Ulkomaat |HS seuraa

Putin syytti suuressa lehdistökonferenssissa oppositiota epävakauden lietsomisesta: Venäjästä ei tule ”Ukraina 2.0”

Tilaisuudesta odotetaan jonkinlaista vaalitentin korviketta. Venäjän presidentinvaalit ovat maaliskuussa. Kilpaileva presidenttiehdokas, televisiotoimittaja Ksenija Sobtšak on ilmoittautunut tilaisuuteen ja sai puheenvuoron aivan loppusuoralla. HS seuraa Putinin tilaisuutta hetki hetkeltä tämän jutun lopussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin mätki oppositiota hartaasti suuressa vuotuisessa lehdistökonferenssissaan.

Putin syytti, ettei oppositiolla ole rakentavaa ohjelmaa. Hän sanoi, että Aleksei Navalnyin kaltaiset oppositiojohtajat haluavat vain kylvää epävakautta ja tehdä Venäjästä ”Ukrainan 2.0”.

Presidentti viittasi Maidaniin eli Kiovan kansannousuun vuonna 2014 ja teki selväksi, ettei Venäjän kaupunkien toreille haluta levottomuuksia.

Putin otti varsinaisen oppositiokysymyksen vasta, kun Moskovan maratontilaisuus oli kestänyt jo yli kolme tuntia. Silloin kysymyksen pääsi esittämään tv-toimittaja Ksenija Sobtšak, joka on ilmoittautunut presidenttiehdokkaaksi ja aloittanut kannattajakorttien keräämisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä jutusta voit lukea, kuinka ”Venäjän Paris Hiltoniksikin” kutsuttu Sobtšak kääntyi haastamaan Putinia.

Sobtšak kysyi Putinilta, miksi oppositiojohtajilla on Venäjällä niin vaikeaa: ”Pelkäävätkö vallanpitäjät rehellistä kilpailua?”

Putin vastasi, etteivät ”Venäjän viranomaiset pelkää ketään”.

”Haluatko, että meillä on vallankaappausyrityksiä täällä? Olemme käyneet sen jo läpi. Haluatko palata siihen? Olen varma, että ylivoimainen enemmistö Venäjän kansalaisista ei halua sitä eikä kannata sitä”, hän sanoi Sobtšakille.

Moskovan lehdistökonferenssia pidettiin jonkinlaisena vaalitentin korvikkeena. Putin ei ole uudelleenvalintojensa alla suostunut julkisiin väittelyihin kilpaehdokkaiden kanssa, eikä ilmeisesti suostu nytkään.

Presidentinvaalit järjestetään maaliskuussa ja Putin ilmoittautui ehdokkaaksi viime viikolla.

Lehdistökonferenssin ulkopoliittisissa osuuksissa Putin arvosteli toistuvasti Yhdysvaltoja, muun muassa asevarustelusta.

Putin sanoi, ettei presidentti Donald Trumpin työn arviointi ole hänen asiansa vaan kuuluu amerikkalaisäänestäjille.

Venäjän väitetyt sekaantumiset Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan ovat Putinin mukaan ”Trumpin vastustajien keksintöä”. Yhdysvaltain-suhteiden hän uskoo voivan muuttua normaaleiksi.

Yhdysvaltain ja Venäjän ”pitäisi lakata tappelemasta eläinten lailla”, Putin sanoi.

Kun esille tuli Pohjois-Korean tilanne, Putin piikitteli Yhdysvaltoja. Uutistoimisto AP:n toimittaja kysyi, mitä Venäjä aikoo tehdä Pohjois-Korean ja se ydinaseohjelman hillitsemiseksi.

”Tepäs olette mielenkiintoisia kavereita”, Putin sanoi Yhdysvaltoihin viitaten. Hän sanoi, että Yhdysvallat sijoitti Pohjois-Korean ensin ”pahan akselille”, on lietsonut kriisiä muun muassa omilla sotaharjoituksillaan ja pyytää nyt ”Moskovaa ratkaisemaan ongelmat”.

Myös Syyrian sodasta puhuessaan Putin antoi sapiskaa Yhdysvalloille. Hän haukkui amerikkalaiset terroristien ja radikaaliryhmien tukemisesta.

Konnan rooli Yhdysvalloille oli tarjolla myös Venäjän dopingskandaalista puhuttaessa. Venäläinen dopingpaljastaja Grigori Rodtšenko toimi Putinin mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n suojeluksessa.

Lehdistötilaisuus alkoi Moskovan WTC-keskuksessa kello 11 Suomen aikaa. Tilaisuutta voi seurata HS:n verkkosivuilta reaaliajassa. Seurannasta vastaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala, joka selittää ja suomentaa Putinin vastausten tärkeintä antia koko tilaisuuden ajan.

Putin on lehdistökonferenssissa keskittynyt pääosin kotimaan asioihin, jotka ovat äänestäjille tärkeitä: palkkoihin, eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon.

HS:n kirjeenvaihtajan live-seuranta:

Putin toivottelee kaikille hyvää uutta vuotta. Lehdistötilaisuus päättyy kestettyään kolme tuntia ja 42 minuuttia. Jos kyseessä olisi politbyroon istunto, tähän lisättäisiin "pitkäkestoisia suosionosoituksia". Kiitos seurasta.

Armenialaistoimittajan kysymykseen: Eurasian unionin perustamisella ei ole tekemistä EU:n tai pakotteiden kanssa, kyseessä on aito yhteistyön tarve.

Tšetšenian lasten sotatraumojen kautta Vladivostokin ympäristönsuojeluun. Putin näytti välillä vähän väsyneeltä, hörppäsi vettä, piristyi taas.

Kysymys abortista antaa Putinille aiheen kehua perhepolitiikkaansa.

Putin vakuuttaa tukeaan Kabulin hallitukselle ja sanoo, että yhteistyö Yhdysvaltain kanssa Afganistanissa "voisi olla tehokkaampaakin". "Aseelliset ryhmät ovat voimistaneet toimintaansa Keski-Aasian tasavaltojen rajoilla."

Putin väittää, että jos "opposito ilman ohjelmaa" pääsee valtaan, Venäjällä on edessään samanlainen "Maidan" joka taphatui Ukrainassa 2014. Ablodeja salista.

Putinin opposition todellinen ongelma on ettei sillä ole selvää ja hyvää ohjelmaa. Oppositiopolitiikot ovat hänen mukaansa "kuten Saakašavili, vain venäläinen versio"

Sobtšak kysyy, miksi Navalnyillä ja hänellä on jatkuvasti vaikeuksia kampanjoinnissa, "pelkäävätkö vallanpitäjät rehellistä kilpailua?"

Sobtšak sai viimein puheenvuoron, kysyy vaaleista koska "olen itsekin ehdolla". "Huijasitteko itsenne toimittajien joukkoon?" Putin kysyy.

Putin vastaa Felgenhauerille, että ei usko, että laki ei olisi sama kaikille. Ja Setšin on antanut todistajalausuntonsa poliisille aiemmin, että mikä ongelma? Ja mitä tulee vangittuihin, se on Putinin mukaan oikeuden päätös, ei hänen.

Eho Moskvyn äskettäin pahoinpidelty toimittaja Tatjana Felgenhauer kysyy oikeusjärestelmästä, jossa oppositiopolitiikon veli Oleg Navalnyi on linnassa, Boris Nemtsov murhattu, toimittajat pakenevat maasta ja samaan aikaan öljypomo Igor Setšin ei suostu edes tulemaan todistajaksi oikeuteen ministeri Uljukajevin korruptio-oikeudenkäynnissä. Että käykö tämä laatuun vai pitäisikö tehdä jotain? Poikkeuksellisesti ablodeja salista.

Sobtšak viittoillut puheenvuoroa kolme tuntia, Putin ja Peskov eivät ole huomaavinaan.

Putin haukkui amerikkalaiset terroristien, semiterroristien ja kaikenlaisten radikaaliryhmien tukemisesta Syyriassa ja moitti mentelmää vaaralliseksi. Sitten Komsomolska pravdan johdolla Venäjän terveydenhuollon ongelmiin.

Tšetšenialaistoimittaja penää Venäjän humanitaarista interventiota Syyriaan. "Meillä olisi siihen hyvä kaveri Tšetšeniassa, hänen nimensä on Kadyrov", Putin vastaa, tasavallan presidenttiin viitaten.

Putin on jakanut itse puheenvuoroja jo toista tuntia, nyt lehdistöpäällikkö Peskov antaa puheenvuoron uutistoimisto Interfaxille. Kysymys Syyriasta, koska Venäjän joukot oikeasti vetäytyvät? Dagestanin toimittaja kysyy perään, koska terroristit nujerretaan. Ja lisää: kuinka autetaan Syyrian pakolaisleirien lapsia?

Puolalainen toimittaja kysyy Smoleskin lento-onnettomuudesta 2010 - Puolassa elää epäilys, että tragedia olisi kuitenkin jotenkin Venäjän syy. Putin näyttää peräti hieman hermostuvan: olin pääministeri, kone ei lähtenyt Moskovasta, tutkimusten mukaan koneessa ei räjähtänyt mikään.

"Venäjä ja Kiina pysyvät strategisina kumppaneina."

"Euraasian unioni on valtava saavutus."

Putinin mukaan neuvostovalta antoi Krimin Ukrainalle, nyt krimiläiset päättivät toisin eikä siihen ole mitään sanomista.

"Venäläiset ja ukrainalaiset ovat yksi kansa. " "Mikään ei erota venäläistä ja ukrainalaista."

Ukrainassa presidentti Porošenkon kanssa taistelevasta Georgian ex-presidentistä Mihail Saakašvilistä: "Hän on räkää Georgian kansan naamalla ja räkää Ukrainan kansan naamalla. Kuinka siedätte tuollaista?"

Putin: En vastusta kansainvälisiä joukkoja Ukrainassa, mutta neuvottelut on käytävä suoraan osapuolien välillä. Viittaa "osapuolilla" Ukrainaan sekä "kansantasavaltoihin".

"Jos niin sanotut Ukrainan vapaaehtoispataljoonat pääsevät hyökkäämään alueelle, on lopputulos kauheampi kuin Srebrenica."

Putin: Ei aikomustakaan luopua MInskin suunnitelmasta. Muistuttaa, että Itä-Ukrainan sota on "tragedia" mutta sen aluperäinen syy oli Kiovan "laiton vallankaappaus".

Ukrainalaistoimittaja Jelena Glušajeva kysyy kuinka ratkaista neuvottelujen umpikuja?

Ukrainalaistoimittaja Roman Tsimbaljuk kysyy vankien vaihdosta (välihuutoja). Ja koska Itä-Ukrainan kaupunkeihin palaa normaali elämä?

AP kysyy voiko Venäjä tehdä enemmän Pohjois-Korean suhteen kuten Yhdysvallat vaatii. "Tepäs olette mielenkiintoisia kavereita", Putin vastaa Yhdysvaltoja tarkoittaen. Muistuttaa, että Yhdysvallat sijoitti Pohjois-Korean, Iranin ja Venäjän samalle pahan akselille ja vaatii nyt "Moskovaa ratkaisemaan ongelmat".

Maakuntien talousvaikeuksiin. Novgorodin toimittaja luovuttaa Putinille valokuvia siitä, "missä oloissa meidän päiväkodeissamme eletään".

Kysymys mahdollisista veronkorotuksista maaliskuun presidentinvaalien jälkeen. Putin sanoo verouudistusten olevan kenties tarpeen 2019 alkaen.

Takaisin Venäjän talouteen. Putin kiittelee keskuspankin rahapolitiikkaa.

Väitteistä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin: "Kaikki tällaiset väitteet ovat niiden ihmisten ennalta suunnittelemia, jotka haluavat osoittaa Trumpin toimien laittoman luonteen."

"Trump ei ole vielä luopunut ajatuksesta parntaa suhteita Venäjään."

NBC pääsee kysymään Trumpin kohutuista Venäjä-suhteista.

Putin hämmästelee doping-paljastaja Grigori Rodtšenkoa, joka "toimi FBI:n suojeluksessa". Ongelma Putiin mukaan siinä, kuinka tämmöinen tyyppi on voinut olla Venäjän antidopingin johdossa.

Putin KOK:n dopingpäätöksestä: "Muissakin maissa on vastaavia tapauksia, muttei niiden ympärillä tällaista keplottelua."

Putin muistuttaa, että ikärajat on keksitty neuvostoaikana, 30-luvulla, ja "kaikki Euroopan maat" ja naapurimaat kuten Valko-Venäjä, Kazakstan ja Ukraina ovat jo nostaneet eläkeikää. Ei vastaa suoraan kysymykseen.

Kysymys eläkeiän nostamisesta, koska ja mihin ikävuoteen? Nykyisin neuvostoperuja naisilla eläkeikä 55 ja miehillä 60, useimmat tekevät töitä eläkkeellä.

Armeijan kuluista: "Jos et maksa omasta armeijasta, maksat kohta vieraasta armeijasta".

Putin syyttää länttä ohjuskilvestä ja keskipitkän matkan ohjuksista ja vakuuttaa, että "me emme aio häipyä yhtään mistään"

Rossija 1-kanava siirtää puheen ulkopolitiikkaan.

Ykköskanava pääsi viimein kysymään, poikkeuksellisesti kolmen vartin odottelun jälkeen. "Peskov jakaa kaiken lahjuksilla", Putin vitsaili tv-kanavan saadessa mikrofonin.

Korruptiosta turvallisuuspalveluissa: Putin kertoo keskustelleensa vuosi sitten aiheesta FSB:n johtajan Bortnikovin kanssa. Korruptioon syyllistyneet virkamiehet saivat potkut, "heidän tilalleen tulivat uudet japuolen vuoden päästä kaikki alkoi uudestaan". Putin suosittelee turvallisuuspalvelluille armeijan tapaista rotaatiota.

"Ulkomaiset investoinnit kaksi kertaa edellisvuotista suuremmat, inflaatio ennätysalhainen 2,5 prosenttia."

Putin pääsee kehumaan päättyvän vuoden talouskasvulla, bkt ja teollisuustuotanto lähes kahden prosentin kasvussa kolmen vuoden taantuman jälkeen. "Kasvu on tosiasia."

Kommersantin veteraanitoimittaja Andrei Kolešnikov kysyy, kenen ehdokkaana Putin lähtee vaaleihin. Riippattomana ehdokkaana, vastaa Putin. Siis ei valtapuolue Yhtenäisen Venäjän.

Putin onnistuu kääntämään puheensa kehuksi talouden kehityksestä sitten vuoden 2000. Sobtšak heiluttaa kylttiä "kaikkia vastaan".

Putin tataarikielen asemasta: "Jokaisen kansan, pienen ja suuren, on voitava itse valita tiensä". Mitään valtiollista painostusta ei hänen mukaansa ole eikä tule, koska sellainen olisi suorastaan vaarallista.

Vuorossa Tatarstanin toimittaja, jonka plakaatissa lukee "Putin Babaj". Putin: "Miksi teillä on kyltti, jossa lukee Putin Bye Bye?" Vastaus: "Se on tataaria ja tarkoittaa Putin-vaari."

Suoraan kysymyksiin. Radiokanava Govorit Moskva ja Lifenews ensin valtiokanavien sijastas. Selvittävät vaalikampanjaa.

Putinin 13. vuotuinen lehdistötilaisuus on alkanut kahdeksan minuuttia myöhässä. Toimittajat pyytävät puheenvuoroja pahvi- ja paperiplakaateja heiluttelemalla. Niiden kokoa on tänä vuonna rajoitettu, jotta ne eivät häiritsisi kameroita.

Paikalla myös presidenttiehdokas Ksenija Sobtšak, kommentoi Lifenewsille, että "kysyn mitä lystään".

Toimittajat haastattelevat toisiaan. Krasnojarskin kollegaa huolestuttavat ekologiset kysymykset, Mordvaa ja Sevastopolia jalkapallon MM-kisojen onnistuminen. Paikalla myös Pakkasukko Leningradin alueelta.

Tässä HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala. Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuotuisen suuren lehdistötilaisuuden alkuun on runsaat puoli tuntia. Kaikkiaan 1640 venäläistä ja ulkomaalaista toimittajaa ja kuvaajaa on kokoontunut Moskovan WTC-keskukseen ja television valtionkanavat hehkuttavat "päivän päätapahtumaksi" nimittämäänsä tilaisuutta lähes tauotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Työtön pyörii turhassa byrokratia­rumbassa, mutta työnantajalle aktiivimalli on siunaus – Suomalainen Krista Paulin on kokenut Tanskan mallin sekä työnhakijana että yrittäjänä

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   Älä turhaan pelkää itkemistä: kunnon itku helpottaa oloa, mutta äkillinen itkuherkkyys voi olla hälytysmerkki

  6. 6

   Lähes 1 500 ihmistä evakuoitu Lontoossa kaasuvuodon takia – HS seuraa tilannetta

  7. 7

   Törkyiset kierrätys­astiat tursuavat kaduille ja pusikoihin Helsingin ympäristössä – muovin kierrätyksestä tuli sekasotku

  8. 8

   Puolueet eivät enää tee presidenttiä, ja sukupuolikin on menettänyt merkitystään – Ihanne-ehdokkaassa yhdistyvät yleensä kaksi peruskriteeriä, sanoo professori

  9. 9

   Rooman valtakunnassa pelattiin epäreiluilla nopilla, jotka pyörivät miten sattui – syy voi löytyä jumalista

  10. 10

   Liian moni on pikavippi­kierteessä, ja pitenevät asuntolainatkin ovat riski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  5. 5

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  6. 6

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  7. 7

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  8. 8

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  9. 9

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää