Ulkomaat

Hollannin parlamentti julisti armenialaisten vuoden 1915 kuolemat kansanmurhaksi – ärtynyt Turkki kutsui Hollantia ”Srebrenican joukkosurmalta silmänsä sulkeneeksi maaksi”

Turkin ulkoministeriö ilmoitti kutsuvansa Hollannin Ankaran-asiainhoitajan puhutteluun. Maiden välit olivat jo valmiiksi kireät.

Turkin ja Hollannin valmiiksi viileät välit kylmenivät perjantaina entisestään, kun Turkki protestoi Hollannin parlamentin päätöstä julistaa armenialaisten joukkosurmat vuonna 1915 kansanmurhaksi.

Perjantaiaamuna Turkin ulkoministeriö ilmoitti kutsuvansa Hollannin Ankaran-asiainhoitajan puhutteluun äänestyksen vuoksi, uutistoimisto AFP kertoo.

Sitä ennen se nosti kommenteissaan esiin Srebrenican joukkomurhan, jossa Bosnian serbit surmasivat yli 7 000 bosniakkimiestä ja -poikaa vuonna 1995. YK oli julistanut serbien piirittämän kaupungin turva-alueeksi, jota hollantilaiset rauhanturvaajat valvoivat. Hollantilaisten rauhanturvaajien epäonnistuminen siviilien suojelemisessa on Hollannissa kansallinen trauma, minkä Turkki tietää.

”Srebrenican joukkomurhalta silmänsä sulkeneen maan parlamentin perusteettomilla päätöksillä ei ole paikkaa historiassa”, Turkin ulkoministeriö ilmoitti AFP:n mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkki vastustaa tiukasti armenialaisten joukkosurman kutsumista kansanmurhaksi ja protestoi kaikkia siihen viittaaviakin hankkeita.

Kyse on jopa 1,5 miljoonan armenialaisen kuolemasta silloisessa Osmanien valtakunnan eli Turkin edeltäjän vuonna 1915 aloittamissa armenialaisvähemmistön joukkokarkotuksissa ja järjestelmällisissä teloituksissa.

Turkki on myöntänyt monien armenialaisten kuolleen, mutta kiistää järjestelmällisen tappamisen ja korkeat uhriluvut.

Hollannin parlamentti äänesti kansanmurhaksi julistamisesta torstaina lähes yksimielisesti. Uutistoimisto Reutersin mukaan vain kolme kansanedustajaa äänesti ehdotusta vastaan.

Näin siitä huolimatta, että ulkoministeri Sigrid Kaag sanoi ennen äänestystä, ettei kannata ehdotusta. Hän myös totesi, ettei parlamentin päätös vaikuta hallituksen linjaan.

”Hallitus haluaa olla varovainen Turkki-suhteessaan, joka on ollut parempi”, Kaag sanoi Reutersin mukaan.

Hollannin ja Turkin välit huononivat, kun Hollanti esti viime vuoden maaliskuussa Turkin ulkoministeriä Mevlüt Çavuşoğlua kampanjoimasta Hollannissa paikallisille turkkilaisille. Çavuşoğlu halusi kampanjoida presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puolesta Turkissa pidetyssä kansanäänestyksessä, jossa päätettiin presidentin valtaoikeuksien kasvattamista.

Samana päivänä Hollanti esti Turkin perheministeri Fatma Betül Sayan Kayaa pääsemästä Turkin Rotterdamin-konsulaattiin ja käännytti tämän Saksaan.

Hollannilla ei ole ollut Ankarassa suurlähettilästä sen jälkeen, vaikka maat ovat virallisesti esimerkiksi Nato-liittolaisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Hollanti
 • Armenia
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää