Ulkomaat |HS seuraa

Putin syytti suuressa lehdistökonferenssissa oppositiota epävakauden lietsomisesta: Venäjästä ei tule ”Ukraina 2.0”

Tilaisuudesta odotetaan jonkinlaista vaalitentin korviketta. Venäjän presidentinvaalit ovat maaliskuussa. Kilpaileva presidenttiehdokas, televisiotoimittaja Ksenija Sobtšak on ilmoittautunut tilaisuuteen ja sai puheenvuoron aivan loppusuoralla. HS seuraa Putinin tilaisuutta hetki hetkeltä tämän jutun lopussa.

Putin toivottelee kaikille hyvää uutta vuotta. Lehdistötilaisuus päättyy kestettyään kolme tuntia ja 42 minuuttia. Jos kyseessä olisi politbyroon istunto, tähän lisättäisiin "pitkäkestoisia suosionosoituksia". Kiitos seurasta.

Armenialaistoimittajan kysymykseen: Eurasian unionin perustamisella ei ole tekemistä EU:n tai pakotteiden kanssa, kyseessä on aito yhteistyön tarve.

Tšetšenian lasten sotatraumojen kautta Vladivostokin ympäristönsuojeluun. Putin näytti välillä vähän väsyneeltä, hörppäsi vettä, piristyi taas.

Kysymys abortista antaa Putinille aiheen kehua perhepolitiikkaansa.

Putin vakuuttaa tukeaan Kabulin hallitukselle ja sanoo, että yhteistyö Yhdysvaltain kanssa Afganistanissa "voisi olla tehokkaampaakin". "Aseelliset ryhmät ovat voimistaneet toimintaansa Keski-Aasian tasavaltojen rajoilla."

Putin väittää, että jos "opposito ilman ohjelmaa" pääsee valtaan, Venäjällä on edessään samanlainen "Maidan" joka taphatui Ukrainassa 2014. Ablodeja salista.

Putinin opposition todellinen ongelma on ettei sillä ole selvää ja hyvää ohjelmaa. Oppositiopolitiikot ovat hänen mukaansa "kuten Saakašavili, vain venäläinen versio"

Sobtšak kysyy, miksi Navalnyillä ja hänellä on jatkuvasti vaikeuksia kampanjoinnissa, "pelkäävätkö vallanpitäjät rehellistä kilpailua?"

Sobtšak sai viimein puheenvuoron, kysyy vaaleista koska "olen itsekin ehdolla". "Huijasitteko itsenne toimittajien joukkoon?" Putin kysyy.

Putin vastaa Felgenhauerille, että ei usko, että laki ei olisi sama kaikille. Ja Setšin on antanut todistajalausuntonsa poliisille aiemmin, että mikä ongelma? Ja mitä tulee vangittuihin, se on Putinin mukaan oikeuden päätös, ei hänen.

Eho Moskvyn äskettäin pahoinpidelty toimittaja Tatjana Felgenhauer kysyy oikeusjärestelmästä, jossa oppositiopolitiikon veli Oleg Navalnyi on linnassa, Boris Nemtsov murhattu, toimittajat pakenevat maasta ja samaan aikaan öljypomo Igor Setšin ei suostu edes tulemaan todistajaksi oikeuteen ministeri Uljukajevin korruptio-oikeudenkäynnissä. Että käykö tämä laatuun vai pitäisikö tehdä jotain? Poikkeuksellisesti ablodeja salista.

Sobtšak viittoillut puheenvuoroa kolme tuntia, Putin ja Peskov eivät ole huomaavinaan.

Putin haukkui amerikkalaiset terroristien, semiterroristien ja kaikenlaisten radikaaliryhmien tukemisesta Syyriassa ja moitti mentelmää vaaralliseksi. Sitten Komsomolska pravdan johdolla Venäjän terveydenhuollon ongelmiin.

Tšetšenialaistoimittaja penää Venäjän humanitaarista interventiota Syyriaan. "Meillä olisi siihen hyvä kaveri Tšetšeniassa, hänen nimensä on Kadyrov", Putin vastaa, tasavallan presidenttiin viitaten.

Putin on jakanut itse puheenvuoroja jo toista tuntia, nyt lehdistöpäällikkö Peskov antaa puheenvuoron uutistoimisto Interfaxille. Kysymys Syyriasta, koska Venäjän joukot oikeasti vetäytyvät? Dagestanin toimittaja kysyy perään, koska terroristit nujerretaan. Ja lisää: kuinka autetaan Syyrian pakolaisleirien lapsia?

Puolalainen toimittaja kysyy Smoleskin lento-onnettomuudesta 2010 - Puolassa elää epäilys, että tragedia olisi kuitenkin jotenkin Venäjän syy. Putin näyttää peräti hieman hermostuvan: olin pääministeri, kone ei lähtenyt Moskovasta, tutkimusten mukaan koneessa ei räjähtänyt mikään.

"Venäjä ja Kiina pysyvät strategisina kumppaneina."

"Euraasian unioni on valtava saavutus."

Putinin mukaan neuvostovalta antoi Krimin Ukrainalle, nyt krimiläiset päättivät toisin eikä siihen ole mitään sanomista.

"Venäläiset ja ukrainalaiset ovat yksi kansa. " "Mikään ei erota venäläistä ja ukrainalaista."

Ukrainassa presidentti Porošenkon kanssa taistelevasta Georgian ex-presidentistä Mihail Saakašvilistä: "Hän on räkää Georgian kansan naamalla ja räkää Ukrainan kansan naamalla. Kuinka siedätte tuollaista?"

Putin: En vastusta kansainvälisiä joukkoja Ukrainassa, mutta neuvottelut on käytävä suoraan osapuolien välillä. Viittaa "osapuolilla" Ukrainaan sekä "kansantasavaltoihin".

"Jos niin sanotut Ukrainan vapaaehtoispataljoonat pääsevät hyökkäämään alueelle, on lopputulos kauheampi kuin Srebrenica."

Putin: Ei aikomustakaan luopua MInskin suunnitelmasta. Muistuttaa, että Itä-Ukrainan sota on "tragedia" mutta sen aluperäinen syy oli Kiovan "laiton vallankaappaus".

Ukrainalaistoimittaja Jelena Glušajeva kysyy kuinka ratkaista neuvottelujen umpikuja?

Ukrainalaistoimittaja Roman Tsimbaljuk kysyy vankien vaihdosta (välihuutoja). Ja koska Itä-Ukrainan kaupunkeihin palaa normaali elämä?

AP kysyy voiko Venäjä tehdä enemmän Pohjois-Korean suhteen kuten Yhdysvallat vaatii. "Tepäs olette mielenkiintoisia kavereita", Putin vastaa Yhdysvaltoja tarkoittaen. Muistuttaa, että Yhdysvallat sijoitti Pohjois-Korean, Iranin ja Venäjän samalle pahan akselille ja vaatii nyt "Moskovaa ratkaisemaan ongelmat".

Maakuntien talousvaikeuksiin. Novgorodin toimittaja luovuttaa Putinille valokuvia siitä, "missä oloissa meidän päiväkodeissamme eletään".

Kysymys mahdollisista veronkorotuksista maaliskuun presidentinvaalien jälkeen. Putin sanoo verouudistusten olevan kenties tarpeen 2019 alkaen.

Takaisin Venäjän talouteen. Putin kiittelee keskuspankin rahapolitiikkaa.

Väitteistä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin: "Kaikki tällaiset väitteet ovat niiden ihmisten ennalta suunnittelemia, jotka haluavat osoittaa Trumpin toimien laittoman luonteen."

"Trump ei ole vielä luopunut ajatuksesta parntaa suhteita Venäjään."

NBC pääsee kysymään Trumpin kohutuista Venäjä-suhteista.

Putin hämmästelee doping-paljastaja Grigori Rodtšenkoa, joka "toimi FBI:n suojeluksessa". Ongelma Putiin mukaan siinä, kuinka tämmöinen tyyppi on voinut olla Venäjän antidopingin johdossa.

Putin KOK:n dopingpäätöksestä: "Muissakin maissa on vastaavia tapauksia, muttei niiden ympärillä tällaista keplottelua."

Putin muistuttaa, että ikärajat on keksitty neuvostoaikana, 30-luvulla, ja "kaikki Euroopan maat" ja naapurimaat kuten Valko-Venäjä, Kazakstan ja Ukraina ovat jo nostaneet eläkeikää. Ei vastaa suoraan kysymykseen.

Kysymys eläkeiän nostamisesta, koska ja mihin ikävuoteen? Nykyisin neuvostoperuja naisilla eläkeikä 55 ja miehillä 60, useimmat tekevät töitä eläkkeellä.

Armeijan kuluista: "Jos et maksa omasta armeijasta, maksat kohta vieraasta armeijasta".

Putin syyttää länttä ohjuskilvestä ja keskipitkän matkan ohjuksista ja vakuuttaa, että "me emme aio häipyä yhtään mistään"

Rossija 1-kanava siirtää puheen ulkopolitiikkaan.

Ykköskanava pääsi viimein kysymään, poikkeuksellisesti kolmen vartin odottelun jälkeen. "Peskov jakaa kaiken lahjuksilla", Putin vitsaili tv-kanavan saadessa mikrofonin.

Korruptiosta turvallisuuspalveluissa: Putin kertoo keskustelleensa vuosi sitten aiheesta FSB:n johtajan Bortnikovin kanssa. Korruptioon syyllistyneet virkamiehet saivat potkut, "heidän tilalleen tulivat uudet japuolen vuoden päästä kaikki alkoi uudestaan". Putin suosittelee turvallisuuspalvelluille armeijan tapaista rotaatiota.

"Ulkomaiset investoinnit kaksi kertaa edellisvuotista suuremmat, inflaatio ennätysalhainen 2,5 prosenttia."

Putin pääsee kehumaan päättyvän vuoden talouskasvulla, bkt ja teollisuustuotanto lähes kahden prosentin kasvussa kolmen vuoden taantuman jälkeen. "Kasvu on tosiasia."

Kommersantin veteraanitoimittaja Andrei Kolešnikov kysyy, kenen ehdokkaana Putin lähtee vaaleihin. Riippattomana ehdokkaana, vastaa Putin. Siis ei valtapuolue Yhtenäisen Venäjän.

Putin onnistuu kääntämään puheensa kehuksi talouden kehityksestä sitten vuoden 2000. Sobtšak heiluttaa kylttiä "kaikkia vastaan".

Putin tataarikielen asemasta: "Jokaisen kansan, pienen ja suuren, on voitava itse valita tiensä". Mitään valtiollista painostusta ei hänen mukaansa ole eikä tule, koska sellainen olisi suorastaan vaarallista.

Vuorossa Tatarstanin toimittaja, jonka plakaatissa lukee "Putin Babaj". Putin: "Miksi teillä on kyltti, jossa lukee Putin Bye Bye?" Vastaus: "Se on tataaria ja tarkoittaa Putin-vaari."

Suoraan kysymyksiin. Radiokanava Govorit Moskva ja Lifenews ensin valtiokanavien sijastas. Selvittävät vaalikampanjaa.

Putinin 13. vuotuinen lehdistötilaisuus on alkanut kahdeksan minuuttia myöhässä. Toimittajat pyytävät puheenvuoroja pahvi- ja paperiplakaateja heiluttelemalla. Niiden kokoa on tänä vuonna rajoitettu, jotta ne eivät häiritsisi kameroita.

Paikalla myös presidenttiehdokas Ksenija Sobtšak, kommentoi Lifenewsille, että "kysyn mitä lystään".

Toimittajat haastattelevat toisiaan. Krasnojarskin kollegaa huolestuttavat ekologiset kysymykset, Mordvaa ja Sevastopolia jalkapallon MM-kisojen onnistuminen. Paikalla myös Pakkasukko Leningradin alueelta.

Tässä HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala. Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuotuisen suuren lehdistötilaisuuden alkuun on runsaat puoli tuntia. Kaikkiaan 1640 venäläistä ja ulkomaalaista toimittajaa ja kuvaajaa on kokoontunut Moskovan WTC-keskukseen ja television valtionkanavat hehkuttavat "päivän päätapahtumaksi" nimittämäänsä tilaisuutta lähes tauotta.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohituskaistalle ei saa väistää, sanoo asiantuntija ja kertoo, kuinka itse joutui liikenneraivon kohteeksi

  2. 2

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  3. 3

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Oikeustaju on koetuksella yksityistämisien takia Britanniassa – Vankila on rappiolla, junat eivät kulje ja vesi maksaa maltaita

  4. 4

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  7. 7

   Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen syyttää miniasuntoja arvostelleen professori Vaattovaaran tilastotietoja virheellisiksi

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Ähtärin eläinpuistossa yt-neuvottelut – viime vuonna tappiota miljoona euroa

  10. 10

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  5. 5

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  8. 8

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  9. 9

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  10. 10

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää