuuntumaan

  5. 5

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  6. 6

   Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

  7. 7

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  8. 8

   Nordea kielsi työn­tekijöiltään kaupan­käynnin bitcoinilla

  9. 9

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  10. 10

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  4. 4

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  5. 5

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  6. 6

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  7. 7

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  8. 8

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  9. 9

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  10. 10

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää