Ulkomaat

Pääministeri Löfven tapasi Donald Trumpin, jonka mielestä Ruotsi on syöksynyt kaaokseen: Trump uhkasi EU:ta kauppasodalla

Ruotsin pääministeri varoitti Yhdysvaltoja kauppasodan vaaroista, mutta Trumpin mukaan muilla on yhteenotossa paljon enemmän hävittävää.

Washington

Presidentti Donald Trump puolusti tiukasti ajamiaan teräksen ja alumiinin suojatulleja yhteisessä lehdistötilaisuudessaan Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa.

”Meitä on käytetty pitkään hyväksi, mutta se ei jatku minun aikanani”, Trump vakuutti Valkoisessa talossa. Presidentti lupasi kuitenkin pystyttää suojatullinsa ”hyvin rakastavalla tavalla”.

Pääministeri Löfven oli tuonut Trumpille terveiset EU:n komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta, joka on varoittanut suojatullien johtavan EU:n vastatoimiin. Löfven sanoi, että ”nousevat tullit vahingoittavat pitkällä tähtäimellä meitä kaikkia”.

Trump kuittasi EU:n huolet kylmästi. ”EU on ollut erityisen kova Yhdysvalloille. Se on tehnyt meille melkein mahdottomaksi tehdä bisnestä siellä. Samaan aikaan he tuovat meille autojaan. Mutta jos autoille pannaan 25 prosentin vero, sellainen ei jatku pitkään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Trumpin mukaan Kanada ja Meksiko voivat säästyä tulleilta, jos ne antavat periksi Nafta-neuvotteluissa, mutta muille tullit ovat tulossa. Heti perään hän kuitenkin huomautti, että jos EU vähentää esteitä Yhdysvaltain kaupalle, asioista voidaan ehkä neuvotella.

Trumpin aggressiivinen linja näytti hämmentävän Löfveniä, joka ei haastanut isäntäänsä sen suuremmin vaan tyytyi muistuttamaan, että pienenä maana Ruotsi kannattaa vapaakauppaa.

Jo aiemmin iltapäivällä presidentti Trump oli ottanut kantaa Pohjois-Korean tarjoukseen jäädyttää ydin- ja ohjuskokeensa, jos Yhdysvallat suostuu kahdenvälisiin neuvotteluihin.

Trump sanoi pitävänsä tarjousta rohkaisevana avauksena ja uskovansa Pohjois-Korean olevan vakavissaan liikkeellä. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ajamat talouspakotteet ja Kiinan apu ovat ajamassa Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin neuvottelupöytään.

Trump ei lähtenyt arvioimaan, onko Pohjois-Korea valmis luopumaan ydinaseistaan, kuten Yhdysvallat on vaatinut. Hän ei myöskään vastannut, olisiko valmis tapaamaan Pohjois-Korean Kimin tai millaisia ennakkoehtoja Yhdysvalloilla on neuvotteluille.

”Katsotaan, mitä tapahtuu. En halua vielä puhua paljon asioista, joita emme tiedä”, Trump vastasi.

”Toivottavasti me etenemme hyvin rauhallista, hyvin kaunista polkua. Olemme valmis menemään mitä tahansa polkua, joka osoittautuu välttämättömäksi.”

Ruotsilla on ollut Pjongjangissa suurlähetystö vuodesta 1973 lähtien. Ruotsi on edustanut Yhdysvaltoja Pohjois-Koreassa esimerkiksi neuvotteluissa amerikkalaisvankien vapauttamisesta.

Trump kiitti Löfveniä avusta amerikkalaisen Otto Warmbierin kotiin saamisessa. Koomassa ollut amerikkalaisopiskelija tosin kuoli viime vuonna heti kotiin saavuttuaan.

Pääministeri Löfven tarjosi Ruotsin apua neuvotteluissa, vaikka korosti, että ratkaisevassa roolissa ovat kaksi Koreaa sekä Yhdysvallat.

Tämä oli Ruotsin pääministerin ensimmäinen virallinen tapaaminen presidentti Trumpin kanssa. Miehet tapasivat lyhyesti YK:n yleiskokouksen aikana viime syyskuussa. Suomen presidentti Sauli Niinistö vieraili Valkoisessa talossa jo viime elokuussa.

Ruotsin ja Yhdysvaltain nykyhallinnon välillä on ollut poliittisia jännitteitä. Presidentti Trump arvosteli twiitissään viime vuoden helmikuussa Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa ja kauhisteli sitä, mitä ”Ruotsissa tapahtui viime yönä”. Myöhemmin selvisi Trumpin erehtyneen pitämään Fox Newsin Ruotsia käsittelevää ohjelmaa uutislähetyksenä.

Trumpin kansallismieliset tutkijat esimerkiksi Breitbart Newsissä ovat nostaneet Ruotsin varoittavaksi esimerkiksi epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta.

Molemmat johtajat joutuivatkin vastaamaan kysymyksiin Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta.

”Teillä on ongelmia maahanmuuton suhteen. Olen ottanut asian esille ja saanut siitä arvostelua”, Trump muistutti Löfvenille. ”Tiedän, että ne ratkaistaan, vähitellen tai toivottavasti nopeasti.”

Löfven kiisti amerikkalaismedian väitteet ruotsalaiskaupunkien no-go-alueista, mutta myönsi maan kamppailevan järjestäytyneen rikollisuuden kanssa ja sanoi lakien kiristämisen ja viranomaisresurssien lisäämisen tuoneen jo tuloksia.

Ruotsalaisilla on taipumusta suoriin sanoihin, ja erityisesti ulkoministeri Margot Wallström on arvostellut Trumpia ja tämän politiikkaa.

Löfven esiintyi kuitenkin varovasti. Hän maiden välisiä taloussuhteita ja ruotsalaisyritysten Yhdysvaltoihin luomia työpaikkoja sekä korosti maiden sotilasyhteistyön merkitystä Ruotsin turvallisuudelle.

Löfvenin sosiaalidemokraattinen puolue vastustaa maan Nato-jäsenyyttä, mutta Ruotsissa järjestetään syyskuussa parlamenttivaalit, joilla voi olla suuri merkitys maan Nato-politiikalle.

Löfvenin ja Trumpin yhteinen esiintyminen oli asiallinen, mutta jäykkä ja vähähymyinen. Kun Löfveniltä kysyttiin, mistä johtajat olivat löytäneet yhteistä maaperää, pääministeri alkoi hermostuneen näköisesti selittää, että he ovat molemmat tulleet politiikan ulkopuolelta, koska Löfven oli ennen poliitikon uraansa 30 vuotta hitsaajana ja ay-aktiivina.

Tiistaina Washingtonissa vieraillut Löven ei ole Trumpille kuka tahansa vieras. Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat perinteisesti olleet läheiset, mutta Trumpin aikana väleihin on tullut uusi kirpeä sävy.

Trump ja tätä kannattavat kansallismieliset ovat hyökänneet kiivaasti Ruotsia vastaan. Heidän mielestään Ruotsi on varoittava esimerkki ”monikulttuurisesta utopiasta”, joka on ajautunut maahanmuuton takia kaaokseen ja anarkiaan.

Heti valintansa jälkeen Trump julkaisi twiitin, jossa käytti Ruotsia perusteluna maahanmuuttopolitiikan tiukentamiselle: ”Meidän täytyy pitää maamme turvassa. Katsokaa mitä Saksassa tapahtuu, katsokaa mitä Ruotsissa tapahtui viime yönä. Kuka voi uskoa tällaista! He ottivat ison määrän [maahanmuuttajia], heillä on ongelmia, joita kukaan ei olisi voinut kuvitella mahdollisiksi.”

Ruotsissa ei ollut edellisenä yönä tapahtunut mitään poikkeuksellista. Trump selitti myöhemmin viestinsä perustuneen Fox-kanavan ohjelmaan, jota presidentti ilmeisesti oli pitänyt uutislähetyksenä.

Konservatiivinen Fox News on käsitellyt Ruotsia usein kriittisesti, mutta äärikansallismielinen Breitbart News on mennyt vielä paljon pitemmälle. Sivustolla Ruotsia parjataan melkein päivittäin.

Trumpia kiivaasti tukevaa Breitbart Newsia johti pitkään presidentin neuvonantajana toiminut Steven Bannon.

Pelkästään tänä vuonna Breitbart on julkaissut tällaisia juttuja Ruotsista:

”Mitä tapahtui Ruotsissa: turvapäällikkö sanoo, että terroriuhka on ’uusi normaali’” (6.1.).

”Arabian tunnit ohittivat suosiossa englannin ja ranskan Ruotsissa” (17.1.).

”Bosnia: Ruotsi on Balkanin laittomien aseiden suurin markkina-alue” (23.1).

”No-go-alueet: Britannian hallitus varoittaa Ruotsiin matkustavia varomaan ‘jengiväkivaltaa, ampumisia ja räjähdyksiä’” (29.1.).

”Asiantuntija: Ruotsista on tullut kansainvälisten radikaalien islamilaisten ääriainesten tukikohta” (13.2.).

Perinteinen media on suhtautunut Ruotsiin paljon myönteisemmin, mutta viime perjantaina myös The New York Times julkaisi kriittisen artikkelin Ruotsin rikollisuustilanteesta otsikolla ”Käsikranaatit ja jengiväkivalta järkyttävät Ruotsin keskiluokkaa”.

Tilastojen mukaan henkirikoksia tehdään kuitenkin Yhdysvalloissa asukasta kohti yli neljä kertaa enemmän kuin Ruotsissa.

Amerikkalaismediassa esimerkiksi usein nostetussa Malmössä henkirikoksia tehdään vuodessa 100 000 asukasta kohti 3,4. Yhdysvaltain murhapääkaupungissa St. Louisissa tuorein luku oli 59.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Maahanmuutto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

  6. 6

   Äitiä kiellettiin puhumasta lapselleen suomea – monikielisissä perheissä kielet sekoittuvat ja valtakieli jyrää

  7. 7

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan – Merihakakin näyttää pian pittoreskilta

  8. 8

   Röyhkeän naiskaksikon epäillään huijanneen vanhuksia mitä mielikuvituksellisimmin keinoin ympäri Helsinkiä – Poliisi: ”Todella hävytöntä”

  9. 9

   Älä palkkaa rikollista tekemään remonttiasi – HS:n ohjeilla voit välttää hämärämiesten pyörittämät firmat

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  2. 2

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  5. 5

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  6. 6

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  9. 9

   Video näyttää, kuinka jalankulkija käveli pimeydestä Uberin robottiauton eteen – Professori: Huippusensorien olisi pitänyt havaita nainen, oli pimeää tai ei

  10. 10

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää