Ulkomaat

Avustaja Mugaben valtakauden viimehetkistä: Armeija varoitti, että Zimbabwen presidenttiä uhkaisi Gaddafin kohtalo

Robert Mugabe luopui Zimbabwen presidenttiydestä viime marraskuussa ja sai miljoonien eurojen kultaisen kädenpuristuksen. Mugaben eron taustalla olivat suuret mielenosoitukset ja armeijan toiminta.

Zimbabwen armeijan kenraalit varoittivat viime vuoden mielenosoitusten aikana, että Robert Mugaben on itse luovuttava vallasta tai häntä odottaa sama kohtalo kuin Libyaa johtanutta Muammar Gaddafia, kertoi entisen presidentti Mugaben avustajana toiminut George Charamba Daily News Sunday -lehdelle.

Libyan kapinalliset tappoivat pakomatkalla olleen Gaddafin vuonna 2011. Hän oli sitä ennen joutunut pakenemaan pääkaupunki Tripolista.

”Kenraalit lähettivät meille kylmäävän viestin. He sanoivat, että presidentti on pantava ymmärtämään tilanteen vakavuus”, Charamba kertoi.

Hänen mukaansa oli olemassa mahdollisuus, että Mugabe olisi raahattu ulos kodistaan ja tapettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sotilaat sanoivat, etteivät he voi kääntää aseitaan kohti siviilejä, jotka marssivat presidenttiä vastaan. Aloin kuvitella Gaddafin kuvaa mielessäni.”

Daily News, jonka sunnuntainumerossa Charamban haastattelu julkaistiin, kuvailee itseään Zimbabwen johtavaksi sanomalehdeksi.

Valtaisat Mugabea vastustaneet mielenosoitukset saivat alkunsa viime lokakuussa, kun Mugabe erotti silloisen varapresidentti Emmerson Mnangagwan ja armeija otti maan hallintaansa.

Sotilasvallankaappauksen taustalla uskotaan olleen se, että Mugabe kaavaili vaimostaan Grace Mugabesta itselleen seuraajaa.

Vietettyään kaksi viikkoa kotiarestissa Mugabe teki sopimuksen armeijan sekä Mnangagwan kannattajien kanssa ja erosi tehtävästään. Mnangagwasta valittiin uusi presidentti. Tehtävä on väliaikainen, ja presidentinvaalit on tarkoitus järjestää syyskuussa.

Eropäätöksen takia Mugabelle myönnettiin arvokas eläkepaketti, johon kuuluu muun muassa kahdeksan makuuhuoneen talo ja vähintään 25 henkilön suuruinen palveluskunta. Lisäksi valtio maksaa edelleen Mugaben juoksevat kulut, kuten sähkö-, vesi- ja puhelinlaskut.

Avustaja Charamba palvelee nykyään presidentti Mnangagwaa. Daily Newsin haastattelussa Charamba kertoi, että Mugabe yritti viimeisinä vallassaolon päivinään epätoivoisesti nimittää Mnangagwaa takaisin varapresidentin virkaan.

Charamban mukaan lopulta myös presidentin vaimo kannatti miehensä syrjään astumista.

”Kun presidentti ei voi enää käskeä instituutioita, joita hänen on määrä johtaa, on olemassa ongelma. On kuitenkin huomioitava, ettei Mugabe koskaan kieltäytynyt astumasta syrjään, vaan halusi tehdä sen omalla tavallaan”, Charamba sanoi.

Mugabe hallitsi Zimbabwea 37 vuotta. Tuona aikana Zimbabwesta tuli köyhä hylkiövaltio, jossa poliittinen oppositio hiljennettiin väkivallalla.

Väliaikainen presidentti Mnangagwa lupasi marraskuussa antamassaan virkavalassa noudattaa perustuslakia ja turvata kaikkien zimbabwelaisten oikeudet.

”Minulla on velvollisuus palvella maatamme kaikkien kansalaisten presidenttinä riippumatta ihonväristä, uskonnosta, heimosta, toteemista tai poliittisista kytköksistä”, Mnangagwa sanoi BBC:n mukaan.

Mnangagwan virkaanastumista seuraavana päivänä zimbabwelainen oikeusistuin linjasi, että maan armeija oli toiminut perustuslain mukaisesti syrjäyttäessään Mugaben. Tämä herätti heti epäilyjä oikeuslaitoksen riippumattomuudesta uuden hallinnon alaisuudessa.

”Krokotiili”-lempinimellä tunnettu Mnangagwa myös jakoi hallintonsa huippupaikkoja armeijan komentajille. Nimitykset tulkittiin kädenojennukseksi armeijalle, jolla oli merkittävä rooli Mugaben syrjäyttämisessä.

Samalla presidentti pudotti hallituksesta Grace Mugabelle uskolliset henkilöt, mutta antoi valtaa joillekin Robert Mugabelle läheisille poliitikoille.

Presidentti myös lupasi korjata maan talouden ja kitkeä korruptiota.

Tammikuussa kerrottiin, että korruption vastaiset viranomaiset tutkivat, saiko Grace Mugabe tohtorinarvon vilpillisesti vuonna 2014. Grace Mugabe suoritti tohtorin tutkinnon muutamassa kuukaudessa, eikä hänen väitöskirjaansa julkaistu.

The Guardian uutisoi tuolloin, että Grace Mugaben uskottiin saaneen tutkintonsa ilman, että hän olisi oikeasti suorittanut opintoja tai kirjoittanut väitöskirjaa. Korruption vastaiset viranomaiset vakuuttivat, että tutkielma on oikeasti olemassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Zimbabwe
 • Robert Mugabe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Siellä on ollut joku muu kuin minä”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma kurkisti kuiluun Münchenin turvallisuus­konferenssissa – ”Ei ole kauheasti valoa”

  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  7. 7

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  8. 8

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  9. 9

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  10. 10

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Alaovelle jätetystä paperista alkoi vuosien absurdi oikeus­prosessi – Turkissa vankeuteen tuomittu suomalais­toimittaja Ayla Albayrak kertoo, miksi ei voi enää palata kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää