Ulkomaat

Kymmenettuhannet suomalaiset tuovat tänäkin talvena Aasian-lomalta superbakteerin – Näin tartuntaa voi yrittää estää

Suosikkikohde Thaimaa on yksi pahimmista riskimaista. Bakteerien tarttumisen voi yrittää estää itsekin. HS etsi vastaukset yleisimpiin superbakteereihin liittyviin kysymyksiin.

Vuoden ensimmäisinä kuukausina sadattuhannet suomalaiset lentävät lomalle lämpimään. Moni tuo tietämättään tuliaisena superbakteerin, johon tavalliset antibiootit eivät tehoa.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on paljon esimerkiksi Thaimaassa, joka on suomalaisten suosituin kaukokohde.

Mikä on superbakteeri ja miksi siitä pitää olla huolissaan?

Superbakteerilla tarkoitetaan bakteeria, joka on kehittänyt vastustuskyvyn tavallisille antibiooteille. Tällaisen bakteerin aiheuttaman tulehduksen hoitaminen on vaikeaa. Tulevaisuudessa joidenkin sairauksien hoitaminen antibiooteilla voi olla mahdotonta.

Superbakteereita syntyy eniten Aasian köyhissä maissa, joissa antibiootteja käytetään liikaa eläimillä ja ihmisillä. Myös Suomen kaltaiset rikkaat länsimaat edistävät bakteerien resistenssiä eli vastustuskykyä, koska antibiootteja käytetään silloinkin, kun se ei olisi tarpeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastustuskykyiset bakteerikannat leviävät nopeasti ympäri maailmaa ihmisten, eläinten ja elintarvikkeiden mukana.

Nykyisin Euroopassa kuolee antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin 25 000 ihmistä vuodessa ja maailmassa 700 000 ihmistä vuodessa.

Jos mitään ei tehdä, vuonna 2050 kymmenen miljoonaa ihmistä vuodessa kuolee infektiosairauksiin, koska tehokkaita antibiootteja ei ole, todetaan Britannian hallituksen teettämässä selvityksessä.

Vertailun vuoksi: syöpiin kuolee nykyisin kahdeksan miljoonaa ihmistä vuodessa.

Missä maissa suomalaisen matkailijan riski saada superbakteeri on suurin?

Suurin riski on Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa, missä valtaosa väestöstä kantaa resistenttejä bakteereja.

Vuonna 2015 julkaistussa suomalaistutkimuksessa todettiin, että joka neljäs Intian niemimaalla matkustanut sai antibiooteille vastustuskykyisen eli resistentin ESBL-suolistobakteerin. Ripulin sairastaneista lähes puolet sai bakteerin.

Kaakkois-Aasiassa tilanne oli lähes yhtä paha. Määrällisesti tartuntoja tulee sieltä eniten, koska Kaakkois-Aasian maista erityisesti Thaimaahan matkustetaan paljon. Muita suosittuja matkailumaita ovat esimerkiksi Vietnam ja Malesia.

Professori Anu Kanteleen johtamassa tutkimuksessa 430 vapaaehtoista antoi ulostenäytteen ennen ulkomaanmatkaa ja sen jälkeen.

Alla olevassa kartassa näkyy, missä riski saada ESBL-bakteeritartunta on tutkimuksen mukaan suurin.


Miten paljon suomalaiset matkustavat riskialueille?

Tilastokeskuksen tuoreimman matkailutilaston mukaan suomalaiset tekivät vuoden 2016 tammi–huhtikuussa pelkästään Thaimaahan 99 000 matkaa. Aasiaan ja Oseaniaan tehtiin yhteensä 186 000 matkaa.

Afrikkaan ja Lähi-itään matkustamisesta ei ole tarkkoja tilastoja.

Suomalaiset tekevät suuren osan ulkomaanmatkoista omin päin, mutta matkanjärjestäjien tilastoista saa jonkinlaisen kuvan matkojen suuntautumisesta.

Valmismatkoja kotimaiset matkanjärjestäjät tarjoavat tänä talvena Thaimaahan noin 48 000 ja Vietnamiin noin 7 300, kertoo Suomen matkatoimistoalan liitto Smal.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan valmismatkojen tarjonta on Smalin mukaan monen vuoden laskun jälkeen nousussa. Viime vuodesta tarjonta kasvoi yli 42 prosenttia. Matkoja on myynnissä noin 28 000. Niistä noin 61 prosenttia suuntautuu Arabiemiirikuntiin.

Afrikkaan Kap Verdeen on myynnissä noin 8 000 ja Gambiaan noin 4 800 valmismatkaa.

Miten superbakteerin voi saada?

Antibiooteille erittäin vastustuskykyisille bakteereille voi altistua, jos joutuu ulkomaanmatkalla sairaalahoitoon, mutta myös terve matkailija voi tuoda mukanaan bakteerin.

Resistenttejä bakteereja on esimerkiksi ruuassa ja juomissa. Eläintuotannossa, kasvituotannossa ja kalankasvatuksessa käytetään maailmalla paljon antibiootteja.

Kehittyvissä maissa lääketeollisuus päästää antibiootteja jätevesien mukana ympäristöön.

Miten tartunnan voi yrittää estää?

Kädet kannattaa pestä usein ja käyttää alkoholipitoista käsidesiä. Riskimaissa kannattaa syödä vain vastakypsennettyä ruokaa ja itse kuorittuja hedelmiä sekä juoda keitettyä tai pullotettua vettä.

Antibioottikuuria ei kannata ottaa varmuuden vuoksi eikä lievään tai kohtalaiseen turistiripuliin. Antibiootit tuhoavat myös suoliston normaalia bakteeristoa ja raivaavat tilaa superbakteereille, joihin antibiootit eivät tehoakaan.

Suomalaistutkimuksessa antibiootteja syönyt Kaakkois-Aasian-matkaaja sai resistentin bakteerin melkein kaksi kertaa todennäköisemmin kuin se, joka ei ottanut ripuliin antibiootteja. Intiassa resistentin bakteerin sai peräti 80 prosenttia ripuliin sairastuneista ja sitä antibiootilla hoitaneista.

Miten paljon Suomessa todetaan vuosittain erilaisia superbakteereja?

Mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja ovat ESBL-bakteerit, MRSA, VRE ja CPE.

ESBL-bakteeria löydettiin viime vuonna Suomessa noin 5 400 sairaalapotilaalta, MRSA:ta noin 1 700:lta ja vaikeimmin hoidettavaa CPE:tä noin 30 potilaalta.

Mistä tietää, että on saanut superbakteerin?

Useimmiten bakteeri on kantajalleen oireeton. Yhdeksältä kymmenestä se häviää itsekseen vuoden sisällä. Osa siirtää bakteerin eteenpäin, ja jotkut jäävät pitkäaikaisiksi kantajiksi.

Joskus kantaja sairastuu vakavaan infektioon, joka ei parane ensimmäisellä lääkekuurilla. Esimerkiksi ESBL-bakteeri aiheuttaa useimmiten virtsatieinfektioita ja joskus vakavan yleisinfektion.

Bakteeri löytyy yleensä tavallisen bakteeriviljelyn yhteydessä virtsasta ja joskus verestä, haavoista ja muista eritteistä. Se voi löytyä myös, kun Pohjoismaiden ulkopuolella sairaalahoidossa olleilta otetaan näytteitä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien löytämiseksi.

Jutussa on käytetty lähteinä myös THL:n Matkailijan terveysopasta ja johtavan asiantuntijan Jari Jalavan blogikirjoitusta sekä Husin potilasohjetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Superbakteerit
 • Tartuntataudit
 • Matkailu
 • Minttu Mikkonen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  7. 7

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  8. 8

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  3. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  4. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  5. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  6. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  7. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  8. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  9. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  10. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  11. Ilkka Taipale kertoo muistelmissaan, miten syrjäytyneimpien asemaa parannettiin 1960-luvulla – hoidon alasajon aiheuttama apeus maustaa teosta
  12. Näytä lisää