Ulkomaat

Trumpin vastainen vasemmistoliike ”on kasvanut dramaattisesti” – HS vieraili aktivistien toimistossa Kaliforniassa, jossa suunnitellaan vallan­kumousta ja ollaan jopa valmiita suoraan toimintaan

Trumpin vastainen liike on suurin ja vahvin vasemmistoliike 1960-luvun jälkeen. Sen keskus on vauras ja vapaamielinen Kalifornia, jossa haaveillaan omasta maasta, hyvinvointivaltiosta ja jopa vallankumouksesta. Nyt pitäisi tehdä ratkaisu tulevaisuuden suhteen. Miten demokraatit voittaisivat seuraavat vaalit?

San Francisco

Aluksi Sarah DiZio haluaa onnitella kaikkia, jotka ovat päässeet pikkujouluihin.

”Te olette selvinneet vuodesta helvetissä”, DiZio kajauttaa mikrofoniin. Huoneessa nauretaan. Pöydälle on katettu kasvissushia, sipsejä, kuplavettä ja viiniä.

”Pian on 2018, ja toivottavasti voitamme edustajainhuoneen takaisin!”

Ollaan Indivisible (jakamaton)-liikkeen pikkujouluissa taidegalleriassa San Franciscossa. Uusi poliittinen liike syntyi vuosi sitten Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen ja paisui nopeasti valtakunnalliseksi organisaatioksi, joka on kerännyt miljoonia dollareita lahjoituksia ja rohkaissut tuhansia ihmisiä politiikkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansalaisliikkeeseen kuuluu sekä Hillary Clintonin että Bernie Sandersin kannattajia, jotka ovat keskenään eri mieltä Yhdysvaltain vasemmiston suunnasta. Heitä yhdistää kuitenkin yksi asia: kaikki vastustavat presidentti Donald Trumpia, jota pidetään uhkana Yhdysvaltain demokratialle.

DiZio, 33, on ammatiltaan kriisityöntekijä. Hänestä maa on kriisissä.

”Jos sukulaislapsi kysyy minulta kymmenen vuoden kuluttua, missä minä olin, kun Trump valittiin, minun on voitava vastata, että tein edes jotain.”


Toinen pikkujouluihin tullut nainen menee pidemmälle. Hän on printannut maahanmuuttopaperit Kanadaan. Työnsä takia hän ei halua nimeään lehteen.

”Minä olen juutalaista sukua. Me tiedämme, mitä fasismi on”, nainen sanoo.

Kovaa puhetta. Mutta Kalifornian demokraatit ovat tosissaan.

Yhdysvaltain rikkain ja väkiluvultaan suurin osavaltio on Yhdysvaltain liberaalien linnake: Clinton sai täällä 62 prosenttia äänistä, Trump 32 prosenttia. Demokraateilla on värisuora osavaltion hallinnossa.

Vaalien jälkeen Kaliforniasta on tullut Trumpin-vastaisen liikkeen keskus: perinteisen demokraattipuolueen ja ruohonjuuritason Indivisiblen lisäksi uusia jäseniä ja julkisuutta ovat saaneet radikaalimmat Demokraattiset sosialistit (DSA) ja Calexit-separatistit, jotka haluavat irrottaa Kalifornian Trumplandiasta. Vasemmistoanarkistit ovat ottaneet yhteen Trumpin kannattajien ja uusnatsien kanssa Berkeleyn yliopistolla.

Vasemmisto lainaa toimintatapoja Yhdysvaltain oikean laidan teekutsuliikkeeltä: he tukkivat poliitikkojen puhelimet ja ilmestyvät puhetilaisuuksiin osoittamaan mieltä, jos omat eivät vastusta Trumpia tarpeeksi. Siksi vasemmistoaktivisteja on alettu kutsua ”yrttiteekutsuliikkeeksi”.

”Trumpin vastainen liike on suurin, vahvin ja kirjavin vasemmistoliike sitten 1960-luvun”, sanoo Stanfordin yliopiston sosiologian professori Douglas McAdam, joka on kirjoittanut kirjan Yhdysvaltain kahtiajaosta.

”Liike oli olemassa jo aiemmin, mutta Trumpin myötä se on kasvanut dramaattisesti.”

Raivo vetää uurnille: Demokraatit etenivät syksyn paikallisvaaleissa ja voittivat senaattivaalit jopa tulipunaisessa Alabamassa. Seuraava tavoite ovat syksyn 2018 kongressivaalit.

Pikkujouluissa Trumpin jälkeistä aikaa maltetaan tuskin odottaa.

”Vaalitulos oli shokki, koska olin tuudittautunut siihen, että Clinton voittaa helposti. Kadun katkerasti, etten kampanjoinut aktiivisemmin”, sanoo baarin omistaja Janet Clyde, 60.


Clydea pelottaa äärioikeiston nousu ja Barack Obaman terveydenhoitojärjestelmän romuttaminen. Perusdemokraatista on tullut aktivisti: Clyde matkusti Washingtoniin asti tapaamaan kongressiedustajia ja antoi demokraateille rahaa.

Eläkkeelle jäänyt teknologiatoimittaja Bruce Hartford, 74, syyttää tappiosta Clintonia. Hänestä demokraattipuolueesta on tullut eliitin ja yritysmaailman etujärjestö. Nyt on aika kääntää kurssia vasemmalle, niihin duunareihin, jotka siirtyivät Obaman takaa Trumpin taakse muutoksen toivossa.

Bill Clinton voitti ymmärtämällä, että ’It’s economy, stupid’ (kyse on taloudesta, typerys)”, Hartford sanoo.

Sarah DiZio on samaa mieltä siitä, että demokraattien on muututtava. ”Demokraatit elävät yhä vanhassa kompromissien maailmassa. Sen aika on ohi”, hän sanoo.

”Joku väittää, että radikalisoimme vasemmiston. Mutta ei ihmisoikeuksien kunnioittaminen ole radikaalia. Sen pitäisi olla itsestäänselvyys.”

Ongelma Kaliforniassa on se, että harva tuntee Trumpin äänestäjiä. Ymmärtääkseen vastapuolta Clyde yritti katsoa konservatiivista uutiskanava Foxia. Hän jaksoi kymmenen minuuttia.

”Voi hyvä luoja, he elävät täysin eri maassa”, hän sanoo.

Entä jos se olisikin ratkaisu?

Obaman aikana yli 60 prosenttia republikaaneista ilmoitti, että he eivät tunne oloaan kotoisaksi omassa maassaan. Nyt sama vaivaa demokraatteja.

”Se, että on kalifornialainen tarkoittaa muukalaisuutta omassa kotimaassaan”, sanoo ohjelmoija Dave Marin, 39, joka kuuluu osavaltion itsenäisyyttä ajavaan California Freedom Coalition -järjestöön.

Marinin mielestä Kalifornia on historialtaan kirjavampi, moniarvoisempi ja vapaamielisempi kuin muu maa. Kaliforniassa latinoita on jo enemmän (39 prosenttia) kuin valkoisia (38 prosenttia).

”En kerta kaikkiaan tajua valkoisen ylivallan kannattajia. Voin lukea heistä, mutta en pysty samastumaan heihin. Hei jätkät, hankkikaa elämä!”


Marinia suututtaa se, että Kalifornian ääni ei kuulu tarpeeksi kovaa. Kaliforniassa on enemmän ihmisiä kuin Kanadassa, 40 miljoonaa. Silti Kalifornialla on Yhdysvaltain senaatissa vain kaksi paikkaa, aivan kuten pikkuisella Vermontilla, jossa asuu 0,6 miljoonaa ihmistä.

Kalifornialla on kuitenkin pokkaa. Osavaltio on jo ilmoittanut, että aikoo noudattaa yhä Pariisin ilmastosopimusta. Kalifornia kapinoi myös Trumpin hallinnon maahanmuuttopolitiikkaa vastaan eikä aktiivisesti karkota luvattomia siirtolaisia.

”Minua loukkaa se, että rahoitamme veroillamme ihmisiä, jotka eivät edes pidä meistä”, Marin sanoo muista amerikkalaisista. ”Se ei ole oikein, se on kolonialisaatiota.”

Marin korostaa olevansa isänmaallinen: isä on sotaveteraani, Marin itse Eagle Scout -partiojohtaja. ”Haluan olla ylpeä jostain. Olen ylpeä Kaliforniasta, mutta en ole ylpeä Yhdysvalloista.”

Hän ei kuvittele, että itsenäistyminen olisi helppo tai nopea, mutta itsehallintoa voidaan kasvattaa vähitellen. Muu maa voi halutessaan jäädä paitsi vuorten taa, myös eri vuosisadalle.

”Yhdysvallat haikailee paluuta vanhoihin hyviin aikoihin. Kalifornialaisten mielestä paras aika on tulevaisuus.”

Katso alla olevalta videolta, miksi Trumpin vastustus kiinnostaa.


Nyt pitäisi tehdä ratkaisu tulevaisuuden suhteen. Miten demokraatit voittaisivat seuraavat vaalit? Siirtymällä poliittiseen keskustaan – vai jatkamalla kauemmas vasemmalle?

Professori McAdam huokaa. ”Itse haluaisin, että Yhdysvaltain kahtiajako heikkenisi, poliittinen keskustelu rauhoittuisi ja voisimme rakentaa uudelleen poliittisen keskustan. Mutta pelkään, ettei se ole enää mahdollista.”

Aiemmin Yhdysvaltain vaalit voitettiin keskustassa. Nyt kahtiajakoa pitävät McAdamin mukaan yllä jakaantunut media, keinotekoinen vaalipiirijako ja esivaalit, joissa kompromisseista rangaistaan. Se on vienyt molempia puolueita kauemmas keskustasta.

”Jos olisin demokraattien strategi, neuvoisin, että kannattaa varmaan siirtyä lähemmäs Sandersin linjaa.”

Se tarkoittaa sitä, että demokraattien seuraava presidenttiehdokas saattaa ajaa tosissaan julkista terveydenhoitoa ja maksutonta korkeakoulutusta, kuten Pohjoismaissa.

Yhdysvaltain poliittinen jako on kuitenkin niin syvä, että on vaikea nähdä, miten oikeisto ja sen rahoittajat nielisivät hyvinvointivaltion. Onko edessä lisää poliittista väkivaltaa?

Uusi huokaus. Sitä ei voi sulkea pois, McAdam vastaa.

Tässä talossa suunnitellaan vallankumousta.

”Kyllä minä myönnän, että Stalin teki pahoja asioita, mutta Marx on arkijärkeä”, sanoo Jen Snyder, yksi Democratic Socialists of America -järjestön San Franciscon toimiston vetäjistä. Toimisto sijaitsee hulppeassa miljoona-asunnossa, jota järjestöä kannattava omistaja vuokraa pilkkahinnalla sosialisteille. Snyderilla on trendikkäät mustat nahkahousut.


”Minusta [Facebookin perustaja] Mark Zuckerberg kuuluisi loppuelämäkseen pakkotyöhön. On rikollista, että jollakulla on niin paljon rahaa.”

DSA edustaa vasemmiston nuorta ja radikaalia laitaa: 33-vuotias Snyder on omien sanojensa mukaan ”vanhimmasta päästä”. Järjestön jäsenmäärä on kolminkertaistunut 25 000:een Trumpin voiton jälleen.

Viime vuonna 55 prosenttia alle 30-vuotiaista amerikkalaisista ilmoitti, että heillä on myönteinen kuva sosialismista. Tosin amerikkalaiset ymmärtävät sanan sosialismi keskenään eri tavoin: osa tarkoittaa sillä pohjoismaista hyvinvointivaltiota, osa Neuvostoliittoa tai Kuubaa.

Snyderin sosialistit kutsuvat toisiaan sanalla comrades, toverit. He marssivat edullisten asuntojen puolesta ja pitävät demokraattipuoluetta kapitalismin kätyrinä. Snyderin mukaan osa jäsenistä on valmiita myös suoraan toimintaan, jossa ”vedetään natseja turpaan”.

”Nuoria on tosi helppo radikalisoida”, Snyder sanoo. ”Kaikilla on hirveät opintovelat eikä palkka riitä vuokraan. On cool olla sosialisti.”


Snyderille pohjoismainen malli on kuitenkin liian lälly. Kaikki kapitalistiset yhteiskunnat riistävät kehitysmaita, ja siksi ainoa oikea päämäärä on maailmanlaajuinen proletariaatin vallankumous, hän sanoo.

Kuinka realistinen tavoite se sitten Snyderin mielestä on?

”Kun näen, miten paljon uusia jäseniä meille on tullut, ajattelen, että amerikkalaiset ovat valmiita 20 vuodessa”, Snyder sanoo. ”Sitten käyn San Franciscon ulkopuolella ja tajuan, että suurin osa ihmisistä on kiinnostunut vain siitä, miten heillä menee ja mitä viihdeohjelmaa tulee illalla televisiosta. Siksi tarvitaan koulutusta.”

DSA:lla on opintopiiri ja he käyvät kuntosalilla pumppaamassa rautaa.

Snyder huitaisee syrjään väitteet siitä, että aiemmat kommunistiset kokeilut eivät ole päättyneet hyvin.

”Neuvostoliitto siirtyi feodalismista kuulentoon 50 vuodessa. Olihan se vaikuttavaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Demokraatit
 • Laura Saarikoski
 • Kalifornia
 • Pohjoismaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  2. 2

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  3. 3

   Sampo Terhon blogikirjoitus avaa hallituksen ”kauhun tasapainoa”

  4. 4

   Turkki vyörytti joukkonsa Syyriaan, käynnissä on ”kaikkien sota kaikkia vastaan” – Mitä siitä voi seurata?

  5. 5

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

  8. 8

   Yhtiökokous on taloyhtiön tärkein tilaisuus: voiko hallitus jättää ehdottamani asian pois esityslistalta? Nämä 10 asiaa on hyvä tietää ennen kokousta

  9. 9

   Ei tähtinimikään aina onnistu – Ralph Laurenin suunnitteleman olympia-asun ”uunikintaat” herättävät ihmetystä: ”Suoraan Nuijasta ja tosinuijasta”

  10. 10

   Lukiossakin aiotaan ottaa käyttöön opintopisteet kurssien tilalle, yo-kokeita voisi vastedes uusia rajoituksetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  2. 2

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  3. 3

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  6. 6

   Palkasta jää rahaa yli, mitä sille kannattaisi tehdä? – Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  7. 7

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  8. 8

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  9. 9

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  10. 10

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  4. 4

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  5. 5

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää