Ulkomaat

Liittokansleri Merkel nosti ärhäkimmän arvostelijansa ministeriksi – Jens Spahn voi viedä puolueensa oikealle

Ministerilistaa luetaan Saksassa kuin Angela Merkelin testamenttia, sillä nimityksistä halutaan vetää johtopäätöksiä siitä, kenestä Merkel toivoo seuraajaansa.

Berliini

Saksan kristillisdemokraattien johtaja Angela Merkel vastaa puolueen sisältä nousseeseen kovaan arvosteluun ja nostaa uuden hallituksen ministereiksi myös vastustajiaan.

Uusi terveysministeri on Jens Spahn, 37-vuotias kansanedustaja, entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri ja CDU:n nuoremman ja hyvin kovan linjan konservatiivisukupolven suosikki.

”Jens Spahn ei suinkaan ole ainoa kriittinen puolueessa, mikä sekin on ihan okei”, Merkel sanoi sunnuntaina, kun häneltä kysyttiin, oliko hän keskustellut Spahnin kanssa tämän sitoutumisesta hallituksen yhteiseen linjaan.

”Kaikkien kanssa on käyty samanlaiset keskustelut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ministerilistaa luetaan Saksassa kuin Merkelin testamenttia. Nimityksistä halutaan vinkkejä siitä, kenestä Merkel toivoo seuraajaansa.

Spahn ei ole Merkelin suosikkeja, mutta antamalla Spahnin vastuulle varsin vaikean ministeriön Merkel ainakin hetkeksi hiljentää arvostelua siitä, ettei seuraava sukupolvi olisi saanut riittävästi näytön paikkoja. Samalla Merkel sitoo ärhäkimmän arvostelijansa tiiviisti hallitustyöhön.

Spahn haastoi hyvin kärkkäästi Merkeliä keskellä pakolaiskriisiä ja asettui Merkelin silloista maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Spahn vaati rajoja kiinni. CDU:lta Spahn haluaa selvästi Merkelin linjaa oikeistolaisempaa politiikkaa.

Spahn on ollut paljon julkisuudessa myös yksityiselämänsä vuoksi, sillä avoimesti homot konservatiivipoliitikot ovat Saksassa vielä jonkinlainen harvinaisuus. Spahn avioitui ennen joulua tv-toimittaja Daniel Funken kanssa.

Nyt Spahn tarttuu varsin vaikeaan tehtävään, josta ei ole luvassa suurta suosiota.

Saksassa on käynnissä vilkas keskustelu terveydenhoidon ja erityisesti hoivapalveluiden uudistamisesta. Hallituskumppani sosiaalidemokraatit ajaa monissa kysymyksissä kovin eri linjaa kuin CDU. Spahnin valinta terveysministeriksi ei myöskään varsinaisesti nosta hallitusyhteistyön kannatusta niissä sosiaalidemokraateissa, jotka vielä empivät, miten äänestää jäsenäänestyksessä.

Merkel on itse ilmoittanut aikovansa hoitaa tehtäviään koko vaalikauden.

Tosin se, saako Merkel koko hallitusta kokoon, on vielä tulevan hallituskumppanin sosiaalidemokraattien käsissä. SPD päätti järjestää hallitukseen lähdöstä jäsenäänestyksen, ja sen tulos on selvillä ensi sunnuntaina.

Yhden keskeisimmistä nimityksistään Merkel julkisti jo viime viikolla. Kristillisdemokraattien uusi puoluesihteeri on Saarlandin osavaltion pääministerin tehtävät nyt jättävä Annegret Kramp-Karrenbauer, 55.

Kramp-Karrenbaueria kutsutaan mini-Merkeliksi, ja kaksikolla onkin varsin yhteneväinen käsitys puolueen linjasta. Sen on syytä pysyä varsin keskellä poliittista karttaa. Erojakin tosin on.

Kun Merkelin tausta on varsin erityinen – hän on itäsaksalainen protestantti –, Kramp-Karrenbauer on kristillisdemokraattien arkkityyppi: lännestä, aktiviinen katolilainen, arvokonservatiivi, kolmen aikuisen lapsen äiti.

Merkel ja Kramp-Karrenbauer pitänevät tiiviisti yhtä puolueen tulevassa strategiatyössä. CDU:n on uudistuttava, ja paineen tälle tuo paitsi äärioikeiston nousu, myös se, että CDU:n nykyinen ohjelma on vanhentunut käsiin. Se on vuodelta 2007.

Ohjelmatyöstä ei tule helppoa, ja Jens Spahnin lisäksi on monia muita, jotka veisivät puoluetta varsin radikaalisti oikealle. Terveysministerin tehtävät pitänevät Spahnin kuitenkin niin kiireisenä, ettei hän kaiken aikaa ehdi vaatia kiristyksiä maahanmuutto- ja integraatiopolitiikkaan.

Hallitusneuvottelut sosiaalidemokraattien ja Baijerin kristillissosiaalisen unionin kanssa olivat vaikeat. Salkkujako hermostutti monet kristillisdemokraatit, sillä SPD sai kolme keskeistä ministeriä, valtiovarainministerin, ulkoministerin ja työministerin.

CDU sai salkkujaossa liittokanslerin lisäksi talousministerin, puolustusministerin, terveysministerin, opetusministerin ja maatalousministerin.

Merkel esitteli ministerivalinnat sunnuntaina.

Uusi talousministeri on Merkelin pitkäaikainen luotettu Peter Altmeier, 59. Puolustusministerinä jatkaa Ursula von der Leyen, 59, vaikka häntä on paljon arvosteltu siitä, miten hitaasti hän on saanut käyntiin Saksan puolustusvoimien varsin huonossa kunnossa olevan kaluston uusimisen. Maatalousministeriksi nousee puolueen sisällä hyvin suosittu Julia Klöckner, 45. Uusi opetusministeri on Anja Karliczek, 46.

Altmeierin seuraaja kanslerinviraston johdossa on Helge Braun, 45.

Maanantaina kristillisdemokraateilla on Berliinissä puoluekokous, jossa tuhat puoluekokousedustajaa vielä virallisesti äänestää siitä, lähteekö puolue hallitukseen sosiaalidemokraattien kanssa.

Samoin puoluekokous vahvistaa Kramp-Karrenbauerin valinnan puoluesihteeriksi.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  6. 6

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  7. 7

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  8. 8

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  9. 9

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää