Ulkomaat

Asiantuntijaryhmä haluaa lopettaa huumeilla pelottelun ja kauhistelun – tuoreen raportin mukaan huumeidenkäyttö on yleistä, mutta ei johda yleiseen rappioon

Yleisö, poliitikot ja media puhuvat usein huumeidenkäytöstä tunteellisesti, moralisoiden ja faktoista piittaamatta. Tosiasiassa huumeiden ongelmakäyttäjiä on vähän, esittää tuore raportti. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä vaatii puhetyylin uudistamista ja huumepolitiikan uudistamista: Turha sota huumeita vastaan polkee nyt ihmisoikeuksia.

Lontoo

Huumeista ja huumeidenkäyttäjistä puhutaan moralisoiden, tunteellisesti ja faktoista piittaamatta, esittää tuore raportti. Liian negatiiviseen kielenkäyttöön syyllistyvät niin media, poliitikot kuin suuri yleisökin.

Raportti nojautuu muun muassa YK:n arvioon, jonka mukaan vain pieni osa kaikista huumeidenkäyttäjistä on ongelmakäyttäjiä. Tarpeettoman negatiivinen kielenkäyttö leimaa kuitenkin kaikki huumeiden käyttäjät hylkiöiksi ja polkee heidän ihmisoikeuksiaan. Raportin mukaan ongelmallista on, että huumeiden satunnaiskäyttäjätkin leimataan.

”Kielenkäytön pitää muuttua. Tilalle tarvitaan tieteelliseen näyttöön perustuvaa keskustelua”, sanoi kansainvälisen Global Commission on Drug Policy -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ruth Dreifuss tiistai-iltana Lontoossa Chatham House -ajatuspajan tilaisuudessa.

Dreifuss on Sveitsin entinen presidentti ja sisäministeri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiantuntijaryhmä julkisti tiistaina uuden raporttinsa (The World Drug Perception Problem – Countering Prejudices about People Who Use Drugs) siitä, kuinka huumekeskustelua tulee uudistaa vanhentuneiden ennakkoluulojen nujertamiseksi.

Raportin mukaan huumeidenkäyttö on yleistä, mutta se ei suinkaan johda yleiseen rappioon: Vuonna 2016 noin 250 miljoonan ihmisen arvioitiin käyttäneen laittomia huumausaineita. Silti vain 11,6 prosenttia oli ongelmakäyttäjiä.

Suurin osa huumeidenkäytöstä ei johda ongelmiin tai riippuvuuteen, raportti sanoo. Huumeita kokeillaan nuorena, tai niiden parissa rentoudutaan satunnaisesti ja sosiaalisissa tilanteissa. Huumeet ovat kuuluneet – muodossa tai toisessa – kaikkiin kulttuureihin.

Mediassa laittomat huumeet liitetään kuitenkin usein rikollisuuteen. Toinen yleinen tapa kertoa huumeista on kauhutarina, jossa huumeet tuhoavat käyttäjän ja hänen lähipiirinsä, raportti moittii.

Huumeriippuvuutta kuvataan usein myös pysyvänä olotilana. Huumeiden täydellinen hylkääminen esitetään ensisijaisena tai jopa ainoana keinona huumeongelmien hoitoon.

Tämä lähestymistapa on asiantuntijaryhmän mukaan väärä: täyskielto ei voi olla tärkein päämäärä, vaan ensisijaisen tavoitteen pitää olla käyttäjän henkinen ja fyysinen hyvinvointi.

”Nyt hoitoon ei usein pääse, jos ei ole ’puhdas’. Se vaarantaa myös tulevan hoidon. Lääkäreitä kuunnellaan, joten he eivät saisi syrjiä huumeidenkäyttäjiä”, asiantuntijaryhmän jäsen Michel Kazatchkine sanoi tiistaina Lontoossa. Hän on entinen Aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaisen kansainvälisen säätiön pääjohtaja.

Puhdas-sanaa (clean) raportti kehottaa välttämään. Parempi olisi puhua neutraalisti vaikkapa henkilöstä, joka on lakannut käyttämästä huumeita. Samoin tulisi välttää sanaa narkkari ja muita halventavia ilmaisuja.

Tiistaina julkistettu raportti on osa kansainvälistä mielipideilmaston muutosta, joka tunnustaa ”sodan huumeita vastaan” olevan turhaa ja ohi.

Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä 2015, kuinka tutkijat ja kansalaisjärjestöt eri maissa vaativat maailmanlaajuisen huumepolitiikan radikaalia uudistamista. Huumeiden täyskielto johtaa lieveilmiöineen vakaviin väkivaltaisuuksiin, rikollisuuteen ja ihmisoikeuksien polkemiseen.

Vaihtoehdoksi tutkijat ovat ehdottaneet rankaisulinjan lopettamista ja nykyistä sallivampaa asennetta niin sanottuihin mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen.

YK:ta lähellä oleva Kansainvälinen huumausaineiden valvontalautakunta (INCB) linjasi vuosiraportissaan maaliskuussa 2016, että tulevaisuudessa kansalaisten terveys ja hyvinvointi pitää asettaa etusijalle sen sijaan, että valtiot tuhlaavat rahaa ja aikaa huumeiden vastaiseen sotaan. Linjaus loi pohjaa odotetulle YK-kokoukselle.

Monissa maissa suunta onkin käynyt kohti mietojen huumeiden laillistamista. Viimeksi Kalifornian osavaltio Yhdysvalloissa laillisti marihuanan viihdekäytön.

Tiistaina julkistetun raportin mukaan huumeiden käyttäjät kuvaillaan silti yhä usein ”heikoiksi” ja ”moraalittomiksi” yksilöiksi, jotka elävät yhteiskunnan pimeässä marginaalissa. Moralisoivilla mielikuvilla ei ole läheskään aina todellisuuspohjaa, mutta silti ne vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen.

Tämä puolestaan aiheuttaa noidankehän: kova kielenkäyttö esittää huumeidenkäyttäjät uhkana, mikä leimaa käyttäjät. Käyttö pysyy laittomana, mikä puolestaan vahvistaa kielteistä kuvaa.

”Huumepolitiikan muuttaminen on vaikeaa, mikä johtuu osaltaan siitä, kuinka huumeista puhutaan”, Dreifuss sanoi.

Erityisen kovaa moralisointi kohdistuu huumeita käyttäviin naisiin. Naisten yleisin vankilaan joutumisen syy on huumerikos. Heitä pidetään myös yleisesti huonoina äiteinä, raportti sanoo.

Kova huumelinja kohdistuu erityisesti vähemmistöihin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa afroamerikkalaisten ja latinotaustaisten osuus huumerikoksista vangituista on selvästi suurempi kuin heidän osuutensa väestöstä, raportti kertoo.

Huumeidenkäyttäjistä tulee poliitikoille etenkin vaalivuosina ”helppoja uhreja”, jotka moralisoivan suuren yleisön on helppo tuomita.

Tausta: Rahoitus tulee säätiöiltä ja Sveitsin valtiolta

Mikä on tämä kansainvälinen asiantuntijaryhmä, joka kehottaa puhumaan entistä neutraalimpaan tyyliin huumeista ja niiden käyttäjistä?

Global Commission on Drug Policy (GCDP) perustettiin tammikuussa 2011. Sen 25 jäsenen eli ”komissaarin” joukossa on entisiä valtionjohtajia, YK:n ja EU:n johtohenkilöitä sekä muita mielipidevaikuttajia – jopa kirjailija Mario Vargas Llosa. Sihteeristö majailee Sveitsissä.

Komitean tavoitteena on muuttaa kansainvälistä huumepolitiikkaa niin, että täyskiellon sijasta edistetään terveyttä ja turvallisuutta sekä faktapohjaista lähestymistapaa. GCDP on julkaissut useita raportteja, joissa annetaan suosituksia huumepolitiikan uudistamiseksi.

Komitean rahoitus tulee pääasiassa hyväntekeväisyyssäätiöiltä: miljardööri George Soroksen Open Society -säätiöiltä, liikemies Richard Bransonin Virgin Unite -säätiöltä sekä miljardööri Alan Parkerin perustamalta Oak-säätiöltä.

Myös Sveitsin valtio rahoittaa toimintaa. Branson on myös yksi GCDP:n komissareista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Ihmisoikeudet
 • Media
 • Britannia
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  2. 2

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  3. 3

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  4. 4

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

  5. 5

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi uhkaa jälleen irtisanoa venkoilevan Portugalin verosopimuksen – eläkeläisten verovapaus päättyisi pakolla

  7. 7

   Jäätävää sadetta ja lunta kinostava tuuli: Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos varoittavat erittäin huonosta ajokelistä

  8. 8

   Sampo Terhon blogikirjoitus avaa hallituksen ”kauhun tasapainoa”

  9. 9

   Katajanokan maaperä on osin pilaantunut – täyttömaalle rakentamiseen liittyy ongelmia, mutta helsinkiläiset himoitsevat koteja meren rannalta

  10. 10

   ”Skandaali”, tuohtui pormestari Jan Vapaavuori kaduille ja pusikoihin tursuavista jätteistä – Anni Sinnemäki lupaa muovinkeräys­astioita Helsingin vuokra­taloihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  2. 2

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  3. 3

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Palkasta jää rahaa yli, mitä sille kannattaisi tehdä? – Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  6. 6

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  7. 7

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  8. 8

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  9. 9

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  10. 10

   Ennakkoäänestys etenee hämmästyttävää vauhtia ja saatamme olla historiallisen käänteen äärellä – Ketä äänestys­into hyödyttää?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  4. 4

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  5. 5

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  6. 6

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  7. 7

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  8. 8

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  9. 9

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  10. 10

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää