Ulkomaat

EU-johtajat vääntävät tänään vallasta ja rahasta – kiistat ja salamyhkäinen pääsihteerinimitys varjostavat huippukokousta

Perjantaina Brysselissä pidetään epävirallinen huippukokous. Suomi joutui taipumaan EU-parlamentin uudessa paikkajaossa, mikä tarkoittaa kuitenkin yhtä suomalaista lisäedustajaa.

Bryssel

EU-maiden päämiehet kokoontuvat perjantaina Brysseliin päivän mittaiseen epäviralliseen huippukokoukseen, joka sisältää suuria intohimoja ja instituutioiden valtamittelöitä mutta tuskin synnyttää suuria tunteenpurkauksia supermarkettien kassajonoissa.

Päämiehet ja -naiset keskustelevat karkeasti ottaen kahdesta EU-piirejä kiihdyttävästä ja sekavasti jäsentyvästä aiheesta: miten jaetaan valta tulevaisuuden EU:ssa ja miten toiminta rahoitetaan, kun suuri nettomaksaja Britannia jättää unionin noin vuoden päästä?

Kokouksen alla komission, jäsenmaita edustavan neuvoston ja EU-parlamentin edustajat ovat ajautuneet kiistoihin esimerkiksi siitä, miten kevään 2019 eurovaalien tulosten perusteella valitaan Euroopan komission puheenjohtaja. Nykyään tehtävää hoitava luxemburgilainen Jean-Claude Juncker ei pyri jatkokaudelle.

Komission ja EU-parlamentin mielestä komission puheenjohtajaksi pitäisi tulla EU-parlamentin vaalit voittavan suurimman ryhmän kärkiehdokas. Jäsenmaat puolestaan lähtevät siitä, että ne ottavat kyllä kärkiehdokkaan huomioon, mutta viimeinen sana jäisi niille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU-parlamentin äskettäisen kannan mukaan euroedustajat eivät hyväksy sellaista komission puheenjohtajaa, joka ei ole asettunut vaalien alla puolueryhmän kärkiehdokkaaksi. Jäsenmaiden mielestä mihinkään automatiikkaan ei pidä alistua, vaikka juuri näin Juncker nousi tehtäväänsä vuonna 2014.

Juncker ajaa lisäksi uudistusta, jossa huippukokouksia isännöivän Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan (nykyisin Donald Tusk) tehtävä yhdistettäisiin komission puheenjohtajan virkaan. Näin EU:lle saataisiin todellinen superpresidentti.

Eräs diplomaatti kuvailee ehdotusta yksinkertaisesti absurdiksi. Tehtävien yhdistämisen pelätään järkyttävän instituutioiden vaikeasti kehitettyä valtatasapainoa.

Asiasta kehkeytyi maanantaina pidetyssä päämiesten neuvonantajien, niin sanottujen sherpojen, kokouksessa lainopillinen riita, ”lakimiesten yhteenotto”. Siihen osallistuivat Junckerin kansliapäällikkö Martin Selmayr ja neuvoston omat oikeusoppineet.

Selmayrin mukaan kaksi ehdotettua valtatasapainon muutosta voidaan toteuttaa EU:n Lissabonin perussopimuksella, kun taas jäsenmaiden mielestä perussopimusta pitäisi muuttaa.

Keskustelu sai keskiviikkona uuden kontekstin, kun Juncker hätkäytti EU-piirejä nimittämällä nopeasti ja salavihkaisesti vallanhimoiseksi tiedetyn kabinettipäällikkönsä Selmayrin komission uudeksi pääsihteeriksi.

Nyt saksalaisjuristi Selmayr jatkaa komission huipputehtävässä hamaan tulevaisuuteen. Hän saattaa keikauttaa EU:n mahtielimen sisäistä valtasuhdetta omaksi edukseen ja Junckerin seuraajan tappioksi.

 

Jäsenmaissa on haluja lisätä ylevää keskustelua, mutta todellista valtaa jaetaan joskus hähmäisissä prosesseissa.

EU-parlamentin lähde vitsaili, että Selmayrin nimitys tarkoittaa, että tulevalla komission puheenjohtajalla on ”yhtä paljon valtaa kuin minun jukkapalmullani”.

Selmayrin nimityksestä ilmoitettiin viime tingassa myös komissaareille, joista jotkut eivät voi sietää häntä. Episodi oli muistutus siitä, että samalla kun jäsenmaissa on haluja lisätä ylevää keskustelua EU-demokratiasta, todellista valtaa jaetaan ja kahmitaan joskus kansalaisille ja jopa EU-virkamiehille hähmäisissä prosesseissa.

EU-maat ovat kallistumassa kannalle, jonka mukaan Britannian eron jälkeen EU-parlamentin paikkalukua pudotetaan nykyisestä 751:stä 705:een. Britannian euroedustajia on 73.

Näin ”Britannialta vapautuvista” paikoista täytetään vain noin kolmannes ja ne sirotellaan eri jäsenmaiden kesken ottaen huomioon maiden väestönkehitys. Suomi olisi saamassa yhden lisäedustajan, minkä jälkeen suomalaismeppejä olisi neljätoista.

Suomen hallitus halusi aiemmin, että briteiltä vapautuvat paikat jätetään kokonaan täyttämättä ja säästetään mahdollisesti myöhempiä tarpeita varten. EU valmistautuu ensi vuosikymmenellä laajenemaan muutaman lisämaan verran, mikäli Länsi-Balkanin maat saavat reformoitua itsensä EU-kuntoon.

Europarlamentaarikkojen paikoista ei kuitenkaan haluttu lähteä riitelemään, vaikka Suomi olisi voinut hankkeen torpata. Joidenkin suomalaismeppien mielestä hallituksen aiempi vastustelu lisämeppipaikan osalta oli pöyristyttävää, koska tarjolla on lisää vaikutusvaltaa unionissa.

Euroedustajat eli mepit osallistuvat lainsäädäntötyöhön EU-parlamentissa, joka muun muassa käsittelee ja hyväksyy komission ehdotuksiin pohjautuvia lakeja yhdessä jäsenmaita edustavan neuvoston kanssa.

Näiden toimielinten yläpuolella liihottelee ja linjaa suurempaa strategiaa EU-johtajien Eurooppa-neuvosto, joka kokoontuu huippukokouksiin joitakin kertoja vuodessa.

Diplomaattilähteiden mukaan on selvää, että Ranskan presidentin Emmanuel Macronin toive osittaisista yhteiseurooppalaisista ehdokaslistoista ei etene ensi EU-parlamentin vaaleihin kevääseen 2019 mennessä. Puheenjohtaja Tuskin mielestä ajatusta ei pidä kuitenkaan haudata kokonaan: ehkä sitten vuoden 2024 vaaleissa.

EU-parlamenttikin hylkäsi ajatuksen ylikansallista ehdokaslistoista tulevissa vaaleissa äänin 368–274, kun asiasta äänestettiin helmikuun alussa.

EU-maiden johtajista moni suhtautuu todennäköisesti intohimoisimmin alustavaan keskusteluun unionin seuraavasta budjettikaudesta. Kausi alkaa vuoden 2021 uudenvuodenpäivänä, kun suuri nettomaksaja Britannia on lipunut omille teilleen. Neljä maata – Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Itävalta – lähtevät hanakasti siitä, että Britannian jättämää raha-aukkoa ei täytetä lainkaan.

Suomi puolestaan suhtautuu asiaan tiukasti mutta soveltavan joustavasti. Jos uuteen budjettiin saadaan Suomea miellyttäviä menoeriä esimerkiksi puolustusyhteistyöhön ja muuttoliikkeeseen liittyen, Suomi voi lisätä hieman nykyisiä maksujaan.

 

Erään virkamiehen mukaan Suomi toivoo, että ”muut tekevät likaisen työn” ja pitävät huolen, ettei budjetti paisu hillittömästi.

Unionin nykyinen noin 160 miljardin euron vuosibudjetti on suunnilleen yhden prosentin kokoinen EU-maiden yhteenlaskettuun bruttokansantuloon verrattuna. Nykyisellä seitsenvuotisella rahoituskaudella vuosina 2014–2020 Suomi on maksanut vuosittain EU-kassaan noin kaksi miljardia euroa vuodessa ja saanut EU-maksuja eri muodossa noin 1,5 miljardin euron edestä.

Erään virkamiehen mukaan Suomi toivoo, että ”muut tekevät likaisen työn puolestamme” ja pitävät huolen siitä, ettei tulevakaan budjetti paisu hillittömästi nykyisestä. Virallisesti hallitus on linjannut asian näin: ”Emme kuitenkaan sido itseämme neuvotteluissa tiukimpaan yhden prosentin tavoitteeseen.”

EU-komissio pelotteli viime viikon tuumauspaperissaan, että Suomi ja muut nettomaksajat voisivat menettää esimerkiksi aluetuet kokonaan, jos budjetin suhteen nihkeillään. Komission mielestä jäsenmaiden pitää avata kukkaroitaan, jotta suurisuuntaiset EU-visiot saadaan toteutettua.

Komission haaveena on, että budjettikehyksestä sovittaisiin ennen ensi vuoden kevään eurovaaleja. Ajatusta pidetään suorastaan koomisen epärealistisena, sillä edelliskerralla prosessi vei kaksi vuotta ja viisi kuukautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

  6. 6

   Äitiä kiellettiin puhumasta lapselleen suomea – monikielisissä perheissä kielet sekoittuvat ja valtakieli jyrää

  7. 7

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan – Merihakakin näyttää pian pittoreskilta

  8. 8

   Röyhkeän naiskaksikon epäillään huijanneen vanhuksia mitä mielikuvituksellisimmin keinoin ympäri Helsinkiä – Poliisi: ”Todella hävytöntä”

  9. 9

   Älä palkkaa rikollista tekemään remonttiasi – HS:n ohjeilla voit välttää hämärämiesten pyörittämät firmat

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  2. 2

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  5. 5

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  6. 6

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  9. 9

   Video näyttää, kuinka jalankulkija käveli pimeydestä Uberin robottiauton eteen – Professori: Huippusensorien olisi pitänyt havaita nainen, oli pimeää tai ei

  10. 10

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää