Ulkomaat

Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

Kansallismuseon tiedotuspäällikkö Kaarel Tarand sai tietää vanhoilta opiskelija-aktiiveilta Viron ensimmäisen lipun piilopaikan.

Tartto

Viron uutuuttaan hohtavassa Kansallismuseossa Tartossa on keskiviikkoiltana melkoinen vilinä. Lauantaina täällä vietetään 100-vuotisjuhlien päävastaanottoa. Presidentti puhuu, taiteilijat esiintyvät ja sitten kätellään.

Kaikki eivät Virossakaan innostu tällaisesta tavasta juhlia itsenäisyyttä. Mutta jos kättely on umpitylsää puuhaa, niin museon uumenista löytyy huone ja sieltä eräs esine, jonka tarina on tylsän täydellinen vastakohta.

Se on kuin suoraan paremmastakin jännäristä.

”Tämä on meidän kansallisaarteemme. Mitään läheskään yhtä arvokasta meillä ei ole. Se on ensimmäinen ja tärkein kaikista aarteistamme”, esittelee museon tiedotuspäällikkö Kaarel Tarand.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katselemme paksun panssarilasin alla lepäävää Viron lippua. Tämä kolmesta eri silkkikankaasta ommeltu kauniisti hohtava lippu on Viron ensimmäinen lippu. Koko sen tarina on yhteneväinen Viron osin hyvin traagisenkin historian kanssa.

Myös tiedotuspäälliköllä itsellään on yhteinen, jo 30 vuotta jatkunut historia lipun kanssa.

Mutta aloitetaan lipun tarina alusta.

Lipun omistaa ja sen loi 1800-luvun lopulla Tarton yliopiston virolaisten miesopiskelijoiden järjestö Eesti Üliõpilaste Selts, Viron ylioppilaiden seura.

Seurassa oli pitkän pohdinnan jälkeen valittu tunnusväreiksi sininen, musta ja valkoinen. Värit olivat levinneet seuran kautta käyttöön myös muualle maahan.

Mutta nyt seuran seniorijäsenten rouvat katsoivat, että kyllä pojilla pitää lippukin olla.

Sellainen ommeltiin. Yhden seniorijäsenen rouva Paula Hermann järjesti asian muutaman virolaisen neidon kanssa. Kaarel Tarand kertoo, että luonnonsilkkikankaat on hankittu Tarton kangaskaupoista.


Lippu valmistui keväällä 1884, ja 4. kesäkuuta opiskelijat ottivat sen mukaansa matkalleen Otepäähän. Siellä pappilassa vietettiin juhlia opiskelijatyyliin jopa kolmen päivän ajan. Oma lippu vihittiin käyttöön Otepään kirkossa.

Tuo päivä, 4. kesäkuuta, on Viron lipun virallinen syntymäpäivä, jota on silloin tällöin lähdetty juhlistamaan hevosajeluin Otepäähän asti, Tarand kertoo.

Aluksi lippua käytettiin vain ylioppilasjärjestön juhlissa ja sisätiloissa, mutta kansallisen heräämisen myötä sinimustavalkeita lippuja alkoi ilmestyä kaikkialle. Venäläistämisintoiset viranomaiset eivät tästä pitäneet ja lipun käyttö kiellettiin.

Kun Viro itsenäistyi helmikuussa 1918, kaikki saattoivat käyttää lipun värejä vapautuneesti. Joulukuussa 1918 lippu vedettiin ensi kerran Tallinnassa Pitkän Hermannin torniin.

Vasta vuonna 1922 lippu kuitenkin virallistettiin.

”Tosin silloin tuli kiistaa värien järjestyksestä. Merimiehet olisivat halunneet valkoisen keskelle, koska merellä se olisi näkynyt paremmin”, Tarand kertoo.

Tähän asti aivan ensimmäinen lippu, Paula Hermannin ja kumppanien ompelema silkkilippu, oli ollut ylioppilasseuran hallussa. Mutta opiskelijat ymmärsivät sen arvon, ja 1930-luvulla lippu luovutettiin säilöön Kansallismuseoon. Se päätyi museon varastoon.

Koska nuoren valtion silmäätekevät olivat opiskelijajärjestön senioreja, oli selvää, että lipusta pidettiin museossa hyvää huolta.

Vuonna 1940 kaikki muuttui. Neuvostojoukot miehittivät Viron. Viron sinimustavalkeat värit katosivat Pitkän Hermannin tornista.

Opiskelijajärjestön johtajat katsoivat, että Kansallismuseossa säilytetty Viron ensimmäinen lippu on nyt vaarassa ja se täytyy viedä piiloon. Sodan aikana lippua pidettiin piilopaikoissa eri puolilla maata.

”Silloin ajateltiin, että sodan lopputulos voisi olla hieman parempi kuin se loppujen lopuksi olikaan”, Kaarel Tarand kertoo.

Kesällä 1944 oli jo selvää, että mitään hyvää ei toisesta maailmansodasta seuraa Virolle. Lipulle piti etsiä vakituinen piilopaikka.

Piilo löytyi järjestön senhetkisen puheenjohtajan isän maatalosta, noin 50 kilometrin päästä Tartosta. Lippu ja kaikki siihen liittyvät dokumentit aseteltiin metalliseen laatikkoon ja laatikko piilotettiin talon savupiipun alle. Talossa oltiin tekemässä parhaillaan rakennustöitä.

Vain neljä ihmistä tiesi piilopaikasta.

Mutta oli lähellä, että tieto lipusta olisi mennyt heidän mukanaan hukkaan. Sivistyneistöä kuljetettiin aggressiiviseen tahtiin vankileireille Siperiaan, ja kaksi piilopaikankin tietäjistä joutui sinne. Myöhemmin he selvisivät leiriltä pois. Yksi piilopaikan salaisuuden haltijoista taas pääsi karkuun länteen ja päätyi asumaan lopulta Kanadaan.

Neuvostovallalle kerrottiin tietenkin palturia: ”Sanottiin, että lippu on hävinnyt. Että kukaan ei tiedä siitä mitään. Ei sitä ilmeisesti juuri edes etsitty, vaikka neuvostoliittolaiset olisivat toki halunneet tuhota sen”, Tarand kertoo.

Näin kului monta vuosikymmentä.

Jossain vaiheessa Kanadaan paennut entinen opiskelija, lipun salaisuuden itsellään säilyttänyt juristi Karl Aun päätti, että hänen on pakko jakaa tietonsa jollekin.

Hän kutsui luokseen kolme uskottua virolaismiestä ja jakoi salaisuuden.

Myös kaksi Viroon jäänyttä entistä opiskelijaa oli vaalinut salaisuutta kaikki ne vuodet. Toisinaan he olivat käyneet vaivihkaa katsomassa vanhaa maataloa ja sen piippua tarkistaakseen, että kaikki on kunnossa.

Kun vuosina 1988–89 Virossa alettiin perustaa uudelleen vanhoja opiskelijajärjestöjä, myös Eesti Üliõpilaste Selts, palasi lippu puheenaiheeksi.

Eesti Üliõpilaste Seltsin uudelleen perustamishankkeissa toimi aktiivisesti mukana myös muuan nuori Tarton yliopiston kirjallisuuden opiskelija Kaarel Tarand.

Opiskelijanuorukaiset ottivat yhteyttä 1940-luvulla toimineisiin opiskelijajärjestön aktiiveihin kysyäkseen lupaa uudelleen perustamiseen. Mutta lippuasia oli vielä liian arka.

”Vanhat miehet sanoivat meille nuorille, että vielä on liian aikaista edes puhua siitä asiasta. Silti he antoivat vihjeen lipun paikasta”, Tarand kertoo.

Miehet olivat sitä mieltä, että lippua ei ole turvallista ottaa ulos ennen kuin neuvostojoukot ovat lopullisesti poistuneet maasta.

Tällä välin vanha maatalo, jonka piipun alla lippu oli piilossa, oli palautettu talon entisten omistajien sukulaisille. Hekin saivat tiedon lipusta.

Vuoden 1991 jouluna, Viron juuri itsenäistyttyä uudelleen, uudet omistajat ottivat lipun ulos omasta aloitteestaan. He palauttivat lipun opiskelijajärjestölle, sille, joka lipun omistikin.

”Lippu oli säilynyt suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta se vaati silti paljon konservointityötä”, Tarand muistelee.

Opiskelijat tekivät taas kerran tutun päätöksen: lippu annettaisiin säilöön Kansallismuseoon. Mutta Viron kansallismuseolla ei ollut edelleenkään kunnon tiloja lipun esille panoon. Arvokas lippu oli varastossa hopeaesineiden kanssa aina näihin päiviin asti.

Nyt lippu on ollut esillä uudessa Viron kansallismuseossa 1,5 vuotta. Kaarel Tarandin mukaan noin 400 000 kävijää on tähän mennessä nähnyt sen.

”Eli aika iso osa virolaisista on nyt nähnyt omin silmin oman ja ensimmäisen kansallissymbolinsa.”


Kaarel Tarand muistelee aikojaan opiskelijajärjestön johdossa. Hän kertoo, että yhteys vanhoihin 40-luvun aktiiveihin saatiin aivan viime tipassa. 1980-luvun lopulla he olivat jo 70–90-vuotiaita.

Suhteet näihin vanhoihin miehiin muodostuivat Tarandille hyvin merkityksekkäiksi.

Tarand kertoo, että vanhojen opiskelija-aktiivien keskuudessa oli käynyt kova kato, sillä neuvostomiehitys keskitti ”puhdistuksensa” nimenomaan sivistyneistöön. Osa tapettiin, osa karkasi ulkomaille, osa joutui Siperian leireille mutta selvisi ja palasi kotiin 1950-luvulla, kuka mihinkin hanttihommiin. Oman alan töitä oli vaikea löytää muiden kuin lääkärien.

Kaiken kokemansa jälkeen miehet olivat todella innokkaita tukemaan nuoria ja jakamaan kaiken tietonsa. Heiltä saatiin kullanarvoista tietoa järjestön perinteistä, rituaaleista ja säännöistä.

Paljon tietoa oli säilynyt, sillä herroilla oli kyllä ollut koko ajan epävirallista kanssakäymistä. Heillä oli myös suhteita ulkomaille, esimerkiksi Suomeen. Vanhalle pohjalle oli hyvä luoda, ja toiminta saatiin käyntiin hyvinkin nopeasti.

Mutta oli myös sääntöjä, joita nuori Kaarel Tarand ei ehkä tiennyt ryhtyessään opiskelijatoimintaan. Sääntöjen mukaan opiskelijaseuran pitää haudata omat jäsenensä.

Tarand kertoo, että nuorelle miehelle se oli vaikea asia. 1990-luvun alussa hautajaisia oli paljon: parin vuoden aikana Tarand hautasi 50–60 henkilöä. Opiskelija-aktiiveja oli tuolloin vain vähän, joten muutama ihminen kiersi noina vuosina jatkuvasti hautajaisista toisiin.

Toisaalta Tarand näki hautajaisissa jotain lohduttavaakin. Miehet kuolivat ilmeisen onnellisina nähtyään, mitä Virossa nyt tapahtui. Kaikkien niiden kärsimysten täyteisten vuosien jälkeen.

”Voi kai sanoa, että Viron uudelleen itsenäistyminen oli näille miehille helpotus. He katsoivat, että okei, nyt voi rauhassa tehdä kuolemaa. Ja sitä he totisesti sitten tekivät.”

Kaarel Tarand esittelee Viron ensimmäistä lippua mielellään museokävijöille, sillä se on tässä valtavassa museossa juuri se esine, jonka historian hän tuntee aivan erityisen hyvin. Jokainen yksityiskohta hurjasta tarinasta on muistissa, koska suhde on omakohtainen.

Tarand korostaa, että tämän lipun tarina on yhtä kuin koko Viron kansan ja koko Viron historian tarina.

Ulkomaalaiset usein kummastelevat, miksi virolaiset elävät niin paljon historiassa. Mutta sieltä on paljon opittavaa ja ammennettavaa tähänkin hetkeen.

”Hoidimme tärkeät asiat piilossa, täällä ja täällä (Tarand näyttää päätä ja sydäntä) ja selvisimme neuvostovallan vuosikymmenistä.”

Kaarel Tarandin suhde opiskelijajärjestöön on säilynyt. Se on ikuinen. Mutta niin on suhde lippuunkin.

Jos jotain tapahtuisi, Tarand kyllä tietää, kuinka hän toimisi lipun kanssa.

”Minulla on suunnitelma”, hän sanoo salaperäisesti.

Helsingin Sanomien toimittajat ovat jalkautuneet viikoksi Viroon. Väliaikainen Tallinnan-toimitus tekee töitä Postimees-lehden tiloissa Viron satavuotispäivän kunniaksi. Virolainen elämä ja puheenaiheet ovat koko viikon näkyvästi esillä sekä digitaalisesti HS.fi:ssä että painetussa lehdessä. Oikaisu klo 19.58: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Viron lipun syntymäpäivä 4. kesäkuuta olisi myös Suomen lipun päivä. Näin ei ole, vaan Suomen lipun päivää vietetään juhannuksena. Sen sijaan 4. kesäkuuta on Puolustusvoimain lippujuhlan päivä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro 100 vuotta
 • Viro
 • Ulkomaat
 • Historia
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   FBI:n varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle

  5. 5

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  6. 6

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  9. 9

   Kiina jätti Venäjän jo kauas taakseen, vaikka Putinin vaalipuheista voi saada toisen kuvan

   Tilaajille
  10. 10

   Samuli Laiho oli matkalla popteollisuuden huipulle, mutta sai tarpeekseen, kun olisi pitänyt sovittaa Disney-klassikoita japanilaisiin vessanpönttöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin Kalliossa sijaitseva taloyhtiö päätti antaa piutpaut modernille arkkitehtuurille ja vaihtaa huoneistoihin viime vuosisadan alkua henkivät jugend-ovet

  3. 3

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  4. 4

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  5. 5

   Julian sairailla lapsilla oli yksi toivo: suomalainen tutkija – Professori Ritva Tikkanen sai lohduttoman viestin, ryhtyi toimeen ja teki ihmeen

   Tilaajille
  6. 6

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  7. 7

   Lyhytkasvuinen mies väittää joutuneensa kaltoinkohdelluksi vankeudessa, saa valtiolta yli 20 000 euron korvaukset – Poliisi: Mitkään väitteistä eivät pidä paikkaansa

  8. 8

   Absurdi hetki Ruotsin ilta­uutisissa – Juttu Suomen ykkös­paikasta onnellisuus­mittauksessa kuvitettiin alusta loppuun Åke Blomqvistin disko­tanssilla

  9. 9

   Kommentti: Yritin lukea Roope Salmisen tavoin ”kaikki Putous-twiitit” selvittääkseni ohjelman jättisuosion salaisuuden – Törmäsin lukuisiin anonyymitileihin ja löysin lopulta syyn

  10. 10

   Ennennäkemätön vallankaappaus – hallituksen sote-uudistus veisi puolet Helsingin ja sen naapurien verotuloista ja tekisi niistä riippuvaisia valtiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  6. 6

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  7. 7

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  8. 8

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  10. 10

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  11. Näytä lisää