Ulkomaat

Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

Salamyhkäinen yksityinen yritys on tuonut Syyriaan jopa tuhansia venäläisiä palkkasotilaita.

Syyriassa alas ammuttu Venäjän ilmavoimien lentäjä Roman Filipov räjäytti itsensä käsikranaatilla välttääkseen joutumisen vihollisen vangiksi.

Hän sai sankarin jäähyväiset kotikaupungissaan Voronežissa toissa torstaina. Arkku oli kääritty Venäjän lippuun.


Vain päivää ennen Filipovin hautajaisia Deir ez-Zorin maakunnassa Itä-Syyriassa kuoli eri arvioiden mukaan kymmeniä tai jopa parisataa Venäjän kansalaista, mutta heitä valtio ei huomioi mitenkään.

Se johtuu siitä, että kuolleet eivät olleet Venäjän asevoimien sotilaita vaan palkkasotureita, jotka kuitenkin taistelivat samalla puolella kuin Venäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaatuneet venäläiset kuuluivat Syyrian hallitusta tukeviin joukkoihin, jotka hyökkäsivät Eufratjoen yli kurdijohtoisen SDF-liittouman tukikohtaan. Tukikohdassa oli neuvonantoroolissa myös SDF:ää tukevan Yhdysvaltojen sotilaita, ja Yhdysvaltain ilmavoimat kävivät vastahyökkäykseen.

Yhdysvallat kysyi ennen vastaiskua Venäjältä, onko Eufratin ylittäneiden satojen taistelijoiden joukossa venäläisiä. Vastaus oli kieltävä, mikä saattoi johtua aidosta tietämättömyydestä tai haluttomuudesta myöntää venäläisten palkkasotilaiden läsnäoloa.


”Venäjä saattoi antaa hyökkäyksen tapahtua vain osoittaakseen [Syyrian presidentti Bashar] al-Assadille, että asioita ei voi tehdä ilman koordinointia Moskovan kanssa”, Lähi-idän-tutkija Juri Barmin Venäjän valtion perustamasta RIAC-ajatushautomosta arvioi uutistoimisto Bloombergille.

Bloombergin lähteen mukaan SDF:n tukikohtaan hyökänneet joukot olivat enimmäkseen venäjänkielisiä. Heillä oli Yhdysvaltojen mukaan tukenaan tykistöä, panssarivaunuja, raketinheittimiä ja kranaatinheittimiä.

Yhdysvallat käytti vastahyökkäykseensä muun muassa hävittäjiä, pommikoneita, taisteluhelikoptereita ja lennokkeja. Se arvioi tappaneensa noin sata ihmistä.

Yhdysvallat ei ole syyttänyt hyökkäyksestä suoraan Venäjää. Puolustusministeri James Mattis mainitsi lauantaina venäläisten palkkasotilaiden osallisuuden, mutta hänen mukaansa Yhdysvallat ei ole saanut selville, kuka vastapuolen hyökkäystä johti.

”Jostain he saivat käskynsä. Tapahtumapaikalta vai ulkopuolelta? Älkää minulta kysykö. En tiedä”, Mattis sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Tuskin 250–300 ihmistä intoutui kukin itsekseen yhtäkkiä ylittämään joen vihollisen alueelle, tykittämään kohdetta ja ajamaan panssarivaunuja sitä kohti.”

Venäjä myönsi vasta yli viikon päästä kansalaisiaan kuolleen Deir ez-Zorissa, ja silloinkin se puhui vain viidestä kaatuneesta.

Valtion väitetystä osattomuudesta huolimatta haavoittuneita palkkasotilaita lennätettiin hoitoon sotilassairaaloihin Moskovaan ja Pietariin.

Useat Venäjän sotilastoimintaa tuntevat lähteet ovat arvioineet, että Venäjä hyödyntää tietoisesti yksityisyritysten laskuun taistelevia palkkasotilaita, koska siten Venäjä voi vähätellä osuuttaan ja tietojaan Syyrian tapahtumista sekä kaatuneiden venäläissotilaiden määrää.

Virallisesti Syyriassa on kaatunut alle 50 Venäjän sotilasta.

Venäläinen Valentina Berdyševa, 80, syytti päättyneellä viikolla presidentti Vladimir Putinia sotilaiden hylkäämisestä Syyriaan. Berdyševan poika, kahden Tšetšenian sodan veteraani Aleksandr Potapov lähti lokakuussa palkkasotilaaksi Syyriaan, eikä äidillä ole tietoa tämän nykyisestä olinpaikasta tai kohtalosta.

”He ovat siellä laittomasti. Hallitus kieltää heidät. Jopa Putin sanoo, että sotilaamme eivät ole siellä”, Berdyševa sanoi uutistoimisto Reutersille.

Merkittävimpänä venäläisenä palkkasotilasorganisaationa pidetään salamyhkäistä yhtiötä nimeltä Wagner. Se on tuonut Syyriaan loppuvuodesta 2015 lähtien jopa tuhansia miehiä. Sen tiedetään osallistuneen Palmyran taisteluihin jihadistijärjestö Isisiä vastaan vuosina 2016 ja 2017 ja kärsineen merkittäviä tappioita.

Venäläisen uutissivusto Fontankan mukaan Wagner on toiminut aiemmin Itä-Ukrainassa. Sillä on harjoitusleiri sotilastukikohdassa Krasnodarin lähellä mutta ei esimerkiksi internetsivua.

Yhdysvaltalaisen viikkolehden The New Yorkerin Moskovan-kirjeenvaihtaja Joshua Yaffa kuvailee laajassa artikkelissaan Wagnerin sotureita sekoitukseksi kokeneita veteraaneja, seikkailijoita ja vannoutuneita nationalisteja. Suurin osa heistä on venäläisiä, mutta joukossa on myös ukrainalaisia ja serbialaisia.

Ulkomailla sotivista venäläisistä tietoa keräävän Conflict Intelligence Team -sivuston mukaan Wagner maksaa palkkaa tyypillisesti 1 300–3 500 euroa kuukaudessa.

Venäläisiin sotilasalan yrityksiin kytkeytyvä lähde kertoo The New Yorkerille, että palkkasotilaat saavat ruokansa, ammuksensa ja jopa kuljetuslentokoneensa Venäjän puolustusministeriöltä.

Venäläislehdistössä esitettyjen tietojen mukaan Wagnerilla on yhteys Jevgeni Prigožiniin, josta tuli läheinen Putinin kanssa viime vuosikymmenellä. Hän on alun perin pietarilainen ravintoloitsija, joka solmi rahakkaita sopimuksia Venäjän armeijan ruokkimiseksi ja on sittemmin vetänyt erilaisia yrityksiä, joille Venäjän hallitus on ulkoistanut tehtäviä.

Prigožin on yhdistetty myös Pietarin niin sanottuun trollitehtaaseen. Hän on yksi 13 venäläisestä, joita vastaan Yhdysvallat nosti perjantaina syytteet yrityksestä vaikuttaa laittomin keinoin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 2016.

Palkkasotilastoiminta on Venäjällä laitonta. Uutiset Syyriasta ovat herättäneet kansanedustajatasollakin halun sallia se lainsäädännöllä.

”Kirjoitimme lakiesitykseen, että puolustusministeriö koordinoisi asiaa ja osanotto aseellisiin konflikteihin tapahtuisi vain sen luvalla”, duuman jäsen Mihail Jemeljanov Oikeudenmukainen Venäjä -puolueesta kertoi uutistoimisto AFP:lle.

”Jos lakiesitys hyväksytään, kaikki tietävät, kuka missäkin taistelee.”

On yhä epäselvää, miksi venäläiset palkkasotilaat liittolaisineen hyökkäsivät SDF:n tukikohtaan. Tavoite saattoi olla läheisen öljynjalostamon hallinta. Venäläiset sotilaslähteet kertoivat Kommersant-sanomalehdelle, että kaiken takana oli Syyrian hallitusta tukeva ”paikallinen suuryrittäjä” ja Venäjän asevoimat vastusti hyökkäystä.

Fontanka ja uutistoimisto AP paljastivat viime vuonna, että Wagneriin ja Prigožiniin linkittyvä venäläisyhtiö Evro Polis on solminut Syyrian valtiollisen öljy-yhtiön kanssa sopimuksen, jonka mukaan se saa 25 prosenttia tuloista palkkasotilaiden Isis-taistelijoilta valtaamilta öljy- ja kaasukentiltä.

”Jotkut heistä [Deir ez-Zorista taistelleista venäläisistä palkkasotilaista] tuntevat itsensä petetyksi tehtävää ehdottaneiden paikallisten syyrialaistaistelijoiden puolesta. Toisten mielestä heidät pettivät kurdit, jotka pyysivät amerikkalaisia nuijimaan heidät”, sotilasalan venäläisyrityksiin kytkeytyvä lähde kertoi The New Yorkerille.

”Heidän mielestään amerikkalaiset eivät oikeastaan voineet pettää heitä, koska nämä ovat muutenkin vihollisia. He eivät myöskään syytä Venäjän puolustusministeriötä, koska tietävät olevansa sotkeutuneet johonkin, johon ei pitäisi. Venäjän hallitukselta kukaan heistä ei muutenkaan odota juuri mitään.”


Venäjä liittyi mukaan Syyrian sotaan syksyllä 2015, mikä muutti voimasuhteita ratkaisevasti Syyrian hallituksen eduksi. Venäjän ilmavoimien tuen ansiosta Syyrian armeija ja sen liittolaisten, kuten Iranin ja shiiajärjestö Hizbollahin, joukot valtasivat merkittävästi alueita kapinallisilta. Kuluneen talven aikana Venäjä on kuitenkin vetänyt suuren osan joukoistaan kotiin, ja se ei virallisesti ota enää osaa taistelutoimintaan.

Venäjän mukaan se on sotilaallisesti läsnä Syyriassa ainoastaan ilmaiskujen, laivastotukikohdan, Syyrian joukkoja kouluttavien sotilasneuvonantajien sekä tiettyjen erikoisjoukkojen muodossa.

Sen sijaan venäläiset palkkasotilaat vaikuttavat ottavan osaa kaikkein vaarallisimpiinkin hyökkäyksiin osana syyrialaisjoukkoja. Menettely poikkeaa tunnetuista yhdysvaltalaisista sotilasalan yksityistoimijoista, jollaisia ovat esimerkiksi Irakissa toimineet Blackwater ja Triple Canopy. Ne ovat The New Yorkerin mukaan pääosin turvanneet huoltosaattueita ja vartioineet tukikohtia.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat pyrkineet varmistamaan, että niiden joukot eivät ajaudu vastatusten Syyriassa. Kukaan ei halua Syyrian sodan laajenemista suurvaltojen väkivaltaiseksi vihollisuudeksi.

Äskettäinen yhteenotto oli äärimmäisen harvinainen, sillä venäläis- ja yhdysvaltalaissotilaat eivät ajautuneet avoimeen taisteluun keskenään edes kylmän sodan vuosina, vaikka – tai ehkä juuri koska – maat olivat pahimmillaan ydinsodan partaalla.

Edellinen melko suora yhteenotto saattaa olla 50 vuoden takaa Vietnamin sodasta, jossa venäläiset avustivat Pohjois-Vietnamin ilmatorjuntajoukkoja ja mahdollisesti ampuivat itsekin Yhdysvaltojen lentokoneita.

Edesmennyt puna-armeijan luutnantti Juri Trušetškin ainakin väitti jälkikäteen ampuneensa henkilökohtaisesti alas Yhdysvaltain rynnäkkökoneen lentäjän John McCainin vuonna 1967.

McCain joutui sotavangiksi yli viideksi vuodeksi ja nousi myöhemmin senaattoriksi sekä republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Syyria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen

  7. 7

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  8. 8

   Usain Bolt näytti, mitä nopeus jalkapalloilussa merkitsee – teki päällään maalin Dortmundin puolustajan nenän edestä

  9. 9

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  7. 7

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  8. 8

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  9. 9

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  10. 10

   Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan
  3. Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin
  4. Tumblr kertoo venäläisten levittäneen blogipalvelun kautta väärää tietoa Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan
  5. Maahanmuuttajien työllisyys on Suomessa selvästi heikompaa kuin naapurimaissa – työministeri Jari Lindström haluaa uusia toimia, muttei tarkenna mitä
  6. KalPa koki mustan hetken, mutta tuli väkisin rinnalle ja ohi
  7. Tunti sitten
  8. Espanjan korkein oikeus vahvisti kapinasyytteet 13 katalonialais­politiikolle – Carles Puigdemontille eurooppalainen pidätysmääräys
  9. Valtio ryhtyy tukemaan kaupunkien kävely- ja pyöräteiden kunnossapitoa – Pyöräilijöille halutaan yhtä hyvät yhteydet kuin autoillekin
  10. ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen
  11. Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”
  12. Nauraminen ja internetin käyttö kielletty – kultinomaisen ryhmän johtaja orjuutti jäseniään ruokavalion avulla Italiassa
  13. Näytä lisää