Ulkomaat

Vuodettu asiakirjaluonnos paljastaa: Trumpin hallinto haluaa kasvattaa ydinpelotetta – ydinaseilla voitaisiin iskeä myös ydinaseettomiin maihin

Yhdysvaltalainen The Huffington Post -lehti sai haltuunsa Yhdysvaltain ydinaseselonteosta valmistellun luonnoksen, joka viedään lähiviikkoina presidentille allekirjoitettavaksi.

Presidentti Donald Trumpin hallinto haluaa Yhdysvaltojen panostavan uusien ydinaseiden kehittämiseen, selviää medialle vuodetusta asiakirjaluonnoksesta.

Luonnoksen mukaan Yhdysvallat aikoo uusia ydinasearsenaaliaan ja tekee muutoksia ydinasepolitiikkaansa. Luonnos sisältää muun muassa varoituksen, että ydinaseella saatettaisiin joissakin tilanteissa iskeä myös sellaisiin maihin, joilla itsellään ei ole käytössään ydinaseita.

Asiakirjaluonnoksen sai haltuunsa liberaali yhdysvaltalainen The Huffington Posti -lehti, joka julkaisi laajan artikkelin hallinnon ydinasepolitiikan mahdollisista muutoksista torstaina.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei suostunut kommentoimaan asiakirjaa ja Huffington Postin juttua, jossa asevalvonnan asiantuntijat arvostelevat Trumpin hallinnon uusia suunnitelmia. Pentagon ilmoitti, ettei ydinaseiden käyttöä koskeva selonteko ole vielä valmis. Lopullinen asiakirja julkaistaan The Huffington Postin mukaan helmikuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutistoimisto Reutersille nimettömänä kommentoinut asiantuntija sanoi, että vuodettu luonnos on aito, mutta se ei välttämättä ole lopullinen versio, joka myöhemmin annetaan Trumpille allekirjoitettavaksi.

Luonnoksen mukaan Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaan on tulossa muutoksia presidentti Barack Obaman kauteen verrattuna.

Trumpin edeltäjä, demokraattipresidentti Obama, ilmoitti edellisessä selonteossa 2010 Yhdysvaltain pyrkivän pienentämään ydinaseiden roolia.

Trumpin hallinnon tekemän selonteon luonnoksessa todetaan, että Obaman kauden oletukset siitä, etteivät ydinaseet ole nykymaailmassa enää niin oleellisia, ovat osoittautuneet virheellisiksi.

”Maailma on vaarallisempi, ei vähemmän vaarallinen”, luonnoksessa todetaan.

Uusi selonteko korostaa ydinaseiden pelotevaikutusta ja kannustaa Yhdysvaltoja modernisoimaan ydinasearsenaaliaan hintaa säikähtämättä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain kongressi on arvioinut, että ydinaseiden modernisointi ja kunnossapito maksaisivat seuraavan 30 vuoden aikana yli 1,2 biljoonaa dollaria (1 200 miljardia dollaria, vajaat 1 000 miljardia euroa).

Asiakirjassa todetaan, että olemassa olevan ydinasearsenaalin ylläpito vie joka tapauksessa lähes puolet tuosta summasta. Luonnos toteaa myös, että tehokas ydinpelote tulee halvemmaksi kuin sota.

Yllyke Yhdysvaltain ydinaseistuksen uudistamiseen ja kehittämiseen on syntynyt asiakirjaluonnoksen mukaan Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Korean luomasta uhasta.

Luonnoksen mukaan Yhdysvallat pyrkii kehittämään muun muassa uusia mereltä laukaistavia ydinaseita. Luonnoksen mukaan Yhdysvallat voisi myös käyttää ydinasetta ”äärimmäisissä olosuhteissa”, joissa vihollinen ei ole iskenyt ydinaseilla.

Tällä viitataan asevalvonta-asiantuntijoiden mukaan mahdollisesti kyberiskuun, jolla lamautettaisiin esimerkiksi Yhdysvaltojen sähköverkko.

”Äärimmäiset olosuhteet voivat käsittää merkittävät ei ydinaseilla tehdyt strategiset hyökkäykset”, luonnoksessa todetaan.

Asevalvontaa tekevän Arms Control Associationin johtaja Kingston Reif sanoi Reutersille, että tämä poikkeaa Yhdysvaltain pitkäaikaisesta linjasta.

”Siinä laajennetaan skenaariota, jossa Yhdysvallat voisi käyttää ydinaseita. Niinpä se lisää ydinaseiden käytön riskiä”, Rief sanoi.

Luonnoksessa vahvistettiin Obaman kaudella annettu lupaus, ettei ydinaseita käytetä tai niillä uhata maita, jotka ovat liittyneet ydinsulkusopimukseen.

Asiakirjassa on kuitenkin esitetty uudenlainen varoitus. Yhdysvallat sanoo luonnoksessa pidättävänsä oikeuden muuttaa lupausta olla iskemättä ei-ydinasevaltioihin, jos se katsoo muunlaiseen sotateknologiaan liittyvän uhan itseään kohtaan kasvaneen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinaseet
 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Selkävaivainen törmää monenlaisiin käärmemiehiin ja läksyttäjiin, mutta avun löytyminen oikeasti on onnenkauppaa

  7. 7

   Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”

  8. 8

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  9. 9

   Matkustajakone katosi tutkasta ja putosi maahan Iranissa – kaikki lennolla olleet 66 ihmistä kuolivat

  10. 10

   Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  4. 4

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  5. 5

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  8. 8

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  9. 9

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  10. 10

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  8. 8

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaarle Kustaan poistui kesken ruotsalaislaskijan mitalitaistelun – toinen mitalitoivo jatkoi tavaksi muodostuvaa käytäntöä kadota epäonnistumisen jälkeen
  3. Helsingissä saatiin esimakua tulevaisuudesta: 5g-verkossa data liikkui uskomatonta vauhtia, ja se voi muuttaa arkemme
  4. Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”
  5. Suomen varamiehisen viestijoukkueen hieno taistelu riitti neljänneksi – hurjan takaa-ajon esittänyt Iivo Niskanen kuittasi epäonnistuneille ruotsalaisille: ”Tämä oli karmaa, nyt voitamme teidät jääkiekossakin”
  6. Taimenien matka tärkeälle kutupurolle Haagaan helpottuu ensi vuonna – kaupunki purkaa surkean padon
  7. Johanna Venho julkaisi parhaan runokokoelmansa kahdeksan vuoden tauon jälkeen
  8. Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia
  9. Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”
  10. Tunti sitten
  11. Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä” Tilaajille
  12. Matkustajakone katosi tutkasta ja putosi maahan Iranissa – kaikki lennolla olleet 66 ihmistä kuolivat
  13. Näytä lisää