
Lauantaina Trump kirjoitti Twitterissä muistion puhdistavan hänet ”täysin” epäilyistä, mutta ”Venäjä-noitavainon” jatkuvan silti.
Muistion julkaisemista edelsi kiivas kiistely siitä, mitä muistion sisältämien tietojen julkitulosta voi seurata.
FBI ja monet demokraattipoliitikot vastustivat julkaisua vedoten siihen, että se paljastaa salaisia tiedustelumenetelmiä, aiheuttaa vahinkoa tiedusteluyhteisölle ja Yhdysvaltain poliisiviranomaiselle.
Julkaisua puolustaneiden mukaan muistio osoittaa, että FBI ja oikeusministeriö ovat suosineet demokraatteja ja toimineet Trumpia vastaan.
Valkoinen talo on julkaissut muistion verkkosivullaan, ja sen voi lukea täällähttp://docs.house.gov/meetings/IG/IG00/20180129/106822/HMTG-115-IG00-20180129-SD001.pdf. HS käy läpi, mitkä ovat kohumuistion keskeiset väitteet ja miten se on otettu vastaan.
Mihin muistion väite FBI:n puolueellisuudesta perustuu?
Alle nelisivuinen muistio väittää, että FBI käytti väärin tiedusteluvaltuuksiaan, kun se haki vuonna 2016 lupaa Trumpin entisen vapaaehtoisen kampanja-avustajan Carter Pagen https://www.hs.fi/haku/?query=carter+pagenseurantaan. Page oli kuukautta aiemmin lopettanut kampanjan neuvonantajana.FBI oli ollut kiinnostunut Pagen Venäjä-yhteyksistä jo vuosia ennen kuin hän liittyi Trumpin kampanjaan. Page on entinen investointipankkiiri. Hänellä oli yhteyksiä venäläiseen pankinjohtajaan, joka tuomittiin myöhemmin Yhdysvaltain vakoilemisesta.
Page on tunnustanuthttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005439649.html pitäneensä kampanjan aikana yllä korkean tason yhteyksiä Venäjään. Hän myös suositteli Trumpille Venäjän-matkaa kampanjan aikana.
Trumpin hallinto on tähän asti vähätellyt Pagen panosta kampanjaan. Nyt muistio kuitenkin pitää Pagen kohtelua viranomaisten salaliittona, jonka tarkoitus oli vahingoittaa Trumpia ja käyttää tätä aseena hyökkäyksessä FBI:n Venäjä-tutkinnan uskottavuutta vastaan.
Muistion mukaan FBI:n seurantavaltuuksien hakemus perustui pitkälti tietoihin, jotka ovat peräisin entisen brittiagentin Christopher Steelenhttps://www.hs.fi/haku/?query=christopher+steelen kirjoittamasta raportista. Se esitti Trumpista erittäin arveluttavia tietoja, jotka liittyivät Trumpin Venäjä-kontakteihin ja jopa seksielämään.
Steelen työtä rahoittivat muistion mukaan osittain demokraattipuolue ja Hillary Clintonin https://www.hs.fi/haku/?query=hillary+clintoninpresidentinvaalikampanja. Muistiossa ei mainita, että myös republikaanit olivat aiemmin rahoittaneet Steelen työtä.
Ongelma muistion mukaan on, että Steele oli selvästi ilmaissut oikeusministeriön virkamiehelle kielteisen näkemyksensä Trumpista ja se teki hänen hankkimistaan tiedoista puolueellisia. FBI oli muistion mukaan tietoinen puolueellisuudesta, mutta tätä ei mainittu, kun seurantalupaa haettiin oikeuden tuomarilta.
The Washington Post -lehden tietojen mukaanhttps://www.washingtonpost.com/world/national-security/justice-dept-told-court-of-sources-political-bias-in-request-to-wiretap-ex-trump-campaign-aide-officials-say/2018/02/02/caecfa86-0852-11e8-8777-2a059f168dd2_story.html oikeus olisi kuitenkin ollut tietoinen, että seurantalupa-anomus perustuu tietoihin, jotka on hankittu poliittisten tahojen rahoituksella.
Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaanhttp://www.bbc.com/news/world-us-canada-42827167 tuomarit ovat vuodesta 1978 lähtien käsitelleet 35 000 vastaavanlaista seuranta-anomusta ja niistä vain 12 on hylätty. Voi siis kysyä, olisiko tieto Steelen Trumpin vastaisista mielipiteistä johtanut anomuksen hylkäämiseen.
Kuka muistion on tehnyt?
Muistion ovat laatineet edustajainhuoneen republikaanit tiedustelukomitean puheenjohtajan Devin Nunesinhttps://www.hs.fi/haku/?query=devin+nunesin johdolla. Muistioon viitataankin yhdysvaltalaismediassa ”Nunesin muistiona”.Nunes on Trumpin vankka tukija.
Hän joutui huhtikuussa 2017 jäämään pois tiedustelukomitean tutkinnasta, joka koskee Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Syynä oli, että hän oli puhunut julkisuudessa salaisista tiedusteluraporteista.
Miten muistion tietoja on kommentoitu?
Muistiota on moitittu laajasti, ja myös osa republikaaneista on osallistunut arvosteluun, kertoohttps://www.nytimes.com/2018/02/02/us/politics/memo-trump-nunes.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=a-lede-package-region®ion=top-news&WT.nav=top-news The New York Times. Arvostelijoiden mukaan muistio ei kerro koko totuutta vaan tarkoitushakuisesti valikoituja tietoja ja keskittyy vähäiseen kampanja-avustajaan Pageen.Julkaisua vastustaneiden mukaan Trumpin tarkoitus on viedä huomiota Venäjä-tutkinnalta ja heikentää tutkivien viranomaisten uskottavuutta.
FBI totesi jo ennakkoon, että muistiosta on poistettu asioita, jotka muuttavat asiasisältöä ja johtavat harhaan.
Esimerkiksi republikaanisenaattori John McCainhttps://www.hs.fi/haku/?query=john+mccain arvosteli perjantaina Trumpia muistion julkaisupäätöksestä.
”Jos jatkamme oman oikeusjärjestelmämme aliarvioimista, teemme Putininhttps://www.hs.fi/haku/?query=putinin työt hänen puolestaan”, McCain sanoi uutiskanava CNN:n mukaanhttps://edition.cnn.com/2018/02/02/politics/john-mccain-nunes-memo/.
McCain totesi, että ei ole todisteita siitä, että Venäjän sekaantuminen presidentinvaaleihin olisi vaikuttanut vaalin tuloksen. Hänen mukaansa venäläiset onnistuivat kuitenkin lietsomaan poliittisia ristiriitoja ja jakamaan amerikkalaisia kahtia.
Demokraatit ovat laatineet oman muistionsa ja vaativat, että myös se pitää julkaista. Kymmenensivuisen muistion on tehnyt tiedustelukomitean johtava demokraattijäsen Adam Schiffhttps://www.hs.fi/haku/?query=adam+schiff.
Tiedustelukomitea torjui kertaalleen muistion julkaisun, mutta demokraatit aikovat vaatia sitä uudelleen.
Muistio väittää CNN:n mukaanhttps://edition.cnn.com/2018/02/02/politics/democrats-memo-russia-adam-schiff-devin-nunes/index.html, että Nunesin muistion tarkoitus on auttaa Valkoista taloa Venäjä-tutkinnassa ja että Carter Pagen seurantalupa hankittiin asianmukaisesti.
Valkoinen talo julkaisi pari tuntia julkaisun jälkeen lausunnon, jonka mukaan muistio herättää vakavaa huolta FBI:n ja oikeusministeriön johdon puolueettomuudesta.
Yhdysvaltalaiskommentaattorit arvioivat, että jos Valkoinen talo jatkaa julkisia hyökkäyksiä FBI:ta ja korkeimpia oikeusviranomaisia vastaan, sillä voi olla pysyviä vaikutuksia viranomaisten legitimiteettiin kansalaisten mielissä.
Korjaus 3.2.2018 kello 15.15: Muistion julkaisivat edustajainhuoneen tiedustelukomitean republikaanit eikä kongressi, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.
- Yhdysvallat Seuraa
- Donald Trump Seuraa
- FBI Seuraa
- Valkoinen talo Seuraa
- Minttu Mikkonen Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24