Ulkomaat    |   HS-analyysi

Syyrian sota on kuin kolmas maailmansota yhdessä maassa – näin suurvallat luovivat ”kaikkien sodassa kaikkia vastaan”

Syyrian tilanne saattaa mutkistua entisestään, vaikka Isis onkin saatu pääosin kukistettua. HS kartoitti pian seitsemän vuotta jatkuneen sodan osapuolten asemia.

Syyrian sotaa ei ole turhaan kutsuttu kolmanneksi maailmansodaksi, jota käydään yhdessä maassa.

Sodasta tekee poikkeuksellisen sekin, että siinä nokikkain ovat Nato-liittolaiset Yhdysvallat ja Turkki.

Yhdysvaltojen lisäksi vahva tekijä sodassa on Venäjä, toinen maailman suurista ydinasevalloista. Sotaan osallistuu lisäksi pitkä lista muita maita ja aseellisia ryhmiä. Sekavuutensa vuoksi sotaa onkin kutsuttu myös kaikkien sodaksi kaikkia vastaan.

Syyrian konfliktin alkamisesta tulee maaliskuussa kuluneeksi seitsemän vuotta, eikä sodan inhimilliselle kärsimykselle näy loppua. Tilanne saattaa olla päinvastoin mutkistumassa entisestään, vaikka jihadistijärjestö Isis onkin pääosin kukistettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi tilannekatsauksen joidenkin sotivien osapuolten suhteisiin.

Yhdysvallat–Turkki

Sotilasliitto Natoon kuuluvat liittolaiset ovat ajautuneet pahoihin ristiriitoihin.

Yhdysvallat on tukenut Syyriassa kurdijohtoisia joukkoja taistelussa Isisiä vastaan. Turkki puolestaan pitää amerikkalaisten tukemia kurdijoukkoja terroristeina ja on raivostunut Yhdysvaltojen suunnitelmasta luoda kurdiarmeija Syyrian ja Turkin rajalle.

”Maa, jota kutsumme liittolaiseksemme, on aikeissa perustaa terroriarmeijan rajoillemme”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi tammikuussa.

Turkki onkin aloittanut Syyriassa mittavan Oliivinoksa-sotilasoperaation, jonka tarkoitus on iskeä kurdeja vastaan. Operaation laajentuessa Turkkia ja sen tukemia joukkoja vastaan tulevat amerikkalaisten tukemat joukot. Tällöin Naton liittolaiset taistelisivat vähintäänkin välillisesti rintamalinjojen eri puolilla. Vastaavaa ei oltaisi aiemmin nähty.


Yhdysvallat on tukenut Syyrian kurdijoukkoja, koska ne ovat ajaneet Isisin tehokkaasti tukikohdistaan. Näyttävimpänä esimerkkinä kurdijohtoiset joukot kukistivat Isisin pääkaupunkinaan pitämän Raqqan kaupungin.

Turkille Syyrian kurdit ovat yhtä kuin terroristit ja Kurdistanin työväenpuolue PKK, jonka Turkki, samoin kuin EU ja Yhdysvallatkin, luokittelee terrorijärjestöksi.

Presidentti Erdoğanille kurdit ovat punainen vaate. Turkissa on mittava kurdivähemmistö, ja Erdoğan pelkää, että kurdien aseman vahvistuminen Syyriassa ja Irakissa on uhka myös Turkille.

Lännelle Turkki olisi tärkeä liittolainen räjähdysherkällä maantieteellisellä alueella idän ja lännen välissä, mutta presidentti Erdoğanin aikana suhteet länsimaihin ovat rapistuneet yhä heikommiksi. Turkilla on Naton toiseksi suurin armeija.

Yhdysvaltojen ja Turkin yhteenotto tulee väistämättä jatkumaan. Yhdysvallat luo Syyrian ja Turkin rajalle kurdijohtoista armeijaa, ja Turkki haluaa samalle alueelle 30 kilometrin turvavyöhykkeen, jolle kurdijoukoilla ei olisi asiaa.

Turkki–Venäjä

Tavoitteiltaan Turkki ja Venäjä ovat sodassa osin täysin vastakkaisilla puolilla.

Venäjä on tukenut vahvasti Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa, kun Turkki haluaisi ehdottomasti syrjäyttää al-Assadin.

Käytännössä Turkki ja Venäjä ovat kuitenkin koordinoineet operaatioitaan Syyriassa ja lämmitelleet välejään. Venäjälle tärkeintä on ollut al-Assadin aseman puolustaminen, Turkille taas maiden raja-alueella olevien kurdien ja jihadistiterroristien kukistaminen.

Esimerkiksi maiden yhteistyöstä käy Turkin operaatio Oliivinoksa ja Turkin tukemien joukkojen hyökkäys kurdien hallitsemaan Afrinin kaupunkiin. Venäjä antoi hyökkäykselle hyväksyntänsä, mikä puolestaan raivostutti Venäjän kanssa aiemmin hyvissä väleissä olleet Syyrian kurdit.


Turkki–Syyria

Turkille Syyria näyttäytyy monessakin mielessä uhkaavana: Syyrian sodan vuoksi Turkkiin on tullut miljoonia pakolaisia, kurdit ovat vahvistaneet asemaansa ja rajan ylitse Turkkiin on tullut terroristeja. Turkki haluaa luoda maiden rajalle turvavyöhykkeen, tuhota kurdijoukot ja nähdä al-Assadin kaatuvan.

Luonnollisestikaan al-Assad ei ole ihastunut Turkin suunnitelmiin ja turkkilaisten sotilasoperaatioon Syyriassa.

BBC:n mukaan al-Assad olisikin nyt tukemassa kurdeja heidän taistelussaan Turkin tukemia joukkoja vastaan Afrinissa. Jos vahvistamaton tieto pitää paikkansa, Turkki saattaa pian taistella Venäjän ja Iranin tukemia syyrialaisjoukkoja vastaan.

Maanantaina myös Syyrian televisio kertoi, että al-Assadia ja kurdeja tukevat joukot olisivat jo siirtymässä Afriniin.

Venäjä–Yhdysvallat

Samalla kun Venäjä on puolustanut Syyriassa al-Assadia, amerikkalaiset ovat sotineet Isisiä vastaan. Amerikkalaiset eivät katso myötämielisesti al-Assadia, jonka syytetään käyttäneen sodassa kemiallisia aseita.


Venäjä ja Yhdysvallat ovat kuitenkin pyrkineet varmistamaan, etteivät niiden joukot ajaudu Syyriassa vastatusten. Venäjän ja Yhdysvaltojen – maailman suurimpien ydinasevaltojen – suora sota keskenään olisi yksi maailman pahimmista uhkakuvista.

Sen vuoksi aiemmin helmikuussa tapahtunut taistelu Pohjois-Syyriassa oli poikkeuksellinen.

Taistelu alkoi, kun al-Assadia tukevat joukot aloittivat hyökkäyksen amerikkalaisten tukemia kurdeja vastaan. Yhdysvallat puolusti kurdeja ilmaiskulla. Myöhemmin paljastui, että iskussa kuoli tai haavoittui noin 300 venäläistaistelijaa.

Venäjä on ollut vaitonainen tapahtumasta, ja iskussa kuolleiden venäläisten on otaksuttu työskennelleen sopimustaistelijoina. Yleisen käsityksen mukaan Venäjä käyttää sopimustaistelijoita, koska näin kaatuneiden määrä saadaan näyttämään pieneltä.


Iran–Syyria

Lähialueen valtioista merkittävä tekijä on myös Iran, joka on tukenut Syyrian al-Assadia sodan alusta alkaen.

Iran on antanut Syyrialle muun muassa aseellista tukea sekä tiedustelutietoja. Al-Assadia tukee vahvasti myös libanonilainen Hizbollah, jota Iran avokätisesti tukee. Yhdysvallat ja EU pitävät Hizbollahia terroristijärjestönä, toisin kuin Venäjä, joka on tukenut Irania.


Yhdysvallat ja Israel pelkäävät, että Iran yrittää laajentaa vaikutusvaltaansa alueella suoraan ja esimerkiksi Hizbollahin avulla. Presidentti Donald Trump on suhtautunut hyvin epäilevästi Iranin tarkoitusperiin ja uhannut vetäytyä Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta.

Presidentti al-Assad on Venäjälle, Iranille ja Hizbollahille ikuisessa kiitollisuudenvelassa siitä, ettei hänen hallintonsa ole tuhoutunut sodassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Turkki
 • Venäjä
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  6. 6

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  7. 7

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  8. 8

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  9. 9

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  10. 10

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää