Ulkomaat |HS seuraa

Putin syytti suuressa lehdistökonferenssissa oppositiota epävakauden lietsomisesta: Venäjästä ei tule ”Ukraina 2.0”

Tilaisuudesta odotetaan jonkinlaista vaalitentin korviketta. Venäjän presidentinvaalit ovat maaliskuussa. Kilpaileva presidenttiehdokas, televisiotoimittaja Ksenija Sobtšak on ilmoittautunut tilaisuuteen ja sai puheenvuoron aivan loppusuoralla. HS seuraa Putinin tilaisuutta hetki hetkeltä tämän jutun lopussa.

Putin toivottelee kaikille hyvää uutta vuotta. Lehdistötilaisuus päättyy kestettyään kolme tuntia ja 42 minuuttia. Jos kyseessä olisi politbyroon istunto, tähän lisättäisiin "pitkäkestoisia suosionosoituksia". Kiitos seurasta.

Armenialaistoimittajan kysymykseen: Eurasian unionin perustamisella ei ole tekemistä EU:n tai pakotteiden kanssa, kyseessä on aito yhteistyön tarve.

Tšetšenian lasten sotatraumojen kautta Vladivostokin ympäristönsuojeluun. Putin näytti välillä vähän väsyneeltä, hörppäsi vettä, piristyi taas.

Kysymys abortista antaa Putinille aiheen kehua perhepolitiikkaansa.

Putin vakuuttaa tukeaan Kabulin hallitukselle ja sanoo, että yhteistyö Yhdysvaltain kanssa Afganistanissa "voisi olla tehokkaampaakin". "Aseelliset ryhmät ovat voimistaneet toimintaansa Keski-Aasian tasavaltojen rajoilla."

Putin väittää, että jos "opposito ilman ohjelmaa" pääsee valtaan, Venäjällä on edessään samanlainen "Maidan" joka taphatui Ukrainassa 2014. Ablodeja salista.

Putinin opposition todellinen ongelma on ettei sillä ole selvää ja hyvää ohjelmaa. Oppositiopolitiikot ovat hänen mukaansa "kuten Saakašavili, vain venäläinen versio"

Sobtšak kysyy, miksi Navalnyillä ja hänellä on jatkuvasti vaikeuksia kampanjoinnissa, "pelkäävätkö vallanpitäjät rehellistä kilpailua?"

Sobtšak sai viimein puheenvuoron, kysyy vaaleista koska "olen itsekin ehdolla". "Huijasitteko itsenne toimittajien joukkoon?" Putin kysyy.

Putin vastaa Felgenhauerille, että ei usko, että laki ei olisi sama kaikille. Ja Setšin on antanut todistajalausuntonsa poliisille aiemmin, että mikä ongelma? Ja mitä tulee vangittuihin, se on Putinin mukaan oikeuden päätös, ei hänen.

Eho Moskvyn äskettäin pahoinpidelty toimittaja Tatjana Felgenhauer kysyy oikeusjärestelmästä, jossa oppositiopolitiikon veli Oleg Navalnyi on linnassa, Boris Nemtsov murhattu, toimittajat pakenevat maasta ja samaan aikaan öljypomo Igor Setšin ei suostu edes tulemaan todistajaksi oikeuteen ministeri Uljukajevin korruptio-oikeudenkäynnissä. Että käykö tämä laatuun vai pitäisikö tehdä jotain? Poikkeuksellisesti ablodeja salista.

Sobtšak viittoillut puheenvuoroa kolme tuntia, Putin ja Peskov eivät ole huomaavinaan.

Putin haukkui amerikkalaiset terroristien, semiterroristien ja kaikenlaisten radikaaliryhmien tukemisesta Syyriassa ja moitti mentelmää vaaralliseksi. Sitten Komsomolska pravdan johdolla Venäjän terveydenhuollon ongelmiin.

Tšetšenialaistoimittaja penää Venäjän humanitaarista interventiota Syyriaan. "Meillä olisi siihen hyvä kaveri Tšetšeniassa, hänen nimensä on Kadyrov", Putin vastaa, tasavallan presidenttiin viitaten.

Putin on jakanut itse puheenvuoroja jo toista tuntia, nyt lehdistöpäällikkö Peskov antaa puheenvuoron uutistoimisto Interfaxille. Kysymys Syyriasta, koska Venäjän joukot oikeasti vetäytyvät? Dagestanin toimittaja kysyy perään, koska terroristit nujerretaan. Ja lisää: kuinka autetaan Syyrian pakolaisleirien lapsia?

Puolalainen toimittaja kysyy Smoleskin lento-onnettomuudesta 2010 - Puolassa elää epäilys, että tragedia olisi kuitenkin jotenkin Venäjän syy. Putin näyttää peräti hieman hermostuvan: olin pääministeri, kone ei lähtenyt Moskovasta, tutkimusten mukaan koneessa ei räjähtänyt mikään.

"Venäjä ja Kiina pysyvät strategisina kumppaneina."

"Euraasian unioni on valtava saavutus."

Putinin mukaan neuvostovalta antoi Krimin Ukrainalle, nyt krimiläiset päättivät toisin eikä siihen ole mitään sanomista.

"Venäläiset ja ukrainalaiset ovat yksi kansa. " "Mikään ei erota venäläistä ja ukrainalaista."

Ukrainassa presidentti Porošenkon kanssa taistelevasta Georgian ex-presidentistä Mihail Saakašvilistä: "Hän on räkää Georgian kansan naamalla ja räkää Ukrainan kansan naamalla. Kuinka siedätte tuollaista?"

Putin: En vastusta kansainvälisiä joukkoja Ukrainassa, mutta neuvottelut on käytävä suoraan osapuolien välillä. Viittaa "osapuolilla" Ukrainaan sekä "kansantasavaltoihin".

"Jos niin sanotut Ukrainan vapaaehtoispataljoonat pääsevät hyökkäämään alueelle, on lopputulos kauheampi kuin Srebrenica."

Putin: Ei aikomustakaan luopua MInskin suunnitelmasta. Muistuttaa, että Itä-Ukrainan sota on "tragedia" mutta sen aluperäinen syy oli Kiovan "laiton vallankaappaus".

Ukrainalaistoimittaja Jelena Glušajeva kysyy kuinka ratkaista neuvottelujen umpikuja?

Ukrainalaistoimittaja Roman Tsimbaljuk kysyy vankien vaihdosta (välihuutoja). Ja koska Itä-Ukrainan kaupunkeihin palaa normaali elämä?

AP kysyy voiko Venäjä tehdä enemmän Pohjois-Korean suhteen kuten Yhdysvallat vaatii. "Tepäs olette mielenkiintoisia kavereita", Putin vastaa Yhdysvaltoja tarkoittaen. Muistuttaa, että Yhdysvallat sijoitti Pohjois-Korean, Iranin ja Venäjän samalle pahan akselille ja vaatii nyt "Moskovaa ratkaisemaan ongelmat".

Maakuntien talousvaikeuksiin. Novgorodin toimittaja luovuttaa Putinille valokuvia siitä, "missä oloissa meidän päiväkodeissamme eletään".

Kysymys mahdollisista veronkorotuksista maaliskuun presidentinvaalien jälkeen. Putin sanoo verouudistusten olevan kenties tarpeen 2019 alkaen.

Takaisin Venäjän talouteen. Putin kiittelee keskuspankin rahapolitiikkaa.

Väitteistä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin: "Kaikki tällaiset väitteet ovat niiden ihmisten ennalta suunnittelemia, jotka haluavat osoittaa Trumpin toimien laittoman luonteen."

"Trump ei ole vielä luopunut ajatuksesta parntaa suhteita Venäjään."

NBC pääsee kysymään Trumpin kohutuista Venäjä-suhteista.

Putin hämmästelee doping-paljastaja Grigori Rodtšenkoa, joka "toimi FBI:n suojeluksessa". Ongelma Putiin mukaan siinä, kuinka tämmöinen tyyppi on voinut olla Venäjän antidopingin johdossa.

Putin KOK:n dopingpäätöksestä: "Muissakin maissa on vastaavia tapauksia, muttei niiden ympärillä tällaista keplottelua."

Putin muistuttaa, että ikärajat on keksitty neuvostoaikana, 30-luvulla, ja "kaikki Euroopan maat" ja naapurimaat kuten Valko-Venäjä, Kazakstan ja Ukraina ovat jo nostaneet eläkeikää. Ei vastaa suoraan kysymykseen.

Kysymys eläkeiän nostamisesta, koska ja mihin ikävuoteen? Nykyisin neuvostoperuja naisilla eläkeikä 55 ja miehillä 60, useimmat tekevät töitä eläkkeellä.

Armeijan kuluista: "Jos et maksa omasta armeijasta, maksat kohta vieraasta armeijasta".

Putin syyttää länttä ohjuskilvestä ja keskipitkän matkan ohjuksista ja vakuuttaa, että "me emme aio häipyä yhtään mistään"

Rossija 1-kanava siirtää puheen ulkopolitiikkaan.

Ykköskanava pääsi viimein kysymään, poikkeuksellisesti kolmen vartin odottelun jälkeen. "Peskov jakaa kaiken lahjuksilla", Putin vitsaili tv-kanavan saadessa mikrofonin.

Korruptiosta turvallisuuspalveluissa: Putin kertoo keskustelleensa vuosi sitten aiheesta FSB:n johtajan Bortnikovin kanssa. Korruptioon syyllistyneet virkamiehet saivat potkut, "heidän tilalleen tulivat uudet japuolen vuoden päästä kaikki alkoi uudestaan". Putin suosittelee turvallisuuspalvelluille armeijan tapaista rotaatiota.

"Ulkomaiset investoinnit kaksi kertaa edellisvuotista suuremmat, inflaatio ennätysalhainen 2,5 prosenttia."

Putin pääsee kehumaan päättyvän vuoden talouskasvulla, bkt ja teollisuustuotanto lähes kahden prosentin kasvussa kolmen vuoden taantuman jälkeen. "Kasvu on tosiasia."

Kommersantin veteraanitoimittaja Andrei Kolešnikov kysyy, kenen ehdokkaana Putin lähtee vaaleihin. Riippattomana ehdokkaana, vastaa Putin. Siis ei valtapuolue Yhtenäisen Venäjän.

Putin onnistuu kääntämään puheensa kehuksi talouden kehityksestä sitten vuoden 2000. Sobtšak heiluttaa kylttiä "kaikkia vastaan".

Putin tataarikielen asemasta: "Jokaisen kansan, pienen ja suuren, on voitava itse valita tiensä". Mitään valtiollista painostusta ei hänen mukaansa ole eikä tule, koska sellainen olisi suorastaan vaarallista.

Vuorossa Tatarstanin toimittaja, jonka plakaatissa lukee "Putin Babaj". Putin: "Miksi teillä on kyltti, jossa lukee Putin Bye Bye?" Vastaus: "Se on tataaria ja tarkoittaa Putin-vaari."

Suoraan kysymyksiin. Radiokanava Govorit Moskva ja Lifenews ensin valtiokanavien sijastas. Selvittävät vaalikampanjaa.

Putinin 13. vuotuinen lehdistötilaisuus on alkanut kahdeksan minuuttia myöhässä. Toimittajat pyytävät puheenvuoroja pahvi- ja paperiplakaateja heiluttelemalla. Niiden kokoa on tänä vuonna rajoitettu, jotta ne eivät häiritsisi kameroita.

Paikalla myös presidenttiehdokas Ksenija Sobtšak, kommentoi Lifenewsille, että "kysyn mitä lystään".

Toimittajat haastattelevat toisiaan. Krasnojarskin kollegaa huolestuttavat ekologiset kysymykset, Mordvaa ja Sevastopolia jalkapallon MM-kisojen onnistuminen. Paikalla myös Pakkasukko Leningradin alueelta.

Tässä HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala. Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuotuisen suuren lehdistötilaisuuden alkuun on runsaat puoli tuntia. Kaikkiaan 1640 venäläistä ja ulkomaalaista toimittajaa ja kuvaajaa on kokoontunut Moskovan WTC-keskukseen ja television valtionkanavat hehkuttavat "päivän päätapahtumaksi" nimittämäänsä tilaisuutta lähes tauotta.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää huvilassa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  3. 3

   Tuhannet suomalaisnaiset vastasivat HS:n orgasmikyselyyn – näin he tulevat

   Tilaajille
  4. 4

   Sodassa hyttysiä vastaan järeät aseet eivät aina toimi – kokeile muutamaa hyväksi havaittua luomukonstia

  5. 5

   Hämeenlinnasta en miestä halua, ajatteli Iida Salminen baariin lähtiessään, mutta yöllä hän oli jo rakastunut – HS:n lukijat kertovat, kuinka ihastus alkaa

  6. 6

   Ilman kesää moni Suomen kunta kuolisi – Kemiönsaaressa alkaa tänään aika, kun yön tunteina voi taas vaihtaa baaria, ja kauppojen hyllyt notkuvat pekonista

  7. 7

   Taksin ottaminen Helsinki-Vantaalta mullistuu: Lentokentälle neljä eri taksijonoa, ensimmäiset hintatiedot julki

  8. 8

   Trumpin entisen kampanjapäällikön kommentti rajalla kaltoin kohdellusta lapsesta närkästytti Yhdysvalloissa: ”Womp womp”

  9. 9

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  10. 10

   Nooan arkissa oli kaksi kutakin eläintä, ja tällainen olisi ”Nasan arkki”: 49 miestä, 49 naista ja 6 300 vuoden matka uuteen maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  2. 2

   Seksuaalista halua lisäävänä lemmenyrttinä pidetty kasvi löytyy lähes jokaisen pihan perältä – Kartta johdattaa villivihannesten kasvupaikoille, joilta voi poimia vaikka salaatin

  3. 3

   Turun hovioikeus: Nainen käytti hyväkseen teini-ikäisiä poikia – painosti jatkamaan suhdetta ja uhkaili alastonkuvien julkaisulla

  4. 4

   Ilosaarirockissa tuntematon nainen tunki kätensä housuihini – Se ei ollut ainoa kerta, ja siksi suomalaisten festivaalijärjestäjien häirintävähättely ihmetyttää

  5. 5

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  6. 6

   Muoviämpäri voi antaa elintärkeää lisäaikaa veden varaan joutuneelle, sanoo asiantuntija – Toimi näin jos sinä tai joku muu uhkaa hukkua

  7. 7

   Jokainen ihmissuhde vaatii huoltoa tai se hajoaa – Asiantuntijat listasivat tärkeimmät tavat, joilla pidät yllä hyvää suhdetta puolisoon, ystäviin ja sukulaisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Taksin ottaminen Helsinki-Vantaalta mullistuu: Lentokentälle neljä eri taksijonoa, ensimmäiset hintatiedot julki

  9. 9

   Tutkijat loivat psykopaattisen tekoälyn – Norman-tekoälystä tuli läpeensä paha, kun sille syötettiin internetin synkintä sisältöä

  10. 10

   Miten on mahdollista, että Yhdysvallat erottaa siirtolais­lapset vanhemmistaan ja säilöö heidät varastoihin? Idean arkkitehti on Trumpin ääri­oikeistolainen avustaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Etkö ymmärtänyt päivän Fingerporia? Ei se mitään, koska ei ymmärtänyt kukaan muukaan

  2. 2

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  3. 3

   ”En kestä enää, en yhtään yötä!” parkui komeroon lukittu vanki numero 8612 maailman kuuluisimmassa ihmiskokeessa – Nyt koko koe on paljastunut täydeksi teatteriksi

  4. 4

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  5. 5

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  7. 7

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  8. 8

   Millaiset alushousut ovat terveelliset? Älä hankaa itseäsi kipeäksi ja vältä näitä malleja ja materiaaleja, neuvovat lääkärit

   Tilaajille
  9. 9

   Ex-puolison konkurssi suisti kova­palkkaisen espoolais­miehen velka­kurimukseen – ”Myin ihan kaiken, jopa ruohonleikkurin”, mies sanoo nyt, velattomaksi itsensä taisteltuaan

  10. 10

   16-vuotias amerikkalaistyttö julkaisi kuvan itsestään nojailemassa autoonsa ja joutui kaksi vuotta jatkuneen netti-ilkeilyn kohteeksi – kunnes yhtäkkiä internet aloitti kannustamisen

  11. Näytä lisää