Ulkomaat

Aikamme suuri ilmiö ei olekaan ehkä Trump, vaan miljardeja ihmisiä otteessaan pitävä Piilaakson valtakeskittymä – huippututkija Niall Ferguson suomii teknologiajättejä HS-haastattelussa

”Kansainvälisiä suhteita ei voi johtaa kuin jättimäistä Facebook-ryhmää”, sanoo historioitsija Niall Ferguson. Ferguson työskentelee Piilaakson ytimessä Stanfordin yliopistossa ja on tunnetuimpia angloamerikkalaisia maailmanselittäjiä.

”Kun maailma pienenee, se ei välttämättä muutu sopusointuisemmaksi.”

Niall Fergusonilla on syömäpuikot oikeassa kädessään, ja välillä hän tahdittaa niillä lauseita.

”Piilaakson propaganda – se, että me kaikki liitymme onnellisesti yhteen – sai meidät aliarvioimaan verkottuneen maailman riskit.”

Olemme Piilaakson ytimessä, Stanfordin yliopistolla, historioitsija Fergusonin työhuoneessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sana ”historioitsija” määrittää Fergusonia oikeastaan turhan kapeasti. Hän piirtää kirjoissaan laajoja, nykypäivään ja tulevaisuuteen ulottuvia kaaria.

Skotlantilaista Fergusonia voisi luonnehtia maailmanselittäjäksi. Sillä saralla hän on angloamerikkalaisen kulttuuripiirin tunnetuimpia nimiä.

Fergusonilla riittää vientiä, ja nyt on erityisen kiireistä. Hänen uusin kirjansa, The Square and the Tower (Aukio ja torni), on juuri ilmestynyt Yhdysvalloissa.

Kiireellä selittyvät myös syömäpuikot. Kello lähestyy kahta, eikä Ferguson ole ehtinyt syödä lounasta. Hän pyytelee anteeksi, että napsii haastattelun lomassa sushia.

Ei tarvitsisi pyydellä – kuka nyt haluaa haastateltavan olevan nälissään.

Maailma on viime aikoina seurannut epäuskoisena Valkoisen talon tuulitukkaa.

Yhdysvaltain presidentillä on paljon valtaa. Washington on toki tärkeä, mutta Fergusonin mukaan katseet kannattaisi pitää Piilaaksossa.

”Historioitsijat tulevat sanomaan, ettei meidän aikamme iso tarina ollut Donald Trump. Se oli alustatalouden verkoston nousu, sellaisten yhtiöiden kuin Amazonin, Facebookin ja Googlen.”

Amazon on verkkokaupan, Facebook sosiaalisen median jätti. Monialainen Google tunnetaan parhaiten hakukoneestaan. Listaan voisi lisätä älypuhelinvaltias Applen ja tukun pienempiä yhtiöitä.

Isot yhtiöt ovat kukin markkina-arvoltaan satoja miljardeja euroja. Niillä on niin valtavat resurssit, että ne määrittävät elämäämme vielä pitkään.


Fergusonin näkökulmasta olennaisinta on tieto: kuka sitä jakaa, kuka siitä päättää.

Facebookin ja Googlen algoritmit vaikuttavat miljardien ihmisten maailmankuvaan.

”On ensimmäinen kerta, kun maailmassa on tällainen vallan keskittymä, niin sanojen kuin videosisältöjen maailmassa. Facebook sanoo olevansa alusta, mutta se on tosiasiallisesti historian suurin sisällönjulkaisija.”

Fergusonin mukaan 45 prosenttia yhdysvaltalaisista saa uutisensa Facebookin kautta.

”Se on hämmästyttävää. Kuvittele, jos Johannes Gutenberg olisi hallinnut kaikkia Euroopan painokoneita niin, että ne olisivat olleet yhteydessä toisiinsa ja hän olisi saanut päättää, mitä painetaan.”

Ongelmia syntyy, kun vallan keskittyminen yhdistyy ansaintamalliin, siis mainostuloihin.

”Nyt vain käyttäjämäärillä on merkitystä, eikä käyttäjämääriä välttämättä saa sillä, mikä on totta tai kaunista.”

Sosiaalisen median jätit ovat joutuneet suurennuslasin alle erityisesti syksyn 2016 presidentinvaalien jälkeen.

Yhdysvalloissa puidaan perusteellisesti Venäjän vaikuttamista syksyn 2016 presidentinvaaleihin: Facebookilta ostettua harhaanjohtavaa mainontaa, valeuutisia, valetilejä viestipalvelu Twitterissä, sähköpostien hakkerointia, suoria yhteyksiä Trumpin lähipiiriin.

Venäjää Ferguson luonnehtii ”häirikkösuurvallaksi”, jonka harjoittama informaatiovaikuttaminen kielii oikeasti heikkoudesta.

Tuntuu hieman ristiriitaiselta olla juuri Stanfordissa ja kuunnella Fergusonia, kun hän suomii Piilaaksoa ylimielisestä asenteesta.

Ympärillämme leviää lehtevä kampus. Stanford on planeetan johtavia tiedon temppeleitä, häkellyttävän vauras yliopisto, joka tuottaa muun muassa talouselämän huippuosaajia.Stanford on myös elimellinen osa Piilaakson systeemiä. Piilaakso on Yhdysvaltojen ja koko maailman johtava innovaatiokeskittymä, ja yliopiston kasvatit ovat luoneet valtavan määrän johtavia teknologiayrityksiä, esimerkiksi Googlen.

Ferguson kertoo saaneensa The Square and the Tower -kirjasta Piilaaksossa kahtalaista palautetta.

”Jotkut, kuten Eric Schmidt, ovat olleet innoissaan. Toiset, kuten Marc Andreessen, ovat olleet vihamielisiä. Andreessen päätti, että olen luddiitti.”

Schmidt on Googlen emoyhtiön Alphabetin hallituksen puheenjohtaja. Andreessen on pääomasijoittaja, Andreessen Horowitz -yhtiön toinen perustaja, joka istuu monen teknologiajätin hallituksessa.

Luddiitit taas olivat teollisen vallankumouksen vastustajia, 1800-luvun Englannin koneidenrikkojia, jotka ovat saaneet merkitystään suuremman jälkimaineen.

Niall Ferguson ei ole yksin teknologiajättien kritiikissään. Yhdysvalloissa ja Euroopassa noussutta reaktiota kutsutaan englanniksi nimellä techlash, jonka voi paremman puutteessa kääntää teknomätkinnäksi.

Huolensa internetjättien vallasta on esittänyt muun muassa vaikutusvaltainen brittilehti The Economist, joka lähtökohtaisesti on vapaan markkinatalouden lippulaiva. ”Miten teknotitaanit kesytetään”, lehti pohdiskeli vastikään kansijutussaan.

Fergusonin version techlashista tekee omaleimaiseksi se, että hän asettaa Piilaakson laajoihin raameihin.

Kirjan perusajatuksena on käydä läpi ihmiskunnan historiaa valtajärjestelmien näkökulmasta. On hierarkioiden aikakausia ja on verkostojen aikakausia.

Kirjan nimeen Ferguson sai inspiraation Italian Sienasta. Keskiajan toscanalaiskaupungissa torni kuului vallanpitäjille, aukio kansalle. Niinhän se yleensä menee: hierarkia, verkostot.

Yleensä torni on ollut ylivertainen. Valtakuntia on tavattu hallita tiukalla hierarkialla, jossa tärkeiden verkostojen keskiössä on napamies, joko itsevaltias itse tai hänen luotettunsa.

Joskus on ollut poikkeusaikoja, jolloin verkostot pääsevät murentamaan vallitsevaa järjestystä.

Verkostojen ensimmäiseksi kultakaudeksi Ferguson nimeää Gutenbergin jälkeisen ajan.

Kirjapainotaidon ansiosta kapinahenkisen pappismiehen Martti Lutherin teesit levisivät muutamassa viikossa läpi Keski-Euroopan. Samanlaisia mullistavia vaikutuksia oli tieteellisellä maailmankuvalla ja valistuksen hengellä.

Nyt eletään taas verkostojen aikaa. Vaikka se kuulostaa mukavan demokraattiselta, se ei ole vaaratonta.

”Muotiin on noussut ajatus, että [kansallisvaltioiden sijaan] maailma järjestettäisiin uusiksi verkostojen pohjalta”, Ferguson sanoo.

”Se on itsepetosta. Ei demokratia toimi verkostojen pohjalta. Ja olisi hullun hommaa yrittää johtaa kansainvälisiä suhteita kuin jotain jättimäistä Facebook-ryhmää.”

Maailmassa pitäisi Fergusonin mukaan löytää tasapaino hierarkian ja verkostojen välillä. Torni kun ei automaattisesti tarkoita samaa kuin sorto, ja aukion valta taas johtaa pahimmillaan anarkiaan.

Kirjassaan Ferguson viittaa hierarkia-sanan alkuperäiseen merkitykseen antiikin Kreikassa. Se tarkoitti ”ylipapin valtaa”, joka johtaisi ”enkeleiden taivaalliseen järjestykseen”.

Maailma on vielä aika kaukana siitä.

Jos ajattelee suuria maita, nykyajan suljetuimmat tornit taitavat olla Moskovassa ja Pekingissä.

Venäjän kehitys on Fergusonin mukaan ollut lähihistorian suuria pettymyksiä. Kommunismi luhistui, kyllä, Neuvostoliitto hajosi, kyllä, mutta eipä seurannut demokraattista onnen kultamaata.

”Amerikkalaiset taloustieteilijät ajattelivat, että he voivat mennä Venäjälle rakentamaan vapaan markkinatalouden ja sitten kaikki järjestyy. Mutta se on sama kuin ajattelisi, että kun vie internetin Kiinaan, niin pian kaikki siellä ovat liberaalin demokratian kannattajia”, Ferguson arvioi.

”Sen ajan [1990-luvun] keskeinen virhe oli ajatella, että kun [Venäjällä] on pörssi ja pidetään vaaleja, niin asiat ovat reilassa. Mutta jos ei ole kansalaisyhteiskuntaa ja oikeusvaltiota, niin siinä tavallaan vain legitimoidaan järjestäytynyt rikollisuus.”

Stanfordista katsottuna, toisin kuin ehkä Helsingistä, tulevaisuuden iso kysymys ei kuitenkaan ole Venäjä.

Se on Kiina, josta on povailtu jopa Yhdysvaltain syrjäyttäjää ja myös Piilaakson kukistajaa.

”Onko keskivertokiinalainen vuosisadan lopussa yhtä rikas kuin keskivertoamerikkalainen?” Ferguson aprikoi.

Kyse ei ole vauraudesta sinänsä. Kyse on siitä, millä periaatteilla vaurauteen pääsee.

”Jos Kiina jatkaa menestyksen tiellä, minä ja monet muut olemme olleet väärässä. Oikeusvaltio tai demokratiaan kuuluva poliittinen kilpailu ei silloin merkitse mitään.”

Ferguson huomauttaa, että Kiinassa on jo nyt historian suurin keskiluokka. Keskiluokan taas on perinteisesti uskottu kaipaavan aineellisen hyvinvoinnin lisäksi vapauksia.

”Kiinassa vallitsee kestämätön suhde keskiluokan ja yksipuoluejärjestelmän välillä.”

Internet ei tunnetusti ole merkinnyt Kiinassa aukion voittoa. Valvontayhteiskunta on vain tiukentanut otettaan.

”Aukio on Kiinassa myrkyllinen käsite”, Ferguson toteaa. Hän viittaa Tiananmenin vuoden 1989 verilöylyyn, jossa hallitus nujersi opiskelijaliikkeen verisesti.

Jack Ma sanoi muistaakseni lokakuussa, että iso data on ratkaissut hallitusten ongelmat, koska nyt pahikset saadaan noukittua talteen ennen kuin he edes pääsevät aukiolle.”

Monimiljardööri Jack Ma on kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban perustaja.

”Hän käytti noita sanoja. Ajattelin, että vau, tämäpä hienoa”, Ferguson hymähtää ironisesti.

”Kiinan kokeilu on se, mitä meidän aikanamme kannattaa pitää silmällä.”

Tulevaisuus alkoi vuonna 1979

Olen tammikuussa aloittanut HS:n tulevaisuuskirjeenvaihtajana. Matkani aloitin San Franciscosta ja Piilaaksosta, vaikka – tai itse asiassa juuri koska – paikka on ilmeisin mahdollinen.

Lähiaikoina ilmestyvissä jutuissani kerron, miltä tulevaisuus näyttää Piilaakson näkökulmasta. Ensin halusin kuitenkin pysähtyä nykyhetkeen ja kerätä ajatuksia siitä, miten maailma on muodostunut nykyisen kaltaiseksi.

Siksi halusin haastatella historioitsija Niall Fergusonia. Hän kuuluu siihen valitettavankin suppeaan piiriin ajattelijoita, jotka maalaavat todella suuria kaaria.

Haastattelun lopuksi esitin Fergusonille kysymyksen: mistä lähihistoria alkaa?

Kysymys on periaatteessa pinnallinen, mutta mielestäni sillä on syvempi olemus. Pystyykö johonkin vuoteen tai hetkeen tiivistämään ne voimavirrat, jotka ovat kaikkein eniten vaikuttaneet elämäämme?

Tarjosin Fergusonille omaa ehdotustani, vuotta 1989.

Silloin kommunismi luhistui Euroopassa ja Berliinin muuri murtui. Kiinan kommunistit taas pysyttivät oman valtansa tukahduttamalla Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukset raa’an väkivaltaisesti. Englantilainen Tim Berners-Lee puolestaan kehitti www:n.

Ferguson tyrmäsi esitykseni kohteliaasti: ”Mielestäni vuonna 1979 tapahtui paljon sellaista, millä oli kauaskantoisempia seurauksia.”

Seuraavassa Fergusonin perustelut:

Kiina

”Kiinan johtaja Deng Xiaoping meni Yhdysvaltoihin. Kiinan talousuudistusten alun voi toki ajoittaa vuoteen 1978, mutta luulen, että vasta Yhdysvalloissa hän todella tiesi, mitä on tehtävä.”


Poliittinen islam

”Vuosi 1979 oli myös Iranin vallankumouksen vuosi. Poliittinen islam teki paluun.”


Neuvostoliiton alamäki

”Venäläiset tunkeutuivat Afganistaniin. Sillä hetkellä heidän imperiuminsa [Neuvostoliitto] ryhtyi sellaiseen, mihin rahkeet eivät riittäneet.”

Thatcherismi

”Vuonna 1979 Margaret Thatcherista tuli [Britannian] pääministeri. Se oli valtava käännekohta, eikä vain siinä, että nainen valittiin pääministeriksi ensimmäistä kertaa. Hän rikkoi sosiaalidemokraattisen konsensuksen, joka oli ollut vallalla Euroopassa toisen maailmansodan päättymisestä lähtien.”


Teknologia

”Ja palatakseni Piilaaksoon, vuonna 1979 internetin avainkomponentit olivat jo olemassa. Myös henkilökohtaisten tietokoneiden vallankumous oli alkuvaiheessaan. Microsoft oli perustettu, samoin Apple.”

Kuka?

Niall Ferguson


 Syntynyt Glasgow’ssa Skotlannissa, 53-vuotias.

 Historioitsija, Stanfordin yliopiston vanhempi tutkija. Ollut aiemmin pitkään professorina Harvardissa.

 Osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa kolumnistina ja televisio-ohjelmissa.

 Ajatusmaailmaltaan oikeistolainen, mm. tuki Barack Obaman vastaehdokasta John McCainia vuoden 2008 presidentinvaaleissa.

 Kirjoittanut 14 kirjaa, joista kolme on suomennettu: Julma sota (WSOY 2003, suom. Matti Kinnunen), Rahan nousu (Terra Cognita 2009, suom. Kimmo Pietiläinen). Sivilisaatio. Me ja muut (Terra Cognita 2011, suom. Kimmo Pietiläinen).

 Tuorein kirja on juuri ilmestynyt The Square and the Tower. Networks, Hierarchies and the Struggle for Global Power.

 Naimisissa islamkriitikko, feministi Ayaan Hirsi Alin kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Piilaakso

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolaisen Veikko Hamilon, 69, postiluukusta tupsahti yllättäen 7 500 euron remonttilasku – alkoi riita, jossa etsittiin maksajaa kylpyhuoneelle, jonka taloyhtiö oli jo luvannut hoitaa

  2. 2

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  3. 3

   Trump ja Juncker onnittelivat Putinia vaalivoitosta, ja länsijohtajat pillastuivat – ”Nyt ei ole onnittelujen aika”, ”häpeällistä”

  4. 4

   Sote-uudistusta ajetaan ”aivan uskomattomalla väitteellä”, sanoo Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa – Helsingissä kulut ovat hänen mukaansa kurissa

  5. 5

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  6. 6

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  7. 7

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  8. 8

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  9. 9

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  10. 10

   ”Naapurin isäntä nauroi, että pallit keikkuu takaikkunassa” – Haisuli-Hiacella on ajettu yli miljoona kilometriä ja kuljetettu jopa sonnia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  3. 3

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

  8. 8

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  9. 9

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  10. 10

   Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  5. 5

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää