Ulkomaat

Trump kiistää puheensa ”persläpimaista” – demokraatti­senaattori puolestaan vahvistaa presidentin käyttäneen ”alhaista ja vulgaaria kieltä”

The Washington Post -lehti kertoi torstaina presidentin kysyneen kongressiedustajilta seuraavaa: ”Miksi meille tulee ihmisiä kaikista näistä persläpimaista (shithole countries)?” Tiedon vahvistivat omista lähteistään myös uutiskanava CNN ja The New York Times.

Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiistää kutsuneensa Haitia, El Salvadoria ja Afrikan maita ”persläpimaiksi”. Perjantai-iltapäivänä Suomen-aikaa julkaisemassaan twiitissä Trump kuitenkin myönsi kielenkäyttönsä olleen ”kovaa” Valkoisessa talossa pidetyssä kokouksessa.

The Washington Post -lehti kertoi torstaina presidentin kysyneen kongressiedustajilta seuraavaa: ”Miksi meille tulee ihmisiä kaikista näistä persläpimaista (shithole countries)?” Lehti oli kuullut presidentin kommenteista kahdesta eri lähteestä.

Tiedon vahvistivat omista lähteistään myös uutiskanava CNN ja The New York Times -lehti.

The Washington Post -lehden mukaan presidentti jatkoi ehdottamalla, että Yhdysvaltoihin pitäisi tulla enemmän siirtolaisia Norjan kaltaisista maista. Trump tapasi Norjan pääministerin Erna Solbergin Washingtonissa keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Trump twiittasi perjantaina iltapäivällä, ettei hän ole sanonut haitilaisista mitään muuta halventavaa kuin että Haiti mitä ilmeisimmin on erittäin köyhä ja ongelmallinen maa. ”En koskaan sanonut ’viekää heidät pois’”, Trump kirjoitti twiitissään.

Trump syytti demokraatteja lausuntonsa väärästä tulkinnasta.

”Minulla on hieno suhde haitilaisten kanssa. Ehkä pitäisi sopia tulevia tapaamisia – valitettavasti, ei luottamusta”, Trump totesi twiitissään.

Demokraattisenaattori Dick Durbin totesi heti Trumpin twiitin jälkeen, että presidentti käytti senaattoreita tavatessaan ”alhaista ja vulgaaria” kieltä, kertoo uutistoimisto Reuters. Durbin täsmensi Trumpin käyttäneen sanaa ”shithole”, persläpi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Durbin mainitsi Trumpin käyttäneen ”shithole”-sanaa toistuvasti.


Vielä torstaina Valkoinen talo ei kiistänyt presidentin lausuntoa, joka lehden mukaan hätkähdytti paikalla olleita. Kyse oli kokouksesta, jossa puhuttiin siitä, mitä tehdä Yhdysvalloissa asuville luvattomille tai väliaikaisille siirtolaisille.

”Hän tulee aina hylkäämään tilapäiset, heikot ja vaaralliset hätäratkaisut jotka uhkaavat ahkerien amerikkalaisten elämää ja alihinnoittelevat maahanmuuttajia jotka etsivät parempaa elämää Yhdysvalloissa laillista tietä”, ilmoitti Valkoisen talon apulaistiedottaja Raj Shah uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump oli ilmeisesti turhautunut siihen, että kongressiedustajat keskustelivat antavansa lisärahaa rajamuuriin, mutta halusivat samalla antaa väliaikaisen oleskeluluvan saaneiden siirtolaisten Väli-Amerikasta jäädä maahan.

Trumpin hallinto ei aio enää uusia satojentuhansien haitilaisten ja salvadorilaisten väliaikaisia oleskelulupia. Näille annettiin vuosituhannen vaihteessa lupa jäädä Yhdysvaltoihin Väli-Amerikan maanjäristysten takia.

Trump vei syksyllä myös Yhdysvaltoihin lapsina tuoduilta luvattomilta siirtolaisilta mahdollisuuden hakea työ- ja oleskelulupia. Hän on pyytänyt kongressia ratkaisemaan näiden kohtalon maaliskuun alkuun mennessä.

Suurin osa Yhdysvaltain 11 miljoonasta luvattomasta siirtolaisesta on kotoisin Väli-Amerikasta.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin tiedottaja Rupert Colville tuomitsi Trumpin puheet perjantaina Suomen aikaa.

”Jos nämä Yhdysvaltain presidentin kommentit vahvistetaan, ne ovat järkyttäviä ja häpeällisiä. Pahoittelen, mutta muuta sanaa kuin ’rasisti’ ei voi käyttää”, Colville sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain virkaa tekevä Haitin-suurlähettiläs on kutsuttu keskustelemaan asiasta presidentti Jovenel Moïsen kanssa. Haitin entinen pääministeri Laurent Lamonthe puolestaan kutsui Twitterissä Trumpin kommentteja pohjanoteeraukseksi ja kirjoitti, että tämän pitäisi hävetä.
El Salvadorin ulkoministeri Hugo Martínez vastasi diplomaattisemmin ja kertoi Twitterissä odottavansa, että Valkoinen talo joko vahvistaa tai kiistää Trumpin kommentin. Hän huomautti muun muassa, että vuoden 2005 Katrina-myrskyn jälleenrakennustöihin osallistui monia ihmisiä El Salvadorista.
Trumpin kommentti on suututtanut myös monessa Afrikan maassa. Uutistoimisto AP:n mukaan muun muassa Botswana kuvailee sitä hallituksen lausunnossa ”tuomittavaksi ja rasistiseksi” ja on kutsunut Yhdysvaltain suurlähettilään puhutteluun. Ugandan kansainvälisistä suhteista vastaava ministeri Henry Okello Oryem sanoi, että Trumpin lausunto on ”valitettava”.

Etelä-Afrikassa valtapuolue ANC:n johtohahmoihin kuuluva Jessie Duarte kertoi pitävänsä kommenttia ”äärimmäisen loukkaavana”.

”Meidän maamme ei ole ’persläpi’, eikä sitä ole myöskään Haiti tai mikään muukaan hädässä oleva maa”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Kuulostaa valeuutiselta”, kommentoi puolestaan Somalian informaatioministeri Abdirahman Omar Osman CNN:lle. ”Jos se on totta, siihen ei tarvitse vastata. Nuo kommentit eivät ansaitse vastausta.”

 

”Nyt voimme sanoa sadan prosentin varmuudella, että presidentti on rasisti.”

Myös kotimaassa monet poliitikot etenkin demokraattipuolueesta raivostuivat Trumpin lausunnosta.

”Nyt voimme sanoa sadan prosentin varmuudella, että presidentti on rasisti, joka ei jaa perustuslakimme suojaamia arvoja”, totesi kongressiedustaja Luis Gutierrez AFP:n mukaan.

”Juuri kun luultiin ettei Donald Trump voi olla enää rasistisempi, hän kaivautuu vielä syvemmälle”, sanoi kongressiedustaja Jan Schakowsky.

Myös osa republikaanipuolueen edustajista paheksui Trumpin puheita. Esimerkiksi haitilaistaustainen kongressiedustaja Mia Love sanoi Trumpin kommentteja AFP:n mukaan epäystävällisiksi ja erimielisyyttä aiheuttaviksi.

Trumpia on syytetty rasismista useita kertoja aiemminkin.

Hän aloitti vaalikampanjansa kesällä 2015 kutsumalla meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi. Viime kesänä hän sanoi, että äärioikeistolaisten ja uusnatsien marssiin Charlottesvillessa osallistui myös ”hyviä ihmisiä”.

Vaalikampanjan aikana vuonna 2015 Trump myös twiittasi valheellisen tilaston siitä, että mustat olisivat vastuussa 81 prosentista valkoisten murhista. Liittovaltion poliisi FBI:n tilastojen mukaan oikea luku on 15 prosenttia.

YK:n Rupert Colville mainitsi perjantain puheenvuorossaan juuri Trumpin kommentit meksikolaisista ja muslimeista sekä Charlottesvillen marssista. Lisäksi hän viittasi Trumpin poliittisiin esityksiin, joiden kohteena hänen mukaansa ovat kokonaiset kansanryhmät ja uskontokunnat.

”Tässä ei puhuta vain mauttomasta kielenkäytöstä. Kyse on oven avaamisesta ihmisyyden pahimmalle puolelle, sellaisen rasismin ja muukalaisvihan vahvistamisesta ja rohkaisemisesta, joka voi häiritä ja tuhota monien ihmisten elämän”, Colville sanoi AFP.n mukaan.

Vaikka Trumpin viimeisin kommentti on johtanut vastalauseiden myrskyyn, osa Trumpin ydinkannattajista tukee presidenttiä juuri tämän rasististen mielipiteiden takia.


 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Rasismi
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  2. 2

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  5. 5

   Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

  6. 6

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  7. 7

   Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

  8. 8

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  9. 9

   Yli 100 000:ssa Audissa laiton päästöjä vähentävä ohjelmisto

  10. 10

   Cristiano Ronaldo peilasi saamaansa vammaa lääkärinsä kännykällä – teko sai aikaan kuittailuvyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  6. 6

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  7. 7

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  8. 8

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  9. 9

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  10. 10

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää