Ulkomaat

Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

Suomalaisliikemiehen kuolemaan Ugandassa liittyy yhä monia avoimia kysymyksiä. HS kiersi pääkaupunki Kampalassa paikoissa, joista vastauksia yritetään hakea.

Kampala

Ugandan suurimmalle ruumishuoneelle johtaa okranvärinen hiekkatie.

Perillä meidät ottaa vastaan tummassa puvussaan johtava patologi Moses Byaruhanga. Myöhään tiistai-iltana 6. helmikuuta tuota tietä pitkin tuotiin osastolle suomalaisen liikemiehen ruumis.

”Seuraavana aamuna noin kello yhdeksän aikaan ryhdyimme töihin”, Byaruhanga sanoo matalan toimistohuoneen varjossa pääkaupunki Kampalan laidalla. Pihalla näkyy punainen arkku. Suuret linnut, afrikanmarabut, leijailevat sinitaivaalla.

Liikemies oli kuollut edellisenä yönä epäselvissä olosuhteissa hienostohotelli Pearl of Africassa. Kuolema on ollut siitä lähtien yksi sekä Suomen että Ugandan pääuutisista. Suomessa huomiota kiinnitti se, että liikemiehellä oli mukanaan esitteitä aseyhtiö Patrialta. Lisäksi hänellä oli matkaseuranaan entinen ministeri Suvi Lindén.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ugandassa uutisesta on tehnyt erityisen herkän tiedustelupalvelu ISO:n kytkeytyminen liikemiehen viimeisen päivän tapahtumiin. Miehellä oli mukanaan ISO:n johtajalta Frank Bagyendalta kutsukirje, jota Bagyenda on kutsunut väärennökseksi.

Liikemies oli ensin itse lähestynyt Bagyendaa. Kirjeessään hän tarjosi sisäisen turvallisuuden virastolle muun muassa internetin ja median valvontaan sopivia ohjelmistoja.

Patologi Byaruhanga korostaa, että keskiviikkoaamuna 7. helmikuuta Kampalan ruumishuoneella tehtiin huolellista työtä. ”Otimme kuvat joka vaiheesta”, hän sanoo. ”Kaikki tiimissä olivat kokeneita.”

Aivan ensimmäisenä hän kiinnitti huomiota suomalaismiehen vatsassa ja reidessä oleviin pistojälkiin. Molemmat olisivat rokotuksille hyvin epätyypillisiä paikkoja. ”Se oli epätavallista. Ne näkyivät hyvin selvinä.”

Lääkäri varoo paljastamasta mitään liikaa tai tekemästä turhia arvauksia. Pistojäljet ja pääpiirteet muistakin patologin HS:lle kertomista tiedoista tehtiin julkisiksi jo aiemmin Ugandan poliisin tiedotustilaisuudessa.

Pistojälkien lisäksi ensimmäisessä tutkimuksessa ei löytynyt mitään epäilyttävää.

”Hän ei kuollut mihinkään fyysiseen vammaan”, Byaruhanga vahvistaa.

Kuolinsyyn jäljille päästiin vasta toksikologisen tutkimuksen avulla. Se tehtiin asiaan erikoistuneessa laitoksessa näytteistä, jotka Byaruhanga sinne lähetti. Niistä löytyi ”sekoitus lääkkeitä, kokaiinia ja muita vieraita aineita”. Muihin vieraisiin aineisiin sisältyi muun muassa hyönteismyrkkyä. Byaruhanga ei kommentoi sen pitoisuutta.

Byaruhangan mukaan yksi tärkeimmistä löydöistä oli, että näitä aineita löytyi myös miehen vatsasta. Se tarkoittaa, että niitä on päätynyt elimistöön ainakin suun kautta. Se ei sulje pois sitä, että jotakin niistä olisi saatu myös pistoista.

”Tämä on olennaista tutkinnalle. Heidän täytyy jäljittää kuolinhetkestä taaksepäin, mitä hän on saanut suuhunsa.”

Poliisin tutkinta on kesken. Lääkäri ei voi ottaa kantaa siihen, viittaavatko löydökset henkirikokseen. Kuolinsyy oli hapenpuute. Sen voi aiheuttaa muun muassa sydämen, aivojen tai keuhkojen vajaatoiminta.

”Osa löydetyistä aineista vaikuttaa joihinkin elimiin, osa taas toisiin”, selittää huoneen nurkassa istuva patologi Sam Kalungi, joka myös osallistui tutkimuksiin. Yhtä kuoleman aiheuttanutta ainetta ei ole voitu osoittaa. ”Jos huone on kuuma, siihen vaikuttaa sekä ikkunaan paistava aurinko että huono ilmastointi”, hän vertaa.

Ruumis on kuljetettu Suomeen balsamoituna. Byaruhangan mukaan tutkimukset voidaan haluttaessa toistaa Suomessa. ”Suomesta ei ole oltu yhteydessä. Ja huomautan, että yli 15 vuoden urani aikana kukaan ei ole ikinä pystynyt osoittamaan uudella tutkimuksella virheitä työssämme.”

Byaruhanga on silloin tällöin nähnyt ruumishuoneella hieman samankaltaisia tapauksia. Poliisi on tiedottanut, että samoihin aikoihin toisesta hotellista kuolleena löytyneestä ruotsalaismiehestä tehdyt löydökset olivat vastaavanlaisia.

Kampalan pääpoliisitalo on kuin rapistumaan päässyt labyrintti. Maali on karissut seiniltä ja portaista, ja vierailijaa ohjaillaan ystävällisesti huoneesta ja kerroksesta toiseen ja takaisin.

Aulassa kyltti muistuttaa, että poliisia ei saa lahjoa ja että käytävillä ei pidä lorvia. Käytävät ovat silti täynnä odottelevia ihmisiä. Ulkopuoliselle ei ole heti selvää, kuka on asiakas ja kuka poliisi.

Täällä tapausta yritetään ratkaista.

Nyt suomalaisen paikalliset avustajat Farida, Musa ja Carol ovat pidätettyinä. Pidätettynä on Ugandan hallituksen New Vision -lehden tietojen mukaan myös ISO:n työntekijöitä. On mahdollista, että suomalaismieheltä olisi yritetty huijata lahjuksia vastineena olemattomista kaupoista, kuten Ugandassa on usein ennenkin tapahtunut.

Varmoja tietoja on kuitenkin vähän. Ja pidätetyt eivät tiettävästi ole täällä, missä poliisi heitä voisi kuulustella. Heidät pidätti sisäisen turvallisuuden virasto ISO.

HS:lle luvataan kahdenkin eri tiedottajan haastattelua tutkinnan tilasta, mutta lopulta kumpikaan ei toteudu. Aihe on herkkä, ja sitä vaikuttaa kommentoivan vain ylin poliisijohto.

Poliisilla on selvitettävänä monia vaikeita kysymyksiä: Miten aineet päätyivät suomalaismiehen elimistöön? Jos ne päätyivät sinne vapaaehtoisesti, tiesikö hän itse, mitä hän sai?

Huomioon on otettava sekin, että Kampalassa liikkuu yhä enemmän epäpuhtaita huumeita. Huumeidenkäyttäjiä auttavan järjestön Uganda harm reduc­tion networkin johtaja Wamala Twaibu kertoo, että heidän tietoonsa tulee jatkuvasti tapauksia, joissa käyttäjä on kuollut diilerin ahneuden seurauksena. Huumetta on jatkettu jollain, joka aiheuttaa kehossa arvaamattomia seurauksia. ”Ei näitä ihan joka päivä tule, mutta aika usein kuitenkin”, Twaibu sanoo pöytänsä takana kaupungin laidalla.

”Nyt esimerkiksi Kenian rajan yli tuleviin aineisiin on sekoitettu usein jotakin aineita, jota emme tunne.”


Twaibun kollegan Chris Baguman mukaan mahdollisuus törmätä tällaisiin huumeisiin on erityisen korkea, jos ostajalla ei ole hyviä kontakteja.

”Silloin päätyy ostamaan kadulle kaupunginosiin, joissa huonojen huumeiden osuus on hyvin suuri.”

Pearl of Africa -hotelli seisoo kukkulalla lähellä presidentinhallinnon rakennuksia kuin avaruudesta laskeutuneena. Sen futuristinen ulkoasu ei tunnu sopivan ympäristöön.

Täällä suomalaismies ja Lin­dén yöpyivät, ja täältä mies löydettiin kuolleena. Ugandalaisen New Vision -lehden poliisilähteistä saaman kertomuksen mukaan miehen avustaja Farida olisi lähtenyt huoneesta illalla ja palannut sinne vielä yöllä. Tietoa ei ole vahvistettu, eikä se ole ainut versio tapahtumista.

Turvatoimet viiden tähden hotellissa ovat päällisin puolin tarkat. HS:n vieraillessa turvatarkastus tehdään sekä portilla että sisällä hotellissa. Mitään papereita ei kuitenkaan kysytä, eikä tavaroita tutkita mitenkään erityisen tarkasti.

Sisällä kiiltävässä aulassa on oudon hiljaista. Maata vuodesta 1986 hallinneen presidentin Yoweri Musevenin kuvat katselevat suihkulähteiden päältä tyhjiä sohvia. Nuori palvelusmies kertoo, että vieraita on 600 henkeä majoittavassa hotellissa vain 50.

Meidät ohjataan allasbaariin odottelemaan. Tiskin takana viisi miestä katselee televisiosta vapaaottelua. Täälläkin käy lopulta selväksi aiheen arkaluontoisuus. Johtajan luvataan tulevan haastatteluun kymmenen minuutin kuluttua.

Hän ei koskaan saavu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uganda
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  3. 3

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  4. 4

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  5. 5

   Kittilän päättäjät saivat kolme viikkoa sitten ohjeet, joiden viesti oli selvä: lähtekää – Mitään ei ole tapahtunut

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  9. 9

   Ensikosketukseni seksiin oli raiskaus – pystyin sanoittamaan kokemukseni vasta aikuisena

  10. 10

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  8. 8

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää