Ulkomaat

YK päätti tulitauosta, mutta Itä-Ghoutan pommitukset jatkuvat – Muuttuuko sota-alueella mikään? HS käy läpi päätöslauselman vaikutukset

Päätöslauselmassa tulitauon alkamiselle ei asetettu aikarajaa.

YK:n turvaneuvosto hyväksyi lauantai-iltana yksimielisesti vaatimuksen tulitauosta Syyriassa. Päätöslauselmassa turvallisuusneuvosto vaatii 30 päivän tulitaukoa avustusten toimittamiseksi ja loukkaantuneiden evakuoimiseksi.

Sunnuntaina iskut kuitenkin jatkuivat alueella YK:n tulitaukovaatimuksesta huolimatta. Uutistoimisto AFP:n mukaan sunnuntaina 16 loukkaantuneella ilmeni oireita, jotka viittaavat kemiallisten aineiden käyttöön iskussa, kertoi alueella sairaalaa ylläpitävä järjestö.

Muun muassa länsivallat, YK:n edustajat ja avustusjärjestöt ovat vaatineet tulitaukoa sen jälkeen, kun Syyrian joukot kumppaneineen alkoivat pommittaa kapinallisten hallussa olevaa Itä-Ghoutaa viime sunnuntaina.

Alueella on noin 400 000 ihmistä, joista jopa puolet lapsia. Tämän viikon pommituksissa on tilannetta tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan kuollut yli 500 ihmistä. Myös sairaaloita on tuhoutunut. Syyrian joukot ovat saartaneet aluetta vuodesta 2013, minkä vuoksi alueella on pulaa elintarvikkeista ja lääkkeistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS käy läpi, mitä päätöslauselma tarkoittaa.

Mitä päätöslauselma koskee?

Päätöslauselma ei koske vain Itä-Ghoutaa. Se kehottaa kaikkia osapuolia ”viipymättä keskeyttämään” taistelut kaikkialla Syyriassa, jotta humanitääristä apua voidaan toimittaa ja sairaita ja loukkaantuneita evakuoida ”turvallisesti, esteettä ja pitkäaikaisesti”.

Syyrian YK-lähettiläs Bashar Ja’afari sanoikin Syyrian tulkitsevan päätöslauselman koskevan myös Turkin joukkoja Afrinissa, Yhdysvaltain johtamaa Isisin-vastaista liittoumaa ja ”Syyriassa olevia Israelin joukkoja, erityisesti miehitetyllä Syyrian Golanilla”.

Turkki sotii kurdijoukkoja vastaan Syyrian luoteisosassa Afrinissa. Tällä viikolla Turkki ja Syyria olivat ajautumassa täyteen sotaan. Sunnuntaina Turkin ulkoministeriö ilmoitti kannattavansa tulitaukoa. Se kuitenkin aikoo jatkaa omaa Syyrian operaatiotaan, koska pitää Syyrian kurdien YPG-joukkoja terroristeina. YPG on Yhdysvaltain liittolainen Syyriassa.

Koska tulitauko alkaa?

Ruotsin ja Kuwaitin päätöslauselmaehdotuksessa vaadittiin tulitauon alkamista 72 tuntia päätöslauselman jälkeen. Se olisi tarkoittanut Syyriassa ja Suomessa ensi tiistai-iltaa. Lopullisessa versiossa tuntirajaa ei ollut. Tilalla oli muotoilu ”viipymättä”.

Arkikielessä ”viipymättä” kuulostaa kiireellisemmältä kuin ”72 tunnin kuluessa”, mutta sodassa ja diplomatiassa välttämättä ei. ”Viipymättä” on tulkinnanvaraisempi kuin tarkka aikaraja.


Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel puhuivat sunnuntaina tulitauosta puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Ranska ilmoitti jo etukäteen puhelun tavoitteena olevan saada tulitauko voimaan ”lähipäivinä”. Ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin on määrä matkustaa samasta syystä Moskovaan tiistaina, Ranska ilmoitti myöhään lauantaina.

Ketkä Itä-Ghoutasta taistelevat?

Alue on lähes kokonaan kahden islamistisen kapinallisjärjestön Failaq al-Rahmanin ja Jaish al-Islamin hallussa. Lisäksi alueella toimii al-Nusran rintaman jihadisteja. Kapinalliset ovat pystyneet ampumaan raketteja Itä-Ghoutasta Damaskokseen.


Syyrian joukot ovat saartaneet aluetta vuodesta 2013. Itä-Ghouta on viimeisiä kapinallisten hallussa olevia alueita pääkaupunki Damaskoksen lähistöllä ja yleensäkin läntisessä Syyriassa. Muut kapinallisten hallussa olleet alueet Syyrian joukot ovat saaneet vallattua sen jälkeen, kun Venäjä lähetti joukkojaan Syyriaan hallituksen tueksi syksyllä 2015.

Itä-Ghoutan operaatiossa Syyrian joukkoja tukevat sen liittolaiset Venäjä ja Iran. Silminnäkijät ovat havainneet tällä viikolla venäläisiä sotakoneita Itä-Ghoutan yläpuolella, mutta arviot Venäjän roolista vaihtelevat. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa, mutta sen koneet ainakin siis tukevat pommituslentoja.

Venäjä on yrittänyt painostaa kapinallisia sopimukseen, jossa nämä perheineen evakuoitaisiin alueelta muualle, kuten Aleppon kohdalla tehtiin loppuvuodesta 2016. Kapinalliset eivät ole suostuneet.

Lopettavatko Syyria ja Venäjän Itä-Ghoutan pommittamisen?

Ainakaan vielä tilanne ei ole rauhoittunut. Pommitukset ovat jatkuivat päätöslauselman jälkeen lauantaina ja myös sunnuntaina. Sunnuntaina raportoitiin myös taisteluista Itä-Ghoutan alueen raja-alueella.

Tulitauko ei myöskään koske operaatioita, joissa kohteena ovat Isis, al-Qaida, al-Qaida-verkostoon ennen kuulunut al-Nusran rintama tai terroristijärjestöihin kytköksissä olevat yksilöt, ryhmät, yritykset ja toimijat.

Itä-Ghoutassa on uutistoimistojen mukaan myös al-Nusran rintamaan kuuluvia jihadistitaistelijoita, joiden tarkasta määrästä ei ole tietoa. Eri arvioissa luvuksi on asetettu joitakin satoja.

Alueen pommituksia voi siis virallisestikin jatkaa, kunhan kohteena on al-Nusran rintama. Syyria ja Iran ovat jo ilmoittaneet myös tekevänsä niin. Alueella toimivat Failaq al-Rahman ja Jaish al-Islam ovat syyttäneet Venäjää, Syyriaa ja Irania muutaman sadan jihadistitaistelijan käyttämistä tekosyynä laajoihin pommituksiin, joiden kohteina on pääasiassa muita kuin jihadisteja.

Syyria on myös ilmoittanut vastaavansa, mikäli Itä-Ghoutan kapinalliset ampuvat alueelta raketteja Damaskokseen. Failaq al-Rahman ja Jaish al-Islam ovat ilmoittaneet suostuvansa tulitaukoon, mutta vastaavansa niihin kohdistuviin hyökkäyksiin.


Miksi äänestys päätöslauselmasta venyi?

YK:n turvaneuvoston piti äänestää tulitauosta ensimmäisen kerran jo torstaina. Äänestystä lykättiin kuitenkin useita kertoja, sillä päätöslauselmaehdotuksen laatineet Ruotsi ja Kuwait halusivat neuvotella Venäjän kanssa sanamuodoista ennen äänestystä.


Venäjä on yksi turvaneuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä. Pysyvillä jäsenillä on veto-oikeus, joten niistä yksikin voi estää päätöslauselman hyväksymisen. Syyrian presidentti Bashar al-Assadia tukeva Venäjä on käyttänyt Syyrian sodan aikana veto-oikeuttaan jo 11 kertaa.

Venäjän tuen saamiseksi päätöslauselmaesitystä muutettiin tulitauon alkamisajan osalta niin, ettei turvaneuvosto vaadi sen alkamista viimeistään 72 tuntia päätöslauselman jälkeen vaan ”viipymättä”. Myös vaatimus avustuskuljetusten ja evakuointien sallimisesta muuttui, lopullisesta versiosta poistui sana ”välittömästi”.

Samasta syystä tulitauosta rajattiin pois operaatiot Isisiä, al-Qaidaa ja al-Nusran rintamaa vastaan.

Lauantai-iltana sanamuodoista oli päästy sopuun ja päätöslauselma hyväksyttiin yksimielisesti.

Lähteet: Reuters, AFP, The New York Times, YK

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Syyria
 • YK
 • Tulitauko
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  5. 5

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  6. 6

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  7. 7

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  8. 8

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  9. 9

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  10. 10

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää