Ulkomaat

”Virolainen sauna pistää sinut kiroilemaan ja hikoilemaan” – HS testasi Tallinnan suosituimmat yleiset saunat

Tallinnan yleisissä saunoissa vihta on ehdoton saunakaveri, mutta sen käyttöön on omat niksinsä.

Tallinna

Auts. Auts. Uijuijjui!

Saunominen Tallinnassa voi olla kovaa puuhaa tottumattomalle. Joskus tottumattomaksi tuntee itsensä jopa suomalainen.

Olen tullut Tallinnan Kalamajassa sijaitsevaan vanhaan Kalma sauniin ja päätynyt paikallisen himosaunojan vihdottavaksi.

Uljana Reiljan on lempeästi johdatellut minut, hyväuskoisen, pitkin pituuttani ylälauteelle. Laude on niin kuuma, että ähkin tuskasta, kunnes totun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järkytyksestä selvittyäni alkaa uusi järkytys. Vihtojallani on vihdat molemmissa kourissa. Ja nyt ei hivellä. Nyt taotaan niin että tuntuu.

Reiljan ottaa vihdoilleen vauhtia aina katosta asti. Lehdet läiskähtelevät ihoon.

”Ja sitten nosta jalat. Noiiin”, Reiljana käskyttää ja läiskyttää jalkojani.

Tämä on todellinen syväsukellus tallinnalaiseen ja virolaiseen saunakulttuuriin. Aluksi se pelästyttää, sitten jo naurattaa. Lopuksi olo on taivaallinen.

Helsingissä yleiset saunat ovat nyt kovassa nosteessa. Uusia saunoja rakennetaan, ja vanhoissakin riittää väkeä viikonloppuisin jopa jonoksi asti.

Mutta rikas on saunakulttuuri Tallinnassakin, vaikka saunoja on hävinnyt paljon. Nyt kaupungissa on kuutisen yleistä saunaa, joista muutama on kunnostettu viime vuosien aikana kunnallisen hankkeen avulla nykyaikaiseen muottiin.

Toisin kuin Helsingissä, Tallinnassa turisti saunoo varsinkin arkena pääasiassa eläkeläisten kanssa. Nuoret kansoittavat kaupungin kylpylöitä.

Vaan ei se mitään. Persoonallisia juttukavereita on tarjolla, jos vain löytyy yhteinen kieli pääasiassa venäjää puhuvan löylykansan kanssa.


Kalamajan Kalma sauniin nautiskelemaan tullut Uljana Reiljan kertoo asuvansa aivan lähellä ja käyvänsä saunomassa parin viikon välein.

”On minulla omakin sauna. Käyn siellä miehen ja lasteni kanssa. Mutta täällä saan olla rauhassa”, hän kertoo.

Huopatossuja myyvän nettiputiikin omistava nainen on loistava opas virolaiseen saunakulttuuriin. Taidot on opettanut oma äiti, ja niissä on kuulemma sekoitus sekä virolaista että venäläistä perinnettä.

Reiljan kiinnittää huomiota turistin emämokaan heti alkuun mutta ei sano mitään.

Jotain selvästikin tein väärin, sillä jahka olen ensin viuhtonut litimärällä eukalyptusvihdallani koko saunan märäksi, aina välillä vihtaa uudelleen veteen dipaten, saunan naiset aloittavat korjaavat toimenpiteet.

He avaavat saunan oven ja ikkunan sepposen selälleen. Samalla lanataan lattialta vihdoista irronneita tammenlehviä.

”Saunan pitää saada kuivua. Sen pitää olla kuiva ja kuuma”, Reiljan selittää touhukasta toimenpidettä.


Siinä se moka oli. Vihtaa ei viedä vesivadissa saunaan, ei missään tapauksessa. Vihta liotetaan ulkopuolella, eikä veden kanssa enää lotrata saunassa.

”Virolainen sauna ei ole kuin turkkilainen sauna, joka kastellaan. Turkkilainen sauna pehmentää ihosi. Mutta virolainen sauna lämmittää kehosi sisältäpäin ja pistää sinut kiroilemaan ja hikoilemaan kaikki pahat aineet pois.”

Reiljan näyttää, kuinka kuuluu toimia – tai kuinka ainakin hän toimii.

Hän nappaa vihdan mukaan kylpyhuoneen puolelta vesisoikosta ja ravistelee ensin vettä kiukaalle. Sen jälkeen hän ravistelee vettä minun päälleni.

Ja sitten alkaa armoton hakkaaminen.

”Ensin pitää aloittaa jaloista, se vaikuttaa verenkiertoon”, hän selittää.

Vihtaa ei dippailla yhtään mihinkään.


Tallinnassa vihta, viht, on aivan ehdoton saunakaveri. Vihtoja myydään kaikissa saunoissa. Valittavana on niin koivu-, eukalyptus, tammi- kuin lehmusvihtojakin. Ne maksavat 3–4 euroa.

Toki saunaan voi viedä myös oman vihdan. Sellaisen voi ostaa vaikka torilta.

Toinen tarpeellinen asia ovat varvastossut. Sauna voi olla niin kuuma, että varpaat palavat. Myös pefletti on olennainen.

Hiuksetkin olisi hyvä suojata kuumuudelta, Reiljan muistuttaa. Hän rakentaa laajasta kankaasta kutriensa suojaksi turbaanityyppisen päähineen.


Kalma saun on Tallinnan vanhimpia saunoja, rakennettu vuonna 1928. Sen ulkopuolen jylhä pylväikkö on komea, ja komea on myös korkea ala-aula koristepäineen.

Pukuhuone on tunnelmallinen vanhoine vaaleanpunaisine kaappeineen. Niitä on vain 13, mutta ne ovatkin tuplakokoisia.


Naisten puolen pesutila on enemmänkin 1980-luvun neuvostoaikojen kaakelikammotus. Hyvin vaatimaton ja kolkkokin. Mutta siinä on luonnetta!

Itse saunassa on naisten puolella enää sähkökiuas, mutta tehokas se on. Miesten puolella nautitaan kuulemma puusaunan auvosta.

Kuumuus on tarkoituksellista, Reiljan tietää. Ideana on kylmän ja kuuman vuorottelu.

Kalma saunin kuumuuden jälkeen löytyy helpotus kylpyhuoneen nurkassa olevasta pienestä uima-altaasta, jonka vesi tuntui alussa liian kylmältä uitavaksi.

Nyt se tuntuu pelastukselta. Altaasta ei haluaisi nousta enää ylös.

Jälkikäteen olo on auvoisa. Ihan kuten Uljana Reiljan sen sanoi: ”Virolaisen saunan jälkeen sinusta tuntuu, että olet lapsi.”

Kalma saun. Vana-Kalamaja 9a, Tallinna. Avoinna ma–pe 11–22, la–su 10–23. Hinta ma–to 10 e, pe–su 11 e.

 


Raua saun on moderni kaunokainen

Keskeisellä paikalla keskustassa sijaitseva Raua saun on kokenut mittavan mutta varsin onnistuneen modernisoinnin. Sauna on erittäin kaunis, siisti ja toimiva. Ei kovin persoonallinen mutta ensiluokkainen.

Täälläkin löylyt heitetään piskuiselle sähkökiukaalle löylyhuoneen nurkassa. Löylyt ovat silti taas riittävän kovat. Viilennystä saa, kun vetää katonrajassa killuvasta pesuvadista kylmät vedet päälleen. Tulee tarpeeseen.

Saunassa puhutaan miltei pelkästään venäjää. Vihtomisen sijaan jokainen rouva hinkkaa ihoaan antaumuksella pesulapuilla. Voimaa käytetään kuin vihtoessa konsanaan.

Höyrysaunaa varten kannattaa muistaa ottaa mukaan uimapuku, sillä sauna on yhteissauna.

Raua saun. Raua tn 23, Tallinna. Avoinna joka päivä 11–21. Hinta ma–ke 5 e, to–su 7 e.

 


Lasnamäe ökosaunissa voi löylytellä betoniviidakon keskellä

Lasnamäen betonijärkäleiden keskelle tuli kolme vuotta sitten valkoiseksi rapattu moderni kuutio, jonka sisällä on miellyttävä yllätys: yleinen sauna.

Sauna on nykyaikainen ja hyvin persoonaton. Kolkosti laatoitetut tilat muistuttavat enemmänkin Mäkelänrinteen uimahallia kuin miellyttävää yleistä saunaa, jonne tullaan viihtymään. Mutta tottahan tämäkin asiansa ajaa.

Löylyhuoneessa kiuas lämpenee 90 aseeseen. Tai ainakin sen pitäisi lämmetä. Niin vain tässäkin saunassa pidetään ikkunaa auki, kun astelen sisään. Kiuas on suuri, pilarimainen Iki-kiuas, jossa kivet ovat verkon sisässä.

Höyrysaunakin on, tyyppiä Mäkelänrinne sekin.

Persoonallisinta Lasnamäen saunassa on saunaemäntä. Itse jouduin sanaharkkaan emännän kanssa, koska yritin päästä kurkkaamaan terassia. Toisaalta emäntä oli hyvin sydämistynyt, kun lähdin pois: saunassa olisi pitänyt viipyä pari tuntia, ei puolta tuntia. Ja mahdoinko peseytyäkään juurta jaksain?

Virolaisissa saunoissa ei hötkyillä.

Lasnamäe ökosaun. Pae 19/2, Tallinna. Avoinna ma–to 11–21, pe–su 10–22. Hinta ma–to 5 e, pe–su 6,50 e.


Muita Tallinnan yleisiä saunoja:

Bussiaseman vieressä sijaitseva Tallinna saun on toiminut paikalla jo 1800-luvun lopusta asti. Paikassa on onnistuttu säilyttämään vanhan tuntua. Sauna on kaunis ja tunnelmallinen. Naisten on syytä huomioida, että mahdollisia saunapäiviä on viikossa vain kolme.

Tallinna saun. Tartu mnt 73. Avoinna miehille to–ti 10–21, naisille ma, pe ja su 10–21. Hinta miehille 11 e, naisille 10 e.

Urheilutalon yhteydessä Nõmmessa toimiva uudehko Valdekun sauna on Lasnamäen tyylinen: kaakeloitu ja nykyaikainen mutta samalla myös varsin tavanomainen löylypaikka.

Valdeku saun-spordihoone. Valdeku 15, Nõmme. Avoinna ma, ti, to, pe 15–22, ke, la 11–22, su 14–22. Hinta 4 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro 100 vuotta
 • Sauna
 • Tallinna
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  6. 6

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  7. 7

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  8. 8

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  9. 9

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  10. 10

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää