Ulkomaat

Britannia ja muu EU saavuttivat sovun brexitin ehdoista – Theresa Maylle helpotus on väliaikainen, sillä kauppaneuvotteluista on tulossa paljon vaikeammat

Britannia ja muu EU saavuttivat sovun brexitin ehdoista. Maanantaina poikkiteloin asettunut unionistipuolue kelpuuttaa myös Irlanti-ratkaisun, vaikka käytännön yksityiskohdat ovat yhä auki. Britannia on taipunut kaikissa keskeisissä kysymyksissä.

Bryssel/Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May saattoi huoahtaa perjantaiaamuna helpotuksesta: alustava sopu brexitin ehdoista saatiin kuin saatiinkin kasaan, vaikka määräaika meni jo maanantaina umpeen.

Helpotus on kuitenkin vain väliaikaista. Pian alkavat kauppaneuvottelut, jotka ovat Britannialle erittäin tärkeät. Niistä tulee kuitenkin vieläkin vaikeammat kuin brexit-neuvotteluista.

Brexit-sopu tuskin tyydyttää myöskään kaikkia Mayn oman konservatiivipuolueen jäseniä.

Komission julkaisemassa tiedonannossa annetaan ymmärtää, että jos Britannia ei keksi tulevaisuudessa vedenpitävää tapaa sekä säilyttää raja avoimena että valvoa EU:n ja sen ulkopuolelle pian jäävän Pohjois-Irlannin välistä kanssakäymistä, pitää mahdollisesti koko Yhdistyneen kuningaskunnan noudattaa sisämarkkinoiden ja tulliliiton sääntöjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit-intoisimmille poliitikoille tämä olisi kauhistus: EU-ero toteutuisi pehmeänä versiona.

EU ja Britannia ovat sopineet nyt brexitin ydinkysymyksistä eli EU-kansalaisten asemasta, Britannian taloudellisista velvoitteista ja Pohjois-Irlannista.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan neuvotteluissa voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli puhumaan Britannian ja EU:n suhteista kuten kauppasopimuksesta brexitin jälkeen.

Tämä edellyttää 27 muun EU-maan yksimielistä hyväksyntää ensi viikon perjantaina pidettävässä huippukokouksessa.

May lensi Brysseliin varhain perjantaina ja tapasi Junckerin komission päämajassa Berlaymontissa. Hän kertoi aamulla tiedotustilaisuudessa, että nyt voidaan siirtyä neuvottelemaan osapuolten kauppasuhteista.

Mayn mukaan brexit-neuvotteluissa oli löydetty kaikille osapuolille kelpaava sanamuoto siitä, miten ihmiset, rahat ja tavarat jatkossa liikkuvat EU-Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä. EU:n ja Irlannin lähtökohta on ollut se, ettei saarelle synny niin sanottua ”kovaa rajaa”.

Auki on kuitenkin yhä se, kuinka Britannia toteuttaa käytännössä avoimen rajan toimivuuden. Kyse tulee olemaan yhä EU:n ulkorajasta.

Irlannin pääministerin Leo Varadkarin mukaan Irlanti toivoo, että ongelma ratkeaisi tulevan kauppasopimuksen myötä. Jos sopimus sallii kaupankäynnin jatkuvan täysin vapaasti kuten nytkin, ei ongelmaa synny.

”Tämä ei ole kuitenkaan välttämättä mahdollista”, Varadkar totesi perjantaisessa tiedotteessaan.

Avoin raja voisi kuitenkin tässäkin tapauksessa toimia, jos ”Pohjois-Irlanti ja ehkä koko Yhdistynyt kuningaskunta” noudattaa jatkossakin EU:n sisämarkkinoiden ja tulliliiton sääntöjä. Käytännössä Britannian ero EU:sta olisi siis hyvin vajavainen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi omassa tiedotustilaisuudessaan perjantaina, että Britannia on taipunut EU:n tahtoon keskeisissä kysymyksissä, kuten EU-tuomioistuimen roolissa kansalaisten oikeuksien valvojana. EU-tuomioistuimen rooli säilyy kahdeksan vuoden ajan.

Britanniassa asuvat EU-kansalaiset säilyttävät oikeutensa, jos ovat muuttaneet maahan ennen brexit-päivää. Alun perin Britannia halusi vedenjakajapäiväksi brexit-neuvottelujen käynnistyspäivän. Muissa EU-maissa asuvat britit saavat vastaavat oikeudet. Auki on kuitenkin yhä se, saako EU-maassa asuva britti muuttaa jatkossa täysin vapaasti toiseen EU-maahan.

Britannian EU-ero astuu voimaan maaliskuun lopussa 2019. Koko sopimuksen takarajana pidetään ensi vuoden syksyä, sillä sopimus pitää ratifioida jäsenmaissa ja EU-parlamentissa.

Tulevaisuutta koskevissa neuvotteluissa päätetään myös, miten pitkä siirtymäaika Britannian EU-eron ja tulevaisuuden suhteen väliin tarvitaan. Yleisesti on puhuttu noin kahden vuoden jaksosta, jolloin Britannia säilyy EU:n yhteydessä olematta kuitenkaan unionin päätösvaltainen jäsen. Brexit-sopimuksen myötä kävi selväksi, että Britannia jatkaa EU-jäsenmaksuja siirtymäkauden ajan.

Aiemmat neuvottelut romahtivat maanantaina, ja May joutui palaamaan Lontooseen tyhjin käsin ja nöyryytettynä. Silloin käsillä ollut sopu kaatui Mayn apupuolueen, Pohjois-Irlannin unionistien DUP:n vastustukseen. DUP ei hyväksynyt järjestelyjä, joissa Pohjois-Irlantia kohdellaan eri tavalla kuin muuta Britanniaa.

Mayn konservatiivit menettivät enemmistön alahuoneessa viime kesäkuun parlamenttivaaleissa. May pysyy nyt vallankahvassa vain DUP:n kansanedustajien turvin.

DUP:n puheenjohtaja Arlene Foster kommentoi neuvottelutulosta BBC:lle perjantaina aamulla sanomalla, että hän on saanut riittävät vakuudet siitä, että Yhdistyneen kuningaskunnan yhtenäisyys ei ole vaarantunut.

Pohjois-Irlannin unionisteille on tärkeää, että Pohjois-Irlannin ja Britannian välinen liikenne, kauppa ja muu yhteydenpito säilyy täysin ennallaan.

”Mitään punaista linjaa ei vedetä Irlanninmerelle, ja on täydet vakuutukset siitä, että koko Britannia jättää EU:n, sisämarkkinan ja tulliliiton”, Foster tulkitsi puolestaan Sky Newsin haastattelussa Financial Timesin mukaan.

May kertoi, että hän aikoo selittää sopimusta erikseen Pohjois-Irlannin asukkaille osoittamassaan kirjeessä perjantaina.

Mayn mukaan Pohjois-Irlantia ei varsinaisesti kohdella erityistapauksena. Hän huomautti kuitenkin, että Pohjois-Irlanti on ainoa Britannian alue, jolla on maaraja EU-maan kanssa. May totesi, että saarella on esimerkiksi oma yhteinen sähkömarkkina, joten se tilanne Pohjois-Irlannissa on erilainen jo entuudestaan.

May olisi halunnut päästä neuvottelemaan tulevasta suhteesta ja erityisesti kauppasopimuksesta jo aiemmin syksyllä. EU-maiden johtajat linjasivat kuitenkin lokakuussa, että ”riittävää edistystä” ei ole saavutettu.

Neuvottelujen alkuvaiheessa suurimpana ongelmana pidettiin riitaa rahasta. Britannia ei pitkään aikaan ilmaissut, onko se valmis maksamaan EU:n vaatimia kymmeniä miljardeja euroja, joihin Britannia on EU-jäsenenä sitoutunut.

Marraskuun lopussa saavutettiin sopu rahasta. Britannia valmistautuu maksamaan 40–60 miljardia euroa, mutta summa ripotellaan useiden vuosikymmenien ajalle. Summa muodostuu Britannian osuudesta vuosien 2019 ja 2020 budjettiin, EU-virkamiesten eläkemaksuista ja monenlaisista suorittamattomista maksulupauksista teiden rakentamisesta pakolaisten auttamiseen.

Komission pääneuvottelija Michel Barnier ei suostunut perjantaina arvioimaan, minkä kokoiseksi Britannian lasku lopulta kasvaa. Hänen mukaansa tärkeintä oli saavuttaa yhteisymmärrys siitä, mitä maksettavaa Britannialla on.

”En ole koskaan puhunut numeroista enkä aio aloittaa tänään”, Barnier sanoi tiedotustilaisuudessaan ja kertoi, että maksettavan rahan määrä elää tulevien vuosien varrella.

Komission mukaan neuvottelut ovat sujuneet EU-maiden johtajien huhtikuussa sopimien suuntaviivojen mukaisesti myös kansalaisten oikeuksien osalta. Näin ollen Britannia näyttää taipuneen kaikissa keskeisissä kiistoissa.

”Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja EU27-maissa asuvien brittien oikeudet pysyvät samoina sen jälkeen kun Britannia jättää EU:n. Komissio on myös varmistanut, että hallinnolliset menettelyt ovat halpoja ja yksinkertaisia Britanniassa asuville EU-kansalaisille”, komission tiedotteessa kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

  8. 8

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  9. 9

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  10. 10

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  7. 7

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – epätavallinen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Rinnekangas laski käsi kipsissä: ”Parempi se on kuin entinen”
  4. Tiedustelu­palvelun näytön paikka on terrorismin torjunta Tilaajille
  5. Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan
  6. Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi
  7. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  8. Ensihoitajien turvallisuus­tilanne on karmea – uhkaamista ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän
  9. ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen
  10. Heräsikö EU:n päästökauppa kuolleista? Päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja nostaa sähkön hintaa
  11. Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa Tilaajille
  12. Näytä lisää