Ulkomaat

Lomamatka Disneyworldiin muuttui pakomatkaksi, kun 5-vuotiaalle tytölle kerrottiin, että paluuta kotiin ei enää olisi – HS haastatteli ”unelmoijia”, jotka Trump haluaa nyt ulos Yhdysvalloista

Ecuadorilainen Abigail Tituana ja bolivialainen Bruna Distinto ovat olleet USA:ssa lapsesta lähtien. Presidentti Obaman aikana he saivat oleskeluluvan. Nyt heistä on tulossa uudelleen lainsuojattomia.

Washington

Sen piti olla lomamatka Disneyworldiin. Lapsille ei kuitenkaan kerrottu, että paluuta ei olisi.

Abigail Tituana muistaa lentomatkan Ecuadorista Floridaan 16 vuotta sitten. Hän oli viisivuotias, ja hänestä Floridassa oli kylmä. Ihmiset ympärillä olivat erivärisiä ja puhuivat eri kieltä kuin hän.

Jossain vaiheessa Abigailille selvisi, että hän ei enää näkisi isoäitiään.Abigailin vanhemmat, koulutaksin kuljettaja ja myyjä, olivat päätteet jäädä laittomasti Yhdysvaltoihin, jotta heidän kaksi tytärtään saisi paremman elämän.

”Vanhemmat sanoivat, etten saa koskaan puhua siitä, ettei minulla ole papereita. Olin häpeissäni siitä, kuka olin. En kertonut kenellekään ennen lukiota.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloin Abigail tunnusti amerikkalaiselle poikaystävälle. Tämä kysyi heti: maksatteko te veroja?

Nykyisin 21-vuotias Tituana opiskelee kansainvälistä politiikkaa ja sosiologiaa katolisessa Trinity-yliopistossa Washingtonissa. Hän on yksi 1,8 miljoonasta unelmoijasta.

Sillä nimellä kutsutaan lapsia, jotka vanhemmat ovat tuoneet Yhdysvaltoihin laittomasti. Presidentti Barack Obama antoi armon käydä oikeudesta ja määräsi vuonna 2012, ettei näitä nuoria siirtolaisia karkoteta, koska he eivät itse päättäneet rikkoa lakia. Unelmoijat saivat anoa väliaikaista työ- ja oleskelulupaa, minkä noin 800 000 nuorta aikuista tekikin.

Ehtona oli iän lisäksi se, että lapset oli tuotu maahan ennen vuotta 2007. Heidän piti olla opiskelemassa tai töissä, eikä heillä saanut olla rikosrekisteriä.

Video näyttää, miten presidentti Trump puhui maahanmuuttouudistuksesta tammikuun lopussa. Juttu jatkuu videon jälkeen.Kun presidentti vaihtui, unelmoijien elämä mullistui. Donald Trump lopetti lupaohjelman viime syksynä. Kongressi ei ole kuukausien riitelystä huolimatta päässyt sopuun siitä, tuleeko mitään tilalle.

Maaliskuun 5:nnestä lähtien unelmoijien väliaikaiset oleskeluluvat alkavat mennä umpeen, koska niitä ei voi enää uusia. Näin heistä tulee lainsuojattomia ainoassa maassa, jonka monet heistä muistavat.

”Meille tehty lupaus rikottiin. En voi uskoa sitä”, sanoo toinen unelmoija, Tituanan opiskelutoveri Bruna Distinto, 22.

Ecuadorilaisen Tituanan ja bolivialaisen Distinton lapsuus oli kysymysten väistelyä ja läksyjen tekoa. Molempien vanhemmat uhrasivat elämänsä lastensa paremman tulevaisuuden takia; siksi näiden piti tehdä sen eteen kovasti töitä.

”Minun piti aina saada paras arvosana ja opiskella enemmän kuin muut”, Tituana kertoo.

Myös vanhemmat tekivät paljon töitä voidakseen asua vauraalla alueella, jossa oli tyttärille hyvät koulut – ja vähän muita siirtolaisia. Distinton isällä oli ollut Boliviassa jalokiviliike; Washingtonissa hänestä tuli huoltomies ja äidistä lastenhoitaja. Tituanan isä on hitsari ja äiti lastenhoitaja.

 

”Äiti pelkäsi, että poliisi kysyisi paperimme.”

Ja kyllä, luvattomat siirtolaiset maksavat veroja, koska toivovat sen auttavan asemansa laillistamisessa. Institute on Taxation and Economic Policy -laitoksen mukaan noin puolet Yhdysvaltain luvattomasta työvoimasta maksaa veroja. Eläkehallinnon mukaan liki puolet maksaa myös työeläkettä, vaikka sitä ei voi nostaa ennen kuin saa oleskeluluvan.

Luvattomat siirtolaiset saavat kuitenkin vähemmän palkkaa kuin samaa työtä tekevät amerikkalaiset, koska he eivät voi valittaa.

”Isä lähtee töihin puoli neljältä aamulla ja palaa usein viideltä illalla”, Tituana kertoo.

Luvattomien siirtolaisten elämä on myös jatkuvaa pelkoa.

Tituanan hitsari-isä pukeutuu joka aamu kauluspaitaan ja kampaa hiuksensa. Hän toivoo, että poliisi ei pysäytä liikenteessä siistin näköistä miestä. Silti tytär miettii edelleen, tuleeko isä tänään töistä kotiin – vai onko hänet viety.

Tituana itse ryöstettiin kadulla 16-vuotiaana. Tuntematon mies pani kätensä tytön kaulan ympärille, painoi aseen olkapäähän ja vei käsilaukun.

”Ensimmäinen ajatukseni oli, että nyt vanhemmat ovat minulle vihaisia. He olivat sanoneet monta kertaa, että isä joutui tekemään kännykkäni vuoksi tosi monta tuntia töitä.”

Eivät vanhemmat olleet vihaisia. Mutta eivät he soittaneet poliisillekaan.

”Äiti pelkäsi, että poliisi kysyisi paperimme.”

Nyt Tituanan ja Distinton elämä on välitilassa. He kokevat joutuneensa pelinappuloiksi poliittisessa taistelussa, jolle ei näy loppua.

Yhdysvaltoihin on aina tullut siirtolaisia paremman elämän perässä. Edelliset tulijat ovat usein halunneet sulkea oven perässään. Nyt siirtolaisvastaisia asenteita vielä vahvistaa se, että koneet ja globalisaatio ovat heikentäneet kouluttamattomien asemaa.


Vuonna 2016 Yhdysvaltain tiedeakatemia julkaisi perusteellisen selvityksen maahanmuuton vaikutuksista. Sen mukaan luvattomat siirtolaiset kilpailevat työpaikoista aiemmin tulleiden siirtolaisten ja niiden amerikkalaisten kanssa, joiden koulut ovat jääneet kesken.

Ensimmäisen sukupolven siirtolaiset vievät valtiolta enemmän rahaa kuin tuottavat. Toinen siirtolaissukupolvi tuottaa jo veroina selvästi enemmän kuin maksaa.

Tituana ja Distinto aikovat olla se toinen sukupolvi. He haluaisivat valmistua ja hakea töitä, mutta jos he menettävät oleskelulupansa, he eivät saa edes ajokorttia tai pankkitiliä.

Kumpikaan ei silti aio lähteä Yhdysvalloista. He elivät jo lapsuutensa varjoissa; enää he eivät suostu siihen. He käyvät kongressin edessä osoittamassa mieltä.

”Trumpin kampanja perustui valheeseen, että luvattomat siirtolaiset vievät valkoisten duunarien työt. Mutta eiväthän siirtolaisten työt edes kelpaa valkoisille”, Tituana sanoo.

Naisten mielestä kyse on poliittisesta harhautuksesta: syyttämällä siirtolaisia valkoinen työväenluokka saatiin äänestämään omia taloudellisia etujaan vastaan. Näin köyhät amerikkalaiset tukivat puoluetta, joka antoi isot veroleikkaukset rikkaille ja heikentää köyhien terveydenhoitoa.

”Valkoisten duunarien pitäisi tajuta, että meillä kaikilla on vaikeaa. Me olemme samalla puolella,” Distinto sanoo.

Fakta

Uudella lailla on kiire


 USA:n senaatti ei saanut viime viikolla sovituksi uudesta siirtolaislaista. Lain oli määrä ratkaista nuorten luvattomien siirtolaisten kohtalo ja tehostaa rajavalvontaa.

 Jos uutta lakia ei saada aikaiseksi 5. maaliskuuta mennessä, 800 000 nuorta siirtolaista alkaa menettää työ- ja oleskelulupiansa, jotka he saivat presidentti Obaman aikana.

 Presidentti Trump on valmis antamaan nuorille siirtolaisille kansalaisuuden, jos hän saa vastineeksi rajamuurin ja rajoituksia lailliseen siirtolaisuuteen.

 Ylivoimainen enemmistö amerikkalaisista antaisi unelmoijien jäädä maahan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää