Ulkomaat

Kyllä italialaisvauvoille, ei maahanmuutolle, eurolle ja EU:lle – Oikeistopopulisti Meloni voi nousta jopa Italian ensimmäiseksi naispääministeriksi

Giorgia Meloni on nousemassa oikeistopopulismin kasvoksi Ranskan Marine Le Penin ja Suomen Laura Huhtasaaren malliin. Oikeistopuolueiden vaaliliitto voi nostaa Melonin maaliskuun vaaleissa korkealle.

Kaikki alkoi Ranskasta. Kun maahanmuuttovastaisen, EU-vastaisen ja kansallismielisen puoleen kasvoiksi nousi hurmaavasta hymystään tunnettu Marine Le Pen, oikeistopopulistinen Kansallinen rintama nousi nopeasti valtaisaan suosioon.

Tämän jälkeen Saksassa Frauke Petry siivitti laitaoikeistolaisen ja islamvastaisen AfD-puo­lueen parlamenttiin viime vuoden liittopäivävaaleissa.

Suomessa taas perussuomalaisten Laura Huhtasaari antoi kansallismieliselle oikeistopopulismille lem­peältä näyttävät kasvot ja nousi presidentinvaaleissa kolmanneksi.

Sama ilmiö on toistumassa nyt Italiassa maaliskuun yleisvaaleissa. Siellä laitaoikeiston kasvoiksi on nousemassa Giorgia Meloni, jonka iskulause on tutulta kuulostava patrioottinen huudahdus ”Italia ensin!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Melonilla on ainakin teoriassa mahdollisuuksia nousta jopa Italian ensimmäiseksi naispääministeriksi.

Meloni, 41, edustaa tulevissa vaaleissa Italian veljet -nimistä puoluetta. Puolueen juuret johtavat fasistijohtaja Benito Mussolinin kannattajien toisen maailmansodan jälkeen perustamaan kansalliskonservatiiviseen liikkeeseen.

Italian veljet -puolueen suosio ei ole vielä häikäissyt gallupeissa. Sille on povattu vain noin 5–6 prosentin kannatusta.

Mutta puolue on liittoutunut vaaleissa Silvio Berlusconin keskustaoikeistolaisen Forza Italian sekä maahanmuuttovastaisen Pohjoisen liiton kanssa. Tälle oikeistoliittoumalle on povattu vaaleissa lähes 40 prosentin kannatusta, mikä tarjoaa Melonille mahdollisuuksia nousta merkittävään asemaan, jopa pääministeriksi.


Melonin henkilökohtaiset kannatusluvut ovat nimittäin moninkertaiset verrattuna hänen puolueensa kannatuslukuihin.

Jo kymmenen vuotta sitten Meloni nousi Italian historian nuorimmaksi ministeriksi Berlusconin hallituksessa.

Hän on alusta asti kampanjoinut kansallismielisillä ja EU-vastaisilla teemoilla.

Kevään 2018 vaaleissa Meloni on korostanut huolta italialaisten alhaisesta syntyvyydestä.

”Ensimmäisenä vaadimme suurta suunnitelmaa syntyvyyden tukemiseen ja kannustimien tarjoamiseen vanhemmille. Se on meidän ykkösteemamme”, Meloni sanoi Reutersin haastattelussa. Hän kertoo olevansa huolissaan italialaisten ikääntymisestä, ellei syntyvyyttä saada pian kasvuun.

”Liian moni nainen joutuu valitsemaan äitiyden ja työuran välillä.”

Katso videosta millä keinoin Meloni ajattelee nostavansa Italian syntyvyyttä.


Synnytystalkoiden ja äitiyden tukemisen lisäksi Meloni ajaa maahanmuuttovastaista linjaa. Tässä hänen puolueensa politiikka muistuttaa kovasti Matteo Salvinin johtaman Pohjoisen liiton politiikkaa.

Siinä missä Pohjoisen liitto kerää kannatusta Italian pohjoisosissa, Ita­lian veljet -puolueen kannatus­aluetta on Keski-Italia sekä köyhempi etelä.

Meloni ja Salvini ovat molemmat vastustaneet homoliittoja sekä Italian kansalaisuuden myöntämistä Italiassa syntyneille maahanmuuttajien lapsille. Molemmat ovat myös kiivaita EU:n ja erityisesti euron vastustajia.

Meloni on arvostellut muun muassa Italian liigan jalkapallojoukkueita siitä, että niissä on liikaa ulkomaalaisia pelaajia.

Kun Pohjoisen liiton ehdokkaana viime vuoden paikallisvaaleissa ollut 28-vuotias italialaismies ampui helmikuun alussa sattumanvaraisesti kuutta ­mustaihoista ihmistä Maceratan kaupungissa, Meloni kommentoi iskua puhumalla maahanmuuton ongelmista.

”Hallitsematonta maahanmuuttoa pitää säännellä”, hän sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

Italian nelinkertainen pääministeri Silvio Berlusconi ei ole ehdolla tulevissa vaaleissa, sillä hän on vaalikiellossa vuoteen 2019 asti veropetoksen vuoksi.

Berlusconin puolue Forza Italia on oikeistoliittoumassa se, joka esiintyy Brysselin suuntaan maltillisempana voimana ja pyrkii pitämään riehakkaammat liittolaisensa Salvinin ja Melonin kurissa.

Italian vaaleissa on oikeistopopulistipuolueiden lisäksi tarjolla myös muunlaista populismia. Eliittiä kritisoiva ja Euroopan yhdentymistä vastustava Viiden tähden liike leijuu kannatuskyselyissä lähes 30 prosentin tuntumassa. Viiden tähden liike teki historiaa viime vuonna, kun sen riveistä nousi Virginia Raggi ensimmäiseksi Rooman naispormestariksi.

Valtaa pitävä keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue on kyselyissä runsaassa 20 prosentissa.

Tulevissa vaaleissa vain Italian veljet -puo­lueella on valttikorttinaan lempeän patrioottiset naiskasvot – sellaiset, jotka ovat tarjonneet menestysreseptin oikeistopopulistisille liikkeille useassa Euroopan maassa.

”Olemme ainoita, jotka pystyvät tarjoamaan Italialle patrioottisen hallituksen, joka valvoo italialaisten etuja”, Meloni sanoi Reutersille.

Ja se kuulostaa kovin, kovin tutulta.

Italian uuden vaalilain pelätään johtavan siihen, ettei vahvaa voittajaa löydy

Italian maaliskuisista yleisvaaleista odotetaan tiukkaa kisaa. Pelkona on, ettei mikään puolue tai koalitio saa selkeää voittoa vaaleissa ja hallituksesta tulee heikko.

Pelon taustalla on viime lokakuussa hyväksytty uusi ja testaamaton vaalilaki, joka näyttäisi antavan etua laajoille puoluekoalitioille. Esimerkiksi Viiden tähden liike on väittänyt, että uusi laki ajettiin läpi heidän vaalivoittonsa estämiseksi.

Uusi laki on myös monimutkainen. Osa puolueiden parlamenttipaikoista jaetaan suhteellisen vaalitavan mukaan, kun taas osa paikoista menee suoraan tietyissä vaalipiireissä eniten ääniä saaneille ehdokkaille.

Italialaiseen tapaan vaalilupaukset ovat olleet melkoisia. Pohjoisen liittoa luotsaava Matteo Salvini on vaatinut bordellien avaamista ja prostituution verottamista. Forza Italian Silvio Berlusconi puolestaan on luvannut, että 600 000 siirtolaista lähetetään Italiasta takaisin kotimaihinsa, jos hänen puolueensa pääsee hallitukseen.

Maahanmuutto onkin yksi vaalien keskeisistä teemoista. Lisäksi useat puolueet ovat lupailleet korotuksia eläkkeisiin ja lisää tukea lapsiperheille. Viiden tähden liike on ottanut hampaisiinsa sääntelyn ja vaatii, että ”400 turhaa lakia kumotaan”.

Minkään puolueen tai vaaliliiton ei uskota saavan parlamentissa enemmistöä, joten koalitiohallitus on lähes varma. Tosin vähemmistöhallituksen mahdollisuutta ei ole suljettu täysin pois.

Lukuisten kyselyiden mukaan Viiden tähden liike olisi saamassa yksittäisistä puolueista eniten ääniä. Liikkeen mahdollisuuksia hallitusneuvottelujen vetämiseen pidetään epätodennäköisinä, koska se on ilmoittanut olevansa haluton muodostamaan koalitiota muiden puolueiden kanssa. Tosin vaalien alla puolue on antanut ymmärtää, että se on valmis harkitsemaan kantaansa uudelleen.

Vaaleissa voivat pärjätä kiitettävästi myös Forza Italian luotsaama koalitio ja demokraattien johtama keskustavasemmistolainen koalitio. Lopullista voittajaa on kyselyjen perusteella vaikea arvioida, sillä monet italialaiset eivät vielä ole päättäneet, ketä he aikovat äänestää.

Pahimmassa tapauksessa presidentti Sergio Mattarella voi joutua määräämään uudet vaalit, jos hallitusta ei saada vaalien jälkeen muodostettua.

Linda Laine HS

Korjaus 15.2. 2018 klo 11.27: Meloni on arvostellut Italian liigan joukkueita liiallisista ulkomaalaisista pelaajista, ei Italian joukkuetta maailmanmestaruuskisoissa liiallisista ulkomaalaisista pelaajista. 28-vuotias italialaismies ampui kuutta mustaihoista miestä, ei kuusi mustaihoista miestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Oikeistopopulismi
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  2. 2

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  3. 3

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  4. 4

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  5. 5

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  6. 6

   Saako paleltumaa hieroa? Suojaako rasvaaminen kasvoja pakkaselta? Miten kylmässä vauva voi nukkua? Asiantuntija vastaa 16 kylmää koskevaan kysymykseen

  7. 7

   ”Ihminen lakkaa piittaamasta elämästään” – valokuvaaja Abdulmonam Eassa kertoo HS:lle, miten Itä-Ghoutan pommisateessa oppii elämään

  8. 8

   Italian poliitikot viis veisaavat valtion velasta – muhiiko maassa EU:n seuraava kriisipesäke?

  9. 9

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  4. 4

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  5. 5

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  6. 6

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  10. 10

   Keskustan kannatus on palautunut hivenen sisäisestä kuohunnasta huolimatta – vihreiden vauhti hyytyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää