Ulkomaat

Asiantuntijaryhmä haluaa lopettaa huumeilla pelottelun ja kauhistelun – tuoreen raportin mukaan huumeidenkäyttö on yleistä, mutta ei johda yleiseen rappioon

Yleisö, poliitikot ja media puhuvat usein huumeidenkäytöstä tunteellisesti, moralisoiden ja faktoista piittaamatta. Tosiasiassa huumeiden ongelmakäyttäjiä on vähän, esittää tuore raportti. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä vaatii puhetyylin uudistamista ja huumepolitiikan uudistamista: Turha sota huumeita vastaan polkee nyt ihmisoikeuksia.

Lontoo

Huumeista ja huumeidenkäyttäjistä puhutaan moralisoiden, tunteellisesti ja faktoista piittaamatta, esittää tuore raportti. Liian negatiiviseen kielenkäyttöön syyllistyvät niin media, poliitikot kuin suuri yleisökin.

Raportti nojautuu muun muassa YK:n arvioon, jonka mukaan vain pieni osa kaikista huumeidenkäyttäjistä on ongelmakäyttäjiä. Tarpeettoman negatiivinen kielenkäyttö leimaa kuitenkin kaikki huumeiden käyttäjät hylkiöiksi ja polkee heidän ihmisoikeuksiaan. Raportin mukaan ongelmallista on, että huumeiden satunnaiskäyttäjätkin leimataan.

”Kielenkäytön pitää muuttua. Tilalle tarvitaan tieteelliseen näyttöön perustuvaa keskustelua”, sanoi kansainvälisen Global Commission on Drug Policy -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ruth Dreifuss tiistai-iltana Lontoossa Chatham House -ajatuspajan tilaisuudessa.

Dreifuss on Sveitsin entinen presidentti ja sisäministeri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiantuntijaryhmä julkisti tiistaina uuden raporttinsa (The World Drug Perception Problem – Countering Prejudices about People Who Use Drugs) siitä, kuinka huumekeskustelua tulee uudistaa vanhentuneiden ennakkoluulojen nujertamiseksi.

Raportin mukaan huumeidenkäyttö on yleistä, mutta se ei suinkaan johda yleiseen rappioon: Vuonna 2016 noin 250 miljoonan ihmisen arvioitiin käyttäneen laittomia huumausaineita. Silti vain 11,6 prosenttia oli ongelmakäyttäjiä.

Suurin osa huumeidenkäytöstä ei johda ongelmiin tai riippuvuuteen, raportti sanoo. Huumeita kokeillaan nuorena, tai niiden parissa rentoudutaan satunnaisesti ja sosiaalisissa tilanteissa. Huumeet ovat kuuluneet – muodossa tai toisessa – kaikkiin kulttuureihin.

Mediassa laittomat huumeet liitetään kuitenkin usein rikollisuuteen. Toinen yleinen tapa kertoa huumeista on kauhutarina, jossa huumeet tuhoavat käyttäjän ja hänen lähipiirinsä, raportti moittii.

Huumeriippuvuutta kuvataan usein myös pysyvänä olotilana. Huumeiden täydellinen hylkääminen esitetään ensisijaisena tai jopa ainoana keinona huumeongelmien hoitoon.

Tämä lähestymistapa on asiantuntijaryhmän mukaan väärä: täyskielto ei voi olla tärkein päämäärä, vaan ensisijaisen tavoitteen pitää olla käyttäjän henkinen ja fyysinen hyvinvointi.

”Nyt hoitoon ei usein pääse, jos ei ole ’puhdas’. Se vaarantaa myös tulevan hoidon. Lääkäreitä kuunnellaan, joten he eivät saisi syrjiä huumeidenkäyttäjiä”, asiantuntijaryhmän jäsen Michel Kazatchkine sanoi tiistaina Lontoossa. Hän on entinen Aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaisen kansainvälisen säätiön pääjohtaja.

Puhdas-sanaa (clean) raportti kehottaa välttämään. Parempi olisi puhua neutraalisti vaikkapa henkilöstä, joka on lakannut käyttämästä huumeita. Samoin tulisi välttää sanaa narkkari ja muita halventavia ilmaisuja.

Tiistaina julkistettu raportti on osa kansainvälistä mielipideilmaston muutosta, joka tunnustaa ”sodan huumeita vastaan” olevan turhaa ja ohi.

Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä 2015, kuinka tutkijat ja kansalaisjärjestöt eri maissa vaativat maailmanlaajuisen huumepolitiikan radikaalia uudistamista. Huumeiden täyskielto johtaa lieveilmiöineen vakaviin väkivaltaisuuksiin, rikollisuuteen ja ihmisoikeuksien polkemiseen.

Vaihtoehdoksi tutkijat ovat ehdottaneet rankaisulinjan lopettamista ja nykyistä sallivampaa asennetta niin sanottuihin mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen.

YK:ta lähellä oleva Kansainvälinen huumausaineiden valvontalautakunta (INCB) linjasi vuosiraportissaan maaliskuussa 2016, että tulevaisuudessa kansalaisten terveys ja hyvinvointi pitää asettaa etusijalle sen sijaan, että valtiot tuhlaavat rahaa ja aikaa huumeiden vastaiseen sotaan. Linjaus loi pohjaa odotetulle YK-kokoukselle.

Monissa maissa suunta onkin käynyt kohti mietojen huumeiden laillistamista. Viimeksi Kalifornian osavaltio Yhdysvalloissa laillisti marihuanan viihdekäytön.

Tiistaina julkistetun raportin mukaan huumeiden käyttäjät kuvaillaan silti yhä usein ”heikoiksi” ja ”moraalittomiksi” yksilöiksi, jotka elävät yhteiskunnan pimeässä marginaalissa. Moralisoivilla mielikuvilla ei ole läheskään aina todellisuuspohjaa, mutta silti ne vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen.

Tämä puolestaan aiheuttaa noidankehän: kova kielenkäyttö esittää huumeidenkäyttäjät uhkana, mikä leimaa käyttäjät. Käyttö pysyy laittomana, mikä puolestaan vahvistaa kielteistä kuvaa.

”Huumepolitiikan muuttaminen on vaikeaa, mikä johtuu osaltaan siitä, kuinka huumeista puhutaan”, Dreifuss sanoi.

Erityisen kovaa moralisointi kohdistuu huumeita käyttäviin naisiin. Naisten yleisin vankilaan joutumisen syy on huumerikos. Heitä pidetään myös yleisesti huonoina äiteinä, raportti sanoo.

Kova huumelinja kohdistuu erityisesti vähemmistöihin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa afroamerikkalaisten ja latinotaustaisten osuus huumerikoksista vangituista on selvästi suurempi kuin heidän osuutensa väestöstä, raportti kertoo.

Huumeidenkäyttäjistä tulee poliitikoille etenkin vaalivuosina ”helppoja uhreja”, jotka moralisoivan suuren yleisön on helppo tuomita.

Tausta: Rahoitus tulee säätiöiltä ja Sveitsin valtiolta

Mikä on tämä kansainvälinen asiantuntijaryhmä, joka kehottaa puhumaan entistä neutraalimpaan tyyliin huumeista ja niiden käyttäjistä?

Global Commission on Drug Policy (GCDP) perustettiin tammikuussa 2011. Sen 25 jäsenen eli ”komissaarin” joukossa on entisiä valtionjohtajia, YK:n ja EU:n johtohenkilöitä sekä muita mielipidevaikuttajia – jopa kirjailija Mario Vargas Llosa. Sihteeristö majailee Sveitsissä.

Komitean tavoitteena on muuttaa kansainvälistä huumepolitiikkaa niin, että täyskiellon sijasta edistetään terveyttä ja turvallisuutta sekä faktapohjaista lähestymistapaa. GCDP on julkaissut useita raportteja, joissa annetaan suosituksia huumepolitiikan uudistamiseksi.

Komitean rahoitus tulee pääasiassa hyväntekeväisyyssäätiöiltä: miljardööri George Soroksen Open Society -säätiöiltä, liikemies Richard Bransonin Virgin Unite -säätiöltä sekä miljardööri Alan Parkerin perustamalta Oak-säätiöltä.

Myös Sveitsin valtio rahoittaa toimintaa. Branson on myös yksi GCDP:n komissareista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Ihmisoikeudet
 • Media
 • Britannia
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  2. 2

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  3. 3

   Kannattaako Facebook-tili poistaa? Tässä perusteita puolesta ja vastaan – sekä kolmas vaihtoehto

  4. 4

   Perintö­veron poistaminen on huono ajatus – onneksi siitä ei päätetä kansan­äänestyksellä

  5. 5

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  6. 6

   Operaattorit aikovat estää pääsyä verkkosivustoille, joissa on laitonta materiaalia – Telia otti jo käyttöön poliisin sulkulistan

  7. 7

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  8. 8

   Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

  9. 9

   Lapset aloittavat maineenhallinnan jo viisivuotiaina, kertoo tutkimus – ”Lapsemme altistuvat varhain idealle imagosta ja sosiaalisesta statuksesta”

  10. 10

   Mies sai ”irakilaiselta pankinjohtajalta” 60 000 dollarin edestä väärennettyjä dollareita ja pesi ne vahingossa pesukoneessa – Yritti vaihtaa rahat Espoon Sellossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  4. 4

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  5. 5

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  6. 6

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  7. 7

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  8. 8

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  9. 9

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  10. 10

   Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  7. 7

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  8. 8

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Onko tässä kaikkien aikojen räikein sukellus? Hollywood-tason kaatuminen palkittiin rangaistuspotkulla, joka ratkaisi ottelun – ”Olin ovela”
  3. Ateneumin johtaja vaihtuu – ”syy oli määräaikainen työsuhde”, Ruotsin kansallismuseon johtajaksi siirtyvä Susanna Pettersson sanoo
  4. Lapset aloittavat maineenhallinnan jo viisivuotiaina, kertoo tutkimus – ”Lapsemme altistuvat varhain idealle imagosta ja sosiaalisesta statuksesta”
  5. Noora Rädyn huima nollapeli toi komean tittelin Pohjois-Amerikassa: viikon paras jääkiekkoilija maailmassa
  6. Tunti sitten
  7. Britannian ulko­ministeri: Putin käyttää jalkapallon MM-kisoja kuin Hitler Berliinin olympialaisia
  8. Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”
  9. Kannattaako Facebook-tili poistaa? Tässä perusteita puolesta ja vastaan – sekä kolmas vaihtoehto
  10. Perintö­veron poistaminen on huono ajatus – onneksi siitä ei päätetä kansan­äänestyksellä
  11. Liiga lähti hakemaan huumelastia lahtelaiselta huoltoasemalta, myyjä jätti kokaiinin väärään autoon – huume­kauppiaille kovat tuomiot oikeudessa
  12. Tuomiokapituli jakaantui homopareja vihkineen papin tapauksessa – Kai Sadinmaan vakava moite pysyi voimassa
  13. Näytä lisää