Ulkomaat

Virolaiset yliopistot houkuttelevat suomalaisia, koska kouluihin on helpompi päästä – ”Suomessa on pätevissä tehtävissä Virossa tutkintonsa suorittaneita”

Sadat suomalaiset valitsevat nykyisin suomalaisten yliopistojen sijaan opiskelun Virossa. Tutustuimme suomalaisten opiskelijoiden yhteisöön Tartossa.

Tartto. Kemiläinen Sonja Miettunen sai kolme vuotta sitten idean. Hän haki opiskelemaan Tarttoon.

Miettunen oli tiennyt jo pidempään, ettei halua opiskella suomalaisessa korkeakoulussa vaan lähteä tekemään tutkinnon ulkomaille.

Idea Tarttoon hakemisesta syntyi, kun Miettunen eläintenhoitajaksi opiskellessaan tutustui Suomessa työskentelevään virolaiseen eläinlääkäriin. Hän kannusti Miettusta hakemaan Tarttoon eläinlääketieteelliseen. Ajatus tuntui hyvältä, ja hyvin nopean harkinnan jälkeen Miettunen lähetti hakemuksensa Viron maatalousyliopistoon.

Nyt Miettunen, 27, asuu Tarton keskustan tuntumassa ja opiskelee kolmatta vuotta virolaisessa yliopistossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Miettunen on Tarton suomalaisen osakunnan Fraternitas Fennican puheenjohtaja, minkä ansiosta Viron presidentti Kersti Kaljulaid on kutsunut hänet lauantaina järjestettävälle itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Tilaisuus vastaa suomalaisia Linnan juhlia.

Vastaanotto järjestetään Tartossa sijaitsevassa Viron kansallismuseossa, ja sinne on kutsuttu myös muiden akateemisten opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat.


Opiskeluja Miettusella on jäljellä vielä kolme vuotta, eikä hänellä ole ainakaan tällä hetkellä aikomuksena muuttaa senkään jälkeen takaisin Suomeen.

”Virosta on tullut kotini. Jäisin mielelläni tänne opiskelujen jälkeen, mutta mitään varmoja tulevaisuudensuunnitelmia ei vielä ole”, Miettunen sanoo.

Miettunen ei ole poikkeus. Virolai­sissa korkea­kouluissa opiskelee nykyisin yli 1 000 suoma­laista.

Englannin­kielisiä opinto­linjoja tarjoavat tallinnalaiset yliopistot ovat alkaneet houkutella suomalaisopiskelijoita erityisesti 2010-luvulla, mutta Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa Tartossa suomalaisten kanssa tehtävällä yliopistoyhteistyöllä on lähes satavuotiset perinteet.

Ensimmäiset suomalaisopiskelijat perustivat suomalaisen osakunnan Fennican Tartossa jo vuonna 1926. Neuvostovallan aikana osakunta oli lakkautettuna vuosikymmeniä, mutta sen toiminta alkoi uudestaan vuonna 1994. Suomalaiset ovat opiskelleet Tartossa aikaisemmin viroksi, mutta viime vuosina sinne on perustettu englanninkielinen linja.

Tarton noin 90 000 asukkaasta lähes neljännes on opiskelijoita, ja opiskelijoilla on kaupungissa aivan erityislaatuinen asema. Vappuna koko kaupunki täyttyy muun muassa Suomesta ja muista Baltian maista saapuvista opiskelijoista.

”Asuin täällä koko viime kesän. Silloin huomasi, että täällä on paljon hiljaisempaa, kun opiskelijat lähtevät pois”, Miettunen kertoo.


Kaupungissa on kaksi yliopistoa: Tarton yliopisto ja siitä aikoinaan irtautunut Viron maatalousyliopisto. Tarton yliopistossa opiskelee suomalaisia lääketieteen opiskelijoita, maatalousyliopistossa eläinlääketieteen opiskelijoita.

Yhteensä pelkästään Tartossa on tällä hetkellä lähes 300 suomalaisopiskelijaa.

Samaan aikaan Miettusen kanssa opinnot aloittanut Antti Paana, 22, kertoo, että hänellä oli jo entuudestaan vahva side Tarttoon.

”Tämä on minulle tuttu kaupunki, ja jo senkin takia halusin opiskelemaan tänne. Siskoni ja hänen miehensä ovat opiskelleet tässä samassa yliopistossa aiemmin”, Paana kertoo.

Viidennen vuoden opiskelija Jenna Wäänänen, 26, haki ensin opiskelemaan Helsingin eläinlääketieteelliseen ja kertoo miettineensä, ettei uskaltaisi lähteä opiskelemaan Suomen ulkopuolelle. Parin välivuoden jälkeen hän muutti mielensä.

Viime syksynä opinnot Tartossa aloittanut Emilia Välipakka, 22, päätyi hakemaan Tarttoon kuultuaan kaupungista ja siellä opiskelusta hyviä kokemuksia muilta. Vajaan vuoden Tartossa asunut Välipakka kehuu kaupunkia romanttiseksi kulttuurin kehdoksi.


Virolaiset yliopistot houkuttelevat suomalaisia siksi, että niihin on helpompi päästä kuin suomalaisiin yliopistoihin. Virossa saatu pätevyys on lähes sellaisenaan käypä Suomessa.

”Monilla saattaa olla ennakkoluuloja täällä opiskelua kohtaan, mutta ne karisevat nopeasti, kun huomaa, että suomalaisessa työelämässä on pätevissä tehtävissä täällä tutkintonsa suorittaneita”, Paana sanoo.

Yliopistojen pääsykoekäytännöt vaihtelevat ja poikkeavat suomalaisista. Viron maatalousyliopistoon eläinlääketieteelliseen hakiessa pitää tehdä biologiaa käsittelevä SAT-testi, joka on amerikkalainen versio ylioppilaskirjoituksista.

Paremman sisäänpääsymahdollisuuden kääntöpuolena ovat lukuvuosimaksut. Tällä hetkellä opiskelu Viron maatalousyliopistossa maksaa noin 8 000 euroa vuodessa. Opiskelijat rahoittavat opintonsa opintotuen lisäksi muun muassa lainalla ja tekemällä töitä.

Kun ilta koittaa, Miettunen, Paana, Wäänänen ja Välipakka kokoontuvat Tarton keskustassa sijaitsevaan Illegaard-pubiin. Se on suomalaisopiskelijoiden kantapaikka.

”Tämä esiteltiin minulle niin, että kaikki suomalaiset tulevat Illeen”, Välipakka sanoo.

Suomalaiset opiskelijat osaavat käyttää opinnoista jäävän vapaa-ajan tehokkaasti. Fennica järjestää säännöllisesti bileitä, sauna- ja lauluiltoja. Eri oppiaineilla on lisäksi omat ainejärjestönsä.

Ei kuulosta kovin erilaiselta kuin opiskelijaelämä Suomessa. Merkittävä osa viehätystä on juuri se, että opiskelu Virossa on lähinnä kansainvälisempi versio Suomessa opiskelusta.

”Suomalaisia pelottaa helposti kaikki, mitä ei tunne. Ei opiskelu täällä ole yhtään sen erikoisempaa kuin Suomessa”, Wäänänen sanoo.

Fakta

Suomalaisopiskelijat Virossa


 Suomalaisia opiskelijoita on Viron-suurlähetystön arvion mukaan virolaisissa korkeakouluissa noin 1 000–1 200.

 Tallinnassa opiskelijat opiskelevat Tallinnan teknillisessä yliopistossa, Tallinnan yliopistossa ja liiketalouteen keskittyvässä Estonian Business Schoolissa. Niistä teknillisessä yliopistossa ja Tallinnan yliopistossa on kummassakin noin 300 suomalaisopiskelijaa.

 Tartossa opiskelijoita on Tarton yliopistossa ja Viron maatalousyliopistossa. Yhteensä Tartossa on suomalaisia opiskelijoita noin 300.

 Tartossa suomalaisten opiskelijoiden osakunta on alun perin jo vuonna 1926 perustettu, sittemmin lakkautettu ja vuonna 1994 uudelleen perustettu Fraternitas Fennica. Tallinnassa toimii Tallinnan suomalaiset opiskelijat (Tsoj), joka on perustettu vuonna 2005. Oppiaineilla on lisäksi omia ainejärjestöjä.

 Viron yliopistot houkuttelevat suomalaisia opiskelijoita muun muassa suomalaisia yliopistoja helpommalla sisäänpääsyprosentillaan.

 Virossa korkeakouluopinnoista maksetaan lukukausimaksut. Maksut ovat tuhansia euroja vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro 100 vuotta
 • Viro
 • Tartto
 • Tallinna
 • Opiskelu
 • Lukukausimaksut
 • Juuso Määttänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää