Ulkomaat

Kalifornialaisyritys pumppaa vanhusten suoniin nuorten verta – ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”

Asiakkaat maksavat 8 000 dollaria alle 21-vuotiaiden nuorten miesten verestä. Se saa heidät tuntemaan olonsa nuorekkaiksi.

Walnut Creek

Lääkäriaseman pöydällä on taulu, jossa on mietelauseita: ”Olet yhtä nuori kuin itsetuntosi, yhtä vanha kuin pelkosi.”

Mutta jos itsetunnossa on parantamisen varaa, aina voi tulla tänne Paul Kimin klinikalle. Iskemällä 8 000 dollaria pöytään saa suoniinsa alle 21-vuotiaiden veriplasmaa. Teiniveren tarkoitus on virkistää oloa, silottaa ihoa, parantaa unta – ja saada asiakas tuntemaan itsensä jälleen nuoreksi.

Tervetuloa Kaliforniaan!

Lääkäri Kim aloitti verenvaihtohoidot Pohjois-Kaliforniassa kaksi vuotta sitten. Hänen ei ole tarvinnut etsiä potilaita – he etsivät hänet. Nuorta verta on janonnut tähän mennessä 120 potilasta, joista monet käyvät hoidossa toistuvasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Potilaideni ikä on vaihdellut alle 40:stä 93:een vuoteen”, valkotakkinen Kim kertoo. ”He ovat ihmisiä, jotka haluavat parantaa terveyttään ja ennaltaehkäistä ikääntymistä. Luonnollisesti heillä on myös paljon rahaa.”

Ikävä kyllä kukaan potilaista ei suostu haastatteluun. Aihe on ilmeisesti herkkä.

Aloite veriprojektiin oli Kimin kollegan, lääkäri Jesse Karmazinin, joka perusti nuorta verta tarjoavat startup-yrityksen nimeltä Ambrosia. Se tarkoittaa kreikaksi kuolemattomuutta.

Karmazin sai idean Harvardin ja Stanfordin yliopiston tutkijoilta, jotka huomasivat, että nuorten hiirien veri paransi vanhojen hiirien lihaksien ja aivojen toimintaa.


Ambrosia ostaa alle 21-vuotiaiden miesten verta veripankeista. Miesten siksi, että naisten veri voi aiheuttaa vieroitusoireita, jos naiset ovat olleet raskaana. Kun potilaan veriryhmä on selvitetty, sopivaa plasmaa lasketaan hänen suoniinsa vajaat kaksi litraa kerralla.

Kimin mukaan verenvaihdon vaikutukset ovat olleet lyhytaikaisia mutta myönteisiä.

”Yksi potilaani kärsi kroonisista hartiakivuista, jotka helpottuivat verenvaihdon myötä. Toiset ovat sanoneet, että heidän ihonsa näyttää paremmalta tai heidän muistinsa tuntuu parantuneen”, Kim sanoo.

Nyt täytyy korostaa, ettei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että nuorten veri hidastaisi ihmisten ikääntymistä. Karmazin tekee aiheesta tutkimusta, mutta sitä ei ole vielä julkaistu eikä vertaisarvioitu.

Pittsburgin yliopiston ikääntymiskeskuksen johtaja, professori Toren Finkel huomauttaa, että ihmiset eivät ole hiiriä, eikä hiirikokeista voi siksi vetää suoria johtopäätöksiä. Myös olosuhteet ovat erilaiset: hiirikokeissa veri pantiin myös kiertämään suoraan hiirten välillä, kun taas Ambrosia käyttää ihmisiin pakastettua veriplasmaa.

”Vaikka hiirikokeiden tulokset ovat kiinnostavia, minusta ei ole viisasta kokeilla tätä ihmisillä ilman valvontaa”, Finkel kirjoittaa sähköpostitse. ”Oikea tapa olisi selvittää [ensin], mikä nuoressa veressä on hyödyllistä.”

Verenvaihdossa ei siis ole kyse tieteestä vaan kysynnästä ja tarjonnasta: ihmiset haluavat uskoa, että nuori veri nuorentaa. Jo se voi kuitenkin auttaa, Paul Kim sanoo.

”Otetaan nyt vaikka Botox. Ei se pelasta kenenkään henkeä, mutta usein se auttaa masennukseen”, Kim sanoo. ”Ihminen piristyy siitä, jos hän tuntee itsensä terveeksi ja nuoreksi.”

Entä jos mitään vaikutuksia ei tunnu? Saako rahat takaisin?

Ei, Kim nauraa. ”Potilaat ymmärtävät, että riski on heidän. Ei kukaan kyllä ole pyytänytkään.”

Juuri Kalifornia on paikka, jossa ihmisen usko uudistumiseen on loputon. Täällä näkyy leikeltyjä neniä ja valkaistuja hampaita. Ei ihme, että parannuksia tehdään myös ihon alla.

Kimin mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, että ihmiset tavoittelisivat ikuista nuoruutta: he tavoittelevat parempaa elämänlaatua. Kim haluaisikin muuttaa lääketieteen suuntaa niin, että se keskittyisi terveyden parantamiseen eikä vain sairauksien hoitoon.

”Ihmisten elinikää on onnistuttu nostamaan yli 80 vuoteen, mutta elämänlaatua ei. Vanhainkodeissa on 80–90-vuotiaita ihmisiä, jotka eivät pysty nousemaan itse sängystä. He ovat olemassa, mutta onko se elämää?” hän kysyy.

Kimin mukaan tavoitteen pitäisi olla, että ihmiset pysyvät toimintakykyisinä mahdollisimman lähelle kuolemaa.

”Kun sitten on aika kuolla, kuollaan mieluummin suorilta jaloilta.”

Hän uskookin, että verihoitojen, vitamiinien, hormonihoitojen ja solututkimuksen seurauksena ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”.

Jokainen saa tietysti tehdä rahallaan mitä haluaa. Mutta eikö nuorten veren kauppaaminen vanhoille kuulosta vähän… vampyyrihommilta?

Ehdottomasti, sanoo Ambrosian perustaja Jesse Karmazin puhelinhaastattelussa. ”Minä uskon, että vampyyreja oli oikeasti olemassa”, hän sanoo. ”Ihmisten täytyi ennenkin tietää, että nuorten verellä oli hyviä vaikutuksia.”

Ajatus siitä, että vampyyrit tappoivat ihmisiä veren takia, on tietysti kauhistuttava, hän sanoo. ”Mutta silloin ei vielä ollutkaan saatavilla tällaisia hoitoja kuin meillä.”

Kuten lääkäriaseman mietelausetaulussa sanotaan: ”Vuodet rypistävät ihon, mutta innostuksen puute rypistää sielun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Kalifornia
 • Vanhuus
 • Nuoruus
 • Laura Saarikoski
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää