Ulkomaat    |   Kolumni

Suomen presidenttiehdokkaat on Venäjällä esitelty mielenkiintoisella tavalla – Väyrynen on putinistien valinta

Suomen presidentinvaalien lopputulosta pidetään Venäjällä selvänä, eikä se siksi ole ollut kovin suuri uutisaihe naapurimaassa, kirjoittaa kolumnissaan Jarmo Mäkelä.

Suomen presidentin­vaali ei ole Venäjällä ollut iso uutisaihe. Syykin on selvä: tulosta pidetään etukäteen varmana. Kun ennakkoäänestys alkoi, uutistoimisto Ria Novosti välitti asiasta lauseen mittaisen uutisen: Asiantuntijat ennustavat, että Sauli Niinistö tulee valituksi ensimmäisellä kierroksella.

Lopputuloksen selvyys lienee suurin syy siihen, ettei vaalien yhteydessä ole ainakaan toistaiseksi nähty sellaista ulkoista vaikuttamista, jota voitiin havaita Yhdysvaltain, Ranskan ja Saksan vaaleissa tai Britannian kansanäänestyksessä.

Silti tapa, jolla vaalien ehdokkaat on venäläisille esitelty, on mielenkiintoinen.

Niinistön ohjelma on esitelty täsmälleen niin kuin hän on sen itse esittänyt. Suomen ja Venäjän suhteet ovat niin hyvät kuin ne voivat olla, kun otetaan huomioon Krim, Ukraina ja pakotteiden taakka. Näissä asioissa Suomi ja Venäjä ovat eri puolilla. Suomella on kuitenkin naapureidensa kanssa paljon vapaata tilaa yhteistyön kehittämistä varten, jota Niinistö aikoo jatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paavo Väyrysen osalta on pantu merkille, että hän edustaa selkeästi Venäjä-myönteistä linjaa.

Uutistoimisto Tassin mukaan Väyrynen on sitä mieltä, että Niinistön kaudella Naton kanssa solmittu isäntämaasopimus on isku Suomen puolueettomuudelle. Suomi on myös kehittämässä EU:n yhteistä puolustusta, jonka myötä EU on Väyrysen mukaan muuttumassa sotilasliitoksi ja Naton eurooppalaiseksi pilariksi.

Väyrynen on myös Suomen putinistien ehdokas. Asia käy ilmi kommentista, jonka suomalais-venäläisen Rufi ry:n puheenjohtaja julkaisi yhdistyksen nettisivulla 8. tammikuuta.

Yhdistys ei suinkaan ole asettunut Väyrysen tueksi vasta viime joulukuussa, vaan virallisesti jo 22. lokakuuta, jolloin yhdistyksen syyskokous päätti asiasta. Häntä on puheenjohtajan todistuksen mukaan kuitenkin tuettu ”ainakin syyskuun alusta asti, mikä on dokumentoitu asia”.

Samalla Rufin puheenjohtaja oli valtuutettu ilmoittamaan, ettei ”Suomessa ole paljonkaan venäjänkielisiä, jotka kannattaisivat Sauli Niinistöä”.

Kun Väyrysen saamaa julkisuutta vertaa ehdokas Laura Huhtasaareen, ero on huomattava. Hänestä kun on Venäjän kansalle kerrottu vain, että hänen epäillään plagioineen pro gradu -tutkielmaansa osia muista teksteistä.

Neljäs ehdokas, josta Venäjän mediasta löytyy maininta, on Nils Torvalds. Hän on ehdokkaista ainoa, joka kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Uutistoimisto Tassin mukaan hän on kuitenkin sitä mieltä, ettei “Suomen Nato-jäsenyys välttämättä vaikuttaisi lainkaan negatiivisesti Suomen Venäjä-suhteisiin”.

Mitä Nato-jäsenyyteen muuten tulee, niin Nezavisimaja gazeta arvioi 12. tammikuuta, että Ruotsi valmistautuu jo sotaan Venäjän kanssa. ”Suomessa on vahvistumassa näkemys, että Suomen on ennemmin tai myöhemmin liityttävä Natoon. Tällä hetkellä 52–54 prosenttia suomalaisista on tätä mieltä”, lehti kertoi.

Novyje Izvestija jatkoi juttua 18. tammikuuta esittämällä suoranaisen uhkauksen: “Mitä aktiivisemmin Suomi ja Ruotsi ovat mukana Naton harjoittamassa Venäjän hillitsemispolitiikassa, sitä suuremman riskin se luo niiden omalla turvallisuudelle”.

Alkuvuodesta eniten käsitelty Suomeen liittynyt uutisaihe Venäjän mediassa oli Wärtsilän päätös olla toimittamatta dieselgeneraattoreita Kertšin kaupungissa Krimillä toimivalle Zaliv-telakalle EU:n asettamiin pakotteisiin vedoten. Päätöksen vuoksi telakan oli siirrettävä noin 40 miljoonan arvoisen pelastusaluksen rakentamista eteenpäin.

Kun uutistoimisto Tass 15. tammikuuta asiasta uutisoi, siihen tarttui heti toistakymmentä muuta mediaa.

Uutistoimisto Prime kävi duumassa asti kyselemässä, mitä mieltä siellä ollaan. Ääneen pääsi kansanedustaja Mihail Šeremet. Hän piti Wärtsilän kantaa “ei-rakentavana”, eikä hän voinut ymmärtää “miten yhtiö voi kieltäytyä rahan ansaitsemisesta käsittämättömistä ja myyttisistä syistä”.

Kantaa tivattiin myös Moskovassa Gaidar-foorumiin osallistuneelta ministeri Kai Mykkäseltä. Hän totesi suoraselkäisesti Wärtsilän toimineen määräysten mukaisesti ja oikein.

Ulkoministeri Sergei Lavrovin suuri tiedostustilaisuus sai Venäjällä osakseen paljon julkisuutta, mutta hänen Mainilan laukauksia koskenutta kiemurteluaan ei välitetty eteenpäin. Ehkä naapurin kollegat osasivat arvioida, että tällaisten puheiden myötä menee viimeinenkin luottamus siihen, mitä Venäjän johtajat sanovat tai lupaavat.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ulkomaantoimittaja, joka on työskennellyt Moskovassa, Washingtonissa ja Brysselissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Kolumnit
 • Jarmo Mäkelän kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää