Ulkomaat

Tiistaina kuollut Tanska prinssi Henrik tuhkataan – asemaansa pettyneenä oli ilmoittanut, ettei halua tulla haudatuksi kuningattaren viereen

Prinssi kuoli Fredensborgin linnassa 83-vuotiaana.

Tanskan tiistai-iltana kuollut prinssi Henrik tuhkataan, Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoi keskiviikkona.

Tuhkaaminen on kuninkaallisten kohdalla poikkeuksellista, eikä DR:n mukaan ketään Tanskan kuninkaallista ole aiemmin tuhkattu.

Kyse on kuitenkin prinssin omasta toiveesta. Jo viime kesänä julkisuuteen tuli tieto, ettei Henrik halua yhteistä hautaa vaimonsa, kuningatar Margareeta II.n kanssa Roskilden tuomiokirkkoon.

Tanskan kuninkaalliset on perinteisesti haudattu Roskildeen. Margareeta II, joka on nyt prinssin leski, ilmoitti kuitenkin kesällä kunnioittavansa prinssin toivetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tanskan hovin mukaan 83-vuotias prinssi kuoli myöhään tiistai-iltana Fredensborgin linnassa.

Prinssi oli palannut linnaan sairaalasta vasta saman päivänä. Hän oli toivonut voivansa viettää viimeiset hetkensä juuri Fredensborgissa. Kuolinhetkellä läsnä olivat kuningatar Margareeta II, kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim.

Henrik oli vetäytynyt julkisista tehtävistä vuodenvaihteessa 2016. Aiemmin tänä vuonna hän joutui sairaalaan leikkaukseen, jossa kasvain osoittautui hyvänlaatuiseksi. Prinssi jäi hoitoon keuhkoinfektion takia.

Prinssi sairasti myös dementiaa.


Ranskalainen prinssi Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat avioitui 10. heinäkuuta 1967 silloisen Tanskan kruununprinsessan Margareetan kanssa.

Samalla hän menetti nimensä, uskontonsa ja kansalaisuutensa. Henristä tuli Henrik, katolilaisesta luterilainen ja ranskalaisesta tanskalainen.


Avioliitosta syntyi kaksi poikaa, prinssit Frederik ja Joachim.

Henrikillä oli kuitenkin vaikeuksia sopeutua rooliinsa vaimonsa varjossa. Hän pettyi jo vuonna 1972, kun Margareetasta tuli kuningatar, mutta hän itse pysyikin prinssinä. Hän palasi asiaan useissa haastatteluissa, koska koki, ettei häntä arvostettu.

Juuri tähän liittyi Henrikin toive, ettei hänelle ja kuningattarelle tule aikanaan yhteistä hautaa. Henrik perusteli toivettaan sillä, ettei hän saavuttanut eläessään tasaveroista asemaa vaimonsa kanssa.

Hovin viestintäpäällikkö sanoi silloin, että ei ollut mikään salaisuus, että prinssi Henrik oli useiden vuosien ajan tyytymätön siihen rooliin ja titteliin, jotka hänelle kuningasperheessä annettiin.

Tanskalaisissa prinssipuolison valitus vaimonsa varjoon jäämisestä herätti sekä huvitusta että ärtymystä. Monet pitivät Henrikiä marisijana, joka ei sopeutunut Tanskaan ja tanskalaiseen mielenlaatuun. Sympatiaa vähensi Henrikin äkkipikainen luonne ja huhut avioliiton ulkopuolisista suhteista.

Tilanne kriisiytyi lopulta vuonna 2002, kun Henrik lähti suurieleisesti Tanskasta ranskalaislinnaan ”pohtimaan elämäänsä”. Henrik sanoi syyksi, ettei häntä kunnioitettu Tanskassa tarpeeksi vaan nöyryytettiin toistuvasti.

Varsinainen syy oli, että kuningatarta edusti uudenvuodenjuhlissa kruununprinssi Frederik. Henrikin mielestä tehtävä olisi kuulunut hänelle itselleen. Henrik valitti, että hänet oli hierarkiassa pudotettu kolmoseksi, vaikka hänen olisi omasta mielestään kuulunut säilyttää kakkossijansa.

Asia nousi kansainväliseksi uutiseksi. Osaa kiista huvitti, mutta monet tanskalaiset alkoivat suhtautua häneen aiempaa sympaattisemmin.

Prinssi palasi muutaman viikon jälkeen kotiin.

Tästä ei tosin ollut mitään merkkejä, kun kuningatar ja prinssi antoivat viimeisimmän haastattelunsa HS:lle keväällä 2013 ennen matkaansa Suomeen. Pariskunta vieraili Suomessa säännöllisesti.


”Me olemme täällä, ja presidentit sen kun vaihtuvat”, prinssi Henrik hekotteli, kun kuningatar muisteli tavanneensa jo presidentti J.K. Paasikiven. Yhdessä he tapasivat kaikki Paasikiven seuraajat.


Henrik tunnettiin toisaalta kiukuttelijana ja jopa marmattajana, joka valitti ”syrjinnästään”. Toisaalta hän oli elämännautiskelija bon vivant, joka piti hyvästä ruuasta ja viinistä.


Hän luki lakia Sorbonnen yliopistossa Pariisissa, palveli armeijassa Algeriassa ja työskenteli Ranskan ulkoministeriössä sekä Ranskan suurlähetystössä Lontoossa.

Juuri Lontoossa hän tapasi Tanskan kruununprinsessa Margareetan.

Henrik puhui äidinkielenään ranskaa, mutta hän oppi tanskan kielen hyvin. Lisäksi prinssi puhui sujuvasti englantia, kiinaa ja vietnamia. Hän vietti osan nuoruudestaan nykyisessä Vietnamissa, jossa hänen isällään oli liiketoimia.

Prinssin hautajaisista ei ole tulossa valtiollisia vaan tavallista yksityisemmät, DR kertoo.

Arkku siirretään torstaina surusaatossa Fredensborgin linnasta Amalienborgin linnaan. Kuningasperhe seuraa arkkua.

Perjantaina arkku siirretään Amalienborgin linnan kirkkoon, jossa se on nähtävillä kolme päivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanska
 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää