Ulkomaat |HS seuraa

Ainakin 17 kuoli ja useita loukkaantui kouluampumisessa Floridassa – Ampujaksi epäilty 19-vuotias kytki palohälytyksen päälle, jotta oppilaat tulisivat ulos luokistaan

Uhrien joukossa on sekä koulun oppilaita että aikuisia. Ampuja oli erotettu aiemmin koulusta ”kurinpidollisten syiden” takia.

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy

HS:n hetki hetkeltä -seuranta päättyy tämän yön osalta. Uutinen päivittyy edelleen.

Seriffin mukaan epäilty oli erotettu koulusta kurinpidollisista syistä, uutistoimisto AFP kertoo. Poliisi tutkii parhaillaan hänen internetissä julkaisemaansa materiaalia, joista osaa kuvaillaan "hyvin häiritseväksi".

Ammuskelun uhrien joukossa on piirikunnan seriffin mukaan sekä koulun oppilaita että aikuisia.

Epäilty on 19-vuotias, seriffi kertoo.

Seriffi: Ammuskelussa kuoli 17 ihmistä

Ammuskelussa kuoli 17 ihmistä, kertoo Browardin piirikunnan seriffi uutistoimistojen mukaan.

Uutistoimisto CNN:n lähteiden mukaan ampumisessa olisi käytetty AR-15-tyyppistä kivääriä. Aseen alkuperää selvitetään.

Lähteet CNN:lle: Kuolleita ainakin 16

Poliisilähteet kertovat CNN:lle, että kuolonuhreja olisi ainakin 16. ABC News puolestaan kertoo luvun olevan ainakin 15.

Kuolleiden määrästä ei edelleenkään ole virallista vahvistusta. Piirikunnan seriffi on aiemmin puhunut "useista" kuolleista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Epäillyn tekijän motiivista ei ilmeisesti ole tietoa, eikä piirikunnan seriffi osannut kertoa tiedotustilaisuudessa, milloin tai miksi tämä lakkasi käymästä koulua. Miami Heraldin mukaan viranomaiset eivät usko, että ammuskelulla olisi tekemistä terrorismin kanssa.

AP: Ampujan henkilöllisyys on tiedossa

Ammuskelusta epäillyn nuoren miehen henkilöllisyys on tiedossa, kertoo uutistoimisto AP viranomaislähteen perusteella. Miehen kerrottiin aiemmin olevan koulun entinen opiskelija.

Suomalainen Elsa Hagman, 17, käy koulua parinkymmenen kilometrin päässä lukiosta, jossa ammuskelu tapahtui.

”Se oli ihan tavallinen koulu, sellainen kuin minunkin”, Hagman kertoo puhelimitse HS:n kirjeenvaihtajalle Laura Saarikoskelle. Voit lukea koko jutun täältä.

Ampuja onnistui poistumaan kampusalueelta, ennen kuin poliisi sai hänet kiinni, Miami Herald kertoo. Mies otettiin kiinni rivitalosta.

Ampuminen tapahtui turvallisena pidetyssä kaupungissa

Ammuskelun tapahtumakaupunki, Browardin piirikunnassa sijaitseva Parkland, on normaalisti rauhallista seutua. CNN:n mukaan National Council for Home Safety and Security -yhdistys nimesi Parklandin viime vuonna Floridan turvallisimmaksi kaupungiksi.

Noin 31 500 asukkaan kaupungissa tapahtui yhdistyksen mukaan viime vuonna vain seitsemän ilmoitettua väkivaltarikosta.

Piirikunnan seriffi Scott Israel: "Tämä on katastrofaalista. Sanoja ei ole."

Epäilty on koulun entinen opiskelija

Piirikunnan seriffi vahvistaa aiemmin julkisuudessa olleen tiedon, jonka mukaan ampumisesta epäilty ja pidätetty mies on koulun entinen opiskelija.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, jonka mukaan tieto kerrottiin televisioidussa tiedotustilaisuudessa.

Piirikunnan seriffin Twitter-tilillä kerrottiin aiemmin, että ampuja ei ole koulun nykyinen opiskelija. Poliisin SWAT-ryhmä on edelleen paikalla tarkistamassa aluetta.

Englanninopettaja Melissa Falkowski kertoo tapahtumista uutiskanava CNN:lle. Hän kertoo piiloutuneensa ammuskelun aikana kaappiin yhdessä 19 opiskelijan kanssa.

Falkowskin mukaan koulussa oli vastikään harjoiteltu hätätilanteita varten.

"Jos meillä ei olisi ollut sitä harjoitusta, olisi voinut käydä paljon pahemmin."

Poliisi CNN:lle: Kuolleita on ainakin kaksi

Ammuskelussa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on vielä epäselvä. Nyt poliisista vahvistetaan CNN:lle, että kuolleita on ainakin kaksi.

Aiemmin Browardin koulutoimenjohtaja on kertonut useille tiedotusvälineille "useista kuolonuhreista".

Loukkaantuneiden määräksi on poliisin mukaan vahvistettu 14, mutta lopullinen määrä saattaa olla paljonkin tätä korkeampi. Pelastuslaitokselta arvioitiin aiemmin tiedotusvälineille, että loukkaantuneita on vähintään 20.

Yhdysvalloissa on viime vuosina tapahtunut useita kouluampumisia. Floridan ammuskelu on tänä vuonna jo toinen kuolonuhreja vaatinut tapaus; tammikuun 23. päivänä 15-vuotias poika ampui kaksi koulutoveriaan Kentuckyn Bentonissa. Lisäksi 18 muuta oppilasta haavoittui.

Myös koulutoimenjohtaja Robert Runcie kertoo WSVN 7 News Miamille, että ampuja olisi mahdollisesti koulun entinen opiskelija. Hänen mukaansa ei ole näyttöä siitä, että tekijöitä olisi ollut enemmän kuin yksi.

Miami Heraldin mukaan ammuskelusta epäilty olisi 20-vuotias koulun entinen opiskelija. Lehden haastattelema opettaja sanoo, että mies olisi aiemmin uhkaillut opiskelijoita.

Myös presidentin vaimo Melania Trump on esittänyt surunvalittelunsa

Ammuskelusta ei varoitettu

Piirikunnan koulutoimenjohtaja Robert Runcie kertoo CNN:n mukaan, että ammuskelusta ei tullut minkäänlaista varoitusta etukäteen. Kouluun ei hänen tietojensa mukaan ollut kohdistunut mitään uhkaa.

Vanhemmat odottavat koulun lähistöllä:

Viranomaistieto: Kuolonuhreja on useita

Browardin koulutoimenjohtaja Robert Runcie on kertonut CNN:lle, että koulussa on useita kuolonuhreja.

Myös uutistoimisto AFP kertoi aiemmin viranomaiskommentista, jonka mukaan useita ihmisiä on kuollut ampumisessa.

Poliisi: Ainakin 14 loukkaantunutta vahvistettu

Piirikunnan seriffin mukaan ammuskelussa on ainakin 14 tällä hetkellä tiedossa olevaa uhria. Kyse on ilmeisesti loukkaantuneista eikä kuolleista, sillä seriffi kertoo Twitter-tilillään, että uhreja viedään sairaaloihin.

Presidentti Donald Trump on esittänyt Twitterissä surunvalittelunsa omaisille. "Rukoukseni ja osanottoni kammottavan Floridan ammuskelun uhrien perheille. Yhdenkään lapsen, opettajan tai kenenkään muunkaan ei koskaan pitäisi tuntea oloaan turvattomaksi amerikkalaisessa koulussa", hän kirjoittaa.

Ammuskelusta epäilty on otettu kiinni

Epäilty on otettu kiinni, kerrotaan piirikunnan seriffin Twitter-tilillä.

Senaattori: Ammuskelussa useita kuolonuhreja

Floridalaissenaattori Bill Nelson sanoo NBC-kanavan mukaan, että ammuskelussa olisi useita kuolonuhreja. Tieto on hänen mukaansa peräisin kouluviranomaiselta.

WSVN-kanavan haastattelema lukion opiskelija kuvailee kanavalle uutistoimisto AFP:n mukaan, että koulussa alkoi soida palohälytys ja tapausta luultiin ensin paloharjoitukseksi.

"Luulimme, että kyse on taas harjoituksesta, joten emme ottaneet sitä vakavasti. Sitten kuulimme poksahtelua koulun toiselta puolelta", opiskelija kertoo.

Koulussa on vielä opiskelijoita sisällä. Coral Springsin poliisi kirjoittaa Twitterissä, että lapsiinsa yhteydessä olevien vanhempien tulisi kehottaa heitä pysymään rauhallisina ja pysyttelemään luokkahuoneissa.

Näin poliisi kertoi ensitiedot ampumisesta

Loukkaantuneita on viranomaisten mukaan yli 20, kertoo Miami Herald. Joidenkin mediatietojen mukaan loukkaantuneiden määräksi arvioitaisiin jopa 20-50.

Viranomaiset ovat tyhjentäneet koulua

Floridan kuvernööri Rick Scott kertoo Twitterissä, että hän on puhunut presidentti Donald Trumpin kanssa tapahtuneesta.

Televisiokuvien mukaan kymmenet opiskelijat poistuvat koululta kävellen tai juosten. Paikalla on myös raskaasti aseistettuja poliiseja sekä runsaasti ambulansseja ja paloautoja.

Näin Browardin koululaitos kuvailee tapahtumia Twitterissä: Lukion työntekijät ja opiskelijat kuulivat ampumista muistuttavia ääniä. Koulu eristettiin heti, mutta nyt opiskelijoita on päästetty lähtemään. Loukkaantuneita on mahdollisesti useita. Poliisi on paikalla.

Lehti: Ainakin yksi henkilö on kuollut

Ainakin yksi henkilö on kuollut ammuskelussa, pelastuslaitokselta kerrotaan Miami Herald -lehden mukaan.

BBC:n video ampumispaikalta

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Florida
 • Ammuskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  4. 4

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  7. 7

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  8. 8

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  9. 9

   Norjan puolustus­ministeriö kertoo gps-häirinnän tulleen Venäjän maa­voimista Kuolan niemi­maalta

  10. 10

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  3. 3

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  8. 8

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  9. 9

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  10. 10

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  11. Näytä lisää