Ulkomaat

”Tämä poika ei nähdäkseni halua sotaa” – Entinen NBA-tähti Dennis Rodman avautui HS:lle ystävyydestään Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa

Dennis Rodman on yksi harvoista länsimaalaisista, joilla on suora pääsy Pohjois-Korean yksinvaltiaan Kim Jong-unin puheille. Entinen koripalloilija haluaa rakentaa maailmanrauhaa urheilun avulla. Rodman kertoi ystävyydestään Kimin kanssa HS:lle Pekingin lentokentällä.

Peking

Entinen NBA-tähti Dennis Rodman yrittää rakentaa rauhaa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välille.

Se voi kuulostaa vitsiltä, mutta ei se ole.

Rodman on yksi niistä harvoista maapallon ihmisistä, joilla on hyvät välit sekä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa.

HS tapasi Rodmanin tällä viikolla Pekingissä. Hän yritti saada erikoislupaa matkustaa Pohjois-Koreaan, mutta se oli yhdysvaltalaisviranomaisten mielestä huono idea.Trump on asettanut kansalaisille matkustuskiellon. Jos yhdysvaltalainen matkustaa Pohjois-Koreaan luvatta, passi mitätöidään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset kutsuvat minua rauhantekijäksi! Mutta olen pikemminkin urheilun suurlähettiläs”, Rodman kuvaili rooliaan ydinasevaltioiden välissä.

Maiden välit ovat tulenarat johtuen Pohjois-Korean ydinasekehityksestä. Maan tavoite on rakentaa ydinohjus, joka yltää Yhdysvaltoihin. Rodman on tarjonnut Trumpille apuaan Pohjois-Korean kriisin ratkaisussa.

Rodman puhuu Kim Jong-unista lämpimästi.

”99,5-prosenttisesti kyse on siitä, että hän pitää minusta. Ja ehdottomasti, minä pidän hänestä”, Rodman totesi HS:lle Pekingissä.


Rodman on käynyt Pohjois-Koreassa viidesti ja tavannut myös Kim Jong-unin lapset. Rodman kutsuu Kimiä tittelillä ”marsalkka”. Se on yleinen tapa Pohjois-Koreassa.

Rodmanin mukaan Kim on sanonut, että Pohjois-Korean ovet ovat hänelle aina auki. Kimin tarkat sanat olivat ”olet turvassa kanssamme”, Rodman sanoo.

Tapaamisten aikana ei puhuta politiikkaa. Se saattaisi Rodmanin mukaan rikkoa ystävyyden, joka perustuu urheiluun ja koripalloon. He laulavat myös karaokea. Viimeksi taisi soida Sinatraa, Rodman muistelee.

”Urheilu ja musiikki yhdistävät kansoja.”

Miten maailma päätyi tilanteeseen, jossa Dennis Rodman on rauhankyyhky Kim Jong-unin ja Donald Trumpin välillä?

1990-luvulla NBA:ssa pelannut Rodman muistetaan paitsi äärimmäisen kovasta puolustuksesta, myös huuruisista tv-esiintymisistään ja siitä, että hän ilmoitti haluavansa mennä naimisiin itsensä kanssa. Rodmanilla oli hääpukukin.

Rodmanin ja Pohjois-Korean yhteinen tarina alkoi tavallaan jo 1990-luvulla.

Silloin Rodman pelasi parhaita vuosiaan NBA:ssa. Kim Jong-un oli silloin vielä nuori poika ja tiettävästi kova Chicago Bulls -fani. Rodman urheili Michael Jordanin rinnalla ja oli oikeasti hyvä pelaaja.

Rodman jätti NBA:n vuonna 2000. Sittemmin hän on keskittynyt viihdyttämiseen. Marraskuussa 2005 hän kävi Suomessakin pelaamassa yhden ottelun Torpan Poikien riveissä. Tuli Suomen seurakoripallon sarjamatsin katsojaennätys: 7 420 katsojaa.

Kim Jong-unista tuli Pohjois-Korean johtaja vuonna 2011. Paria vuotta myöhemmin hän kutsui ihailemansa koripallotähden käymään.


Pohjois-Korea oli juuri tehnyt ydinkokeen, mutta Rodman meni silti. Vierailu kesti kolme päivää. Silloin uutisoitiin, että Rodmanista ja Kimistä tuli ”elinikäisiä ystäviä”. Rodman kuvaili tapaamista koripallodemokratiaksi.

Samaa hän puhuu yhä. Hän kuvailee HS:lle ystävyyttä rennon sanakääntein.

”Kun tapaamme, syömme illallista, otamme viiniä ja kerromme vitsejä. Puhumme koripallosta ja pelaamme sitä. Tämä poika [Kim] ei nähdäkseni halua sotaa. Sen vaikutuksen olen saanut, että hän on kovan paineen alla”, Rodman sanoo.

Rodman sanoo, että hänellä on yksi ainoa toive. Se on maailmanrauha.

”Olen kertonut Trumpille, että haluan vain auttaa häntä. Hän saa ottaa kaiken kunnian itselleen. Haluan vain, ettei viattomia ihmisiä kuole.”

Trump on tähän saakka kommentoinut pääosin välikäsien kautta, mutta Rodman sanoo odottavansa suoraa yhteydenottoa.

”Hän tietää, että pääsen Kim Jong-unin puheille. Uskon, että on vain ajan kysymys, milloin Trump haluaa jutella kanssani.”

Rodman yritää paraikaa järjestää Pekingiin koripallo-ottelua, jossa kohtaisivat Yhdysvalloille kuuluvan Guamin saaren ja Pohjois-Korean joukkueet. Kiina ja Guam ovat jo sanoneet kyllä, nyt odotellaan Pohjois-Korean vastausta.

”Se voisi toteutua jo helmikuussa. Heti, kun Pohjois-Korea vain antaisi luvan. Se olisi viesti maailmalle, ja pieni askel kohti rauhaa.”

Oikaistu 17.12. kello 14:18. Dennis Rodman ei sanonut, että hän ja Kim Jong-un polttelevat marihuanaa. Rodman totesi haastattelussa olleensa lääkemarihuanaa rahoittavan Potcoinin sponsoroimalla matkalla.

Kuka?

Dennis Rodman


 56-vuotias entinen huippukoripalloilija.

 Syntyi New Jerseyssä, lapsuus oli pääosin isätön. Kärsi vaikeuksista koulussa ja varasteli.

 Oli lahjakas koripallossa, mutta lopetti sen jo kertaalleen. Sai kasvupyrähdyksen 20-vuotiaana ja palasi kentille. Valittiin NBA:han toisella kierroksella vuonna 1986.

 Pelasi ammattilaisena vuoteen 2000. Edusti muun muassa Detroit Pistonsia ja Chicago Bullsia. Voitti viisi mestaruutta ja valittiin kaksi kertaa liigan parhaaksi puolustajaksi.

 Ammattilaisuran jälkeen tunnettu lähinnä juhlimisestaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Pohjois-Korean ydinaseet
 • USA
 • Kiina
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomen metsäteollisuutta luultiin jo toivottamaksi tapaukseksi, mutta nyt se on paremmassa kunnossa kuin koskaan

  7. 7

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  8. 8

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ottaako Krista Pärmäkoski kolmannen olympiamitalin? HS seuraa sprinttiviestien karsintoja kello 10 alkaen
  3. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  4. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  5. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  6. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  7. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  8. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  9. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  10. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  11. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  12. Näytä lisää