Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Ulkomaat |HS seuraa

Putin syytti suuressa lehdistökonferenssissa oppositiota epävakauden lietsomisesta: Venäjästä ei tule ”Ukraina 2.0”

Tilaisuudesta odotetaan jonkinlaista vaalitentin korviketta. Venäjän presidentinvaalit ovat maaliskuussa. Kilpaileva presidenttiehdokas, televisiotoimittaja Ksenija Sobtšak on ilmoittautunut tilaisuuteen ja sai puheenvuoron aivan loppusuoralla. HS seuraa Putinin tilaisuutta hetki hetkeltä tämän jutun lopussa.

Putin toivottelee kaikille hyvää uutta vuotta. Lehdistötilaisuus päättyy kestettyään kolme tuntia ja 42 minuuttia. Jos kyseessä olisi politbyroon istunto, tähän lisättäisiin "pitkäkestoisia suosionosoituksia". Kiitos seurasta.

Armenialaistoimittajan kysymykseen: Eurasian unionin perustamisella ei ole tekemistä EU:n tai pakotteiden kanssa, kyseessä on aito yhteistyön tarve.

Tšetšenian lasten sotatraumojen kautta Vladivostokin ympäristönsuojeluun. Putin näytti välillä vähän väsyneeltä, hörppäsi vettä, piristyi taas.

Kysymys abortista antaa Putinille aiheen kehua perhepolitiikkaansa.

Putin vakuuttaa tukeaan Kabulin hallitukselle ja sanoo, että yhteistyö Yhdysvaltain kanssa Afganistanissa "voisi olla tehokkaampaakin". "Aseelliset ryhmät ovat voimistaneet toimintaansa Keski-Aasian tasavaltojen rajoilla."

Putin väittää, että jos "opposito ilman ohjelmaa" pääsee valtaan, Venäjällä on edessään samanlainen "Maidan" joka taphatui Ukrainassa 2014. Ablodeja salista.

Putinin opposition todellinen ongelma on ettei sillä ole selvää ja hyvää ohjelmaa. Oppositiopolitiikot ovat hänen mukaansa "kuten Saakašavili, vain venäläinen versio"

Sobtšak kysyy, miksi Navalnyillä ja hänellä on jatkuvasti vaikeuksia kampanjoinnissa, "pelkäävätkö vallanpitäjät rehellistä kilpailua?"

Sobtšak sai viimein puheenvuoron, kysyy vaaleista koska "olen itsekin ehdolla". "Huijasitteko itsenne toimittajien joukkoon?" Putin kysyy.

Putin vastaa Felgenhauerille, että ei usko, että laki ei olisi sama kaikille. Ja Setšin on antanut todistajalausuntonsa poliisille aiemmin, että mikä ongelma? Ja mitä tulee vangittuihin, se on Putinin mukaan oikeuden päätös, ei hänen.

Eho Moskvyn äskettäin pahoinpidelty toimittaja Tatjana Felgenhauer kysyy oikeusjärestelmästä, jossa oppositiopolitiikon veli Oleg Navalnyi on linnassa, Boris Nemtsov murhattu, toimittajat pakenevat maasta ja samaan aikaan öljypomo Igor Setšin ei suostu edes tulemaan todistajaksi oikeuteen ministeri Uljukajevin korruptio-oikeudenkäynnissä. Että käykö tämä laatuun vai pitäisikö tehdä jotain? Poikkeuksellisesti ablodeja salista.

Sobtšak viittoillut puheenvuoroa kolme tuntia, Putin ja Peskov eivät ole huomaavinaan.

Putin haukkui amerikkalaiset terroristien, semiterroristien ja kaikenlaisten radikaaliryhmien tukemisesta Syyriassa ja moitti mentelmää vaaralliseksi. Sitten Komsomolska pravdan johdolla Venäjän terveydenhuollon ongelmiin.

Tšetšenialaistoimittaja penää Venäjän humanitaarista interventiota Syyriaan. "Meillä olisi siihen hyvä kaveri Tšetšeniassa, hänen nimensä on Kadyrov", Putin vastaa, tasavallan presidenttiin viitaten.

Putin on jakanut itse puheenvuoroja jo toista tuntia, nyt lehdistöpäällikkö Peskov antaa puheenvuoron uutistoimisto Interfaxille. Kysymys Syyriasta, koska Venäjän joukot oikeasti vetäytyvät? Dagestanin toimittaja kysyy perään, koska terroristit nujerretaan. Ja lisää: kuinka autetaan Syyrian pakolaisleirien lapsia?

Puolalainen toimittaja kysyy Smoleskin lento-onnettomuudesta 2010 - Puolassa elää epäilys, että tragedia olisi kuitenkin jotenkin Venäjän syy. Putin näyttää peräti hieman hermostuvan: olin pääministeri, kone ei lähtenyt Moskovasta, tutkimusten mukaan koneessa ei räjähtänyt mikään.

"Venäjä ja Kiina pysyvät strategisina kumppaneina."

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  4. 4

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  5. 5

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo nyt kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  6. 6

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  7. 7

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  8. 8

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  9. 9

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  10. 10

   Tekoäly saavutti uuden tason: Alpha Zero oppi lautapelien taktiikat tunneissa ja päihitti heti parhaimpina pidetyt peliohjelmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää