Ulkomaat |HS seuraa

Putin syytti suuressa lehdistökonferenssissa oppositiota epävakauden lietsomisesta: Venäjästä ei tule ”Ukraina 2.0”

Tilaisuudesta odotetaan jonkinlaista vaalitentin korviketta. Venäjän presidentinvaalit ovat maaliskuussa. Kilpaileva presidenttiehdokas, televisiotoimittaja Ksenija Sobtšak on ilmoittautunut tilaisuuteen ja sai puheenvuoron aivan loppusuoralla. HS seuraa Putinin tilaisuutta hetki hetkeltä tämän jutun lopussa.

Putin toivottelee kaikille hyvää uutta vuotta. Lehdistötilaisuus päättyy kestettyään kolme tuntia ja 42 minuuttia. Jos kyseessä olisi politbyroon istunto, tähän lisättäisiin "pitkäkestoisia suosionosoituksia". Kiitos seurasta.

Armenialaistoimittajan kysymykseen: Eurasian unionin perustamisella ei ole tekemistä EU:n tai pakotteiden kanssa, kyseessä on aito yhteistyön tarve.

Tšetšenian lasten sotatraumojen kautta Vladivostokin ympäristönsuojeluun. Putin näytti välillä vähän väsyneeltä, hörppäsi vettä, piristyi taas.

Kysymys abortista antaa Putinille aiheen kehua perhepolitiikkaansa.

Putin vakuuttaa tukeaan Kabulin hallitukselle ja sanoo, että yhteistyö Yhdysvaltain kanssa Afganistanissa "voisi olla tehokkaampaakin". "Aseelliset ryhmät ovat voimistaneet toimintaansa Keski-Aasian tasavaltojen rajoilla."

Putin väittää, että jos "opposito ilman ohjelmaa" pääsee valtaan, Venäjällä on edessään samanlainen "Maidan" joka taphatui Ukrainassa 2014. Ablodeja salista.

Putinin opposition todellinen ongelma on ettei sillä ole selvää ja hyvää ohjelmaa. Oppositiopolitiikot ovat hänen mukaansa "kuten Saakašavili, vain venäläinen versio"

Sobtšak kysyy, miksi Navalnyillä ja hänellä on jatkuvasti vaikeuksia kampanjoinnissa, "pelkäävätkö vallanpitäjät rehellistä kilpailua?"

Sobtšak sai viimein puheenvuoron, kysyy vaaleista koska "olen itsekin ehdolla". "Huijasitteko itsenne toimittajien joukkoon?" Putin kysyy.

Putin vastaa Felgenhauerille, että ei usko, että laki ei olisi sama kaikille. Ja Setšin on antanut todistajalausuntonsa poliisille aiemmin, että mikä ongelma? Ja mitä tulee vangittuihin, se on Putinin mukaan oikeuden päätös, ei hänen.

Eho Moskvyn äskettäin pahoinpidelty toimittaja Tatjana Felgenhauer kysyy oikeusjärestelmästä, jossa oppositiopolitiikon veli Oleg Navalnyi on linnassa, Boris Nemtsov murhattu, toimittajat pakenevat maasta ja samaan aikaan öljypomo Igor Setšin ei suostu edes tulemaan todistajaksi oikeuteen ministeri Uljukajevin korruptio-oikeudenkäynnissä. Että käykö tämä laatuun vai pitäisikö tehdä jotain? Poikkeuksellisesti ablodeja salista.

Sobtšak viittoillut puheenvuoroa kolme tuntia, Putin ja Peskov eivät ole huomaavinaan.

Putin haukkui amerikkalaiset terroristien, semiterroristien ja kaikenlaisten radikaaliryhmien tukemisesta Syyriassa ja moitti mentelmää vaaralliseksi. Sitten Komsomolska pravdan johdolla Venäjän terveydenhuollon ongelmiin.

Tšetšenialaistoimittaja penää Venäjän humanitaarista interventiota Syyriaan. "Meillä olisi siihen hyvä kaveri Tšetšeniassa, hänen nimensä on Kadyrov", Putin vastaa, tasavallan presidenttiin viitaten.

Putin on jakanut itse puheenvuoroja jo toista tuntia, nyt lehdistöpäällikkö Peskov antaa puheenvuoron uutistoimisto Interfaxille. Kysymys Syyriasta, koska Venäjän joukot oikeasti vetäytyvät? Dagestanin toimittaja kysyy perään, koska terroristit nujerretaan. Ja lisää: kuinka autetaan Syyrian pakolaisleirien lapsia?

Puolalainen toimittaja kysyy Smoleskin lento-onnettomuudesta 2010 - Puolassa elää epäilys, että tragedia olisi kuitenkin jotenkin Venäjän syy. Putin näyttää peräti hieman hermostuvan: olin pääministeri, kone ei lähtenyt Moskovasta, tutkimusten mukaan koneessa ei räjähtänyt mikään.

"Venäjä ja Kiina pysyvät strategisina kumppaneina."

"Euraasian unioni on valtava saavutus."

Putinin mukaan neuvostovalta antoi Krimin Ukrainalle, nyt krimiläiset päättivät toisin eikä siihen ole mitään sanomista.

"Venäläiset ja ukrainalaiset ovat yksi kansa. " "Mikään ei erota venäläistä ja ukrainalaista."

Ukrainassa presidentti Porošenkon kanssa taistelevasta Georgian ex-presidentistä Mihail Saakašvilistä: "Hän on räkää Georgian kansan naamalla ja räkää Ukrainan kansan naamalla. Kuinka siedätte tuollaista?"

Putin: En vastusta kansainvälisiä joukkoja Ukrainassa, mutta neuvottelut on käytävä suoraan osapuolien välillä. Viittaa "osapuolilla" Ukrainaan sekä "kansantasavaltoihin".

"Jos niin sanotut Ukrainan vapaaehtoispataljoonat pääsevät hyökkäämään alueelle, on lopputulos kauheampi kuin Srebrenica."

Putin: Ei aikomustakaan luopua MInskin suunnitelmasta. Muistuttaa, että Itä-Ukrainan sota on "tragedia" mutta sen aluperäinen syy oli Kiovan "laiton vallankaappaus".

Ukrainalaistoimittaja Jelena Glušajeva kysyy kuinka ratkaista neuvottelujen umpikuja?

Ukrainalaistoimittaja Roman Tsimbaljuk kysyy vankien vaihdosta (välihuutoja). Ja koska Itä-Ukrainan kaupunkeihin palaa normaali elämä?

AP kysyy voiko Venäjä tehdä enemmän Pohjois-Korean suhteen kuten Yhdysvallat vaatii. "Tepäs olette mielenkiintoisia kavereita", Putin vastaa Yhdysvaltoja tarkoittaen. Muistuttaa, että Yhdysvallat sijoitti Pohjois-Korean, Iranin ja Venäjän samalle pahan akselille ja vaatii nyt "Moskovaa ratkaisemaan ongelmat".

Maakuntien talousvaikeuksiin. Novgorodin toimittaja luovuttaa Putinille valokuvia siitä, "missä oloissa meidän päiväkodeissamme eletään".

Kysymys mahdollisista veronkorotuksista maaliskuun presidentinvaalien jälkeen. Putin sanoo verouudistusten olevan kenties tarpeen 2019 alkaen.

Takaisin Venäjän talouteen. Putin kiittelee keskuspankin rahapolitiikkaa.

Väitteistä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin: "Kaikki tällaiset väitteet ovat niiden ihmisten ennalta suunnittelemia, jotka haluavat osoittaa Trumpin toimien laittoman luonteen."

"Trump ei ole vielä luopunut ajatuksesta parntaa suhteita Venäjään."

NBC pääsee kysymään Trumpin kohutuista Venäjä-suhteista.

Putin hämmästelee doping-paljastaja Grigori Rodtšenkoa, joka "toimi FBI:n suojeluksessa". Ongelma Putiin mukaan siinä, kuinka tämmöinen tyyppi on voinut olla Venäjän antidopingin johdossa.

Putin KOK:n dopingpäätöksestä: "Muissakin maissa on vastaavia tapauksia, muttei niiden ympärillä tällaista keplottelua."

Putin muistuttaa, että ikärajat on keksitty neuvostoaikana, 30-luvulla, ja "kaikki Euroopan maat" ja naapurimaat kuten Valko-Venäjä, Kazakstan ja Ukraina ovat jo nostaneet eläkeikää. Ei vastaa suoraan kysymykseen.

Kysymys eläkeiän nostamisesta, koska ja mihin ikävuoteen? Nykyisin neuvostoperuja naisilla eläkeikä 55 ja miehillä 60, useimmat tekevät töitä eläkkeellä.

Armeijan kuluista: "Jos et maksa omasta armeijasta, maksat kohta vieraasta armeijasta".

Putin syyttää länttä ohjuskilvestä ja keskipitkän matkan ohjuksista ja vakuuttaa, että "me emme aio häipyä yhtään mistään"

Rossija 1-kanava siirtää puheen ulkopolitiikkaan.

Ykköskanava pääsi viimein kysymään, poikkeuksellisesti kolmen vartin odottelun jälkeen. "Peskov jakaa kaiken lahjuksilla", Putin vitsaili tv-kanavan saadessa mikrofonin.

Korruptiosta turvallisuuspalveluissa: Putin kertoo keskustelleensa vuosi sitten aiheesta FSB:n johtajan Bortnikovin kanssa. Korruptioon syyllistyneet virkamiehet saivat potkut, "heidän tilalleen tulivat uudet japuolen vuoden päästä kaikki alkoi uudestaan". Putin suosittelee turvallisuuspalvelluille armeijan tapaista rotaatiota.

"Ulkomaiset investoinnit kaksi kertaa edellisvuotista suuremmat, inflaatio ennätysalhainen 2,5 prosenttia."

Putin pääsee kehumaan päättyvän vuoden talouskasvulla, bkt ja teollisuustuotanto lähes kahden prosentin kasvussa kolmen vuoden taantuman jälkeen. "Kasvu on tosiasia."

Kommersantin veteraanitoimittaja Andrei Kolešnikov kysyy, kenen ehdokkaana Putin lähtee vaaleihin. Riippattomana ehdokkaana, vastaa Putin. Siis ei valtapuolue Yhtenäisen Venäjän.

Putin onnistuu kääntämään puheensa kehuksi talouden kehityksestä sitten vuoden 2000. Sobtšak heiluttaa kylttiä "kaikkia vastaan".

Putin tataarikielen asemasta: "Jokaisen kansan, pienen ja suuren, on voitava itse valita tiensä". Mitään valtiollista painostusta ei hänen mukaansa ole eikä tule, koska sellainen olisi suorastaan vaarallista.

Vuorossa Tatarstanin toimittaja, jonka plakaatissa lukee "Putin Babaj". Putin: "Miksi teillä on kyltti, jossa lukee Putin Bye Bye?" Vastaus: "Se on tataaria ja tarkoittaa Putin-vaari."

Suoraan kysymyksiin. Radiokanava Govorit Moskva ja Lifenews ensin valtiokanavien sijastas. Selvittävät vaalikampanjaa.

Putinin 13. vuotuinen lehdistötilaisuus on alkanut kahdeksan minuuttia myöhässä. Toimittajat pyytävät puheenvuoroja pahvi- ja paperiplakaateja heiluttelemalla. Niiden kokoa on tänä vuonna rajoitettu, jotta ne eivät häiritsisi kameroita.

Paikalla myös presidenttiehdokas Ksenija Sobtšak, kommentoi Lifenewsille, että "kysyn mitä lystään".

Toimittajat haastattelevat toisiaan. Krasnojarskin kollegaa huolestuttavat ekologiset kysymykset, Mordvaa ja Sevastopolia jalkapallon MM-kisojen onnistuminen. Paikalla myös Pakkasukko Leningradin alueelta.

Tässä HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala. Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuotuisen suuren lehdistötilaisuuden alkuun on runsaat puoli tuntia. Kaikkiaan 1640 venäläistä ja ulkomaalaista toimittajaa ja kuvaajaa on kokoontunut Moskovan WTC-keskukseen ja television valtionkanavat hehkuttavat "päivän päätapahtumaksi" nimittämäänsä tilaisuutta lähes tauotta.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  2. 2

   IS: Tallink Siljan ruotsinlaivasta löytyi kuollut matkustaja hyttisiivouksen yhteydessä

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  5. 5

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  6. 6

   Päävalmentaja Kanerva povaa lohkovoittoa ja jatkopaikkaa: ”Uskon meidän raapivan pisteen”

  7. 7

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  10. 10

   Ennätykset rikkoutuivat jälleen – Huuhkajat on nyt lähellä varmistaa toisen mahdollisuuden kisapaikan tavoitteluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  11. Näytä lisää