Ulkomaat

”Tämä poika ei nähdäkseni halua sotaa” – Entinen NBA-tähti Dennis Rodman avautui HS:lle ystävyydestään Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa

Dennis Rodman on yksi harvoista länsimaalaisista, joilla on suora pääsy Pohjois-Korean yksinvaltiaan Kim Jong-unin puheille. Entinen koripalloilija haluaa rakentaa maailmanrauhaa urheilun avulla. Rodman kertoi ystävyydestään Kimin kanssa HS:lle Pekingin lentokentällä.

Peking

Entinen NBA-tähti Dennis Rodman yrittää rakentaa rauhaa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välille.

Se voi kuulostaa vitsiltä, mutta ei se ole.

Rodman on yksi niistä harvoista maapallon ihmisistä, joilla on hyvät välit sekä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa.

HS tapasi Rodmanin tällä viikolla Pekingissä. Hän yritti saada erikoislupaa matkustaa Pohjois-Koreaan, mutta se oli yhdysvaltalaisviranomaisten mielestä huono idea.Trump on asettanut kansalaisille matkustuskiellon. Jos yhdysvaltalainen matkustaa Pohjois-Koreaan luvatta, passi mitätöidään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset kutsuvat minua rauhantekijäksi! Mutta olen pikemminkin urheilun suurlähettiläs”, Rodman kuvaili rooliaan ydinasevaltioiden välissä.

Maiden välit ovat tulenarat johtuen Pohjois-Korean ydinasekehityksestä. Maan tavoite on rakentaa ydinohjus, joka yltää Yhdysvaltoihin. Rodman on tarjonnut Trumpille apuaan Pohjois-Korean kriisin ratkaisussa.

Rodman puhuu Kim Jong-unista lämpimästi.

”99,5-prosenttisesti kyse on siitä, että hän pitää minusta. Ja ehdottomasti, minä pidän hänestä”, Rodman totesi HS:lle Pekingissä.


Rodman on käynyt Pohjois-Koreassa viidesti ja tavannut myös Kim Jong-unin lapset. Rodman kutsuu Kimiä tittelillä ”marsalkka”. Se on yleinen tapa Pohjois-Koreassa.

Rodmanin mukaan Kim on sanonut, että Pohjois-Korean ovet ovat hänelle aina auki. Kimin tarkat sanat olivat ”olet turvassa kanssamme”, Rodman sanoo.

Tapaamisten aikana ei puhuta politiikkaa. Se saattaisi Rodmanin mukaan rikkoa ystävyyden, joka perustuu urheiluun ja koripalloon. He laulavat myös karaokea. Viimeksi taisi soida Sinatraa, Rodman muistelee.

”Urheilu ja musiikki yhdistävät kansoja.”

Miten maailma päätyi tilanteeseen, jossa Dennis Rodman on rauhankyyhky Kim Jong-unin ja Donald Trumpin välillä?

1990-luvulla NBA:ssa pelannut Rodman muistetaan paitsi äärimmäisen kovasta puolustuksesta, myös huuruisista tv-esiintymisistään ja siitä, että hän ilmoitti haluavansa mennä naimisiin itsensä kanssa. Rodmanilla oli hääpukukin.

Rodmanin ja Pohjois-Korean yhteinen tarina alkoi tavallaan jo 1990-luvulla.

Silloin Rodman pelasi parhaita vuosiaan NBA:ssa. Kim Jong-un oli silloin vielä nuori poika ja tiettävästi kova Chicago Bulls -fani. Rodman urheili Michael Jordanin rinnalla ja oli oikeasti hyvä pelaaja.

Rodman jätti NBA:n vuonna 2000. Sittemmin hän on keskittynyt viihdyttämiseen. Marraskuussa 2005 hän kävi Suomessakin pelaamassa yhden ottelun Torpan Poikien riveissä. Tuli Suomen seurakoripallon sarjamatsin katsojaennätys: 7 420 katsojaa.

Kim Jong-unista tuli Pohjois-Korean johtaja vuonna 2011. Paria vuotta myöhemmin hän kutsui ihailemansa koripallotähden käymään.


Pohjois-Korea oli juuri tehnyt ydinkokeen, mutta Rodman meni silti. Vierailu kesti kolme päivää. Silloin uutisoitiin, että Rodmanista ja Kimistä tuli ”elinikäisiä ystäviä”. Rodman kuvaili tapaamista koripallodemokratiaksi.

Samaa hän puhuu yhä. Hän kuvailee HS:lle ystävyyttä rennon sanakääntein.

”Kun tapaamme, syömme illallista, otamme viiniä ja kerromme vitsejä. Puhumme koripallosta ja pelaamme sitä. Tämä poika [Kim] ei nähdäkseni halua sotaa. Sen vaikutuksen olen saanut, että hän on kovan paineen alla”, Rodman sanoo.

Rodman sanoo, että hänellä on yksi ainoa toive. Se on maailmanrauha.

”Olen kertonut Trumpille, että haluan vain auttaa häntä. Hän saa ottaa kaiken kunnian itselleen. Haluan vain, ettei viattomia ihmisiä kuole.”

Trump on tähän saakka kommentoinut pääosin välikäsien kautta, mutta Rodman sanoo odottavansa suoraa yhteydenottoa.

”Hän tietää, että pääsen Kim Jong-unin puheille. Uskon, että on vain ajan kysymys, milloin Trump haluaa jutella kanssani.”

Rodman yritää paraikaa järjestää Pekingiin koripallo-ottelua, jossa kohtaisivat Yhdysvalloille kuuluvan Guamin saaren ja Pohjois-Korean joukkueet. Kiina ja Guam ovat jo sanoneet kyllä, nyt odotellaan Pohjois-Korean vastausta.

”Se voisi toteutua jo helmikuussa. Heti, kun Pohjois-Korea vain antaisi luvan. Se olisi viesti maailmalle, ja pieni askel kohti rauhaa.”

Oikaistu 17.12. kello 14:18. Dennis Rodman ei sanonut, että hän ja Kim Jong-un polttelevat marihuanaa. Rodman totesi haastattelussa olleensa lääkemarihuanaa rahoittavan Potcoinin sponsoroimalla matkalla.

Kuka?

Dennis Rodman


 56-vuotias entinen huippukoripalloilija.

 Syntyi New Jerseyssä, lapsuus oli pääosin isätön. Kärsi vaikeuksista koulussa ja varasteli.

 Oli lahjakas koripallossa, mutta lopetti sen jo kertaalleen. Sai kasvupyrähdyksen 20-vuotiaana ja palasi kentille. Valittiin NBA:han toisella kierroksella vuonna 1986.

 Pelasi ammattilaisena vuoteen 2000. Edusti muun muassa Detroit Pistonsia ja Chicago Bullsia. Voitti viisi mestaruutta ja valittiin kaksi kertaa liigan parhaaksi puolustajaksi.

 Ammattilaisuran jälkeen tunnettu lähinnä juhlimisestaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Pohjois-Korean ydinaseet
 • USA
 • Kiina
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  4. 4

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  5. 5

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  7. 7

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  4. 4

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää