Ulkomaat

Rooman ensimmäinen nais­pormestari uhkaa häätää feministit talostaan – ja vaatii paavin raha­kirstun avaamista, jotta kaupungin talous saataisiin kuntoon

Feministit valtasivat 30 vuotta sitten itselleen talon Roomassa – nyt kaupungin ensimmäinen naispormestari uhkaa häätää asukkaat

Rooma

Lasku saapui Rooman Naisten talolle marraskuussa.

Perittävä summa: 833 512 euroa 30 senttiä. Maksuaikaa: yksi kuukausi.

Tai muuten: häätö.


Ikuisessa kaupungissa kun ollaan, kuukausi ei ole aika eikä mikään. Naisten talo oli alun perin Hyvän paimenen palatsi, joka rakennettiin 1600-luvulla karmeliittanunnia varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kivenheiton päässä virtaa Tiber. Paavi Franciscus majailee Vatikaanissa alle kilometrin päässä.

”Talo on aina ollut naisten asuttama. Aluksi talossa oli luostari, sitten naisvankila”, sanoo veteraanifeministi Rosanna Marcodoppido Naisten talon ravintolassa.

Naiset talon myös pelastivat, ja yksi pelastajista oli Marcodoppido.

Palatsi oli päässyt pahasti rappiolle, kun joukko italialaisia feministejä valtasi talon vuonna 1987.

Marcodoppido oli jo tuolloin toiminut pitkään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustaneissa järjestöissä.

”Se oli kaunista aikaa”, Marcodoppido sanoo. ”Valtaus oli meille politiikan koulu. Opettelimme toimimaan yhdessä.”

Rooman poliittisessa historiassa kesti noin 2 700 vuotta, että kaupunkia johtamaan saatiin nainen.

1500-luvulla perustettua pormestarinvirkaa oli ehtinyt hoitaa 64 miestä, ennen kuin siihen puolitoista vuotta sitten valittiin Virginia Raggi.


Populistista Viisi tähteä -puoluetta edustava Raggi, 37, lupasi kukistaa korruption, niin kuin loputtoman moni poliitikko Italiassa ennen häntä.

Raggi ei luvannut vähempää kuin itse paavin rahat. Vatikaanivaltio on Rooman kaupungille velkaa miljoonia, Raggi väittää, ja senkin olisi kaivettava kirstujaan.

Jopa 67 prosenttia äänestäjistä halusi Raggin pormestariksi.

Naiselta, joka aikoo päihittää paavin, ei ole odotettavissa sääliä vasemmistolais­feministejä kohtaan. Vuokrarästien lisäksi Naisten talon kuukausivuokra melkein kaksinkertaistuisi 3 000 eurosta yli seitsemääntuhanteen.

Niinkö siinä käy, että juuri Rooman ensimmäinen naispormestari häätää Naisten talon?

Se ei olisi aivan tarkka kuvaus asiaintilasta. Käytännössä yli 800 000 euron lasku kuukauden maksuajalla tarkoittaisikin häätöä. Mutta kiista alkoi jo edellisen pormestarin Ignazio Marinon aikana vuonna 2013, ja velka oli kerääntynyt vuosikausien ajan.

Ensimmäisenä kymmenenä vuotena talosta ei maksettu vuokraa lainkaan, veteraanifeministi Rosanna Marcodoppido sanoo.

Valtaus oli tietenkin laiton, ja mielenosoittajilta kysyttiin soluttautujien pelossa salasanaa.

”Se oli hyvin intohimoista aikaa. Jotkut naiset halusivat tulla haudatuiksi tänne”, Marcodoppido sanoo.

”Kävimme kiihkeitä väittelyjä esimerkiksi siitä, saako taloon päästää miehiä ollenkaan vai hyväksymmekö jonkin verran miesten läsnäoloa”, Marcodoppido sanoo. ”Lopulta kaasumittarinlukijat olivat ainoat miehet, jotka saivat astua taloon.”

Talon sydän on kauniilla sisäpihalla sijaitseva ravintola, joka tarjoilee lounasta ja luomuviinejä. Se on myös suunnilleen ainoa tuottava osa taloa.

”Hyvällä säällä pidimme kokouksia täällä sisäpihalla, magnoliapuun alla”, Marcodoppido muistelee.

”Muulloin kokoonnuimme suurissa kylmissä saleissa, joita pienet tulisijat eivät lämmittäneet. Mutta feministejä tuli taloon kaikkialta Italiasta.”


Kymmenessä vuodessa kiihkeät keskustelut rauhoittuivat. Toiminta vakiintui, ja tulipunainen väri haalistui. Oikeistolaisemmin ajattelevia feministejä päästettiin mukaan, lopulta jopa miehiä.

Vuonna 1998 Rooman kaupunki teki järjestöjen kanssa sopimuksen ja kunnosti talon. Syntyi Casa Internazionale delle Donne, kansainvälinen naisten talo.

Siellä toimii nyt yli 40 naisjärjestöä: neuvolapalveluita, feministilehtien toimituksia, kampanjoita väkivaltaa vastaan. Yhdessä huoneessa on valtava arkisto, jossa on italialaisen feminismin historia.

Naisten talon järjestöt eivät kiistä vuokrarästejään. Talolaisten mielestä toiminnan epäkaupallisuus olisi kuitenkin hyvä syy kohtuullistaa vuokria. Vieraita talossa on vuosittain noin 30 000, ja jo kohtaamispaikkana talo on ainutlaatuinen.

Naisjärjestöt vetoavat yhteiseen hyvään, mutta niin vetoaa myös Raggin hallinto. Rooman talous on yhtä retuperällä kuin Naisten talon.

Ja kieltämättä 3 000 euron kuukausivuokra kuulostaa varsin symboliselta summalta kokonaisesta palatsista aivan Rooman sydämessä.

Kiistan hyvä ja huono puoli kaikkien osapuolten kannalta on se, että se tapahtuu Italiassa. Nyt tammikuussa kuukauden maksuaika on umpeutunut aikaa sitten, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Häätäjiä ei ole näkynyt. Rooman talous ei ole pelastunut.

Virginia Raggin virkakausi ei ehtinyt vanheta kauan, kun hänen läheinen avustajansa päätyi syytteeseen korruptiosta.

Raggin suosio romahti. Jo keväällä 2017, alle vuoden virkakauden jälkeen, jopa 70 prosenttia roomalaisista arvioi hänen hoitaneen työnsä surkeasti.

Tiber virtaa hiljaa ohi.

Oikaisu 22.1. kello 12.15: Kuvatekstissä kerrottiin, että Rosanna Marcodoppido osallistui naisten talon valtaukseen 1970-luvulla. Oikea vuosiluku on kuitenkin 1987.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Feminismi
 • Korruptio
 • Rooma
 • Ville Similä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää