Bulgaria yrittää puhaltaa toivoa Balkanin maiden hauraisiin EU-unelmiin – useat vallat Venäjästä Kiinaan haastavat unionin Balkanin ”ruutitynnyrissä”

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker lyttäsi haaveet Balkanin maiden nopeasta jäsenyydestä vuosia sitten. Nyt Bulgaria on nostanut niiden EU-näkymät puheenjohtajuuskautensa kärkihankkeeksi.

Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa järjestettiin 7. joulukuuta Balkanin maiden integraation voimistamiseen keskittynyt konferenssi. Kuvassa Serbian pääministeri Ana Brnabić (vas.), Montenegron presidentti Filip Vujanović, Maailmanpankin johtajistoon kuuluva Kristalina Georgieva, Bulgarian pääministeri Boiko Borisov, Bosnia-Hertsegovinan ministerineuvoston varapuheenjohtaja Mirko Šarović, Albanian pääministeri Edi Rama ja Kosovon presidentti Hashim Thaçi.

23.1.2018 2:00 | Päivitetty 23.1.2018 6:22

Sofia

Pitäisikö tähän nyt sitten uskoa? Että Euroopan lähihistorian traagisimmalla seutukunnalla, Länsi-Balkanin mailla, olisi vihdoinkin syytä haaveilla pääsystä yhä tiiviimpään suhteeseen EU:n kanssa ja jopa jäseniksi asti?

Tällaista uskoa alueelle on yrittänyt puhaltaa Bulgaria, josta tuli vuoden alussa ensi kertaa EU:n puheenjohtajamaa. Pääministeri Boiko Borisov ja muut ministerit ovat onnistuneet lyhyessä ajassa ainakin siinä, että nyt koko unioni puhuu Länsi-Balkanista: Serbiasta, Montenegrosta ja neljästä muusta maasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat