Ulkomaat

Miljoonaomaisuuden tehnyt mansikan­tuottaja haastaa Putinin Venäjän presidentin­vaaleissa – kommunisti­ehdokas Pavel Grudinin joutui heti raha­skandaalin kouriin

Leninin sovhoosi -yrityksen johtaja ja pääomistaja Pavel Grudinin siirsi ulkomaiset omistuksensa muiden nimiin ja joutui keskelle skandaalia. Grudinin on kommunistipuolueen yllätysehdokas.

Moskova

Miljonääri, liikemies ja Venäjän kommunistisen puolueen presidenttiehdokas Pavel Grudinin, 57, vaikuttaa oudolta linnulta.

Grudinin tunnetaan Venäjällä paremmin ”mansikkakuninkaana”, sillä hänen johtamansa Leninin sovhoosi -yritys on Venäjän suurin mansikantuottaja. Grudinin on suurin omistaja Leninin sovhoosissa, joka on säilyttänyt neuvostoaikaisen nimensä.

Mansikkaparoni-lisänimenkin saaneeseen Grudininiin liittyy monia yllätyksiä. Ensimmäinen oli, että hän ylipäätään nousi kommunistisen puoleen presidenttiehdokkaaksi puoluetta johtaneen Gennadi Zjuganovin, 73, valtakauden jälkeen.

Toinen yllätys oli, että Grudinin on kiilannut maaliskuussa järjestettävien presidentinvaalien kannatuskyselyissä toiseksi, istuvan presidentin Vladimir Putinin taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Grudinin on päätynyt keskelle kohua, jossa hänen vihjataan salanneen ulkomaille sijoitettuja rahoja.

”Tässä näette, mihin minun rahani ovat menneet”, Grudinin sanoo Leninin sovhoosin hirsisessä vierasmajassa ja viittaa ympärilleen maatilan pääkonttorin tontilla. Kuulolla on yli 70 ulkomaista tiedotusvälinettä.

Leninin sovhoosin tuotantotilat ovat etäämpänä, mutta täällä kohoavat työntekijöiden uudet kerrostalot. Huippumoderni peruskoulu on avattu viime syksynä, samoin kaksi suurta lastentarhaa. Venäjä on Grudininin yhtiön rakentamien koulujen ja päiväkotien vuokralainen.

”Kahteen viikkoon en ole muusta puhunutkaan”, Grudinin vastaa HS:n kysymykseen pankkiskandaalin vaikutuksista.

”Sanotaan, että kaikki julkisuus nekrologia lukuun ottamatta on poliitikolle hyväksi. Ja tästä käy kiittäminen niitä ih­misiä, jotka kehittelivät tämän skandaalin täysin tyhjästä. Mitään miljardeja minulla ei ole, ja olen tehnyt kaiken lakien mukaan. Juuri siksi vaalilautakunta minut ehdokkaaksi rekisteröi.”

Venäjän keskusvaalilautakunnan kokous tammikuun 12. päivänä sai erikoisia piirteitä, kun Grudininin presidenttiehdokkuutta oltiin hyväksymässä tv-kameroiden loisteessa.

Lautakunnan jäsen Jevgeni Sevtšenko ryhtyi lukemaan ääneen Grudininin selvitystä ulkomaisista pankkitileistä, jotka ehdokas oli ilmoituksensa mukaan viimein sulkenut lain mukaan.

Vaalilautakunnan puheen­johtaja Ella Pamfilova keskeytti Sevtšenkon sanomalla, että läsnäolijat osaavat lukea itsekin. Sitten Grudininin ehdokkuus hyväksyttiin yksimielisesti.

Keskusvaalilautakunnan kokouksen käänne ei jäänyt tiedotusvälineiltä huomaamatta. Television ykköskanavan lisäksi ainakin Kremlille myötämielinen Komsomolskaja Pravda ja ärhäkkä Lifenews tarttuivat asiaan tarmokkaasti.

Selvitysten mukaan ehdokkaalla oli aiemmin viisi tiliä Liechtensteinische Landesbankissa. Talletussummat eivät olleet suuria, mutta Lifenews nimesi koko pankin veroparatiisiksi.

Suurempi poru nousi arvopaperiomistuksista, jotka ehdokas niin ikään sanoi kotiuttaneensa tai siirtäneensä muiden nimiin toimiakseen lain kirjaimen mukaan. Kommunistipuolueen laskelmien mukaan liechtensteinilaispankin Itävallan-konttorissa olleiden osakkeiden yhteisarvo oli vain 37 miljoonaa ruplaa.


Lehdistö laskeskeli markkina-arvoja ja päätyi toiseen tulokseen: osakkeiden, obligaatioiden ja optioiden yhteisarvoksi saatiin 7,5 miljardia ruplaa eli nykykurssein noin 107 miljoonaa euroa.

Näillä summilla ei vielä pääse Venäjän isojen poikien kerhoon, mutta toisaalta Grudinin omistaa 44 prosenttia johtamastaan maatalousyrityksestä. Leninin sovhoosi tuottaa elintarvikkeita laidasta laitaan, ja sillä on satoja hehtaareita maata pääkaupungin rajalla.

Poliittiset kilpaveikot muistivat nopeasti, että Grudinin on valittu pääkaupunkia ympäröivän Moskovan alueen paikallisparlamenttiin kolmesti eikä häneltä ole aiemmin kuulunut ilmoituksia ulkomaisista omistuksista, vaikka laki niin vaatii.

Asiasta on jo jätetty tutkintapyyntö pääsyyttäjänvirastoon.

Grudininilla on skandaalista oma näkemyksensä.

”Kommunistipuolueen odottamaton päätös valita minut ­ehdokkaaksi aiheutti yhteis­kunnassa vallanpitäjät mukaan lukien sokin. Ja kun he huomasivat kannatuslukujeni nousevan nopeasti, oli jotakin tehtävä. Minun nähdäkseni he tosin tekivät virheen.”

Ehdokkaan vastauksessa piilee ainakin osatotuus. Toisaalta tiedotusvälineiden suhtautuminen ei ole ollut yksiselitteistä.

Esimerkiksi Rossija 1 -kanava on suhtautunut mansikkamiehen ehdokkuuteen huomattavan myötäsukaisesti. Kannatus puolestaan kipusi tammikuussa 7,5 prosenttiin mutta heikkeni hieman skandaalin myötä.

Kommunistipuoluetta Neuvostoliiton romahduksesta saakka johtanut Zjuganov on ollut tähän saakka puolueen ehdokas kaikissa presidentinvaaleissa. Sovinnolla sivuun jättäytynyt Zjuganov keräsi viime presidentinvaaleissa yli 17 prosentin kannatuksen. Grudinin ei näyttäisi yltävän samaan, vaikka asiantuntijat veikkaavatkin kannatuksen kasvua.

Kommunistit ovat ottaneet tietoisen riskin pakon edessä, sillä sukupolvenvaihdos olisi edessä joka tapauksessa. Tosin liika on liikaa: Grudininin ajatus värvätä vankilassa vuoden 2012 Bolotnaja-mielenosoitusten jälkeen istunut Vasemmistorintaman radikaali johtaja Sergei Udaltsov, 40, esikuntaansa tyrmättiin yksimielisesti.

Sen sijaan oikeistolainen kansallispatrioottisten voimien liitto on asettunut tukemaan Grudininia. Mansikkamiljonääri ei ehkä ole aivan niin outo lintu kommunistien mannekiiniksi kuin äkkiseltään näyttäisi, sillä puolue on kaukana marxilais-leniniläisestä edeltäjästään.

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lisäksi pk-yrittäjien ja maatalouden asiaa tärkeänä pitävä puolue muistuttaa Suomen keskustapuoluetta siinäkin mielessä, että puolueuskollisuus on sukupolvissa säilyvää sorttia.

”En ole puolueen jäsen, joten minun on vähän vaikea arvioida tuota”, Grudinin tuumii.

”Mutta meillähän nimitykset eivät oikein vastaa todellisuutta. Liberaalidemokraattinen [Vladimir Žirinovskin] puolue, onko se liberaali tai demokraattinen? Ja Kiinan kommunistinen puolue noudattaa periaatteita, joilla se voi saavuttaa ja ohittaa ka­pitalistiset ja demokraattiset maat.”

Sukupolvensa edustaja Gru­dinin kyllä varmasti on. Se näkyy, kun amerikkalaistoimittaja kyselee ehdokkaan kantaa satiiriseen brittielokuvaan Stalinin kuolema, jonka esitykset Ve­näjän kulttuuriministeriö kielsi runsas viikko sitten. Tämän jälkeen yhden näytännön järjestänyttä moskovalaista Pioner-teatteria vastaan on puuhattu syytettä ”ekstremismistä”.

”Mitäs amerikkalaiset sanoisivat, jos me tekisimme filmin ’Kennedyn kuolema’? Tai komedian tyyppiä ’Kristuksen kuolema’? Eihän sellaista voi hyväksyä! En kannata sensuuria – tarvitaan journalistien ja elokuvantekijöiden itsesensuuria. Ja on oltava moraalis-eettisiä normeja, joita vallanpitäjät arvioivat.”

Fakta

Putinin ylivoimaa ei haasta kukaan


 Venäjän presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 18. maaliskuuta, joka on samalla Krimin valloituksen vuosipäivä. Presidentti Vladimir Putin sai hallituksen yhteydessä toimivan Vtsiom-tutkimuslaitoksen tuoreimmassa mielipidetiedustelussa 73,2 prosentin kannatuksen.

 Kommunistien ehdokkaan Pavel Grudininin kannatus heikkeni hieman. Se jäi 6,1 prosenttiin eli samaan lukemaan kansallismielisen populistin Vladimir Žirinovskin kanssa.

 Neljänneksi tullutta ehdokasta Ksenija Sobtšakia kannatti 1,2 prosenttia vastaajista. Liberaalipuolue Jablokon Grigori Javlinski keräsi 0,8 prosentin ja Kasvun puolueen Boris Titov 0,3 prosentin kannatuksen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää