Ulkomaat

Turkki vyörytti joukkonsa Syyriaan, käynnissä on ”kaikkien sota kaikkia vastaan” – Mitä siitä voi seurata?

Eri joukkojen toimintatila Syyriassa kävi entistä ahtaammaksi, kun Turkki vyörytti joukkonsa viikonloppuna Syyrian pohjoisrajan yli. Asiantuntijoiden mukaan sota Syyriassa ei lopu, vaikka Isis saataisiin kitkettyä juurineen pois alueelta.

Turkki avasi uuden rintaman Syyrian sotaan viime viikonloppuna. Nyt vaikutusvallasta Syyriassa kamppailevat lukuisat paikalliset ryhmittymät, alueen mahtivaltiot Iran, Israel, Saudi-Arabia ja Turkki sekä kaksi suurvaltaa.

Riski suureen valtioiden väliseen yhteenottoon on aina ollut olemassa, mutta nyt eri joukkojen toimitila käy aiempaa ahtaammaksi. Syyrian alue on erittäin räjähdysherkkä.

Miten Turkki pystyi viemään joukkonsa Syyriaan?

Turkin hyökkäyksen tarkoituksena on saada kurdijoukot pois Syyrian vastaiselta rajalta. Turkki on sotinut pitkään PKK:n eli Kurdistanin työväenpuolueen joukkoja vastaan, ja sen mukaan toimintaa on myös Syyriassa.

Pohjois-Syyrian hyökkäyksessä oli riski joutua vastakkain Venäjän joukkojen kanssa. Venäjä tukee Syyrian presidentti Bashar al-Assadia, Turkki taas aseistaa ja kouluttaa al-Assadin kaatamiseen pyrkiviä kapinallisryhmiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Venäjällä on alueella ilmatilaherruus, ja se olisi pystynyt aseellisesti estämään Turkin toimet”, Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo.

Vaikka Venäjä kertoi olevansa huolissaan Turkin operaatiosta, se veti joukkonsa pois Turkin hyökkäysalueelta. Myöskään Yhdysvallat ei ole ryhtynyt tekoihin hyökkäyksen estämiseksi, vaikka hyökkäyksen kohteena olevat kurdijoukot ovat Yhdysvaltojen liittolaisia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti alkuviikolla, että Turkilla on sopimus venäläisten kanssa ja hyökkäystä Syyriaan jatketaan.

Alarannan mukaan se, että Turkki on yrittänyt kaataa al-Assadin hallintoa, on osittain mahdollistanut sen, että kurdit ovat pystyneet luomaan valtion alun Turkin rajan läheisyyteen.

”Turkki on pitkään yrittänyt luovia ristiriitaista politiikkaansa umpeen, ja nyt se näyttää keskittyvän enemmän kurdeihin kuin al-Assadiin”, Alaranta sanoo.


Voivatko eri valtioiden joukot päätyä Syyriassa törmäyskurssille ja aloittaa uuden sodan?

”On olemassa riski, että alueella syttyy seuraavan viiden vuoden sisällä yksi tai useampi välienselvittely”, Upin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi.

Toisaalta Syyriassa sotivat valtiot ovat yrittäneet koordinoida sotilastoimiaan. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset ovat varoittaneet iskuistaan venäläisiä ja toisinpäin.

Osa tutkijoista uskoo, että suurilta ja suorilta valtioiden välisiltä yhteenotoilta voidaan välttyä.

”Syyria on räjähdysaltis ruutitynnyri, mutta kaikki osapuolet tietävät, että voi syntyä iso sotku, jos mopo päästetään karkaamaan totaalisesti käsistä”, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki sanoo.

Samoilla linjoilla on Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.

”Se on erittäin monimutkainen peli, jossa kukaan ei saavuta lopullista voittoa. Kaikilla osallisilla on kuitenkin tietoisuus siitä, että mukana on sotilasbudjeteiltaan todella isoja toimijoita.”

Joukkojen yhteentörmäykset ovat mahdollisia, mutta ne eivät välttämättä aloita uusia väkivaltaisuuksia. Esimerkiksi Turkki ja Venäjä ovat lämmitelleet välejään, jotka katkesivat, kun Turkki ampui venäläishävittäjän alas lähellä Syyrian rajaa vuonna 2015.


Miksi taistelut jatkuvat, vaikka Isis on menettänyt alueensa?

Syyrian taisteluihin osallistuvien valtioiden päämääränä ei ole pelkkä terrorismin poistaminen. Kyse on pitkälti kamppailusta alueen valtatasapainosta, mitä pelkkä jihadistijärjestö Isisin kukistaminen ei ratkaise.

HS:n haastattelemien tutkijoiden arviot Syyrian tulevaisuudesta ovat synkkiä. Heidän mukaansa sodalle ei näy loppua, vaikka Isis kitkettäisiin alueelta juurineen. Vie vielä vuosia ennen kuin tilanne rauhoittuu.

”En näe Syyrian konfliktille loppua. Se on kaikkien sota kaikkia vastaan. YK ja Euroopan unioni ovat täysin neuvottomia. Tällaiseen ei ole mitään realistista ratkaisua, koska osapuolia on niin monta”, Ruohomäki sanoo.

Ketkä Syyriassa taistelevat?

Syyrian konflikti on kolmitasoinen. Alueella taistelee paikallisia toimijoita, joihin kuuluvat muun muassa presidentti al-Assadin joukot, kurdien YPG-joukot sekä erilaiset kapinallisiksi kutsutut ryhmittymät jihadisteista aina maltillisempiin oppositiojoukkoihin.


Lisäksi konfliktiin on kietoutunut useita Lähi-idän valtioita, jotka ovat lähettäneet Syyriaan omia joukkojaan tai aseistaneet ja kouluttaneet sodan osapuolia. Taisteluihin osallistuvat myös suurvallat Venäjä ja Yhdysvallat.

Jokaisella valtiolla tai ryhmittymällä on alueella omat päämääränsä, ja liittolaisia vaihdetaan välillä tiuhaan tahtiin.

Iran on pitkäaikainen al-Assadin tukija, ja Iranin vallankumouskaartilaisia on nähty Syyriassa neuvonantajan roolissa. Iran havittelee vaikutusvaltaa Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa, jotta se saisi vakaan yhteyden libanonilaiseen islamistijärjestöön Hizbollahiin. BBC kertoi marraskuussa, että Iran rakentaa pysyvää sotilastukikohtaa Syyriaan.

Saudi-Arabia haluaa heikentää Iranin vaikutusvaltaa alueella.

”Saudi-Arabia ja Iran käyvät Syyriassa sijaissotaa. Esimerkiksi Hizbollah operoi Syyriassa, ja ne joukot ovat Iranin kouluttamia ja aseistamia. Saudit puolestaan aseistavat oppositioryhmiä”, Ruohomäki kertoo.

Turkki kutsuu Syyriassa toimivia kurdijoukkoja terroristeiksi. Se uskoo, että Syyrian kurdeilla on yhteys Turkissa vaikuttavaan PKK-järjestöön, jota Turkki pitää terroristijärjestönä.

Israel on tehnyt useita ilmaiskuja Syyriaan. Etenkin Iranin ja Hizbollahin vaikutusvallan kasvu Syyriassa on saanut Israelin takajaloilleen.

”Israelissa pelätään seuraavaa sotaa, eli Israelin ja libanonilaisen Hizbollahin yhteenottoa. Voi olla, että me emme ole nähneet koko surkean näytelmän kaarta, vaan siihen on tulossa uusia näytöksiä”, sanoo Aaltola.

Venäjä tukee al-Assadin hallintoa, ja sillä on sotilastukikohtia Syyriassa. Venäjä käy Yhdysvaltojen tapaan sotaa lähinnä ilmaiskujen avulla.

”Vahingot siviilikohteille ovat suuria. Molempien iskuissa kuolee ihmisiä, mutta siitä ei varsinaisesti piitata”, sanoo Aleksanteri-instituutin Kivinen.Yhdysvallat sotii Syyriassa esimerkiksi erikoisjoukkojen ja ilmaiskujen avulla. Yhdysvaltojen tavoitteet Syyriassa voidaan jakaa Isisin kukistamiseen ja Iranin vaikutusvallan hillitsemiseen. Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat tulehtuneet, minkä lisäksi Yhdysvallat on huolissaan liittolaisensa Israelin puolesta. Yhdysvallat johtaa Isis-järjestöä vastaan taistelevaa koalitiota, johon kuuluvat myös esimerkiksi Ranska ja Britannia.

Konfliktiin osallistuvat valtiot ovat oikeuttaneet sotatoimensa terrorismin vastaisella taistelulla.

”Se on helppo tapa yrittää legitimoida omaa toimintaansa, vaikka kaikki eivät terroristeja olisikaan”, Ruohomäki sanoo.

Fakta

Turkin hyökkäyksen tapahtumat tiistaina


  Tiistai oli Turkin maa- ja ilmahyökkäyksen neljäs päivä. Turkki kutsuu operaatiota nimellä ”Oliivinoksa”.

  Turkin presidentin tiedottaja ilmoitti, että operaatiot Syyriassa päättyvät vasta, kun Turkissa olevat 3,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista pääsevät palaamaan koteihinsa.

  Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi, ettei Turkki halua operaationsa aikana ottaa yhteen Venäjän, Yhdysvaltojen tai Syyrian hallituksen joukkojen kanssa mutta tekee mitä vain turvallisuutensa varmistamiseksi.

  Syyrian kurdijohtajat kutsuivat siviilit aseisiin puolustamaan Afrinin aluetta Turkin hyökkäykseltä.

 Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis kehotti Turkkia hillitsemään hyökkäystään Syyriassa.

  Turkin valtionmedia kertoi tiistaina, että Turkissa on otettu kiinni lähes sata ihmistä, joiden uskotaan levittäneen ”terroristista propagandaa” Syyrian operaatioon liittyen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sota
 • Lähi-itä
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  2. 2

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  3. 3

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

  4. 4

   Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

  5. 5

   Autojen päästötestaus muuttui, mikä tekee autoista kalliimpia – VTT:n tutkija: ”Auton verotukselle on pakko tehdä jotain, tai tulee huomaamatta autoveron korotus”

  6. 6

   Huipulle pyrkivä suomalaistanssija Marko Juusela, 17, joutuu sietämään nimittelyä, läpsimistä ja kovaa kuria baletin huippukoulussa Venäjällä: ”Niin se menee, ja siihen olemme tottuneet”

  7. 7

   12-vuotias australialainen poika varasti vanhempien luottokortin, huijasi isoäidiltä passinsa ja lensi yksin lomalle Balille

  8. 8

   Lääkärien kiinteä kuukausipalkka on Euroopassa harvinaisuus – Suomessakin pitäisi alkaa palkita potilaiden määrän mukaan, sanovat asiantuntijat

  9. 9

   Donald Trump harkitsee armahdusta raskaan sarjan historiaa tehneelle maailmanmestarille 72 vuotta kuoleman jälkeen – taustalla Sylvester Stallonen soitto

  10. 10

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  2. 2

   Savonlinna lakkaa olemasta yliopistokaupunki, ja seuraukset ovat järisyttävät – ”Yli tuhannen ihmisen lähtö on kerralla iso isku”

  3. 3

   Mormonipoika tuli Suomeen vuonna 1999 kolkuttelemaan ovia ja opettamaan meitä, mutta kävikin niin, että Suomi teki hänestä hipsterin, diplomaatin ja eräihmisen

   Tilaajille
  4. 4

   Guruilu ja pitchaus uivat yliopistoihin, tekoälymystö jyräsi humanistit – siksi tarvitaan sivistyneistön vastaisku

  5. 5

   Miksi Lego-hahmojen pitää näyttää niin vihaisilta?

  6. 6

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  7. 7

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisnaisilla on isommat rinnat ja pienempi ympärysmitta kuin ennen, kertovat rintaliiviyrittäjät sadan vuoden kokemuksella

  9. 9

   Suurin osa lapsista putoaa pois harrastuksista ”valioyksilöiden” tieltä

  10. 10

   Sulkevatko mielen­ilmaukset päiväkoteja tällä viikolla? Keskiviikkona suuri osa henkilö­kunnasta marssii ulos, perjantaina lasten­tarhanopettajat pyytävät satojen eurojen palkan­korotuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918
  3. Toistakymmentä poliitikkoa haluaisi lämmittää helsinkiläisten koteja ydinvoimalla – energiayhtiö toppuuttelee
  4. Donald Trump harkitsee armahdusta raskaan sarjan historiaa tehneelle maailmanmestarille 72 vuotta kuoleman jälkeen – taustalla Sylvester Stallonen soitto
  5. Aito talviruokaihminen nauttii häpeilemättä kulhon lämmittävää chiliä vielä keväälläkin – tämä helppo vegaaninen muhennos maistuu sellaisenaan tai riisin kanssa
  6. 12-vuotias australialainen poika varasti vanhempien luottokortin, huijasi isoäidiltä passinsa ja lensi yksin lomalle Balille
  7. Teemu Pukki taistelee Tanskan maalikuninkuudesta – mestaruus jo melkein hyppysissä
  8. Autojen päästötestaus muuttui, mikä tekee autoista kalliimpia – VTT:n tutkija: ”Auton verotukselle on pakko tehdä jotain, tai tulee huomaamatta autoveron korotus”
  9. Turun puukotusiskun silminnäkijät pääsevät ääneen käräjäoikeudessa – HS seuraa istuntoa kello 9.30 alkaen
  10. Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja Tilaajille
  11. Vaikka puoliso lyö, moni sinnittelee suhteessa vuosia: ”Eihän edes luita murtunut” – Espooseen avattiin uusi turvakoti, ja se täyttyi saman tien
  12. Näytä lisää