Ulkomaat

Ruotsissa osa-aikatyö on itsestään­selvyys, Suomessa pelätään ”laiskan ja hankalan mainetta” – Tukholmalais­perheessä sekä äiti että isä lyhentävät työ­päiviään

Tukholmalaiset Kajsa Heinberg ja Ulf Haglöf tekevät molemmat lyhennettyä työpäivää, jotta arki pikkulapsen kanssa sujuisi helpommin. Järjestely on Ruotsissa erittäin yleinen, eikä sen pyytämiseen liity samanlaista kynnystä kuin Suomessa. ”Suurin piirtein kaikki meillä tekevät näin.”

Tukholma

Joskus tukholmalainen Kajsa Heinberg ihmettelee, miten jotkut pikkulasten vanhemmat oikein jaksavat tehdä täyttä työviikkoa. Hän suorastaan yllättyy kuullessaan, että Suomessa sellainen raataminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Heinberg ja hänen miehensä ovat tehneet ruotsalaisittain tyypillisen valinnan: he ovat molemmat lyhentäneet työpäiväänsä. Poika on kolmevuotias, ja pikkusisko syntyy huhtikuussa.

”Työpaikallani lähes kaikki, joilla on alle viisivuotiaita lapsia, tekevät osa-aikaa. Työajat vaihtelevat 75 prosentista 90 prosenttiin”, Heinberg kertoo.

Lyhyemmät päivät helpottavat ”arjen palapelin” yhteen sovittamista, hän selittää. Arjen palapeli on ruotsalaisten käyttämä nimitys sille kaaokselle, joka Suomessa tunnetaan nimellä ruuhkavuodet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heinberg on töissä sosiaalivirastossa riippuvuuksista kärsivien parissa, mies Ulf Haglöf arkkitehtitoimistossa. Kumpikaan ei kokenut työajan lyhennyksen pyytämisessä olevan minkäänlaista kynnystä. Se on Heinbergin mukaan suuri onni.

”Ilman tätä järjestelyä yhteinen aika lapsen kanssa olisi paljon ikävämpää”, hän pohtii. ”Koko ajan täytyisi stressata aikataulusta. Olisin varmaan yksinkertaisesti huonompi vanhempi.”


Juuri nyt on käsillä hyvä esimerkki tilanteesta, jossa stressitasot saattaisivat nousta. Olemme Södermalmin suomenkielisessä päiväkodissa, ja Heinberg on yrittänyt noin viiden minuutin ajan saada kolmivuotiaalle pojalleen Noamille sukkia jalkaan.

Noam kuitenkin pakenee mieluummin nurkkaan ja ampuu äitiä sormipyssyillään. ”Pang, pang, pang! Minä ammun äitiä!” Noam huutaa suomeksi ja nauraa.

Kieli tuntuu sujuvan. Siitä Noamin Lahdessa kasvanut isoäiti olisi varmasti ylpeä.

Äiti jaksaa vielä hymyillä, vaikka tästä ampumisleikistä onkin puhuttu muutaman kerran. Mieltä rauhoittaa tieto siitä, että kello on vasta 15.50. Mieskin pääsee pian töistä ja ehtii tehdä ostokset.

Ruotsissa laki tukee voimakkaasti Heinbergiä ja hänen kaltaisiaan. Vanhemmalla on oikeus leikata työaikaansa enintään 25 prosenttia siihen asti kun lapsi on kahdeksanvuotias.

Työnantaja ei voi kieltäytyä. Yhteisymmärrys on kuitenkin saavutettava siitä, miten lyhennys tehdään. Jotkut lyhentävät jokaista päivää, toiset ovat kotona vaikka perjantait. Moni säästää vanhempainrahapäiviä ja käyttää niitä korvaamaan menetettyä palkkaa.

Heinbergin työaikaa on hienosäädetty aina tilanteen mukaan. Osan viime vuodesta hän teki 80-prosenttista viikkoa, ja loppuvuodesta siirryttiin 90 prosenttiin. Nyt kävely alkaa olla raskauden takia hidasta ja selkäkin vaivaa, minkä vuoksi Heinberg jäi juuri puoliaikaisesti sairauslomalle.

Suomessa tällaisesta joustamisesta ollaan vielä kaukana. Lain mukaan vanhempi saa hakea osittaista hoitovapaata, kunnes lapsi on käynyt toisen koululuokan loppuun. Työnantaja voi kieltäytyä vain painavin syin, ja Kelaltakin saisi tukea.

Käytännössä pyyntö jää usein tekemättä.


Ammattijärjestö SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mukaan Heinbergin ja Haglöfin kaltaista pariskuntaa saisi Suomesta etsimällä etsiä. Ero selittyy ennen kaikkea työpaikkojen kulttuurieroilla.

”Ruotsissahan on ylipäänsä enemmän tätä ihmisen elämäntilanteen arviointia, keskustelua työn sopivuudesta ja muusta”, Antila toteaa.

Hänestä Suomessa vallitsee yhä liian usein se henki, että osa-aikaisuuden pyytäjä leimautuu ”sitoutumattomaksi, laiskaksi tai muuten vain hankalaksi”. Tällaista räätälöintiä ei vain yksinkertaisesti ole ollut monilla työpaikoilla tapana tehdä.

”On aika korkea kynnys olla se päänavaaja.”

Työnantajan täytyy Suomessa antaa perustelu, jos se ei myönnä osittaista hoitovapaata. Valmisteilla olevan uuden työaikalain mietinnössä perusteluja vaaditaan myös silloin, kun osa-aikaisuutta pyydetään ”sosiaalisista tai terveydellisistä syistä”.

Antilan mielestä lain tuoma selkäranka on tärkeä. Se antaa itseluottamusta mennä esimiehen puheille.

”Keskustelu synnyttää parhaimmillaan win–win-tilanteen. Työntekijä on tyytyväisempi, ja siitä hyötyy myös työnantaja.”

Antila uskoo, että työaikojen sorvaaminen vähentäisi niiden äitien ja isien määrää, jotka jäävät töistä vuosiksi pois kokonaan. Jos tämä on totta, joustamisesta hyötyisi koko yhteiskunta. Kolmekymmentä työtuntia viikossa on paljon enemmän kuin nolla.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä on samaa mieltä maiden eron perussyystä.

”Suomi on perinteiltään paljon selkeämmin kokoaikatyöyhteiskunta kuin Ruotsi. Monilla työpaikoilla tällainen ei välttämättä tule edes mieleen.”

Esimerkiksi kolmivuorotyössä voi olla hankalaa, jos joku haluaisi tehdä välissä kuutta tuntia. Äimälä uskoo, että valtaosassa työpaikoista järjestelyt kyllä hoituisivat, varsinkin jos osa-aikaisuus hyväksytään myös sijaisia palkattaessa.

”Esimerkiksi tavallisessa toimistotyössä voi olla vaikea keksiä painavia syitä, miksi osittainen hoitovapaa ei onnistuisi.”

Södermalmin suomenkielisessä päiväkodissa tilanne on edistynyt. Noam on lopettanut ampumisen ja saanut sukkien lisäksi myös kengät jalkaansa.

Ovi käy tiheään, vaikka kello on vasta neljä. Oven vieressä on Pikku-Myyllä koristettu lappu, jossa kerrotaan päiväkodin ryhmien nimet: Paaperot ja Pööpötit.

Noam on Paaperoissa ja nyt myös täysissä pukeissa. Matka kohti metroa ja Bagarmossenin kaupunginosaa alkaa. Välillä kolmivuotias ottaa kunnon spurtteja Södermalmin kävelyteillä, välillä hän istuu rattaissa.

Metrossa koetaan pieni kateuden hetki: viereisellä taaperolla on älypuhelin, jossa näyttäisi pyörivän Autot-elokuva. Rattaita pitelee parrakas mies vihreässä parkatakissa.

Ruotsissa on oltu huolissaan siitä, että työpäiväänsä lyhentävät usein vain naiset. Heidän urakehityksensä ja eläkkeensä jäävät näin heikommiksi kuin miehillä. Heinbergille ja hänen avopuolisolleen oli selvää, että työaikaa lyhentävät molemmat.

”Tukholman keskiluokkaisissa piireissä siihen suuntaan on ehkä jopa vähän painetta. Täytyy viettää aikaa lapsensa kanssa ja laittaa luomuruokaa ja niin edelleen.”


Ruotsin työssä käyvistä noin joka kolmas nainen ja joka seitsemäs mies tekee osa-aikatyötä. Yli 80 prosentilla kyse on vapaaehtoisesta valinnasta.

Suomen laskentatapa ei ole täysin vertailukelpoinen, mutta luvut ovat selvästi pienempiä. Suomessa tehdään Ruotsia enemmän osa-aikatyötä pakon edessä. Esimerkiksi ravintoloissa ja kaupoissa on paljon osa-aikatyöläisiä, vaikka tulot riittävät hädin tuskin elämiseen.

Myös Heinbergin perheessä valinta tuntui lompakossa. Se oli kuitenkin mahdollista tehdä. Vuokra-asunto on halpa, eikä autoa ole. Urakehitystäkin voi miettiä myöhemmin.

”En ole mitenkään erityisen kunnianhimoinen ihminen”, Heinberg sanoo ja nauraa.

”Ajattelen enemmän elämää tässä ja nyt, lapsen kanssa.”

Alla olevalla videolla Heinberg ja Noam kertovat, mihin kaikkeen iltaisin jää aikaa, kun työpäivät ovat lyhyempiä. Juttu jatkuu videon jälkeen.


On pimeää mutta ei vielä myöhä. Noam makoilee kerrossängyn alapedillä, ja äiti lukee Mikko Mallikas -kirjaa. Yksi osa-aikatyön hyvistä puolista on, että illalla ehtii muutakin kuin syöttää ja laittaa lapsen nukkumaan.

Ovi käy. Noamin isä Ulf Haglöf meni töihin arkkitehtitoimistoon kymmeneksi ja on nyt puoli kuudelta kotona. Noam rientää tervehtimään.

Miten isän työnantaja on tähän kaikkeen suhtautunut?

”Ai miten he reagoivat?” Haglöf sanoo takki päällä, kysymyksestä vähän hämillään.

”Heille tämä oli itsestään selvää. Suurin piirtein kaikki meillä tekevät näin.”

Fakta

Suomessakin oikeus osa-aikatyöhön


 Suomessa pienen lapsen vanhempi saa pyytää työnantajalta osittaista hoitovapaata siihen asti kun lapsen toinen lukuvuosi perusopetuksessa päättyy.

 Työnantajan pitää lain mukaan suostua tähän, ellei työajan lyhennyksestä aiheudu ”työpaikan tuotanto- tai palvelutoiminnalle vakavaa haittaa, jota ei voida välttää kohtuullisilla työn järjestelyillä”.

 Joustavaa hoitorahaa voi saada Kelalta alle kolmivuotiaan vanhempi, joka tekee töitä enintään 30 tuntia viikossa tai enintään 80 prosenttia työajasta.

 Osittaista hoitorahaa Kela maksaa ykkös- ja kakkosluokkalaisten osa-aikatyötä tekeville vanhemmille. Vuoden 2016 lopussa tukea maksettiin 8 665 koululaisesta. Se vastaa seitsemää prosenttia 7–8-vuotiaasta väestöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Työelämä
 • Lapset
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  2. 2

   Jari Aarnio haluaa päästä vapaaksi – Perustelut: Menettää tutkintavankina oikeuden siviilitöihin, opiskeluun ja lomiin

  3. 3

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Joku muu voi käyttää Spotify-tiliäsi salaa – Tarkista kuuntelu­historiasi ja tiliisi yhdistetyt laitteet

  6. 6

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  7. 7

   ”Isisin sotilaana” itseään pitänyt marokkolainen luuli Suomen lähettäneen sotilaita Syyriaan ja toivoi Isisin ottavan iskun nimiinsä – HS käy läpi esitutkintamateriaalia

  8. 8

   Miksi Katajanokalla puretaan vain 40 vuotta vanha kerrostalo? 1970-luvun rakentaminen on purkuvimman kourissa, sanoo kaupunginmuseon arkkitehti

  9. 9

   Pahimmin koukuttavia pelikoneita on Suomessa eniten köyhien asuinalueilla – Ero alueiden välillä jopa sata prosenttia, tutkijat huomasivat

  10. 10

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  4. 4

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  5. 5

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  9. 9

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  10. 10

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   ”Minä muutin Suomeen ja olen onnellinen kuin sika sonnassa” – Näin maailmalla kommentoidaan Suomen ykkössijaa onnellisimpien maiden vertailussa

  11. Näytä lisää