Ulkomaat |HS seuraa

Ainakin 17 kuoli ja useita loukkaantui kouluampumisessa Floridassa – Ampujaksi epäilty 19-vuotias kytki palohälytyksen päälle, jotta oppilaat tulisivat ulos luokistaan

Uhrien joukossa on sekä koulun oppilaita että aikuisia. Ampuja oli erotettu aiemmin koulusta ”kurinpidollisten syiden” takia.

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy

HS:n hetki hetkeltä -seuranta päättyy tämän yön osalta. Uutinen päivittyy edelleen.

Seriffin mukaan epäilty oli erotettu koulusta kurinpidollisista syistä, uutistoimisto AFP kertoo. Poliisi tutkii parhaillaan hänen internetissä julkaisemaansa materiaalia, joista osaa kuvaillaan "hyvin häiritseväksi".

Ammuskelun uhrien joukossa on piirikunnan seriffin mukaan sekä koulun oppilaita että aikuisia.

Epäilty on 19-vuotias, seriffi kertoo.

Seriffi: Ammuskelussa kuoli 17 ihmistä

Ammuskelussa kuoli 17 ihmistä, kertoo Browardin piirikunnan seriffi uutistoimistojen mukaan.

Uutistoimisto CNN:n lähteiden mukaan ampumisessa olisi käytetty AR-15-tyyppistä kivääriä. Aseen alkuperää selvitetään.

Lähteet CNN:lle: Kuolleita ainakin 16

Poliisilähteet kertovat CNN:lle, että kuolonuhreja olisi ainakin 16. ABC News puolestaan kertoo luvun olevan ainakin 15.

Kuolleiden määrästä ei edelleenkään ole virallista vahvistusta. Piirikunnan seriffi on aiemmin puhunut "useista" kuolleista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Epäillyn tekijän motiivista ei ilmeisesti ole tietoa, eikä piirikunnan seriffi osannut kertoa tiedotustilaisuudessa, milloin tai miksi tämä lakkasi käymästä koulua. Miami Heraldin mukaan viranomaiset eivät usko, että ammuskelulla olisi tekemistä terrorismin kanssa.

AP: Ampujan henkilöllisyys on tiedossa

Ammuskelusta epäillyn nuoren miehen henkilöllisyys on tiedossa, kertoo uutistoimisto AP viranomaislähteen perusteella. Miehen kerrottiin aiemmin olevan koulun entinen opiskelija.

Suomalainen Elsa Hagman, 17, käy koulua parinkymmenen kilometrin päässä lukiosta, jossa ammuskelu tapahtui.

”Se oli ihan tavallinen koulu, sellainen kuin minunkin”, Hagman kertoo puhelimitse HS:n kirjeenvaihtajalle Laura Saarikoskelle. Voit lukea koko jutun täältä.

Ampuja onnistui poistumaan kampusalueelta, ennen kuin poliisi sai hänet kiinni, Miami Herald kertoo. Mies otettiin kiinni rivitalosta.

Ampuminen tapahtui turvallisena pidetyssä kaupungissa

Ammuskelun tapahtumakaupunki, Browardin piirikunnassa sijaitseva Parkland, on normaalisti rauhallista seutua. CNN:n mukaan National Council for Home Safety and Security -yhdistys nimesi Parklandin viime vuonna Floridan turvallisimmaksi kaupungiksi.

Noin 31 500 asukkaan kaupungissa tapahtui yhdistyksen mukaan viime vuonna vain seitsemän ilmoitettua väkivaltarikosta.

Piirikunnan seriffi Scott Israel: "Tämä on katastrofaalista. Sanoja ei ole."

Epäilty on koulun entinen opiskelija

Piirikunnan seriffi vahvistaa aiemmin julkisuudessa olleen tiedon, jonka mukaan ampumisesta epäilty ja pidätetty mies on koulun entinen opiskelija.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, jonka mukaan tieto kerrottiin televisioidussa tiedotustilaisuudessa.

Piirikunnan seriffin Twitter-tilillä kerrottiin aiemmin, että ampuja ei ole koulun nykyinen opiskelija. Poliisin SWAT-ryhmä on edelleen paikalla tarkistamassa aluetta.

Englanninopettaja Melissa Falkowski kertoo tapahtumista uutiskanava CNN:lle. Hän kertoo piiloutuneensa ammuskelun aikana kaappiin yhdessä 19 opiskelijan kanssa.

Falkowskin mukaan koulussa oli vastikään harjoiteltu hätätilanteita varten.

"Jos meillä ei olisi ollut sitä harjoitusta, olisi voinut käydä paljon pahemmin."

Poliisi CNN:lle: Kuolleita on ainakin kaksi

Ammuskelussa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on vielä epäselvä. Nyt poliisista vahvistetaan CNN:lle, että kuolleita on ainakin kaksi.

Aiemmin Browardin koulutoimenjohtaja on kertonut useille tiedotusvälineille "useista kuolonuhreista".

Loukkaantuneiden määräksi on poliisin mukaan vahvistettu 14, mutta lopullinen määrä saattaa olla paljonkin tätä korkeampi. Pelastuslaitokselta arvioitiin aiemmin tiedotusvälineille, että loukkaantuneita on vähintään 20.

Yhdysvalloissa on viime vuosina tapahtunut useita kouluampumisia. Floridan ammuskelu on tänä vuonna jo toinen kuolonuhreja vaatinut tapaus; tammikuun 23. päivänä 15-vuotias poika ampui kaksi koulutoveriaan Kentuckyn Bentonissa. Lisäksi 18 muuta oppilasta haavoittui.

Myös koulutoimenjohtaja Robert Runcie kertoo WSVN 7 News Miamille, että ampuja olisi mahdollisesti koulun entinen opiskelija. Hänen mukaansa ei ole näyttöä siitä, että tekijöitä olisi ollut enemmän kuin yksi.

Miami Heraldin mukaan ammuskelusta epäilty olisi 20-vuotias koulun entinen opiskelija. Lehden haastattelema opettaja sanoo, että mies olisi aiemmin uhkaillut opiskelijoita.

Myös presidentin vaimo Melania Trump on esittänyt surunvalittelunsa

Ammuskelusta ei varoitettu

Piirikunnan koulutoimenjohtaja Robert Runcie kertoo CNN:n mukaan, että ammuskelusta ei tullut minkäänlaista varoitusta etukäteen. Kouluun ei hänen tietojensa mukaan ollut kohdistunut mitään uhkaa.

Vanhemmat odottavat koulun lähistöllä:

Viranomaistieto: Kuolonuhreja on useita

Browardin koulutoimenjohtaja Robert Runcie on kertonut CNN:lle, että koulussa on useita kuolonuhreja.

Myös uutistoimisto AFP kertoi aiemmin viranomaiskommentista, jonka mukaan useita ihmisiä on kuollut ampumisessa.

Poliisi: Ainakin 14 loukkaantunutta vahvistettu

Piirikunnan seriffin mukaan ammuskelussa on ainakin 14 tällä hetkellä tiedossa olevaa uhria. Kyse on ilmeisesti loukkaantuneista eikä kuolleista, sillä seriffi kertoo Twitter-tilillään, että uhreja viedään sairaaloihin.

Presidentti Donald Trump on esittänyt Twitterissä surunvalittelunsa omaisille. "Rukoukseni ja osanottoni kammottavan Floridan ammuskelun uhrien perheille. Yhdenkään lapsen, opettajan tai kenenkään muunkaan ei koskaan pitäisi tuntea oloaan turvattomaksi amerikkalaisessa koulussa", hän kirjoittaa.

Ammuskelusta epäilty on otettu kiinni

Epäilty on otettu kiinni, kerrotaan piirikunnan seriffin Twitter-tilillä.

Senaattori: Ammuskelussa useita kuolonuhreja

Floridalaissenaattori Bill Nelson sanoo NBC-kanavan mukaan, että ammuskelussa olisi useita kuolonuhreja. Tieto on hänen mukaansa peräisin kouluviranomaiselta.

WSVN-kanavan haastattelema lukion opiskelija kuvailee kanavalle uutistoimisto AFP:n mukaan, että koulussa alkoi soida palohälytys ja tapausta luultiin ensin paloharjoitukseksi.

"Luulimme, että kyse on taas harjoituksesta, joten emme ottaneet sitä vakavasti. Sitten kuulimme poksahtelua koulun toiselta puolelta", opiskelija kertoo.

Koulussa on vielä opiskelijoita sisällä. Coral Springsin poliisi kirjoittaa Twitterissä, että lapsiinsa yhteydessä olevien vanhempien tulisi kehottaa heitä pysymään rauhallisina ja pysyttelemään luokkahuoneissa.

Näin poliisi kertoi ensitiedot ampumisesta

Loukkaantuneita on viranomaisten mukaan yli 20, kertoo Miami Herald. Joidenkin mediatietojen mukaan loukkaantuneiden määräksi arvioitaisiin jopa 20-50.

Viranomaiset ovat tyhjentäneet koulua

Floridan kuvernööri Rick Scott kertoo Twitterissä, että hän on puhunut presidentti Donald Trumpin kanssa tapahtuneesta.

Televisiokuvien mukaan kymmenet opiskelijat poistuvat koululta kävellen tai juosten. Paikalla on myös raskaasti aseistettuja poliiseja sekä runsaasti ambulansseja ja paloautoja.

Näin Browardin koululaitos kuvailee tapahtumia Twitterissä: Lukion työntekijät ja opiskelijat kuulivat ampumista muistuttavia ääniä. Koulu eristettiin heti, mutta nyt opiskelijoita on päästetty lähtemään. Loukkaantuneita on mahdollisesti useita. Poliisi on paikalla.

Lehti: Ainakin yksi henkilö on kuollut

Ainakin yksi henkilö on kuollut ammuskelussa, pelastuslaitokselta kerrotaan Miami Herald -lehden mukaan.

BBC:n video ampumispaikalta

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Florida
 • Ammuskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  2. 2

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  3. 3

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  4. 4

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat tekivät läpimurron, jonka avulla keliaakikot voivat ehkä vielä joskus syödä vehnää

  6. 6

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Oikeustaju on koetuksella yksityistämisien takia Britanniassa – Vankila on rappiolla, junat eivät kulje ja vesi maksaa maltaita

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  9. 9

   Jethro Rostedt ja Sedu Koskinen liittyivät Liike Nytiin

  10. 10

   Ihmisoikeusjärjestö: Vietnamilaiset lapsiorjat työskentelevät Lontoon laittomilla kannabisviljelmillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  3. 3

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  4. 4

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  5. 5

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  6. 6

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  7. 7

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – Osa vaurioista syntyi mahdollisesti takaa-ajossa

  8. 8

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  9. 9

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  10. 10

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää